Ogród Moni cz.1
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Moniu,
Oglądam sobie Twój ogród i szczerze podziwiam koncepcję i to, że masz wszystko tak świetnie zaplanowane (no i skrystalizowane wyobrażenie o tym co ma powstać). Z dalii Lavender Perfection będziesz bardzo zadowolona. Co prawda późno zaczyna kwitnąć ale za to jak już zacznie to kwiaty ma aż do mrozów i są naprawdę piękne i gigantycznie duże a mimo to, dzięki sztywnym łodygom, nie trzeba ich niczym podpierać.

Oglądam sobie Twój ogród i szczerze podziwiam koncepcję i to, że masz wszystko tak świetnie zaplanowane (no i skrystalizowane wyobrażenie o tym co ma powstać). Z dalii Lavender Perfection będziesz bardzo zadowolona. Co prawda późno zaczyna kwitnąć ale za to jak już zacznie to kwiaty ma aż do mrozów i są naprawdę piękne i gigantycznie duże a mimo to, dzięki sztywnym łodygom, nie trzeba ich niczym podpierać.

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiem, bo już mam Lavender z ubiegłego rokuasia0809 pisze:Witaj Moniu,

- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Moni-mieszkam daleko od ciebie ale będę często zaglądać i patrzeć jak kwitną Twoje kwiaty.I ten trejaż na róże!!!!!!Muszę poszukać zdjęć i zobaczyć efekt końcowy,następnie pokazać moim panom i przekonać ich,że to będzie cudne.Jakimi różami go obsadziłaś i ile ich tam jest.To będzie piękne jak obrośnie i zakwitnie.Jakiej wysokości są belki -wiem zadaję "trudne pytania ale bardzo mi się spodobała pomysł
- Alania
Witaj, Aszko
Trejaż jeszcze nie zakończony, bo mój małzonek nigdy nie ma na to czasu
W tym roku musi to zrobić obowiązkowo
Przy belkach posadzone są pnące róże i powojniki - symetrycznie tak samo. Patrząc od przodu: 2 Eden Rose, Rosarium Uetersen (tak pisało na etykietach, ale mnie się widzi, że to będzie inna, bo jest bardziej różowa, a RU wpada w koralowy, następnie Parade i na tylnej belce jakieś z allegro (miały być pnące, angielskie), które w ub. roku nie zdążyły zakwitnąć, bo sarny zjadły
Nie pamiętam już jakie tam wsadziłam clematisy, ale jakieś jasnoróżowe, żeby się łądnie komponowały. Na zdjęciu, które wrzuciłam nie widać, ale teraz jest tam już dużo posadzonych róż, piwonii, clematisów bylinowych, lawendy i kwiatów cebulowych dookoła trejażu. Nie wiem, czy nie będzie tego zbyt dużo i za gęsto, bo jesienią wsadziłam wszystko, żeby zdążyć przed przymrozkami - najwyżej kolejnej jesieni przesadzę
Pomiędzy belkami są wsaadzone piwonie różnych odmian w odcieniach jasnego różu i bieli. Wokół trejażu wsadzone są (również symetrycznie tak samo) m.in. róże: Dolly, Rhapsody in Blue, Gloria Dei, Charles de Gaulle, Pink Peace, Bonica, Coronado, Octavia Hill, Maizner Fastnacht, Biedermeier i miniaturki Fresch Pink i jeszcze dwie bez nazwy.

Przy belkach posadzone są pnące róże i powojniki - symetrycznie tak samo. Patrząc od przodu: 2 Eden Rose, Rosarium Uetersen (tak pisało na etykietach, ale mnie się widzi, że to będzie inna, bo jest bardziej różowa, a RU wpada w koralowy, następnie Parade i na tylnej belce jakieś z allegro (miały być pnące, angielskie), które w ub. roku nie zdążyły zakwitnąć, bo sarny zjadły

- Alania
Zapomniałam napisać jakie są wymiary kantówek trejażowych: 7x7cm, długosć 220cm - kupuję je w OBI lub LM razem z kotwami do wbijania w ziemię, a później maluję lakierobejcą. Górą będą połączone belkami - chciałabym uzyskać taki efekt, ale nie wiem, czy to się uda (nie wiem jak zdobyć takie gięte belki
):