Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

:wit Witajcie!
Pierwsze pikowanie już za mną, kolejne wysiewy też, a zmęczyłam się niemożebnie, szczególnie pikowaniem heliotropów, bo to takie maleństwa, a moje palce z roku na rok coraz bardziej niezborne. Łatwiej pikować żeniszki, mimo że one też maleństwa, ale wzeszły gromadnie i można było kępeczkami przenosić z kuwetki do kuwetki.
Wysiałam po odrobinie firletki chalcedońskiej w mix kolorach, wdówkę kaukaską i nachyłek barwierski (jednoroczny).
Miałam przygotowane jeszcze inne nasionka, ale wstrzymałam się z siewem, wszak to dopiero początek lutego.
Ponadto wykorzystałam dobry dzień dla kwiatów (biokalendarz) i posadziłam do jednej donicy wszystkie przekwitnięte hiacynty, wyniosłam je na balkon, gdzie jeszcze jakiś czas liście będą dokarmiały cebule, które w późniejszym terminie pojadą na działkę.

Zuziu - dziękuję pięknie za ciepłą ocenę moich różyczek i jeżówek. ;:180
Niestety, jeśli chodzi o nazwy odmianowe, to tylko nieliczne róże potrafię określić. Większość nabytych w marketach pozostaje anonimowa, a ponieważ nie zależy mi na poznaniu ich odmian, to nawet nie próbuję ich zidentyfikować. ;:7
Jeśli chodzi o jeżówki, to pozostały u mnie tylko te, które zechciały się zadomowić, ponieważ na mojej działce też nie wszystkim jest dobrze.
Pozdrawiam wzajemnie bardzo cieplutko. ;:196

Dorotko - u mnie non stop chmury. Chmury i deszcze. Tylko temperatura powietrza dość wysoka jak na tę porę roku, za wysoka. ;:223

Maryniu - wkrótce moje doniczkowe żonkilki przekwitną i jeszcze tylko jeden hiacynt rozwinie kwiatki, a pierwiosnki wyprowadziłam na balkon i tylko przez okno je podglądam. ;:108
Jeszcze czekam na kwiatki dwóch zwartnic, a później już tylko sieweczki na parapetach i - mam nadzieję - pierwsze wiosenne na działce znajdą się w polu mego zainteresowania. :lol:

Gosiu - też się cieszę, ;:303 bałam się ewentualnej kolejnej nawałnicy.
Pergola została naprawiona przez w gorącej wodzie kąpanego M, toteż oba pnącza zostają na swoim miejscu. Z milinem spróbuje poeksperymentować zgodnie z poradą Martusi. :)

Martusiu - spokojnie możesz zostawić siewki heliotropów na tydzień. Zadbaj tylko, by nie miały za sucho i przykryj dokładnie czymś przeźroczystym, bo one potrzebują światła. ;:333
Było już tak, że wszystkie swoje siewki zostawiłam, gdy musiałam pojechać na tydzień opiekować się chorą mamą i nie tylko wszystkie przeżyły, ale pięknie wyrosły. Nawet te, którym M "dogadzał", przelewając podłoże, a były to dalie. M uznał, że mają za sucho, a ponieważ nie zakleiłam dokładnie górnej kuwetki, łatwo było ją unieść i dolewać wody. ;:306
Te dwie zwartnice jeszcze mają szansę zakwitnąć przed zajęciem całego parapetu, zatem zostaną na swoich miejscach. Natomiast przekwitnięte kolejno są przenoszone na parapet kuchenny, gdzie ich liście spokojnie mogą dokarmiać cebulki. ;:333
Na karczowniki nie ma tak naprawdę dobrego sposobu i tylko trzeba mieć nadzieję, że już sobie poszły. ;:218
Moje słoneczko też nie zechciało wstać. ;:222 Może jutro........
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Alu - są sprawy ważne i ważniejsze, wobec czego najwięcej czasu trzeba poświęcać tym ważniejszym. Dobrze, że jesteś i tak ciepło napisałaś o moich kwiatkach. ;:215
Pozdrawiam wzajemnie bardzo ciepło i również słonecznych dni życzę. ;:196

Host mam niewiele, ale te, które mam, dają mi sporo miłych wrażeń.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego piąteczku, Kochani.

