Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

piasek pustyni pisze: Grzesiu - Ty mnie tu nie denerwuj! ;:306 Bo jak zamówisz taką, jakiej nie mam, to normalnie będę o nią sępić! A co do kaktusów nie musisz mnie przekonywać, ukierunkowania na Madagaskar nie zmienię na pewno :D
To powiedz co za roślinka jakbym ją miał u siebie spowoduje u Cb bezsenność?? :wink: To się rozejrzę i sprawdzimy czy poważnie mówisz :wink: :wink:
piasek pustyni pisze: Obrazek

Oczywiście posadziłam już normalnie, bardzo dumna z siebie! Kochani, oto Pachypodium brevicaule na własnym korzeniu (i to nie jednym! ;:138 ), po własnoręcznym ściągnięciu z podkładki:

Obrazek
Gratuluje. Ładny korzeń się wytworzył. Widać roślina wybrała życie. Na czym była szczepiona? I co Twoim zdaniem było powodem padnięcia podkładki??
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 GRATULACJE ;:138
Piękna roślinka na własnym korzeniu, jest na mojej liście chciejstw.
piasek pustyni pisze:... cały komplet pachypodiów w środku sezonu:

Obrazek
No co Ty!!?? Zdaje mi się... czy miałaś ich więcej?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ta mała palma po prawej stronie zbioróweczki bardzo mi się podoba ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

To jednak koty do czegoś się przydają, a myślałam, że to tylko szkodniki takie :D . Gratuluję korzonków.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Dziękuję wszystkim!

Henryku - za miłe słowa masz wielkie uściski i serdeczny uśmiech ;:168

Małgosiu - piękne, nie da się ukryć. A ten co szukasz to pewnie P. saundersii. To co prawda Afrykańczyk, ale też mam, w końcu pachypodium :D

Jacku - dziękuję! Tak, jest to gatunek zdecydowanie problematyczny i właściwie nie wiadomo, dlaczego. Ja straciłam do tej pory bodajże trzy, jeden (inny) szczepiony rośnie, w dobrej formie, ale poprzednimi laty co rusz musiałam tracić te kurduple. Nie mogliśmy się dogadać i pewnie dlatego się je szczepi, a le nawet szczepione też nie oznacza, że będzie łatwo.

Grześ - Na czym był on szczepiony to nie wiem, z pewnością na innym, równie trudnym. Mam P. breviacule drugiego, też szczepieńca, na P. lamerei i rośnie bezproblemowo. A podkładka po prostu nie spełniła swej roli, sama nie należała do łatwych, i zaczęła zasuszać się już na głęboką jesień. W najgorszym okresie :D I wiosną nie pociągnęła wody, to widać było raz, drugi... No i potrzebna była operacja. Pacjent przeżył ;:138
Natomiast pytasz, co mi spędza sen z powiek...? Proszę bardzo: wszelkie miejscówki Euphorbia viguieri, jak Euphorbia viguieri var. ankarafantsiensis czy Euphorbia viguieri v. antsalovensis, podobnie Euphorbia milii v. tenuispina, ale i wariegata, ponadto Euphorbia pedianthoides, Euphorbia guillemetii, Euphorbia hofstaetteri, Euphorbia genoudiana, Euphorbia sakarahaensis, Euphorbia rossii... Całe mnóstwo! A co gorsza, nasiona są na ibeju, ale widzę je tam już ze dwa lata i mam wątpliwości co do świeżości... No chyba że sprzedający rzeczywiście jest uczciwy, ale to zawsze loteria. Pewnie się tej jesieni skuszę i spróbuję, bo gatunki naprawdę warte zachodu!

Martusiu - no pewnie, że miałam więcej, ale tylko tych wysianych ;:108 I one szły na wymianki, kilka straciło życie przez moją nieuwagę i jest, co jest, w każdym razie z tego co siałyśmy wszystko mam, tylko już nie w liczbie kilku sztuk z jednego gatunku, a w zasadzie pojedyncze sztuki. Miejsce musze ograniczać na kolejne, bo co roku pojawiają się nowości i gdzieś te najlepsze warunki trzeba im zapewnić :D

Moniko - to P. lamerei, bardzo popularna i bardzo wytrzymała sztuka. No nie wypada nie mieć, ale dodatkowo mam egzemplarz rozkrzewiający się, wiec te czuprynki tworzą bardzo fajną roślinkę. Polecam :D

Basiu - toż moje koty to wspaniałe łapacze szkodników, generalnie żadna mucha się w domu nie pokaże. Rośliny na parapetach co prawda również, gdy zaczyna się polowanie, ale w okresie "musznym" nie mam zajętych parapetów, więc naprawdę na coś się przydają. A przy szaleństwach Małej staram się pamiętać tylko plusy ;:306

