Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Jdeb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 gru 2022, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Post »

Planuje zajac sie ta Strelicja zgodnie z zaleceniami. W związku z tym mam dwa pytania:

#1 jakie podłoże kupić, żeby ja przesadzić ?
#2 czy w okresie zimowym mogę ja nawozić ? Jak często ? Teraz rozwija nowy liść.
#3 jak często powinienem ja nawozić w okresie wegetatywnym ?
#4 kupiłem Biopon do roślin zielonych mineralny - jest ok ?
#5 jak często spryskiwać jej liscie woda w lecie i zima ?

Stoi dość blisko kaloryfera, ale zabudowanego.

Dziękuje za odpowiedzi
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko masz w wątku - przeczytaj chociaż ostatnie kilka stron...

Liści się nie spryskuje wodą, co miałoby dać moczenie rośliny? Podnieść wilgotność powietrza? Jakim cudem? :shock:
Musisz kupić nawilżacz i starać się utrzymywać wilgotność na poziomie około 60%.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Figielek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 gru 2022, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. 3 miesiące kupiłem strelicję z kwiaciarni. Zapewniano mnie, że osłonka jest ok i roślina nie wymaga przesadzenia. Niestety zaczęły pojawiać się na liściach czarne kropeczki oraz wełnowce, których się pozbyliśmy.

Obrazek
Obrazek

Wydaje mi się że została też przelana, stąd decyzja o przesadzeniu. Po ściągnięciu osłonki (45cm) okazało się że korzenie nie mają już miejsca. Roślina posiada kilka podsuszonych korzeni w głębi oraz kilka gnijacych. Nie mam doświadczenia z tym kwiatem. Czy mog e prosić o podpowiedź, jak zabrać się za nią.? Ponieważ mam już zakupiona ceramiczna (drogą) donnicę o średnicy 50cm, wolał bym ją zostawić zatykając otwór przelewowy, wypełniając ją od dna keramzytem oraz zasypując seramisem. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co??? Zatykać otwór odpływowy??? :shock: :shock: :shock:

Otwór odpływowy musi być, bo sam drenaż nie wystarczy, nieważne ile go dasz. Po pierwsze do korzeni musi docierać powietrze, po drugie korzenie rozwijają się głównie w dół ,więc prędzej czy później przerosną drenaż i będą stały w wodzie, bo będzie się ona zbierać.
Zanim się kupi doniczkę, w tym wypadku jest to osłonka, warto poczytać czy można do niej bezpośrednio posadzić...

Warto również poczytać przed zakupem rośliny, czy będziesz miała warunki do uprawy danej rośliny. Nie wszystkie sprzedawane w handlu rośliny będą automatycznie rosnąć w każdych warunkach...

Strelicja jest rośliną słońcolubną, więc potrzebuje maksimum słońca oraz najlepiej doświetlania w okresie jesienno-zimowym. Do tego wymaga podwyższonej wilgotności powietrza, czyli wskazany nawilżacz.

Oprócz wełnowców, weszła plamistość czyli inaczej infekcja grzybowa. Skutek przelania oraz obecności szkodników.

Czyli, trzeba przesadzić do doniczki około 5 - 6cm większej na średnicy z odpływem i stawiasz ją później na podstawce. Kompletną bzdurą jest to, że może rosnąć w osłonce... Na przyszłość odradzam słuchanie rad tam gdzie kupujesz rośliny, bo często wiedza sprzedających pozostawia wiele do życzenia.

Podłoże, to mieszanka ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1, żadnego seramisu. Strelicja wymaga cięższego podłoża.
Po przesadzeniu zrób oprysk Mospilanem, powtórz po tygodniu czasu. Jednocześnie (po wyschnięciu pierwszego preparatu) zrób oprysk preparatem grzybobójczym - Saprol albo Scorpion 325sc.

W okresie jesienno-zimowym podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża, w okresie wiosna lato, utrzymujesz umiarkowanie wilgotne podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Figielek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za wskazówki.

