Ogród Moni cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joluś Genia miała po prostu dużo szczęścia, że trafiła na taką okazję, ja teraz na allegro zmówiłam i też są w okolicach 15 zł- pojedyncze :?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moniu,

Oglądam sobie Twój ogród i szczerze podziwiam koncepcję i to, że masz wszystko tak świetnie zaplanowane (no i skrystalizowane wyobrażenie o tym co ma powstać). Z dalii Lavender Perfection będziesz bardzo zadowolona. Co prawda późno zaczyna kwitnąć ale za to jak już zacznie to kwiaty ma aż do mrozów i są naprawdę piękne i gigantycznie duże a mimo to, dzięki sztywnym łodygom, nie trzeba ich niczym podpierać.

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

asia0809 pisze:Witaj Moniu,

Oglądam sobie Twój ogród i szczerze podziwiam koncepcję i to, że masz wszystko tak świetnie zaplanowane (no i skrystalizowane wyobrażenie o tym co ma powstać). Z dalii Lavender Perfection będziesz bardzo zadowolona. Co prawda późno zaczyna kwitnąć ale za to jak już zacznie to kwiaty ma aż do mrozów i są naprawdę piękne i gigantycznie duże a mimo to, dzięki sztywnym łodygom, nie trzeba ich niczym podpierać.

Obrazek
Wiem, bo już mam Lavender z ubiegłego roku :wink: - potwierdzam, jest wspaniała :D
Obrazek
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Piękna ta dalia a kiedy ty je sadzisz na ogródek?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Końcem kwietnia lub początkiem maja, jak ustaną przymrozki. Jeśli wsadzisz końcem kwietnia, to jeśli wykiełkują, trzeba osłaniać na noc, żeby nie zmarzły - są bardzo wrażliwe na przymrozki. Jesienią jednej nocy przyszedł większy chłód i natychmiast liście zbrązowiały:
Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

AGNESS pisze:Joluś Genia miała po prostu dużo szczęścia, że trafiła na taką okazję, ja teraz na allegro zmówiłam i też są w okolicach 15 zł- pojedyncze :?
U nas w kwiaciarni , H.niger , czyli białe pojedyncze, są po 28zł. :?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Moniu :) Piękne te Twoje dalie :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

ciemierniki są w tesco za 12,99 dziś widziałam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dzięki wielkie Tess za wiadomość, jutro pobiegnę zobaczę, może i u mnie będą
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam dzisiaj w Tesco, ale ciemierników nie było, tylko same prymulki, fiołki, kwiaty domowe doniczkowe i sporo róż, krzewów owocowych i krzewów ozdobnych w kartonach.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Witaj Moni-mieszkam daleko od ciebie ale będę często zaglądać i patrzeć jak kwitną Twoje kwiaty.I ten trejaż na róże!!!!!!Muszę poszukać zdjęć i zobaczyć efekt końcowy,następnie pokazać moim panom i przekonać ich,że to będzie cudne.Jakimi różami go obsadziłaś i ile ich tam jest.To będzie piękne jak obrośnie i zakwitnie.Jakiej wysokości są belki -wiem zadaję "trudne pytania ale bardzo mi się spodobała pomysł
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Aszko :D Trejaż jeszcze nie zakończony, bo mój małzonek nigdy nie ma na to czasu :evil: W tym roku musi to zrobić obowiązkowo :wink:
Przy belkach posadzone są pnące róże i powojniki - symetrycznie tak samo. Patrząc od przodu: 2 Eden Rose, Rosarium Uetersen (tak pisało na etykietach, ale mnie się widzi, że to będzie inna, bo jest bardziej różowa, a RU wpada w koralowy, następnie Parade i na tylnej belce jakieś z allegro (miały być pnące, angielskie), które w ub. roku nie zdążyły zakwitnąć, bo sarny zjadły :roll: Nie pamiętam już jakie tam wsadziłam clematisy, ale jakieś jasnoróżowe, żeby się łądnie komponowały. Na zdjęciu, które wrzuciłam nie widać, ale teraz jest tam już dużo posadzonych róż, piwonii, clematisów bylinowych, lawendy i kwiatów cebulowych dookoła trejażu. Nie wiem, czy nie będzie tego zbyt dużo i za gęsto, bo jesienią wsadziłam wszystko, żeby zdążyć przed przymrozkami - najwyżej kolejnej jesieni przesadzę :roll: Pomiędzy belkami są wsaadzone piwonie różnych odmian w odcieniach jasnego różu i bieli. Wokół trejażu wsadzone są (również symetrycznie tak samo) m.in. róże: Dolly, Rhapsody in Blue, Gloria Dei, Charles de Gaulle, Pink Peace, Bonica, Coronado, Octavia Hill, Maizner Fastnacht, Biedermeier i miniaturki Fresch Pink i jeszcze dwie bez nazwy.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Monia sama jestem ciekawa końcowego efektu tego trejażu... bardzo dużo tych róż... nasadziłaś będzie gęsta ściana :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Moni,dziękuję.Wyobrażam sobie jak to będzie wyglądać-pięknie kolorowo.Już kombinuję gdzie u siebie zrobić
Lisko,dobry pomysł miała Monia z tym trejażem .W środku będzie.......
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam napisać jakie są wymiary kantówek trejażowych: 7x7cm, długosć 220cm - kupuję je w OBI lub LM razem z kotwami do wbijania w ziemię, a później maluję lakierobejcą. Górą będą połączone belkami - chciałabym uzyskać taki efekt, ale nie wiem, czy to się uda (nie wiem jak zdobyć takie gięte belki :( ):

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”