Mała kolekcja Renaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Reniu, pozwól jeszcze temu małemu dendrobium podrosnąć trochę na starej psb. Niech ciągnie z niej tak długo jak się da (np do momentu aż psb nie wyschnie całkiem), albo dopoóki korzenie będzie miał o parę cm dłuższe.
Nie wiem jaka była przyczyna padnięcia rośliny matecznej, ale nie zaszkodzi małego spryskać dwa, trzy razy Biochikolem.
Jeśli uznasz, że można roślinkę oddzielić, nie odrywaj ani nie odcinaj jej od psb, tylko utnij kawałek starej psb wraz z keiki i to posadź do podłoża - mniejsze ryzyko uszkodzenia malucha. Miejsca cięcia starej psb trzeba oczywiście zdezynfekować i zasypać węglem. Będzie dobrze :).

Pozdrowienia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
pepe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 09:59

Post »

Reniu - keiki odcina się z kawałkiem pędu u Phal., w przypadku Dendrobium najłatwiej rozdzielić z macierzystą roślinką ukręcając je - powinno bardzo łatwo się oddzielić.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny dziękuję za wszystkie rady. Joasiu masz rację to moje kwitnienia, Oncidium rośnie na młodym przyroście ,który oddzieliłam, a Cambria kwitnie u mnie już drugi raz i dzisiaj raczył się pokazać Obrazek Obrazek
i jeszcze raz Oncidium , które się rozkwita
Obrazek Obrazek

Wczoraj do mojej kolekcji przybyła Cattleya, Cambria oba storczyki po kwitnieniu oby udało się je doprowadzić do kwitnienia :lol: ,na dzień dzisiejszy moja kolekcja liczy 38 dorosłych osobników.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
gratulacje ,widac że dobrze im u Ciebie ,wsztstkie przesliczne ,
troszkę zazdroszczę Ci takich okazow :oops:
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Renatko,jak to zrobiłaś albo CO zrobiłaś, że kwitnie Twoje Oncidium? ja już czekam rok? chyba tak... ma tyle nowych przyrostów,ale na tym się kończy :/
platynka :)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tam nie zazdroszczę:) no bo czegoż tutaj zazdrościć? tej pracy włożonej w ich pielęgnowanie? Ja też mam już ładnych kilka... sztuk i wiem jak to jest hi hi:) Jak zacznę podlewać (moczyć) to mi schodzi ponad pół dnia:) Wszystkie kwiaty są piękne i dlatego im się poświęcamy no bo jak to kiedyś powiedziano: czego się nie robi dla miłości (czyt. storczyków) ;:12
PS. Renatko piękny kolorek tej cambrii:)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

I cambria i oncidium śliczniutkie :wink:
Gratuluję własnych kwitnień ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj Renato :)
wreszcie natnęłam się na Twój wątek i...szkoda,że dopiero teraz, fajnie rosną Ci szczególnie cambrie, możliwe,że listki zżółkły z nadmiaru słońca :) u mnie miltoniopsis na południowym oknie latem robił się żółto-zielony ale super kwitł :)
Gratuluję własnych kwitnień ;:138
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41

Post »

Przepiękna ta Twoja Cambria Renatko. Ja mam trzy, kwitną niestrudzenie każdego roku, ale wszystkie mają bardzo ciemne kwiaty. Nie wszystko robię dobrze, bo jedna ma harmonijkowo pomarszczone liście, ale kwitnie, więc pewnie nie jest tak źle. Oncidium masz niesamowite, a najważniejsze, że udało Ci się doprowadzić je do kwitnienia. Gratulacje. Serdecznie pozdrawiam. Bożena
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny dzięki za odwiedziny, bardzo mi miło że podobają się Wam moje storczyki. Zobaczcie jakie piękności mi się rozwijają
Obrazek Obrazek
i jeszcze Cambria w pełnym rozkwicie Obrazek
do kwitnienia szykuje się jeszcze Dendrobium ,które niedawno kwitło, sabotek którego obgryzł kotek i 2 szt Phalaenopsis i to by było na tyle. Żeby nie było mi zbyt dobrze to biały Phalaenopsis kończy swój żywot od nasady żółkną mu liście i odpadają ,w ten sam sposób straciłam już cztery storczyki, a teraz chyba stracę białego -jakieś straszne to choróbsko opryski nie wiele pomagają, oby inne mi nie zachorowały.

Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Wow Renatko ależ urocze, a kolorek również zachwycający. Co zrobiłaś, jakie działania poczyniłaś, że cambria Ci zakwitła? Oby tylko Tikuś się nimi za bardzo nie zainteresował :( Pozdrawiam
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Piękna .taka drapieżna :wink: ciekawe czy moja taka bedzie,i czy wogole zakwitnie
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Renatko !
Ależ ciekawe te cambrie :shock: Już ja sobie Ciebie "wypożyczę" i opowiesz mi jak doprowadziłaś do tak pięknych kwitnień :) !
Nie zrozumiałam, co piszesz o sabotku ?
Natomiast choroby liści zaczynające się u nasady są zawsze b. groźne. Niestety już to przerabiałam (pokazane gdzieś w moim wątku). I niestety też nie uratowałam... Koniecznie odizoluj chorego od innych :idea:

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Myślę,że możesz podlać roztworem Topsinu M lub wyciągnąć z podłoża i moczyć korzenie plus nasada w roztworze Topsinu 15-20 minut (stężenie 0,1%), potem niech obeschną i do nowego podłoża
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Asiu z Sabotkiem to była taka sytuacja ,że Tikuś obgryzł jeden kwiat i pączek, myślałam,że więcej pąków nie wypuści i się nim już nie naciesze a tu okazuje się ze puszcza jeszcze jeden pąk.
Mario Tereso , Topsinem juz pryskałam na razie nie widzę efektu, dzisiaj spryskałam Biopsinem ,zobaczymy czy uda się go uratować, w taki sposób odeszły 4 storczyki z mojej kolekcji.
Pestko dzięki za odwiedziny cieszę się że podobają Ci się Cambrie.
Halinko, nic im nie robiłam, może to przez brak światła ,który miały od wiosny pobudził je do kwitnienia, sama się nad tym zastanawiam, podobno jak storczyki czują sie zagrożone wydają na świat potomstwo czyli kwiat dla przetrwania gatunku, a warunki nie były u mnie najlepsze, ciemno nie dało się przewietrzyć, miałam obawy ,że mi popadają a one pięknie kwitną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”