Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PolishGal
100p
100p
Od: 20 gru 2011, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

takich gosci jeszcze nie mialam :P, ale provado spray sprawdzil sie w walce z ziemiorkami i mszycami, a na wciorniaski tez jest wiec powinien pomoc :)
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Alex_ania
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2012, o 11:08

Post »

Beatrice pisze: Jak go podlewasz? wlewasz wody do doniczki i on tak stoi w tej wodzie?
Podlewam go tak:
- wlewam wodę w osłonkę, tak żeby po wstawieniu doniczki woda była na poziomie górnego brzegu doniczki
- po 30min (max 1 godzinie) wodę wylewam i po kilku godzinach sprawdzam jeszcze czy nic nie spłynęło (jak tak to wylewam resztę wody)
- podlewam kwiatki raz na tydzień (czasem raz na 1,5 tygodnia), w zależności od potrzeb rośliny

a co do stanu tej roślinki to jak wspomniałam to kwiatek mojej mamy i poprosiła mnie o pomoc bo "zrobił się jakiś dziwny" ;:223 , nie wspomnę nawet jak mama się nim zajmowała...... ;:14
Awatar użytkownika
kasandra262
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2012, o 10:19

Post »

Witam jestem tu nowa, dostałam storczyk chyba już z chorobą żółkną mu liście dostał brązowych plam najpierw na trzonie storczyka a teraz na liściach, a kwitnie jak szalony.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Obrazek
czzy to grzyb? jak tak to co mam zrobić ? pomóżcie proszę bo szkoda go z marnować
http://kasandra-sutasz-soutache.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false; -biżuteria sutaszowa moja miłość i pasja :) zapraszam na moje gg 7460600
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Jak dla mnie to on wygląda ok :wink: nie widziałam storczyka, który na liściach nie miałby takich różnych plamek (chociaż faktycznie z ciemniejszymi niż bladobrązowe nie miałam do czynienia) itd., dopóki nie będą się one powiększały, to myślę, że nie masz się czym martwić. Liść, który mu żółknie jest najstarszym, więc pewnie go zasusza i się go pozbędzie. Na jego miejsce przyjdą nowe, lub nie. Skoro kwitnie jak szalony, a i korzenie wyglądają świetnie, to powinnaś być z niego dumna :)

Poczekaj jednak na opinie bardziej zorientowanych :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Anonietka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2012, o 00:30

Post »

To i ja dorzucę swoje pytanie - czy ten liść został poparzony od słońca (mógł dotykać szyby w tym miejscu) czy to jakaś choroba? Jak mu pomóc, by nie rozeszło się to na dalszą część liścia?
Storczyk stoi na oknie wschodnio-południowym (z przewagą wschodu)? Okno podwójne zatem szyba przy storczykach nie powinna się zbytnio nagrzewać. Przy większym słońcu przestawiam storczyki na szafę przy oknie, niestety tego dnia nie było mnie w domu :( Moczony w zależności od stanu korzeni (szybciej lekko go przesunę niż zbyt szybko podleję) w odstanej wodzie z kranu z 1/3 dawki nawozu co drugie moczenie.
Muszę dodać, że w tej doniczce są dwie rośliny, niedawno obie przekwitły - czy rozdzielić je czy mogą żyć razem bez problemów? I jeszcze jedna sprawa, wygląda na to, że obie rośliny mają jeden wspólny korzeń :/
Obrazek
Obrazek
Obrazek
(ostatnie zdjęcie sprzed kilku dni)
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Z uwagi na to, że nie bardzo znam się na chorobach liści (przeżyłam jedynie historie ze szkodnikami) polecam zapoznanie się z tym :)
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
kasandra262
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