ObrazekTego floksa nie pokazywałam.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko ;:196
Hosty masz piękne, ja dopiero się do nich przekonuję.
Nawet patrzyłam na all...o i taką podobną do twojej z biało-zielonymi liśćmi widziałam i zastanawiałam się nad zakupem.
Ale może już nie w tym miesiącu.
Ja dziś wsadziłam przekwitnięte prymulki do gruntu, jak nastaną niższe temperatury to je najwyżej okryję.
Żonkil na parapecie wygląda jak brakujące nam ;:3 .
Miłego weekendu. ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Sobotnie piękne słoneczko wypędziło mnie z domu na działkę. Niestety, zastałam ją zmarzniętą, liście roślin zachowujących zielone liście przez zimę oszronione, kwiatuszki ranników zwinięte i zmarznięte, a po skopanych fragmentach chodziło się jak po grudzie. Przywiezione zdjęcia prezentują zimowe obrazki działkowe.

Obrazek

Obrazekhostingi zdjęć***** Obrazek

Obrazek***************** Obrazek

ObrazekPąki forsycji jeszcze twardo śpią.

Pąkom ciemierników też się nie śpieszy.
Obrazek

Obrazek

ObrazekZa to ten kwitnie od jesieni.

Natomiast spieszy się jedna róża.
Obrazek

I hortensja pnąca zapączkowana na bogato.
Obrazek

ObrazekTe tulipany zbyt wyrywne. Zmarzną?

Pierwiosnkom ząbkowanym zgniły wszystkie liście, ale na szczęście nie korzonki i już wypuściły młode rozetki liściowe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rododendron ma bardzo dużo pąków. Oby tylko nie zmarzły.
Obrazek

ObrazekDzwonek 'Pink Octopus' przyciąga wzrok.

Na, koniec jedyna moja trawka, którą rozwiązał i roztrzepał wiatr.
Obrazek

Ewuniu - w minionym sezonie ślimaki tak sobie używały na moich hostach, że praktycznie tylko jedna ostała się nietknięta przez te paskudy. :oops:
W przydomowym ogrodzie można wszystko, w każdej chwili da się bowiem zabezpieczyć roślinki przed pogodowymi niespodziankami. ;:303 Z działką łatwo nie jest i trzeba bardziej ostrożnym być. :lol:
Weekend mija mi niezwykle sympatycznie, zgodnie z Twoim życzeniem, za co serdeczne dzięki. ;:167 ;:196

