Ogród nad Oranią

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezapominajki z poprzedniej strony! Cały rok na nie czekam. Moja poprzednia działka o tej porze wyglądała jak spowita w niebieską chmurkę. Na Kaszubach nie rozsiewają się tak ochoczo. Pewnie im tam za sucho jest :cry:
Mam trzy kolory białe niebieskie i różowe. Ale i tak najbardziej podobają mi się te zwyczajne - niebieskie. Podobnie jak tulipany. W ubiegłym roku jesienią nakupiłam różnokolorowych wynalazków. Cóż z tego, kępka czerwonych - takich jak Twoje najbardziej przyciągała wzrok :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba nie będę oryginalna gdy powiem, że mi również fotki tulipanów przypomniały dziecięcy kalejdoskop. Uwielbiałam kręcić tą tubą i oglądać kolorowe witraże z opadających szkiełek... Prosta i cudowna zabawka. Po wielu latach "uszczęśliwiłam" nią własne dzieci. I znów mogłam sama popatrzeć...
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Witam serdecznie wieczorkiem!
Kocina! Cieszę się z Twojej wizyty i ślicznie dziękuje za miłe słowa! Ogród nad Oranią tak naprawdę to zwykły, ale niepowtarzalny ogród, więc jeżeli coś z tej niepowtarzalności czasem odnajdę, to z radością się z Wami podzielę.

Ambusiu! Niebieskie niezapominajki rosną w całym sadzie i w zupełnie cienistych zakątkach, które nie są koszone.To prawda - lubią wilgoć, więc może rosłyby od północnej strony altanki lub w cieniu krzewów?

Tuja! Masz rację - kalejdoskop to bardzo pouczająca zabawka - przedziwne wzory, które już nigdy się nie powtórzą, pragnienie przywrócenia utraconego piękna...i zachwyt i żal...pamiętam...

Ciekawe, czy podobnie jest z ogrodami?
Byłam przekonana, że powtórzy się cud kwitnących jabłoni a tu nic, one po prostu nie zakwitły, no może pojedyńcze kwiatki na jednej jabłoni, a na drugiej pąki zniszczone przez jakieś larwy, które ukokosiły się wewnątrz pąków.
To oczekiwane ale utracone piękno..
He, he, a słoiczki z przecierem jabłkowym nagle okazały się cenne!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oranio- to chyba dobry znak, że jabłonie masz co dwa lata?
Natura znów mnie zadziwia swoją mądrością...U mnie tez jabłoń nie kwitła...
No, ja też mam słoiczki!

Napisz co robiłaś w ogrodzie?
Co kwitnie u Ciebie?
Jakie masz plany na najbliższy miesiac, co bedziesz robić?
Jak warzywnik?
Czy pomidorki koktailowe i inne rosną jakoś?
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Oranio - każdy nasz ogród jest zwykły-niezwykły i niepowtarzalny :) Ile tam naszego biadolenia, radości, potu i bólu pleców ;) Rzecz w tym, że Ty potrafisz go cudnie pokazać i opisać.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Kocina!Dziękuję za miłe słowa!
Och Agape!
Co ja robię w Ogrodzie? Ja się poddaję!!!
Jest tyle zieloności, wszystko wyrosło do pasa, tak naprawdę Ogród nad Oranią sam sobie rośnie a ja próbuję wtrącić swoje trzy grosze. Siedzę po prostu w jakimś buszu! Wydzieram Ziemi kawałeczki ziemi do własnej dyspozycji i po cichu usprawiedliwiam się, że przecież można.

Obrazek

Wczoraj

Obrazek

Poza tym ciągle to samo - dwie natury, wiejska i miejska niestety w ciągłym konflikcie - kosić, nie kosić, taki trójkąt bermudzki, nie do rozwiązania.

