Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

Wiolu pochwały dla męża, ma dobry gust ;:215
Piękny łan krokusów. Dobrze, że pogoda dopisuje to można ostro działać w ogrodzie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Madziu, pierwszy raz w tym roku :D
Masz rację, już widać jak wszystko rośnie na potęgę. Nastał wreszcie ten długo wyczekiwany i upragniony czas.
Nie mogłam się powstrzymać żeby nie kupić bratków :lol: Popatrz, tyle lat już minęło, a ta historia z ulicą do dziś powoduje uśmiech na mojej twarzy. Jak kupuję bratki, to zawsze sobie to przypominam :lol:
Super, że M. Bells spodobały ci się. Mam nadzieję, że i z lobelii też będziesz zadowolona.
Jolka i mnie zaraziła fuksjami :;230 Miałam zamawiać przez internet, ale zrezygnowałam. Kupię na targu. Też mam taki taras niezbyt dobrze nasłoneczniony, bo wschodni. Myślę ze będzie im tam dobrze. Kwiaty, które lubią słońce nie chcą tam ładnie kwitnąć.
Powodzenia z foliakiem :D

Kasiu, lubię te fiolety i niebieskości. Zresztą, czego ja nie lubię :lol:
Piecyk pełni rolę tylko dekoracyją. Chyba jest zbyt zdekompletowany i zniszczony, żeby dało się w nim palić. :wink:

Alu i jak tam u Ciebie pogoda ? U mnie cudownie :tan
Ruszyłam ostro do prac ogrodowych, ale dawkuję sobie wszystko po trochu, żeby nie obciążać tylko np kręgosłupa, który to zbyt często daje o sobie znać i to dość dotkliwie :roll:
Widzisz Aluś, przypomniałaś mi o dmuszku. Dzięki Tobie dopiero go wysiałam, bo komplenie o nim zapomniałam. Z tego co pamiętam to wschodzi dosyć szybko. W ciepłym pomieszczeniu do tygodnia powinno się już coś pojawić. Zobaczymy kiedy ten mój zacznie wschodzić.
Działasz już coś ogrodowo ? Poczyniłaś jakieś zakupy ? Może odkurzysz wątek ;:173

Aniu, ja też tak mam jak i Ty. Jak wyjdę do ogrodu, to nie wiem za co się brać. Najlepiej gdyby dało się robić wiele rzeczy na raz :lol: Zaczęłam ciąć już róże, czyścić rabaty i grabić. Poza tym sieję i pikuję. Końca nie widać :lol:
Emily Bronte, to tegoroczna nowość. Ciekawe jak będzie na żywo wyglądać i czy mnie zauroczy :roll:

Monika, witaj :D
Co do kompozycji w donicach, to nie lubię prześwitów i miejsc gdzie widać ziemię, więc wciskam między sadzonki co tam mam pod ręką. W tamtym roku miała fazę na mech, teraz użyłam bluszczu :lol:

Małgosiu, fajna historia z Twoim M. Mój ma znowu jakieś ciągoty w kierunku egzotyków. Jak jesteśmy gdzieś w szkółkach, to nakupował by takich roślin, które na bank by nie przetrwały. Jak mu to próbuję wytłumaczyć, to twierdzi, że zabezpieczy się na zimę i będzie :roll: Kończyło się to zawsze tak, że to tylko i wyłącznie ja musiałam zająć się roślinką, a jak po zimie znikała, to alarm, gdzie jest to co sadził. Teraz bronię się jak mogę przed wszelkimi egzotykami.

Ewelinko, naprawdę aż tak źle z różami ?
Zaczęłam też ciąć, ale tragedii póki co nie widzę. Chyba dwie róże wyglądają kiepsko, przynajmniej na razie tylko je zauważyłam. To Amandine Channel, francuska, ale bardzo kapryśna a druga to East Park Harkenesa.