Dziękuje Wam za wizyty. Kto oglądał tiwi wie, ze szalały u nas największe wiatry w Polsce. Straszne szkody w mieście i naprawdę aż jestem zdziwiona, że waliły się drzewa, dachy, a mnie nic z balkonu nie zwiało ani nie spadło, choć bałam się potwornie. Niemniej przeżyliśmy, tyle że gymnolek się w ogóle nie otworzył przez brak słońca.
Ale otworzyły się inne:

- nabyta niedawno hoja lacunosa IML 1179 from Cikidian Java , ta z baldaszkiem, kwiaty więc nie moje, ale warte pokazania:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

- i niezawodnie otworzyła się Mammillaria ernestii, niegdyś malutki prezencik od Synka, a teraz coraz jej bliżej do pełnego wianka:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuję za miłe wizyty! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Fajne te kaudeksy! Oczywiście gratuluję Ci sukcesu w ukorzenianiu, ja bym miała z tym problem.
Zarówno kwiaty hoi i mammilarii zachwycają, może dla tego, ze ostatnio mi się właśnie białe spodobały...:)
Pięknie pokazałaś ich "kudłatość". Myślę o hoi oczywiście.
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Euphorbia i ja to jak ogień próbować podsycać wodą :wink: Ale poczytam i zobaczę co i jak. Może coś spróbuje mimo że moim konikiem są ogólnie kakteny z ukierunkowaniem na kilka konkretnych rodzajów :wink: Podkładka zawsze musi być odpowiednio dobrana. Czasem jest zgrzyt na linii podkładka-zraz i podkładka pada. Tylko są różnice z podkładkami np Pereskiops ma to do siebie że jak poleci podkładka to zaszczepionia siewka przeżyje a u Echinopsa pada razem ze zrazem (leci infekcja po wiązkach przewodzących błyskawicznie). U Euphorbii może być podobnie. Najlepsze podkładki to na pewno z nasion. Na Twoim miejscu pierw uderzyłbym w temat podkładek. Mając np 100 szt takich wielkości orzecha włoskiego możesz coś pokombinować ze szczepieniem. Jak doczekasz się kwiatków popylić i siać i spróbować na własnym korzeniu. Ebay i sprzedawcy to temat rzeka, ale są firmy co handlują i mają całkiem pokaźną ofertę.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

piasek pustyni pisze: - nabyta niedawno hoja lacunosa IML 1179 from Cikidian Java , ta z baldaszkiem, kwiaty więc nie moje, ale warte pokazania:

Obrazek
- bardzo ładnie pokazane szczegóły kwiatów. Również mam ta hoję i po raz pierwszy u mnie kwitnie, ale kwiatuszki troszeczkę różnią się kolorem "środkowej gwiazdki". U moich kwiatów są bardziej bursztynowo - beżowe, może będę mógł zrobić fotkę moim kwiatkom, wstawię dla porównania w moim wątku. Kwiaty mojej hoi, bardzo przyjemnie pachną, ale nie określę do czego podobny jest ich zapach.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Śliczne fotki ślicznych kwiatuszków. Jakże one inne ale jednako piękne. ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Ha! Ja też sobie zostawiłam po 2, 3 sztuki z wysiewów...
piasek pustyni pisze:Euphorbia viguieri, jak Euphorbia viguieri var. ankarafantsiensis czy Euphorbia viguieri v. antsalovensis, podobnie Euphorbia milii v. tenuispina, ale i wariegata, ponadto Euphorbia pedianthoides, Euphorbia guillemetii, Euphorbia hofstaetteri, Euphorbia genoudiana, Euphorbia sakarahaensis, Euphorbia rossii... Całe mnóstwo!
Guguluje sobie te roślinki, piękne są.
Ja osobiście poszukuję np: E. cremersii, E. labatii, podobaja mi się też wszelakie odmiany francoisii...
Pamiętaj o mnie jak będziesz się decydować na zamówienie nasion ;:180
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne kwiatki, tak Hoyi jak i Mammyllari ;:138
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawie pokazane fotki ;:333
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Takie piękne fotki zrobiłaś, że nie potrafię powiedzieć, która ładniejsza! Chociaż na każdej cos zupełnie innego ;:oj
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Mammillaria ernestii ma piękne perłowe kwiatuszki, życzę jej i Tobie pełnego wianka.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Żanett-ko :wit
Przepiękny widok i bardzo ciekawe ujęcia kwiatów Lacynosy i Mammilarii o pozostałych nie wspominając ;:215
Pozdrówka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”