Obrazek

No ale wiadomo - Warzywniak!
Część pomidorów posadziłam ( wysiane w drugiej połowie kwietnia)- w pierwszej kolejności poszły pomarańczowe De Barao ( zagraniczne) wymagające podpórek , dalekj polskie czerwone wyściółkowane pierwszoskoszoną trawką.
Trzymam wolne miejsce na pomidorki od Ciebie. Wysiałam je jako ostatnie, gdyż to jest już jubilerska robota: znakomicie je opisałaś i upakowałaś! Dziękuję!
Ogórki posadzone, ale za mało, ciąg dalszy nastąpi. Rzodkiewka rośnie równym rządkiem a kalarepka jej dorównuje.
Pierwszy raz spróbuję kiwano, sałatę, buraczki - wszystkie mają już liście, te ostatnie awansowały na kaszubską rabatę wśród małych hortensji i tuji. Już teraz listki się czerwienieją - moje śliczności bordowozielone. W tym roku niewątpliwie będą dominowały na tej rabacie, gdyż będą największe. Szczypior jest pikantny i słodki i można go jeść... jak słone paluszki.
Plany, plany, ech!
Po zeszłorocznym udanym pomidorowym sezonie w tym roku szarpnęłam się na paprykę pod gołym niebem. Na razie muszę znaleść miejsce i to szybko, gdyż siewki są już gotowe do przeprowadzki. Kukurydzy też mi sie zachciało i dyńki i melona, o cukiniach nie wspomnę. Poziomki wysiane w zeszłym roku są już wielkimi krzakami z maciupeńkimi poziomeczkami. Bajkowe!
Ale i tak nie nadążam z przygotowaniem ziemi pod warzywa i to najbardziej mnie męczy - taki brak solidności, trochę to wszystko tak na łapu - capu. Paprykę posadzę w suchym oczku wodnym, gdzie kiełkują już słoneczniki, które przesadzę gdziekolwiek, gdzie się da.I właśnie sie tego obawiałam, tej dodatkowej roboty!
Jesienią trzeba pożądnie się przygotować do następnego sezonu a teraz tylko wiosna, wiosna i wszystko przed nami! :lol:
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Dawno, w Rodzinnym Domu - na okrągłym stole stał Wazon z wygrawerowanym żurawiem a w wazonie tym stały kwiaty - wiosną wiosenne, latem letnie a jesienią jesienne.
Zimą kwiatów w wazonie nie było...

Obrazek

Teraz w Ogrodzie kwitną bzy i to są pierwsze ścięte kwiaty z Ogrodu. A bzy i tulipany już w innym wazonie...

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

...pachną...
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bzy
Teraz jest ich pora. Uwielbiam o tej porze roku jechać przez wioski skąpane w fiolecie Moje bzy - przesadzone ze starego siedliska (za płotem) wprost kipią zza barakowozu. Pamiętam jak podczas sadzenia obiecałam, że będzie im u mnie dobrze.......
Oranio, ja tak jak Ty potrafię zobaczyć piękno w każdej roślinie. Nie mam tak jak Ty daru ubierania moich odczuć w słowa. Ale kiedyś założyłam na tym forum wątek "Kwiaty polne". Może trzeba go odkopać ?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Dziewczyny Drogie! Tak! Takie wątki są wspaniałe!

Oranio, jaki przepych, aż mnie otumaniło...Szkoda, że nie mogę powąchać!
Na razie jednak...Czasem mam takie przebłyski, że znów będzie zima.Jak na zdjęciu dzbanka...

Ja wiem, że jak piszesz- Ogród zarasta. Przecież jest ogromny. I żywy. Ale widać taki w tym roku jest czas. Na pewno jednak coś tam sobie myślisz? Zdradź, proszę choć rąbek tajemnicy, co tam w Ogrodzie szemrze, skrobie, chroboce...?

A tak poza tym, to zazdroszczę Ci warzywnika, który malowniczo wygląda, świetne deski i te paliki na umocnieniu! Nie dość, ze funkcjonalne, to klimatu dodało łące! Świetne! A nie myślałaś o jeszcze jednym tarasie, łukowatym? Bo widzę coś tam pod drzewem - ziemia oczyszczona? A cóż tam będzie?