Witaj Basiu.
Ganiam po ogrodzie już nie tylko z sekatorem, ale i grabiami, łopatą i motyką :lol:
Z różami nie jest źle. Nie chcę jednak za wcześnie zapeszać, bo dużo jeszcze może się stać. W ubiegłym roku wiosenne przymrozki załatwiły mi róże :roll:

Dorotko, muszę przyznać, że spodobał mi się prezent od M. Dobrze, że nie nakupował żadnych 'dziwolągów' :lol:
Pogoda i u mnie piękna. Można wreszcie wyżywać się w ogrodzie :lol:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Upisałam długi post o tym co robiłam, co kwitnie, o roślinkach na zdjęciach i wcięło mi go w kosmos :twisted:

Pokażę więc tylko same zdjęcia, które dziś robiłam, bo nie mam tyle cierpliwości żeby znowu to samo pisać :roll:

kokorycze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu kilka lat temu mój mąż przywiózł mi w styczniu zestawy cebulowych były 3 opakowania, posadziłam w tych gotowych kartonach, pięknie kwitły. Będziesz na pewno zadowolona.
Nieraz nas nasi mężowie potrafią pozytywnie zaskoczyć ;:306 oby im się to często zdarzało.
Piękne zdjęcia i jaszczurka już wypełzła.
Takich kokoryczek nie znam, są śliczne ;:215
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko, zastanawiałam się, czy sadzić ich w tych tackach, czy powyciągać i same cebule sadzić, ale skoro piszesz, że sadziłaś już te gotowce i pięknie kwitły, to zrobię to samo :D
Kokorycze, to różniaste krzyżówki, które wreszcie po wielu latach zaczęły same mi się wysiewać na rabatach.
A może zawsze się wysiewały, tylko nadgorliwie pieliłam :roll:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One są tak specjalnie przygotowane, a tektura się rozłoży.
To dobrze, że same się rozsiewają, ileż ja razy jakieś siewki uprzątnęłam :;230 Mam jedną taką żółtą ( chyba to kokoryczka) na pewno jest od Ciebie, ta to się rozsiewa na potęgę i ją wyrywam dużo.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Piękne te czerwone kokoryczki, moje kolejne chciejstwo! :)
Ładnie już masz, czyściutko na rabatach! ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wiolu :wit . Pięknie wiosenne fotki wstawiłaś ;:215 . Niestety z różami u mnie kiepsko. Sporo róż musiałam ciąć bardzo nisko ale myślę, że sobie jakoś poradzą. Odnotowałam dwie całkiem padnięte ale to nn-ki i jakoś po nich płakać nie będę. Zmartwił mnie Iceberg Climbing , który rośnie przy drewnianym przejściu. Liczyłam na chmurę kwiatów w tym roku a on cały zmarznięty :evil: . No zobaczymy co z nim będzie . Całe szczęście wczoraj przyjechały do mnie nowe róże i humor od razu lepszy ;:215 Dzisiaj poszły do ziemi a jutro czekam na kolejną kolczastą przesyłkę. Posiałam jednak na parapet aksamitki i szałwię trójbarwną :;230 . Trochę późno no ale mam je pod kontrolą i ślimaki mi ich nie zjedzą. Jak sieję cokolwiek do gruntu to potem zapominam i mi to wszystko nie wychodzi albo wyplewię siewki ;:306 . Pozdrawiam i pięknego słoneczka życzę :wit .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Wiolka, ale fajnego smoka upolowałaś ;:63
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Wiolu przepiękna wiosna u Ciebie. ;:138
Kokorycze pięknie ujęłaś....te pierwsze listeczki takie delikatne.
I ta nowa nowość róża angielska...od razu poszłam szukać ale wyskakuje tylko imię pisarki, która napisała " Wichrowe wzgórza".
To chyba na jej cześć. :wink: :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Śliczne są Twoje kokoryczki, uwielbiam je, takie malutkie i słodkie rośliny. I dają tyle frajdy o tej prze roku.
Patrząc na fotki, to u nas wiosna na podobnym etapie, tylko krokusów nie widac, wszystkie wyjadane.
U nas pogoda też przyjemna, bardzo ciepło się zrobiło od środy (tylko dzisiaj małe ochłodzenie plus silny wiatr), tak więc można było zacząć porządki na działce. Wątek kiedyś tam odkurzę, najpierw muszę uporać się z bałaganem na rabatach, bo wstyd pokazywać to, co teraz jest :wink:
Dmuszka dosiałam drugą partię, może teraz wzejdzie. A, i aminka Twojego dzisiaj posiałam. Wysiewasz swojego, czy czekasz na samosiejki?
Aj, zakupy robię, regularnie... :oops: :;230 Czasami się martwię, czy to nie jest uzależnienie (nic tylko rośliny i rośliny).
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na szczęście śnieg poszedł sobie w diabły już w południe, a po swiętach było tak cudnie, że pierwsze zakwasy mam już za sobą :;230
Zdjęcia wiosny przecudne ;:173 Coś u ciebie bardziej zaawansowana niż u mnie ;:224 Em ci zrobił fajną niespodziankę ;:333
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu dziś od rana piękna pogoda,jadę na działkę.Muszę wykopać doły pod róże.Za tydzień pewnie zjadą.
Wczoraj popikowałam floksy Drummonda. Trawę Kanar w tym roku wysiałam,miałaś u siebie może?
Kokorycze to super rośliny,kupowałaś ,czy sama wysiałaś? ;:224