Roślina ma raczej dobre warunki. Jest przy witrynie o powierzchni szyby 30m2 skierowanej na północny zachód. W pomieszczeniu od 2 tygodni jest nawilżacz zwiększający wilgoc z 40 do 50 procent.
Obrazek

Napisz mi jeszcze e proszę co dokładnie zrobić z korzeniami przed przesadzeniem. Czy umyć ze starej ziemi i wysuszyć? Wyciąć zgnile korzenie i końcówki? Smarować czyms korzenie po przecięciu? Próbować rozłączyć poskręcane korzenie? Dziękuję z góry za informację.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak coś będziesz odcinać, to resztę bryły korzeniowej możesz obsypać sproszkowanym węglem. Natomiast rozluźnianie korzeni nie ma większego sensu, zostaw tak jest tylko daj do większej doniczki i obsyp sproszkowanym węglem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
agata_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 paź 2019, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć. Wracam ze swoją strelicją. Choroba zaczęła sie rozwijać, przeszła na drugiego liścia. Kilka dni temu odcięłam pierwszego chorego liścia (przy odcinaniu w przekroju poprzecznym lodyga miala czarne plamy) i zrobiłam oprysk Scorpionem 325sc, dzisiaj zobaczylam, że atakowany jest drugi liść:( nie wiem co mogę wiecej zrobić:(

https://i.ibb.co/DRzG9LJ/IMAGE-2022-12-09-23-05-45.jpg
https://i.ibb.co/gw6S7Yx/IMAGE-2022-12-09-23-05-42.jpg
https://i.ibb.co/Yk5bLMW/IMAGE-2022-12-09-23-05-35.jpg
https://i.ibb.co/x5td6rZ/IMAGE-2022-12-09-23-05-39.jpg
Za duże zdjęcia, zamieniłam na linki. Iwona
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odetnij drugiego liścia i powtórz oprysk preparatem grzybobójczym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
on995
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2012, o 13:58

Post »

Witam, mam kłopot z strelicją białą, zakupiona 3 miesiące temu i przesadzona (starą ziemie zostawiłem z bryłą korzeniową) do ziemi uniwersalnej pH 5,5-6,5 wymieszana z perlitem a na dno keramzyt jako drenaż. Problem w tym że końcówki liści robią się brązowe a liście pękają , na nie których brązowe plamki. Czy możecie mi doradzić co z nią nie tak, czy to brak nawozu, czy jakieś szkodniki ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszkodzenia mechaniczne wskutek zbyt niskiej wilgotności powietrza - wskazany nawilżacz. Inna sprawa, że liście Strelicji tak czy owak mogą pękać. Jednak zbyt suche powietrze sprzyja temu zjawisku.
Przy okazji, usuń firankę sprzed roślin/-y - działa jak zbędny filtr zabierając cenne światło o tej porze roku. Postaw Strelicję tuż przy oknie.
Dobrze byłoby pomyśleć o doświetlaniu w okresie jesienno-zimowym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
on995
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedz, czyli jak rozumiem to żaden szkodnik tych liści nie wcina (martwią mnie dziury w liściach, zwłaszcza ostanie zdjęcie gdzie widać jasno zielone żyłki)?
Czy zamiast nawilżacza na kaloryfer , mogę pryskać liście codziennie wodą z rozpylacza (czy to da lepszy skutek)?
Czy w okresie zimowym nawozić ją jakimiś nawozami głównie z zawartością azotu (np biohumus)?

Oczywiście trochę mogę przesadzać z pytaniami , kwiatek jest ładny i nie tani, a zwłaszcza dałem go żonie na urodziny to też nie chcę aby padł zaraz (stąd też mocno się o niego martwimy).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Uszkodzenia mechaniczne, jak napisałem wcześniej.

2. Spryskiwanie liści nic nie daje pozytywnego oprócz ryzyka załapania infekcji grzybowej. Na pewno nie ma szans żeby podnieść wilgotność powietrza. Jeśli chodzi o nawilżacz, to miałem na myśli elektryczny, np. ultradźwiękowy. Taki nakładany na kaloryfer zwykle jest mało wydajny. Wilgotność powietrza powinna wynosić około 50 - 60%.

