Vanda (wątek merytoryczny)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

a oto moje nowe niunie. obecnie przebywam w wietnamie i zakupilam takie malenstwa a wlasciwie to juz nie malenstwa bo kazda juz kwitla.kolor prawdopodobnie pomaranczowy nazwy nie znam :)
lącznie 6 sztuk plus keika.
po kwitnieniu kosztowaly mnie okolo 15zl :)
i jeszcze takie nabytki( temat swoj zaloze po powrocie)
pozdrawiam serdecznie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

wreszcie ktoś kto krótko i zwięźle pokazał czym chata bogata :lol:

Widać jak nas w Polsce w ciemie biją cenami storczyków.

Ale niedługo sie to zmieni jak ktoś pójdzie po rozum do głowy by się zebrać w komitywie i zamawiać z Tajlandii po kosztach.

Bo na vandach zarabiaja Ci co mają głowę do interesu, zresztą nie tylko na nich. Ściągają flasze hurtowo; dla siebie zostawiają kilka sztuk, a na resztę szukają ludzi co kupią vandę sadzonkę za 30-40zł.

Niektórzy też z Niemiec na ebay kupują flasze ale już dwa razy drożej bo przez pośrednika.

I tak nie trzeba polskich sklepów ze storczykami, przecież jest forum gdzie jest dużo ludzi, wystarczy zebrać się do kupy stworzyć "komunę" koszty się rozejdą co i tak w finalnym skutku wyjdzie taniej niż przez pośrednika.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Vandzia mojej Mamy podobno ma się dobrze (dawno jej nie widziałam), właśnie wypuszcza nowy korzonek. Fajnie, że i u Was wszystkich ruszają korzonki, trzymam kciuki za wszystkie te maluszki :)

Kurcze, jak mi żal tej mojej vandzi, też bym się pewnie teraz chwaliła jakimś nowym przyrostem... W dodatku była to moja wymarzona dwójeczka :(
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agnieszko, bardzo mi przykro :( Szczególnie, że nie Ty zmarnowałaś tę vandę, tylko miałaś pecha co do egzemplarza :(

U mnie to te korzonki chcą wyjść, a boją się :( Przestawiłam vandzie ze wschodu na południe. spryskuję je codziennie demineralizowaną, noc spędziły w spagnum, od rana się suszą. Teoretycznie chyba wszystko robię dobrze, a efekty marne; jeden plus, że jeszcze w ogóle żyją :D
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

A moje vandzie wygladają teraz tak :wink: Obrazek Najwieksza vandzia puszcza nowy listek i na oby dwóch sa przyrosty korzeni.Moge chyba niesmialo powiedziec ,ze sie zaaklimatyzowały do nowego pomieszczenia i ,,ręki,,Obrazek
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Witajcie,
Moja jedna vandzia też wzięła się do życia,i wypuściła trzy dorodne korzonki i jedno odbicie ze starego,ale u drugiej cisza.Troszkę mnie to dziwi bo obie trzymane są w jednym wazonie i razem je moczę. :roll: :?:
Czy mogę już tę jedną moczyć w wodzie z nawozem,czy jeszcze poczekać?
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

witam,powiedzcie mi czy to rośnie keika czy kwiatek. bo jedna wanda mimo ze ma juz jedna keike puszcza na raz korzonek i to cos. wogole jaka jest kolejnosc najpierw kwitnienie a pozniej korzonki i listki? ile razy w roku kwitna, jestem ciekawa czy w Polsce zakwitnie bo z tego co widze to kazda miala po 3-4 pędy kwiatowe. a takie maluchy są.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

To cisik po lewej stronie z pewnością korzonkiem nie jest. O ile wiem, to pędy kwiatowe wyrastają z pomiędzy liści. A więc .... keiki!
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Też myślę, że to keiki :) Po pierwsze dlatego, bo jak napisała Wanda, pędy kwiatowe
wyrastają spomiędzy liści, a po drugie dlatego, że kolejne pędy rosną "wyżej" od starszych,
a ta vanda, jak widać po prawej stronie, ma już uschnięty pęd :wink:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witaj axela skoro takie małe vandy kwitną to może nie będziemy czekać wielu lat na kwiatuszki u naszych,chyba,że im nasz klimat nie odpowiada.Albo traktujemy je jak "pępki świata" i są po prostu rozpieszczone.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

Ja powiem tak z obeserwacji, wietnam ma dwie pory roku sucha w ktorej nie pada 3 miesiące wogole deszcz i wszystkie kwiaty zasychaja a druga ktorą właśnie obserwuje to deszczowa w ktorej deszcz pada codziennie. moje stoja teraz na balkonie deszcz na nie pada codzien. ale tu jest parno wiec wszystko szybko paruje. a w porze suchej domyslam sie ze kwitną. nie wiem zobacze, jak nie zakwitna w ciagu roku to znaczy ze im nie odpowiada klimat w polsce. ale na bank musze kupic dla nich nawilzacz.
fajnie mam wandzie z 2 keikami. mam tez maluszka ktory ma z 3-4cm a ma 3 keiki ale 2 z uschnietym stozkiem wzrostu :(

Dzięki za podpowiedz.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

axela to nie jest Vanda tylko roslina spokrewniona z Vanda. Musze poszukac nazwe. :lol: :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

domyslam sie bo jest wiele kwiatkow wyglądem podobnych do vand mi jest po prostu wygodniej mowic vandzia ale to zwykle ,,kundelki" ktorych nawet nie znam :D Wczesniejsze ktore przywiozlam to mokary ale te sa inne. podobno maja drobniejsze kwiatki niz wandy. jak wyrosnie to zobacze :)
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

A tutaj moja Vanda ruszyla jak "wsciekla" :lol:
Obrazek
Kiepski ze mnie fotograf... :oops:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:111 ale korzonki - SUPER. Gratuluje . Ja czekam kiedy moje tak ruszą z rozmachem. Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”