Piękne słoneczko zza okien zmobilizowało mnie do przypomnienia liliowego zawrotu głowy.
Dzisiaj portreciki moich ukochanych lilii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego, słonecznego tygodnia, Kochani.
;:cm ;:79 ;:cm ;:79 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widzę,że udało mi się zainspirować Ciebie wiosennymi obrazkami i odbyłaś i Ty rekonesans działkowy ;:63 Ma być coraz cieplej więc więcej takich okazji będziemy mieć! :heja
Do lilijek też mi tęskno... :?
Miłego tygodnia Lucynko ! ;:196
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, pachnące wspomnienia liliowe ;:oj , a i aktualne działkowe obrazki optymistyczne ;:138 Zaczęła się wiosna :tan i nic jej już nie powstrzyma ;:215
Trawka poczuła wiosnę i nie chciała już być chochołem, to wiatr pomógł jej pokazać jaka jest śliczna ;:333
U siebie w ogrodzie też znalazłam wychodzące pączusie pierwiosnków ząbkowanych od Ciebie, bo od jesieni nie było po nich śladu i myślałam, że zgniły, ale są :tan
Dziękuję, że dajesz mi nadzieję na przetrwanie siewek heliotropów ;:180 , bo w marcu to już nie ma sensu ich siać ;:185
Pięknego poniedziałku, Lucynko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Po nocnym mrozie wstało ciepłe słoneczko, które zachęciło mnie do krótkiego spacerku po najbliższej okolicy. Nie zapędziłam się daleko, czekałam bowiem na transmisję skoków narciarskich z Igrzysk Olimpijskich.
W związku z tym również obiad został opóźniony i została mi lektura kolejnej już powieści.
Najważniejsze jest to, że sieweczki mają słoneczne światło, którego długo im brakowało i z tego co czytam w prognozie, znowu przez jakiś czas będzie brakować. Na pocieszenie właśnie mija półmetek lutego i wiosna coraz bliżej. A po wiośnie lato i moje ukochane lilijki znowu ubiorą swoje piękne sukienki i rozsieją cudowne aromaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu - planowałam wypad na działkę, gdy M powiedział, że jakieś żółte kwiatki się pokazały i tylko "jakieś takie marne, nie rosną." ;:7 Domyśliłam się, że dojrzał ranniki, ale ponieważ on jedynie lilie i róże rozpoznaje, to niczego więcej nie wymagam. ;:185 Na własne oczy musiałam zobaczyć, tylko że mróz zamknął kwiatuszki. ;:174
Pocieszające w tym wszystkim jest to, że wiosna jednak puka i tylko patrzeć, jak otworzy drzwi i wedrze się do ogrodów. ;:138
Dziękuję, Maryniu i wzajemnie samego dobra Ci życzę. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martusiu - dziękuję za zrozumienie i otworzenie mi oczu na zachowanie trawki. ;:180 Osobiście zamiast podziwiać ją za chęć do kołysania się na wietrze, zgromiłam wiatr za uwolnienie trawki z uwięzi. ;:306
Cieszę się, że pierwiosnki wykazują chęć do życia ;:303 , a ponieważ wiosna tuż-tuż, to z pewnością pokażą swoją urodę w całej okazałości, ciesząc oczy Ogrodniczki. ;:215
Rzeczywiście wysianie heliotropów w marcu znacznie opóźniłoby ich kwitnienie, a co za tym idzie znacznie skróciłoby czas prezentacji tych pięknych kwiatków. ;:108 One kochają słoneczko, zatem najładniej kwitną podczas długich letnich dni. ;:63
Dziękuję za piękny słoneczny poniedziałek zgodny z Twoim życzeniem ;:196 i wzajemnie samych dobrych dni dla Ciebie. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tęsknię za kolorową działeczką kuszącą swymi barwami i zapachami.
Kilka razy dziennie podglądam wysiane roślinki, ale oprócz żeniszków i heliotropów na razie cisza w kuwetkach.
Wobec tego przeglądam zdjęcia, szczególnie skupiając się dzisiaj na lilijkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do wiosny coraz bliżej, a na razie musi mi wystarczyć choćby takie maleństwo na parapecie.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
W Twoim wpisie z 13.02 br. ta lilia na ostatnim zdjęciu (lilia biała z różową obwódką) to chyba ? taka sama jak zamówiłam
czyli lilia orientalna pełna Roselily Anouska. Fajnie wygląda u Ciebie.
Ja po różach też kocham lilie, szczególnie te pachnące.
Ostatnio nastawiam się na orientalne i drzewiaste choć innymi ciekawymi kształtami też nie pogardzę.
Widzę, że u Ciebie jest ich sporo ;:224
Co do róż to u mnie większość śpi , w środę pójdę je sprawdzić czy się budzą.
Dzwonek Pink Octopus już budzi się do życia. ;:333
Po roślinkach i zwierzątkach widać, że wiosna nadchodzi milowymi krokami.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, Twoja wyprawa na działkę zaowocowała aktualnymi fotkami, które choć ozdobione szronem przypominają o zbliżającej się upragnionej wiosence ;:138
Czy na tych dwóch zdjęciach nad rannikami to runianka?
(Nie udało mi się skopiować linku ;:174)

