Moje skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam nowego Phalaenopsisa po kwitnieniu. Podobno był piękny, kremowy o wielkich kwiatach. Liście ma zielone z kremową lamówką. Zrobiłam mu przegląd podłoża, korzeni. Jest OK. Pęd zaczął od góry zasychać, więc przycięłam. Wypuszcza nowy liść. Ciekawa jestem, kiedy zakwitnie i jaki faktycznie będzie. W zamian siostrzenica wysępiła drzewko szczęścia, jednego wilczomlecza i 3 kaktusiki. Na dokładkę młodą hoyę. Obie uważamy, że zrobiłyśmy świetny interes.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Wando gratuluję smykałki do interesów ;:114 Oby wypuścił nowy pęd jak najszybciej :)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Wow, ależ zamiana ;) Pokaż te liście 8) Twój avatar - ciągle wydaje mi się, że to kot :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro zrobię fotki i postaram się, aby było widać te jasne obwódki na liściach. Takich jeszcze nie widziałam.
A mój avatar, to kwiat Tacca. Mam nadzieje, że moja kiedyś tez będzie miała takie kwiaty.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Wanda na kwiat Tacca "choruje "moja 13-to letnia corka ale niestety nie moge go nigdzie u nas spotkac.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto nowy z jasną obwódką na liściach. Obrazek

Marto, ja tez wcześniej nie mogłam spotkać, dlatego zamawiałam nasiona na Allegro, ale niestety, nic z tego nie wyszło. Wreszcie syn zamówił mi sadzonkę. Później spotkałam tylko raz w kwiaciarni.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Dziewczyny ale ja mieszkam w Kanadzie wiec nie kupuje na allegro,nawet sobie nie wyobrazam w jakim stanie by ta roslinka doszla i czy w ogole :?:

Ciekawe liscie ma ten storczyk.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsisy sztuk 4 powoli zaczynają przekwitać. Dendrobium Annabell rownież. Ale ... Dendrobium niespodzianka kupiony po kwitnieniu wypuścił pęd kwiatowy, a na drugiej psb wypuścił keiki. Jest jeszcze malutkie, ale jest. Wypuścił też całkiem nowy przyrost. Obrazek Obrazek
Oncidium rozdzielone po upadku w jednej doniczce ma jedną nową psb. Obrazek
a w drugiej doniczce aż 3 nowe
Obrazek Obrazek
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

No to gratulacje :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli przeczytałaś mój wątek, to wiesz zapewne, że jedna z sadzonek zakupionych na Allegro padła, mimo, iż podróżowała pocztą tylko 3 dni i wydawała się być w znacznie lepszym stanie, niż ta druga. Przeżyła ta sadzonka, która podróżowała ponad 4 tygodnie i nie miała ani jednego liścia. Teraz ma 3 i wypuszcza czwarty. Na południowo-zachodnim oknie z 60cm firaneczką od dołu ma jasno, ciepło, ale słonce na nią bezpośrednio nie pada. Staram się utrzymywać podłoże stale wilgotne i codziennie z rana jest zamgławiana. Raz na 2 tygodnie zasilam nawozem do storczyków. Mam nadzieję, że dochowam się dużego okazu i doczekam kwitnienia. Może już za rok?
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś dzień niespodzianek. Częściowo miłych, częściowo nie miłych.

Ze 2 godziny temu zawołała mnie sąsiadka i pokazała 2 storczyki, które dostała pod koniec czerwca na imieniny. Zapytała, czy je chce zabrać, czy ma je wywalić do śmieci. O ludu mój!!!! Ręce mi opadły! Zabrałam natychmiast. Jeden siedział w czymś, co przypominało błoto posypane keramzytem z wierzchu. Z trzech liści jeden natychmiast odpadł, drugi też żółty i pewnie odpadnie, trzeci, najmniejszy na szczęście ok. Po wyjęciu z doniczki odpadły z tym błotem wszystkie korzenie. Wyczyściłam to to, powycinałam co zgniłe. Może coś z niego będzie, bo wypuszcza mimo wszystko korzonki nad tą zgnilizną. Po operacji pudrowanie cynamonem i na OIOM do jutra. Teraz wygląda tak : Obrazek Obrazek [URL=http://
Drugi storczyk podobnie, totalnie zalany, na dwóch pędach sporo kwiatów, a wszystkie klapnięte. Po wyjęciu z doniczki, jak u poprzedniego odpadł spód z korzeniami. Znów operacja cięcia, dezynfekcja i po zapudrowaniu na OIOM do jutra. Ten ma choć wszystkie liście w dobrym stanie i trochę korzeni napowietrznych. Śliczny jest, taki pistacjowy nakrapiany bordo.
Teraz wygląda tak : Obrazek Obrazek

I to co miłe i niemiłe jednocześnie. Przyszła wreszcie paczka z Cambrią i Encyclią. Encyclia z pędem, ale niestety w transporcie ułamanym. Leżał sobie z boku. Cambria po kwitnieniu, ale ma maleńki przyrościk.
To Encyclia
Obrazek
A tu Cambria, to ta w środku.
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ca ... 0d1d6.html]Obrazek[/
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ten drugi Phalaenopsis ma prześliczne kwiaty... marzy mi sie taki...
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wando pod Twym czujnym okiem storczyki prędko wrócą do formy...... a sąsiadce będzie żal że nie ona sie będzie cieszyć kwiatami
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ja wiem? Żal jej raczej nie będzie, bo powiedziała, że owszem, piękne, ale z nimi zbyt wiele zachodu. Woli takie, do których kranówkę można lać i nie zaglądać w nie bez przerwy. Kwiatów najróżniejszych ma bardzo dużo i wszystkie pięknie rosną. Cóż, ze storczykami nie wyszło. Oby udało mi się je odratować.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Ale mi się szkoda zrobiło tych skatowanych storczyków :( Ale widzę że zapewnisz im dobrą opiekę :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”