Koleus Blumego cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Koleus Blumego cz.2

Post »

Ooo to mnie zaskoczyłeś że u Ciebie rosły jak druty, nasz mocno opadał sam z siebie. Może to zależy od odmiany, nie wiem, nasz był mocno uszczykiwany, może to też miało wpływ, bo łodygi się rozpychały, naprawdę nie wiem.
edit
I widzę że mamy z sagit podobne wrażenia
:wit

Doczytałem też, że on lubi nawóz z większą ilością azotu, coś koło tego NPK 24:8:16 (z mikro). Spotkaliście się z podobnym składem? Najlepiej krystaliczny albo w ostateczności płyn, ale w tym stosunku ok. 3:1:1,5 (ew potas do 2). Nic nie widzę na rynku..
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja dawałem w poprzednim roku wodę z rozcieńczonym kurzakiem, zaletą był szybki wzrost, ogromną wadą szybkie kwitnienie (bo jednak tego fosforu także są duże ilości).
Obrywaniu kwiatostanów nie było końca :D chociaż z tym trzeba się liczyć prędzej czy później.
W tym roku poszukam czegoś sypkiego właśnie z dużą ilością azotu i potasu. Jak coś znajdę podzielę się ;)

Jak widzę te rośliny na "pniu" to rzeczywiście robią wrażenie, problemem jest tylko deszcz i wiatry. W moim rejonie nie przetrwały by w takim stanie tygodnia :( zwłaszcza, że są podatne na łamanie i przeginanie.
x-p-11
---

Post »

Na silne wiatry to Ci polecam tą viewtopic.php?p=5885341#p5885341
Za nawozem będę się dalej rozglądać, w zeszłym roku dostawał zrównoważony, ale widać było, że to nie to.
x-p-11
---

Post »

Może ten by się nadawał?? Yara Vila 'DO TRAWNIKÓW PRO-COMPLEX' Nawóz wieloskładnikowy z magnezem: NPK 20+6+9,5 (MgO) (+2)
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie by się sprawdził, ale ja bardziej myślę o czymś za 10-20 zł a nie 90 :D
Poszukam czegoś w sklepie z małą ilością fosforu i będzie co będzie.
Chociaż wiadomo, 25 kg wystarczy na kilka lat.
x-p-11
---

Post »

Russski pisze:Pewnie by się sprawdził, ale ja bardziej myślę o czymś za 10-20 zł a nie 90
Eee no 1 kg, za poniżej dyszki, i tak za dużo, ewentualnie reszta w trawnik :D Ale on nie ma mikro i już mi się nie podoba.
Coś jeszcze mam na oku, krystaliczny, ale muszę dokładnie sprawdzić skład. Dam znać w razie co
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tego co się orientuję, to dla koleusów(większość uprawianych przez nas odmian) dedykowane są raczej nawozy o zrównoważonym składzie NPK. Co prawda zbyt duża dawka fosforu będzie przyspieszać kwitnienie ale to oznacza tylko to, że nie powinniśmy stosować nawozów zawierających zbyt dużo fosforu. Uprawiając koleusy w formie zwisającej można wybrać jakiś nawóz z większą dawką azotu ale wtedy musimy zapewnić wystarczającą ilość światła i raczej dość wysoką temperaturę. Problemem może być wtedy matowe wybarwienie oraz zbyt silny wzrost roślin.
x-p-11
---

Post »

przemek1136 stosowałem w zeszłym roku dobry zrównoważony z mikro, nooo może być w ostateczności.
Krystaliczny Miracle-Gro All Purpose Soluble Plant Food ma NPK 24-8-16+mikro, firma dobra, skład przyzwoity, może ten? Tylko czy przy tym składzie liście będą się dobrze wybarwiać? Co sadzisz?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dla kilku roślin specjalnie się nie wysilam. Na moje potrzeby wystarcza zwykły Florovit uniwersalny. Ale jakbym miał jakąś większą produkcję zwróciłbym uwagę na serię nawozów Yara - Kristalon np. Kristalon niebieski. Choć na opakowaniu pisze 3kg w kartonie znajdują się 3 woreczki (każdy po 1 kg).
x-p-11
---

Post »

Planujemy zrobić może ze dwie duże wiszące donice, zależy co będzie w sprzedaży.
Muszę pomyśleć, ten Miracle jest w kg opakowaniach, krystaliczne mogą leżeć latami, ale czy on się przyda do innych?? Myślę, że też do dolistnego na start ogrodowych byłby ok. W domu staram się mieć krystaliczne w dużych opakowaniach, ze dwa/trzy różne, z gwarantowanym składem.
Koleus jest taką trochę nietypową rośliną, powinien iść w liście, tylko w liście kolorowe :roll:
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polecam wpisać w Youtube nazwę "NovomodnyGerman" Ten Pan ma się czym pochwalić. Rośliny Piękne, duże i kolorowe, napisałem do niego jakie nawozy i o jakim stosunku składników on stosuje. Mam nadzieję, że odpowie w najbliższym czasie :D
x-p-11
---

Post »

I co? Bez odbioru? Ten Pan hoduje w gruncie, to inna bajka, i zauważ, że pokazuje niekwitnące. Więc albo jakieś czarymary, albo pozują do zdjęć.
Kupiłem ten krystaliczny Miracle-Gro, NPK 24-8-16+mikro(B,Cu,Fe,Mn,Mo,Zn) w przyzwoitych ilościach. 1kg 15PLN. Zobaczymy, no niech spróbują się źle wybarwić ;:134
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety na razie 0 odpowiedzi, moje w zeszłym roku zaczynały kwitnąć już przy kilku cm wzrostu, więc miałem robotę cały sezon :D Każde tygodniowe opóźnienie dla mnie jest na wagę złota, no ciekaw jestem Twojego nawozu, chociaż po składzie wydaje się świetny. Pojadę w weekend do ogrodniczego, może sam znajdę coś ciekawego, ewentualnie jakaś saletra+ coś innego.

Żeby tak nie spamować, wrzucam koleusy.
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moich zimujących koleusach pojawiły się ziemiórki. Na razie wyłapuję je na żółte tabliczki lepowe ale jak nie pomoże to zastosuję chemię. Na wszelki wypadek przyspieszyłem troszeczkę pozyskiwanie sadzonek i pościnałem wszystkie silne pędy. Widzę, że po 5 dniach pobytu w słoiku z wodą na niektórych pojawiają się korzonki. Początkowo chciałem zebrać nasiona z mojej ulubionej odmiany Peter Wonder ale w końcu odpuściłem i pościnałem wszystkie kwiatostany. Peter Wonder to bardzo ciekawa odmiana, która w zależności od warunków świetlnych zmienia barwę liści z żółto-zielono-czerwonych na brązowo-czerwony. Ciekawe jak reaguje na nawozy o różnym składzie NPK?
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Te sadzonki są z tego roku? ;:oj ;:oj Ja też chciałem wysiać koleusy,ale to dopiero w połowie lutego ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”