Ależ masz dużo lilii ;:303 i jakie piękne ;:215

Pozdrawiam Cię serdecznie, życzę spokojnej końcówki tygodnia - niech prognozowane wichury omijają Twój dobytek, za to słoneczko niech Cię nie opuszcza ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie we wtorek 14 lutego.
Podałam datę wpisanego postu, ponieważ go nie wysłałam. Nie wiem, jak to się stało, ale na szczęście był zapisany, więc go po prostu wczytałam.
Właśnie minął półmetek lutego, coraz bliżej do marca i pierwszych kwitnących krokusików.
Zgodnie z prognozą słoneczko, które rano pięknie się zaprezentowało, w krótkim czasie zostało przykryte chmurami, ale nie poddało się na szczęście i po południu pogoniło chmury, a samo zagościło na błękicie nieba, po którym wędruje powolutku ku zachodowi.
Wysiałam dzisiaj pierwsze pomidorki. Wczesne, do tunelu. Ciekawa jestem efektu, bo długo pozostaną pod moją domową opieką.
Jednak kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. ;:306

Dzisiaj, tj. w środę mam piękny słoneczny dzień, zrobiłam sobie długi spacer z kijkami, odwiedziłam sklep spożywczy w celu uzupełnienia zapasów, pooglądałam kuwetki z wysiewami, oczywiście nie omieszkałam też zerknąć na wydarzenia olimpijskie i czas minął całkiem przyjemnie.
Na parapecie zakwitła zwartnica, która kwitła jeszcze w grudniu jako pierwsza, a teraz powtarza. Poprzednio miała dwie łodygi kwiatowe, po przekwitnięciu wypuściła liście, a potem pokazał się jeszcze pąk kwiatowy. Łodyżkę ma teraz króciutką, a pąki na niej cztery. Dwa już rozwinęła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czeka mnie jeszcze jedna niespodzianka. Niedawno przekwitnięta zwartnica jeszcze nie wypuściła liści, a obok starej łodyżki pokazał się nowy pąk.

Obrazek

No i jeszcze czekam niecierpliwie na pierwsze kwiatki zwartnicy, która ma kwitnąć na zielono. Łodyżkę ma już wysoką, wkrótce powinna pokazać się w całej okazałości.

Ewuniu - tak, to ta lilia. Pięknie kwitnie, przy czym kwiatki trzyma sztywno i dosyć zwarte, mimo że ciężkie, bo pełne. ;:303 Bardzo ją lubię.
Właśnie orientalne i drzewiaste to te pachnące, których mam większość, kocham ich zapach rozsiewany po całej działce. Podczas pomieszkiwania na działce wieczorkiem ten aromat najpiękniej płynie nad rabatami i prze otwarte okno wpada nawet do altany. ;:215 Lilii mam zawsze dużo, są one bowiem moimi ulubionymi roślinkami, a i M je docenia ;:108 . Przy czym nie są tak wymagające jak róże. ;:333

Halszko - tak, to jest runianka. ;:108 Mam jej dość dużą kępę. Jeżeli nie masz jej w swoim ogrodzie, to tylko daj znać, a będziesz miała. ;:333
Lilie to moja miłość i zawsze musi ich być dużo na rabatach. ;:303
Bardzo dziękuję za życzenia, które powoli już się sprawdzają i Tobie również życzę samych słonecznych dni. ;:3 ;:196

Lipcowych obrazków c.d.
ObrazekDriakiew japońska.

ObrazekDziewanna austriacka.

ObrazekZłocień biały.

Obrazek

Obrazek

Gazanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekNagietki.

ObrazekDzwonek kropkowany biały.

Obrazek

ObrazekPrzymiotno

ObrazekHortensja 'Anabelle'

ObrazekPrzetacznik kłosowy.

Hortensja ogrodowa.

Obrazek

Obrazek

ObrazekAnafalis perłowy.

ObrazekAgapant.

ObrazekNachyłek 'Show Stopper'

ObrazekRozwar wielkokwiatowy.
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko Ty to jesteś liliowa Pani. ;:138
Ostatnio podobają mi się nachyłki.Śliczny ten nachyłek ze zdjęcia.
Pogoda fatalna.Deszcz leje.
Miłego wieczoru. ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Piękne te pełne złocienie.
U mnie niestety to roślinki krótkowieczne.
Trzymaj się mocno, dzisiaj znowu ma wiać
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wprawdzie wiatr nieco słabszy i słoneczko wspaniale świeci od rana, ale na dworze wcale nie jest ciepło. Wyszłam na godzinkę z kijkami, ręce mi zgrabiały, bo nie wzięłam rękawiczek, toteż później już w rękawiczkach wyruszyłam na ryneczek. Po drodze zajrzałam do Brico, gdzie dokupiłam ziemi i karmę dla Misi z 'Doliny Noteci', a przy okazji pooglądałam nowe dostawy kwiatowe i skusiłam się na cebulki begonii, których w ogóle w tym roku nie planowałam sadzić. Gdzie ja je zmieszczę? Pewnie wylądują na studni wraz z jakimiś zwisającymi komarzycami. Ale to jeszcze plany w powijakach. Może wykombinuję inne miejscówki dla nich.
Właśnie odebrałam sms z ostrzeżeniem przed silnymi wichurami, a planowałam jutro na działkę zajrzeć. :(