3evelyna bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, ale czy to możliwe że wyrosną nowe skoro zżółkły już 4 listki? na razie nie widzę żeby rosły nowe, odpadły dwa kwiattuszki z resztą ok moze to po przywiezieniu ze sklepu musiały odchorować?
http://kasandra-sutasz-soutache.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false; -biżuteria sutaszowa moja miłość i pasja :) zapraszam na moje gg 7460600
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

kasandra262 pisze: Obrazek
czzy to grzyb?
Możesz zrobić zdjęcie z przodu tego czegoś białego? Może to pleśń? Tak z boku to słabo widać i trudno powiedzieć co to może być. Musiałabyś wkleić nowe zdjęcie.
Awatar użytkownika
kasandra262
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

eeeee to białe w doniczce to kropelki rosy tak jakoś dziwnie wyszło zdjęcie :) W doniczce nie ma nic niepokojącego :) tylko martwię się tymi liśćmi. No nie wiem zobaczymy. Na razie zostawiłam go w spokoju.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Liść żółty jest najstarszym liściem.
Ma prawo tak się zachowywać roślna./choć.. :lol: czasami błędami pielęgnacji przyspieszamy ten proces :idea: ! /
Nie ma takiej opcji... aby, liście trwały wiecznie. Ilość ich jest ograniczona do pewnego max.
Gdy zupełnie liść zżółknie = odprowadzi cenne składniki do rośliny.... to :D ...odpadnie.

A, w doniczce :roll: może być efekt mikoryzy- często wygląda jak granulki /białe,kremowo-żółte/

Polecam zapoznać się z tym terminem w w naszej sekcji.
Mikoryza ma swoje tematy.......
jak również żółte liście.
Ważne, aby przy prowadzeniu pielęgnacji storczyków korzystać z naszych doświadczeń i udzielonych wcześniej
porad.Polecam :lol:

Anonietka....
liść wygląda na poparzenie słońcem.Wymaga zabezpieczenia.
Pozukaj podobnego tematu ;nie tak dawno był dyskutowany i konsultowany.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

a co to może być? :
Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A...a co mu robisz nie piszesz :( .
Że jest piegowaty.. to widać.. :;230 ale nie zawsze to objaw choroby.

A... co to jest za storczyk ?
ważne , bo niektóre są uwrażliwione na różniste " nadmiary"

Nie ma jak tak zadawać pytania...
a co to może być? :
super precyzja się wkradła :;230
luczku95 :lol:
-tak bywa, ze nikt nie musi i się nie zmusi do tego ,aby łamać sobie głowy nad identyfikacją "wg fragmentu z pacjenta."

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

przepraszam :oops: to ten wakacyjny nastrój ;:3 ;:3 i pełno zajęć
a więc: storczyk stał w pobliżu południowego okna, na kwietniku, obecnie podlewany z wody przefiltrowanej (Brita), nawóz: wcześniej: Substral, a teraz zakupiliśmy Agrecol + jedne podlewanie (przedwczoraj)z biohumusem dla storczyków.
Dla wzmocnienia i przeciw grzybom pryskałem wywarem ze skrzypu polnego.
a więc uzupełniam:
storczyk to Brassia,
ObrazekObrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Łukaszu,
W przypadku hybryd Brasii zjawisko występowania plamek jest naturalnym ,jak we wszystkich oncidiowatych.
Szczególnie uwidaczniają się przy ekspozycji słonecznej storczyka.
Niemniej jednak :lol: z pewnej "dawki słońca" nie mozna zrezygnować - bez tego można zapomnieć o dobrym przyszłym kwitnieniu.
To jest dylematem takich storczyków....a naszym... :) :) niepokojem.
Ogólnie patrząc na Twojego storczyka ....stwierdzić trzeba ,ze kondycja jest na 5+

Ale dobrze ,ze pytasz ;bo powodów jest wystarczająco wiele, aby takie plamy "wyskoczyły"/atak grzybów,szkodniki ssące itp.../.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Otóż od pewnego czasu na liściach mojego Oncidium zaczęły się pojawiać niepokojące plamy. Część z nich to zwykłe plamki a część to takie smugi.
Roślina przez większą część roku stoi na południowym parapecie, cieniowanym. Jest podlewana średnio raz w tygodniu, przegotowaną i dstałą wodą o temp. pokojowej, z dodatkiem florovitu, co trzecie podlewanie. Od drugiej połowu maja stoi na wschodnim balkonie na dworze. Obecnie ma trzy pędy kwiatowe i coraz więcej plam :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”