Słoneczne rabaty 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 2

Post »

Sabinko widzę, ze u Ciebie to jeszcze całkiem kolorowo. :D
A Bonica nadal zachwyca. Coś czuję, że będę żałować, że jej nie kupiłam. ;:224
Mój Em też lubi przestrzeń. :roll: Ciągle marudzi, że mu trawnik się kurczy. ;:183 ;:183 ;:183
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit :wit
Byłam ostatnio zaopatrzyć się w ziemię do kwasolubów (wsadziłam wreszcie borówki ;:224 ) i zerknęłam na wyprzedaże szkółkowe. Powiem wam szczerze, że jak się człowiek napatrzy na swoje marności w ogrodzie, później pójdzie do ogrodniczego i znowu zobaczy marności tam, gdzie miały być wycmokane sadzonki gotowe do wzięcia, to dopiero wtedy można uwierzyć, że przyszła jesień i idzie zima. Wczoraj robiłam porządki w moich zdjęciach i skończyło się tym, że przeglądnęłam całą wiosnę i lato. Ach, co to były za kolory i ta zieleń.. I jak tu teraz przetrwać zimę :roll:

Stasieńko, przymrozki (te poważniejsze) ominęły mój ogród. Nie wiem jak to racjonalnie wytłumaczyć, bo patrząc na ostatnie lata wpisałam się do grupy ogrodników, która jako pierwsza wycinała jednoroczne, przemrożone badyle. W tym sezonie Białą Pani była łaskawsza i postanowiła pobuszować bliżej centralnej Polski :lol:
Wando, poszukałam sobie "na internetach" różnych traw w przykładowych kompozycjach i w szkółkach i normalnie jestem zauroczona. Do tej pory podobały mi się u kogoś i z góry założyłam, że nie mam miejsca na takie , nierzadko spore okazy, a teraz miejsca nie przybyło, a ja normalnie z rozgorączkowaną głową kombinuję gdzie tu można by coś przesadzić, przesunąć i wsadzić trawę. Wiem, że mam jeszcze sporo czasu, bo z tego co doczytałam to najlepiej sadzić wiosną ;:218 Rozplenice koniecznie muszę mieć. Ale pokazywany przez ciebie ostatnio Miskant Africa również robi ogromne wrażenie ;:oj
AguJa, jak zakwitła pierwsza werbena to tak popatrzyłam na nią i pomyślałam sobie: co oni wszyscy w niej widzą? Ani jakaś wyjątkowo piękna, ani pachnąca, ani jakoś specjalnie nie przyciągająca oka :? Dopiero jak zaczęła wypuszczać boczne gałązki i to wszystko zaczęło kwitnąć, praktycznie bez przerwy od połowy lata do chwili obecnej, bez podlewania, bez interwencji z mojej strony. Teraz rozumiem o co to wielkie HALO z Werbeną.. Myślę, że na stałe zagościła w moim grodzie, poza tym patrząc na liczbę siewek raczej ciężko będzie się jej pozbyć ;:306
Sonia, czy wiesz, że te róże, które jeszcze odważyły się kwitnąć są tak pięknie wybarwione, że sama nie mogę się napatrzeć. Nie ma już palącego słońca i nie płowieją tak szybko. Szkoda tylko, że przyplątała się jakaś biała paskuda i podgryza mi listki i pączki :evil:
Zuza, już niedługo będziemy oglądać serie "the best of" praktycznie w każdym ogrodzie. Listopad-grudzień to powrót do radosnej wiosny ;:183
Margo, póki co nie zamykam wątku, tak jak pisałam do Zuzy będę was torturowała odgrzewanymi kotletami z początków sezonu 2015 ;:224 Co do róz, to mam coraz większą nadzieję na kolejne kwitnienia. Przymrozków nie było, a pączki pęcznieją z dnia na dzień ;:138
Dorota, nie odpuściłam Crocus Rose i żeby nie było jej smutno wzięłam też Chippendale ;:224 Z tego co wiem to miałaś o niej przychylne zdanie ;:204
Aneczka, ach ten odwieczny problem znikającego w tajemniczych okolicznościach trawnika :;230
Nie masz co żałować Bonicy.. masz jeszcze wiosenne zamówienie :lol: ja pewnie zamówię wiosną kontrowersyjną Pashminę. Znalazłam dla niej miejsce na podwyższeniu, tak, żeby było ją dobrze widać i wyróżniała się z tłumu ;:306 Będzie miała szanse pokazać się w pełnej krasie.

bieżące kwitnienia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i codzienne odwiedziny..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zerknijcie jak wygląda odłamany w ubiegłym roku minimalny kawałek jeżówki Mama Mia. Wsadziłam do ziemi, a w tym roku cieszę się już kwitnieniem..

Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Jeżówka piękna, a werbena rzeczywiście, teraz nabrała blasku.I róże nadal Ci kwitną, dobrze, że Biała Pani obdarzyła Cię łaskawością. ;:215
Najbardziej kolorowy masz trawnik a tak go stale okrawasz. ;:306 :;230
Koliberek posiłkuje się w ostróżce, piękne ujęcie. ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko róże jednak wyjątkowo dobrze sobie radzą. ;:215 U mnie Chopin i Pink Peace mają po kilkanaście pąków. Tyle kolorów masz jeszcze na rabatach, werbena piękna. ;:oj Kocimiętka to terminatorka, kwitnie od kwietnia z niewielką przerwą. Jeżówka podziękowała za uratowanie. :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Jasny piernik, jaką Ty masz jeszcze rozkwieconą te rabatę ;:oj Wcale nie widać oznak przybyłej jesieni.
Pisałaś kiedyś że miałaś szpaler z mieczyków pod płotem, może to miejsce po mieczykach będzie dobre na wysokie trawy typu miskanty? One nie rozłażą się na boki, ale średnica takiej kępy dość szybko przyrasta i one trochę przewieszają się na boki, więc trzeba zaplanować im troszkę przestrzeni ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Stasiu, musiałam wrzucić to zdjęcie trawnika! W rzeczywistości wyglądało to jeszcze lepiej. - jednego dnia zielona trawa, a już następnego dosłownie cały ogród usiany czerwonymi liśćmi z winobluszczy ;:oj Niesamowity widok, dla takich momentów można lubić jesień ;:108
Sonia, nigdy bym nie powiedziała, że tak łatwo rozmnożyć jeżówkę. Gdybyś tyko widziała jaki to był mały "skrobek" dosłownie dwa maleńkie listeczki i coś co można było w chwili zapomnienia nazwać korzonkiem :lol: Wsadzałam do ziemi z hasłem mojej mamy "jak ma być to będzie" ;:224 U mnie dzisiaj znowu zimnica i jeszcze pada od rana. Boję się, że te pączki różane, to prędzej niż mróz plamistość skończy, albo jakieś inne "tałatajstwo" ;:222
Zuza, tyle że pod murem posadziłam już lilaka, asparagusa, milin i jakoś tak miejsce się zapełniło.. sama nie wiem kiedy :;230 ile miejsca powinnam przeznaczyć na takiego miskanta? Czy około 1m szerokości mu wystarczy?? A później będę ewentualnie korygować ;:224
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Na pierwsze dwa/trzy sezony powinno starczyć (w zależności też od odmiany i siły wzrostu).
Potem tak jak piszesz - będziesz wykopywała, zmniejszała, dzieliła i obdarowywała chętnych ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko jak znajdziesz miskanty w niskich cenach, to w osłoniętym miejscu mogą przeżyć do wiosny. Wszystko będzie zależało od pogody. Resztę Zuza powiedziała. :) Będę swoją różową jeżówkę rozmnażać wiosną. ;:215
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko może i ja spróbuję niechcący odłamać kawałek jeżówki i uda mi się ukorzenić co nieco?
Rabata z werbeną jeszcze wabi kolorami,tylko liście na trawniku przypominają o zbliżającym się listopadzie ;:224
Nie byłam już 8 dni na działce i tęsknię,może w weekend pojadę ?

Pozdrowienia :wit
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Sabinko ja też nabrałam chęci do posadzenia traw, za sprawą pięknych rabat u Soni.. napatrzyłam się i ciągle o nich myślę.. gdzie by tu je umiejscowić u siebie... ale z tego co czytam i dziewczyny tu piszą - to zapały chyba jednak powstrzymam do wiosny, bo w sumie to nie wiadomo jaka będzie zima, szkoda żeby umarzły.

Kiedyś pytałam Cię o lilie św Józefa.. co i jak.. no i jak przyszedł czas na sadzenie jej, to okazało się że w tym torfie w którym sobie leżała.. puściła listki ok 7cm! Posadziłam ją więc w doniczce i "mieszka" na parapecie w domu.. czy była jakaś inna możliwość?
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na czerwone liście winnobluszcza popatrzę u Ciebie ,chociaż leżące,bo u mnie nie zdążyły zmienić koloru,właściwie zmieniły od razu na brzydkie brunatne :wit Pierwszy raz takie coś się stało,
zawsze ognista czerwień lśniła na mojej altance ;:196
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale fajnie, że Ci zakwitła ta jeżóweczka. To znaczy że masz dobrą dla nich ziemię. Sadź więc Sabinko ich jak najwięcej. U mnie się nie sprawdziły. Miałam chyba ze 20 odmian i w pierwszym roku były super. Ale już na drugi rok wiosną obżarły je ślimaki i potem nic już z nich nie było. Chociaż ślimaki w dużej ilości powysychały w czasie suszy, to jeżówki już nie zakwitły i w ogóle kiepsko się rozrastały. A ja je tak uwielbiam. :(
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

[quote="nifredil"]
Dorota, nie odpuściłam Crocus Rose i żeby nie było jej smutno wzięłam też Chippendale ;:224 Z tego co wiem to miałaś o niej przychylne zdanie ;:204

Jak najbardziej! Będziesz z niej zadowolona ;:215 Róża zdrowa, kwiaty śliczne, trwałe i jakże zmienne w swojej kolorystyce. Zaczynają na pomarańczowo, by wraz z przekwitaniem coraz bardziej łapać różowy kolor.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Wszystkie zdjęcia piękne, ale najbardziej gratuluję ujęcia fruczaka ;:433 Mnie jeszcze nigdy się nie udało tak wyraźnego zdjęcia zrobić, choć łobuz opycha się "moim" nektarem co wieczór :wink: ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko skoro z takiej popierdółki taka jeżówka Ci urosła, to może pomyśl o wyższym stopniu wtajemniczenia i zacznij ukorzeniać patyczki różane w ziemniakach. ;:215 A potem się dziel. Na przykład ze mną... :lol:

Chippendale to śliczna różyczka. Bardzo mi się podobała. Potem jakoś tak poszła na boczny tor. A teraz jak mnie ciąga w te żółte tony, to wspomnienie o niej powraca.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”