Danusiu - lilie to moja miłość ;:167 , a i M nie tylko rozpoznaje te kwiaty ;:306 , ale też lubi ich zapach. ;:108
Nachyłki zawsze lubiłam, tylko nie wszystkie chciały się u mnie zadomowić. ;:204 Mam ich raptem trzy odmiany, a dodatkowo w tym roku zasieję barwierskiego. W minionym sezonie zapomniałam o nim. ;:7
Wprawdzie pogoda się u mnie wyklarowała, świeci słoneczko, ;:3 ale już dostałam kolejny alert. ;:145
Pozdrawiam. ;:196

Gosiu - dmucham i chucham na te białe złocienie, a one zamiast przyrastać, zachowują się wręcz przeciwnie. ;:223 Obawiam się, że ostatecznie sobie pójdą w nieznane... :oops:
Z jednej strony wiatr mnie cieszy, bo wraz ze słońcem osusza ziemię na działce, ;:303 ale z drugiej strony kolejny już raz blokuje mi wyprawę na działkę. ;:oj Znowu przysłali ostrzeżenie. :roll:

W moim wątku nadal królują lipcowe klimaty.
ObrazekTrojeść i jej goście.

Obrazek

Obrazek

ObrazekNachyłek pełnokwiatowy 'Solanna Golden Sphere' w towarzystwie heliotropu.

Obrazek

ObrazekStokezja gładka.

Obrazek

ObrazekWiązówka palmowata 'Nana'.

ObrazekWiązówka bulwkowa.

Powojniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekDriakiew japońska 'Blue Note'.

ObrazekTygrysówka.

ObrazekDriakiew purpurowa roczna.

Obrazek

Trzymajcie się cieplutko. ;:3 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko oszronione maluchy piękne, ale pewnie wolałabyś fotografować kolory w słońcu.
Cudne wspominki, lilie szczególnie mnie zachwyciły, wspaniałe okazy. ;:oj Jeszcze agapanty popodziwiałam, jakoś nie odważyłam się na ich sadzenie.
Rozśmieszyły mnie „marne kwiatki” według M. :wink: Mój by podeptał, głowę trzyma wysoko, ;:306 muszę zapory z patyków robić.
Szkoda, że wichury ograniczają Ci cieszenie się działką. ;:168 To jednak jeszcze luty, zdążymy się nacieszyć ogrodami. ciepło jak co roku kiedyś dotrze.

Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Lucynko :wit
Przepiękna zwatrnica Ci zakwitła ;:138 ten cieniutki czerwony brzeżek ślicznie harmonizuje z białym kwiatem i zieloną podstawą kielicha - no cudnie to wygląda ;:215
Zauroczyły mnie też złocienie. Ten pierwszy z pełnym środkiem kiedys rósł u nas w ogrodzie jak jeszcze mama się nim zajmowała. Bylo kilka ładnych kęp, ale z czasem się wykruszyły ;:174
Poźniej wiele razy próbowałam je wprowadzić do mojego ogrodu i nigdy nie zostały dłużej niż 2-3 lata. Nie wiem co im się nie podobało ;:7

Miłego popołudnia Lucynko i słonecznej niedzieli i niech się już skończą te okropne wiatry ;:168 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Widać,że kochasz lilie,tyle ich u Ciebie kwitnie.
Bardzo ładny kolor hipeastrum biały z obwódkami.
Pogoda u nas oczywiście fatalna. ;:145
Trzymaj się. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”