Przeniosłam teraz donice na ścianę zachodnią gdzie koło 14 godz. zaczyna świecić słońce i nadal jest ciepło tylko więcej jest cienia w najwyższą temperaturę.Wcześniej stała donica na betonie gdzie od rana do około godziny 16 mocno prażyło słoneczko.W danym momencie stoi już na trawie.A podlewałam w gorące dni dwa razy dziennie.
Obskubałam trochę te suche plamy gdzie były na końcówkach listków.Ale szczypiorki są naprawdę dorodne i szkoda by było gdyby nie dały sobie rady
W przypadku brązowych plam na liściach może wszystko być prawdą, ja pisząc o chorobach wirusowych miałam na myśli trzecie zdjęcie z serii gdzie wyraźnie widać jasne plamy i ... tak jakby wysuszenie liścia. U mnie podobne objawy były w zeszłym roku na mieczykach "podłączył" się grzyb o wdzięcznej nazwie FUSARIUM i u niezaprawianych cebul wystąpiła fuzarioza.
No to mam problem bo frezji nie zaprawiłam bo nie wiedziałam jeszcze o tych sprawach na początku kwietnia.Już resztę cebul zaprawiałam i anty grzybem i na robale.
Ja też chciałam się podzielić z Wami zdjęciami moich frezji. Kupiłam je przez przypadek na wiosnę w jednym z większych marketów jako Mix Frezji. Nie żywiłam większych nadziei co do nich. Cebulki długo nie wschodziły, ale jak już się pokazały to rosły bardzo ładnie, no i teraz wyglądają tak:
Każda ma już dużo pąków i ku mojej radości nie są jednokolorowe, jak się zapowiadało na początku, gdyż pierwsze zakwitły 3 fioletowe frezje
P.S. Jutro wkleję lepsze zdjęcia, są naprawdę piękne!
kwiathek pisze:Hm ... Pogrzebałam w ziemi i na cebulce urosła nowa cebulka ...
I nadal nie wypusciły nic.
U mnie to samo, tylko, że z jednej cebulki wyrosło kilka i nadal nawet kiełka nie ma. Cebulki wyglądają zdrowo. Kto wie co z nimi zrobić? Marzyłam o frezjach, ich zapachu, a tyle mam że pogrzebię sobie w ziemi i sprawdzę czy jeszcze coś tam jest.
Krycha pisze: Cebulki wyglądają zdrowo. Kto wie co z nimi zrobić? Marzyłam o frezjach, ich zapachu, a tyle mam że pogrzebię sobie w ziemi i sprawdzę czy jeszcze coś tam jest.
Krysiu, a co ja mam powiedzieć...? Mi z 40 cebulek moich i 5 cebulek od Euzebiusza tylko jedna puściła 15 cm szczypiorek i to by było na tyle
Łukasz zazdroszczę Ci okropnie tego cudnego zapachu
Dziś musiałam obciąć dwa pędy kwiatowe z powodu deszczu padającego od kilku dni.Pomimo głębokiego posadzenia frezji pokładły sie pod ciężarem mokrych liści.
Witam, ok 10 czerwca posadziłam 50 cebulek frezji przywiezionych w marcu z Holandii. Położyłam doniczki na południowym balkonie, regularnie podlewam, raz w tygodniu nawożę i nic. Żadna nie wykiełkowała. Jaka może być przyczyna