Brokuły- uprawa, odmiany

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak uprawiać brokuł?

Post »

Beatko, wysieję na rozsadniku, bo mam mało miejsca w warzywniku i chciałam posadzić brokuły i kalafiorki na miejsce stałe w końcu lipca, po zebraniu fasolki szparagowej - w tym samym miejscu. W ten sposób zdążą podrosnąć i wskoczą na gotowe grządki po fasolce :D
Pozdrawiam, Dorota
beata11
50p
50p
Od: 2 cze 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To tak jak u mnie brak miejsca i aby się coś zwolniło od razu coś sadzę.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak tam Wasze brokuły. Moim niestety nie ma się na wiązanie róż. Porosły dośc ładne krzaczki ...i na tym się skończyło.
Dac im jeszcze szansę czy zasilic nimi kompost? Trochę mi już brakuje cierpliwości. ;:65
Bo jeśli już po ptakach to zrobię miejsce na inne warzywa.
Poradźcie nowicjuszowi. Pliiiis.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

To niemożliwe, żeby róże całkiem się nie zawiązały. Mniejsze lub większe - muszą się pojawić.
U mnie brokuły już prawie wszystkie pozjadane. Mało tego było. Znaczy sporo, ale zdecydowanie za mało. A ja potrafię ze dwa talerze dziennie zjeść :D

Dorkosa. Gdy ja już zjadłem pierwszy brokuł Twoje miały dopiero po parę liści. Musisz poczekać na brokuły prawdopodobnie jeszcze jakiś miesiąc...
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Zastanawiam się nad przyczyną mojego problemu z brokułem. Roślinka mała około 30cm kilka listków a już ma zawiązaną małą różyczkę.Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje i co z tym zrobić. Nie potrafię wyhodować ładnych brokułów i kalafiorów w przeciwieństwie do innych warzyw. Będę wdzięczna za pomoc.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

U mnie niektóre karłowaciały z powodu drutowców. Inne mogą karłowacieć z powodu niedoborów wody. Solidnie je też zasilałem. Na początku dostały hydrocomplex (typowy bezchlorkowy wieloskładnikowy) później wyczytałem, że potrzebują molibdenu, więc podlałem kilka razy magiczną siłą która akurat przypadkowo go zawierała, a także wapń. Ale molibden zawiera również florowit. No i przede wszystkim były sadzone z rozsad i zaraz po Wielkanocy trafiły do gruntu.
Też mi pierwszy brokuł wybił z najmniejszej roślinki. Te które później weszły w owoc, mają większe krzaki i większy owoc.
Tak poza tym to jeden dziwny brokuł posadziłem na uboczu (od początku wydawał mi się podejrzany) Teraz krzak się tak rozrósł, że ma z metr szerokości, ale róży nie widać. Albo będzie ogromna, albo jej wcale nie będzie :)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Moje już zawiązują różyczki (odmiana Skiff F1 Hybride, z rozsad, do gruntu trafiły 20 kwietnia). Nawoziłam uniwersalnym wieloskładnikowym. Dolne liście podziurawione, chyba przez pchełki, czy różyczki też będą atakowały?

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Czy macie u siebie problemy z grzybem na brokułach? U mnie po deszczach pojawiła się choroba grzybowa i wszystkim co mają brokuły polecam przyspieszenie zbioru gdy tylko wystąpią pierwsze objawy. Kwiaty na różach przysychają wtedy i całe róże się psują. Taka zepsuta róża ma wyraźnie nieprzyjemny zapach. Choroba dotyczy starszych brokułów, ale i młodsze mogą później na nią cierpieć. Ciekawi mnie jej nazwa, choć oprysków jak się uparłem, nie stosuję
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Moje brokuły wreszcie zaczynają wiązac róże. :heja
Czy powinnam im teraz związac liście?
Gdzieś czytałam o tym na FO, ale teraz za Chiny Ludowe nie mogę tego znaleźc.

Jeszcze jedno pytanie. Czy mączlik, którego nie mogę zwalczyc, może zaszkodzic owocom? Mączlik urzęduje na spodniej stronie liści i jest tępiony regularnie, aczkolwiek z marnym skutkiem.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy ścina sie główną różę brokuła?
Mam kilka głównych o średnicy ok. 7-9 cm, a po bokach tworzą się mniejsze róże.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Wielkość całej róży jest nieważna, tylko wielkość pojedynczych pączków i ich zbicie. Nie powinny być zbyt duże i w żadnym razie nie mogą luźno leżeć. Najlepiej porównaj z brokułem ze sklepu, chociaż można rwać ciut bardziej rozwinięte niż te sprzedawane w sklepach, bo tam sprzedają mocniej zbite, żeby łatwiej się przechowywały, ale to różnica jednego - trzech dni. Poza tym im starszy brokuł, tym więcej nóżki trzeba odkroić. Tak więc zasadniczo rwij na wyczucie. Najpierw te z najgrubszymi pączkami.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje największe mają 16 cm i 14 cm, czekać jeszcze czy ściąć?
Ktoś pisał o nacinaniu pnia, żeby ułatwić wyrastanie następnych różyczek. Naciąć na wierzchu czy z boków?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Ten pierwszy, jak na moje oko, może jeszcze ze dwa, trzy dni porosnąć, ten drugi trzeba jak najszybciej ciąć ;) Jeszcze zależy ile ich masz, bo ja miałem ze trzydzieści, więc musiałem od razu sobie rozplanować które zetnę najpierw, które później. Z tym nacinaniem to nie wiem o co chodzi. U mnie boczne róże wyrastały spomiędzy łodygi a liści (jak wilki u pomidorów)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam tylko 6, więc planowania dużo nie będzie, zetnę obydwa na jeden obiad :wink:
Z boku znad jednego liścia też już zaczęła wyrastać maleńka różyczka. Znalazłam ten post, rozumiem, że naciąć trzeba na wierzchu?
ida74 pisze:Swoje brokuły (kalafiory )po ukazaniu się różyczek zakrywam-spinam klamrami-spinaczami do bielizny w celu wzrostu ,a nie wykwitu :lol: Uwaga! Zbyt długie zakrywanie różyczek klamrami powoduje to ,że tworzą się plamy lekko białawe.Myślałam na początku ,że to jakaś choroba ,ale eksperyment tego nie potwierdził. Miejsce w ,którym ścina się różyczkę nacinam na krzyż ,a po paru tygodniach pojawia się tam jeszcze raz mniejsza różyczka.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

U mnie już kilka poszło do garnka, a ten będzie na jutro
Obrazek
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”