Miłego weekendu,dużo słoneczka ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

WItajcie.
Pogoda cudowna. W tej chwili w słonku termometr pokazuje 27 stopni :shock: Nic tylko leżaczek, książka i zasłużony relaks po całym tygodniu pracy. A dużo już zrobiłam. Najważniejsze, że wczoraj skończyłam ciąć róże :heja Nie mogę narzekać, bo po tym co czytam w niektórych wątkach, to u mnie jest dobrze. Wiele róż, nie tylko historycznych, ale i angielek, ma calusieńkie zielone pędy. Oczywiście są i takie, które musiałam ciąć nisko, ale ogólnie nie jest źle. Jedno z postanowień jakie podjęłam po tym cięciu, to takie, ze już nigdy nie kupię żadnej róży Harknessa :? Chyba najgorzej przezimowały a i przez te kilka lat też nigdy nie rosły szałowo. Zawsze takie mizerne małe krzaczki z kilkoma kwiatkami, które nijak się mają do zdjęć ze sklepów internetowych.
Od jutra planuję zająć się przygotowaniem pola pod warzywa i sianiem, a między czasie muszę choć trochę wygrabić trawnik, bo miejscami jest fatalny :roll:
Nastawiłam również końskie złotko dla róż i gdy tylko będzie gotowe trzeba będzie zacząć zasilanie.
Na samą myśl już mnie kręgosłup boli, ale nie ma innego wyjscia. :D

Monika, na rabatach jeszcze jest tak sobie, ale jak to ze zdjęciami bywa, można zrobić je tak, że nie widać tego czego nie chcemy pokazywać :lol:

Ewelinko, czytałam w Twoim wątku o rozterkach różanych. Mam nadzieję, że mocne cięcie dobrze im zrobi i pięknie Ci odbiją. Rabatówek czy wielkokwiatowych nie ma co załować, bo je i tak tnie się dosyć nisko, ale takiej pnącej to już żal. Rozumiem to doskonale, bo w zeszłym roku ze łzami w oczach wycinałam ponad dwu metrowe pędy Edena, Jasminy czy Laguny.

Małghosiu PEPSI, sporo tych smoków mam w ogrodzie. W ciepłe dni uwielbiają wygrzewać się na bukszpanach. To ich ulubione miejsce :wink:

Elu, nowość Austina można zobaczyć na jego stronie. A może lepiej tam nie wchodzić, bo grozi to tylko kolejnymi chciejstwami :lol:

Alu, kokoryczki są cudowne, takie delikatne i to ze kwitną wcześnie, kiedy jeszcze nie ma zbyt wielu roślin. Kilka lat temu posadziłam jedną sadzonkę czerwonej i jedną fioletowej i tak powoli zaczęło mi ich przybywać.
Aminka nie posiałam. W ubiegłym roku to zrobiłam, a potem miałam tak dużo samosiewek, że nie miałam co zrobić już z tymi wysiewanymi i w efekcie poszły na kompost. Nasionka jakieś tam mam zebrane i w razie czego nie zostanę bez niczego, ale mam nadzieję że i w tym roku licznie się pokarze.

Małgosiu, ostatni śnieg poszedł w niepamięć i nastała cudowna wiosna. W tej chwili już nic jej nie zatrzyma :D

Aniu, nie miałam nigdy trawy Kanar. Nawet pierwszy raz o niej słyszę. :oops: Muszę sprawdzić co to za jedna :D
Kokoryczki sadziłam kilka lat temu. Były to chyba bulwki, ale widzę, że chyba też same się rozsiewają, bo pojawiają się w różnych miejscach rabaty.

Idę teraz z aparatem do ogrodu. Zapraszam później na nową porcję zdjęć :D
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiolu wiosna nas rozpieszcza temperaturami, pewnie chce się odwdzięczyć za tak późne przyjście :) no nie pozostaje nam nic innego tylko czekać na Twoje zdjęcia :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”