Storczyki platynkowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

nie wiem,czy tu coś widać...wkażdym razie - to pąki, które "wyszly" po opadnięciu kwiatów...

Obrazek Obrazek
tu się pąk zawiązuje

Obrazek Obrazek
Orionko, tu na metrowcu też się zawiązuje pąk...

Obrazek

tu jeszcze kilka innych zdjęć:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
platynka :)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Platynko - one wyrastają z tych miejsc gdzie były wcześniejsze kwiaty? Czyli już wiemy dlaczego nie obcina się pędu kwiatowego :)

W drodze do pracy mijam dom, w którego oknie stoi chyba dendrobium, które ma keiki. Młoda roślinka jest już spora, korzenie duże. Nie wiem dlaczego uśmiecham się pod nosem przechodząc tamtędy. :)
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

tak! spadają pojedyncze kwiaty i pojawia się pąk, na niektórych jeden, ale na kilku - 3, 4... tak jakby przemiennie... są kwiaty, potem któryś odpada, bo przekwitnie, ale rodzi się nowy pąk. Znów odpada kolejny kwiat... i tak dalej :) nawet na metrowcu :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Moje Dendrobium Annabell też coś wypuszcza. Kwiaty wyrastają z czubka, a to jest w kąciku drugiego listka od czubka rośliny. Wyraźnie widać że cosik tam jest. Ale co? Czyżby keiki? Na falku niespodziance, który przygotowuje się do rozwinięcia pączka, tuż za pączkiem też jest coś. Na razie widzę to, jaka zieloniutką kropkę na tle ciemniejszego pędu kwiatowego. Może tez puści keiki?
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Wandeczko, ale byś miała niepsodzianki... ja na razie się nie łudzę, że keiki będzie, ale... Czekam natomiast na rozwinięcie pąków trzech phalaneopsisów - niespodzianek. Kupione były jako łyse, nie mam pojęcia, co to za kolory... coś czuję, że biały i lila, ale... okaże się. Podoba mi się taka niewiedza i czekanie. A z tymi pąkami to normalne? one tak sobie puszczają?po zrzuceniu kwiatka?
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Chyba tak, u mnie też biały zrzucił kwiat i jednocześnie wydłużył pęd kwiatowy o kolejny pączek.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Platynko, szczerze mówiąc to nic nie widzę na zdjęciach :( i nie jestem pewna czy chodzi o to, że po opadnięciu kwiata pęd wydłuża się i pojawiają się kolejne pąki / jak pisała Wanada/, czy dokładnie w tym samym miejscu, z którego odpadł kwiat wyrasta nowy pąk / tak pisze Orionaka/. Pierwsza opcja to częste zjawisko, ale ta druga jest zupełnie niespotykana i nieprawdopodobna . Platynko, rozwiej moje wątpliwosci.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

nie!pęd się nie wydłuża, przecież pączki w tym metrowym sa między kwiatami... to widać na zdjęciu, tak samo ten na parapecie,który pachnie - z jednym, już dużym pąkiem...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

No i mamy zagadkę :lol: tu chyba nieodzwona będzie podpowiedź Jovanki, naszego storczykowego guru ;:180
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Asiu nie tylko zagadkę ,ale też ciekawostkę :shock:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

pąki się powiększają, dostrzegłam kolejny. a ten u różowego (właściwie bordowego) niebawem pęknie i ... ;) będzie kwiatek.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

platynka80 pisze:mam zdjęcia miltoniopsis, zerkniecie? czemu są te plamy? :( i czy korzenie ok?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jak na młody miltoniopsis to ma już bardzo zciemniałe korzenie widoczne na zewnatrz. Jeśli uciskając w 2 palce nie rozpadają się to mogą zostać. Podstawa pseudobylwy jeszcze nie ma widocznych na zdjęciu plam gnilnych, ale mam obawy o to co dzieje sie w środku, którego nie widzę, czy korzenie wewnarz nie toczy zgnilizna, pseudobulwa wypuszcza młode korzonki co może świadczyć ,że ma zbyt mokro w spodzie.Zdarzyło mi kupić cambrię i falenopsisy ze spagnum przy nasadzie korzeni, ono dużo dłużej trzyma wodę , niż kora która jest obsywane i potem gniją :(
Dobrze by było delikatnie sprawdzić, co się dzieje w środku ale nie uszkadzajac korzeni..
Ja nie trzymalabym dlużej go w wodzie, wyciągłabym inawet z doniczki ,żeby przewietrzyć i podsuszyć podłoże ..
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

serdecznie dziękuję za rady! wyjmę i wysuszę, może włożę do doniczki plastikowej...

dzisiejsza sesja:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p