No i napisz co słychać?! KOniecznie i choć jedną fotkę!
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Tak, tak , brakuje czasu na pogaduszki...
Inspiracją do kolorystycznych nasadzeń w Ogrodzie nad Oranią są bardzo długie lniane kobierce, które powstały z rąk jednej osoby. Własnoręcznie wysiany len, zebrany, farbowany naturalnymi barwnikami i ...cierpliwie tkany. Należą do Rodziny i zafascynowało mnie to wszystko co się wiązało z ich wykonaniem.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Połączenie kolorów, właśnie takich różowo- czerwonych, fioletowo - niebieskich,wiejskich, ostatnich kilka sezonów zupełnie mną owładnęło.Więc postanowiłam zastosować takie połączenia kolorów w Ogrodzie. Na pierwszy rzut poszły azalie czerwone, liliowe, różowe i żółte. Oczywiście w jednym rzędzie, jak pasy na kobiercu. Azalie rosną przy murku, który w przyszłości trochę odnowiony, będzie ozdobiony czarną belką nawiązującą do belek ze ściany Chaty. Taka czarna belka nawiązująca do belek ze ściany będzie również i w dalszej części Ogrodu - na Leśnej rabacie i na warzywniaku. Czarna belka, czarna ziemia a obok kolorki. Azalie już przekwitły oprócz żółtej( może to rododendron?), więc latem będą tworzyć zielony pas.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Obrazek

Zaczyna się coś przejaśniać, już wiem czym się kierować w nasadzeniach , jaki styl wybrać, jakiego typu rośliny, oczywiście związane to jest z miejscem nasadzenia - cieniste, wilgotne - takich miejsc jest kilka i bardzo nasłonecznione, kiedy nie pada, wręcz wysuszone - to przedogrodek.
A polne kwiaty! Pamiętam ten wątek zachwycający! Potem szukałam go jako polskie kwiaty(!) i nie mogłam odnaleść i na szczęście przypomniałaś nam o nim! Ambusiu, odwiedzam i jak coś znajdę - wklejam!To mój świat!
Teraz w Ogrodzie króluje łubin! Jest ogromny, soczysty i dorodny po prostu oraniowy! Ambicyją moją będzie posiadanie wszystkich możliwych kolorków łubinu. Pasuje do Ogrodu, gdyż doskonale nadaje się to stworzenia takiego kolorowego pasa.W tym roku pozbieram odpowiednie kolory i nasadzę od nowa. Te wysiały się same.W okolicach rośnie granatowy, różowy, liliowy i biały. Będzie tylko brakowało czerwonego...ale chyba taki nie istnieje.

Obrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Pozdrawiam łubinowo- oraniowo!
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio...no..To wiele tłumaczy...
Zawsze tak pięknie i nastrojowo piszesz, że głupio się odzywać i coś wtrącić. Też posiałam łubiny, i jak chcesz będę zbierać dla Ciebie nasiona różnych kolorów!
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Agape, :lol: bardzo chcę, bo zależy mi na pełnej kolekcji. I właśnie nie wiem, czy nasiona z danego łubinu powtarzają kolor macierzysty.Trzeba będzie się przyjrzeć.
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Oranio przepiękny, zielony busz, jestem nim oczarowana, każdy kącik to bujne trawy i kolorowe łubiny. To jest coś pięknego, patrzę i podziwiam.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Tak mnie właśnie natchnęło na sielskość w kulturze, że przypomniałam sobie pewne obrazy malowane przez ludową amatorkę. Czarna ziemia...

Na fotkach moja mięta miętowa wysiana z nasionek i liczę na to, że będą miętowe herbatki!
Obrazek

Papryczka wysiana z nasionek, co jeszcze widać.

Obrazek

Kłoski trawy rosnącej niedaleko Ogrodu.Takie też w Ogrodzie zasieję.

Obrazek

Będzie kłosowo. I to dzięki ziemi czarnej - tu utkanej z lnu.

Obrazek

Pokłon do ziemi.
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Nic dodać , nic ująć. Romantyczna dusza z Ciebie, i to z talentem do pisania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”