3. Biohumus nie jest nawozem tylko brudną wodą. Do nawożenia używamy mineralnych nawozów, np. Agrecol żel, Florovit, Substral. Co 3 - 4 tygodnie w okresie jesienno-zimowym. W okresie wiosna lato co 2 - 3 tygodnie.

Dużo informacji znajdziesz w wątku, polecam poczytać. W ogóle dobrze byłoby to zrobić przed zakupem danej rośliny żeby sprawdzić czy masz warunki do uprawy danej rośliny. Każda roślina albo grupa potrzebuje określonych warunków uprawy i pielęgnacji. Nie wszystkie będą dobrze rosnąć w warunkach domowych jedynie podlewając i nawożąc.
Strelicja wymaga podwyższonej wilgotności powietrza oraz dużo słońca, czyli optimum to południowa wystawa. Dobrze też jest doświetlać w okresie jesienno-zimowym o czym pisałem wcześniej, żeby uzupełnić niedobory światła.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Figielek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Roślinka przesadzona do do nicy większej na średnicy ok 10cm niż poprzednią. Miałem problem kupić taką robocza, która wejdzie mi do ozdobnej i będzie większa niż poprzednia. Mam nadzieję że nie spowoduje to zbyt mocnego rozrostu korzeni i tym samym nie zakwitnie. Roślinka poprzednio maila 5 kwiatów.
Mam ostatnie pytanie, czy po usunięciu liścia (za dużo czarnych plam), wyciąć całą łodygę?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadziłeś do za dużej doniczki. Pisałem, góra około 5 cm, dlaczego nie słuchasz? W zbyt dużej o wiele łatwiej o przelanie, gdyż jest o wiele więcej przestrzeni od bryły korzeniowej.
Druga sprawa gdzie są podstawki?

Kikut ogonka liściowego możesz odciąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
on995
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

norbert76 pisze: 11 gru 2022, o 19:03 1. Uszkodzenia mechaniczne, jak napisałem wcześniej.

2. Spryskiwanie liści nic nie daje pozytywnego oprócz ryzyka załapania infekcji grzybowej. Na pewno nie ma szans żeby podnieść wilgotność powietrza. Jeśli chodzi o nawilżacz, to miałem na myśli elektryczny, np. ultradźwiękowy. Taki nakładany na kaloryfer zwykle jest mało wydajny. Wilgotność powietrza powinna wynosić około 50 - 60%.

3. Biohumus nie jest nawozem tylko brudną wodą. Do nawożenia używamy mineralnych nawozów, np. Agrecol żel, Florovit, Substral. Co 3 - 4 tygodnie w okresie jesienno-zimowym. W okresie wiosna lato co 2 - 3 tygodnie.

Dużo informacji znajdziesz w wątku, polecam poczytać. W ogóle dobrze byłoby to zrobić przed zakupem danej rośliny żeby sprawdzić czy masz warunki do uprawy danej rośliny. Każda roślina albo grupa potrzebuje określonych warunków uprawy i pielęgnacji. Nie wszystkie będą dobrze rosnąć w warunkach domowych jedynie podlewając i nawożąc.
Strelicja wymaga podwyższonej wilgotności powietrza oraz dużo słońca, czyli optimum to południowa wystawa. Dobrze też jest doświetlać w okresie jesienno-zimowym o czym pisałem wcześniej, żeby uzupełnić niedobory światła.
Dziękuje kolego za cenne informacje, no właśnie problem zaczął się teraz , tzn. zimna pogoda , zamknięte okna, kaloryfery włączone, brak słońca. Nawilżacz nie będę na razie kupował , (bo najsensowniejszy wydaje się ewaporacyjny, parowy jest drogi w eksploatacji, a ultradźwiękowy potrafi wydoić 30-40 pojemników 5L wody destylowanej, no to ekonomicznie niema to sensu ), zobaczę jak strelicja będzie się miała przy samym oknie, będąc doświetlona. Jeżeli nie da to wyniku , będę ją musiał zabrać na wieś do żony, tam jej światła i wilgoci w powietrzu nie braknie. Natomiast co do tych nawozów co poleciłeś to jak rozumiem wybierać tylko te na fazę wegetatywną (nie na faze kwitnienia) ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”