Fiołkowe Love

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołkowe Love

Post »

Fiołeczki variegata potrzebuje więcej światła, z powodu mniejszej zawartości chlorofilu w liściach. Jeśli starsze liście są zielone a tylko młodsze są jasne, nie ma powodu do niepokoju gdyż roślina będzie w stanie się wyżywić. Możesz je podkarmić słabiutką dawką nawozu azotowego, (ja uzywam biohumusa), może pomóc w zazielenieniu listków. Ale przecież tak naprawdę chodzi właśnie o to, by pstrokatki były pstrokatkami, więc ciesz się pięknymi listkami swoich sadzonek :D Jeśli dobrze rosną i wyglądaja zdrowo nie ma powodu do niepokoju. Fiołki variegata rosną przeważnie troszkę wolniej niż zielone więc uzbrój się w cierpliwość ;:108

Piękne kwitnienia, Kamiennyj Cvetok jak najbardziej zgodny ze wzorcem. W miarę starzenia się kwiaty powinny nabrać koloru.
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Dziękuje Iwonko. Tak, te odmiany to coral fantasy i jan zabawa :)
Ilonko, dziękuję za podpowiedź- variegaty już przestawione bliżej słońca. A rosną bardzo różnie- jedne odmiany szybciej, drugie wolniej (mam kilka łaciatków w przedszkolu :wink: )

Dodam jeszcze zdjęcia z dzisiejszej wyprawy na działeczkę:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I parapet :)

Ten fiołek ma wyraźnie duuuużo mniejsze kwiaty niż przy poprzednim kwitnieniu :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hi hi i strażniczka parapetów:

Obrazek
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudna ta Twoja kicia ;:oj . Oj pomęczyła bym ją trochę ;:196 No i motylek o tej porze roku ;:oj
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Śliczności mruczące i kwitnące :)
A i rozsady pełną parą widzę ;)
Ala
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Fanta bardzo ucieszyła by się z męczenia :D Jest megapieszczochem ;:167

A rozsady są taty-papryczki. Tata ma lekkiego bzika na punkcie ostrych papryk i rozmnaża je właśnie, żeby potem zjeść ;)
Widać bzik roślinkowy jest u nas w rodzinie dziedziczny :;230
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dusia 123
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 18:48

Post »

I w ogrodzie i na parapetach wiosna , fiołeczki piękne :)
Moj
Kamiennyj Cwietok stoi i jakoś nie garnie aby zakwitnąc :)
Pozdrawiam serdecznie Duśka :)
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Wiosna wiosna- na całego (pomimo tych wichur okropnych...).
Więc Paulinka postanowiła pobawić się w wiosenne porządki i przeprowadzić operację na Optimarze Little Moonstone.

Historia pacjenta:
Wiek- 1 rok. Kwitnienie- zgodne z odmianą. Diagnoza- mnogość bocznych przyrostów. Postanowienia- usunięcie przyrostów.
No to doktor Paulinka wzięła do ręki skalpel i ciach, ciach ... ścięła niechcący koronę Optimarki ;:219 Tylu przyrostów bocznych i jakichś takich dziwnych odrostów jakby od korzenia, to jeszcze nie widziałam...aż się sama w nich pogubiłam no i ciachnęłam za dużo :roll:

Oto udokumentowany wynik operacji:

Obrazek

Operancjus udancjus a pacjentus wykitantus ;:306

Teraz (o ile się ukorzenią) to zamiast jednej będę miała 9 :D Bo już z tej "ośmiorniczki" bez korony nie ma co wsadzać do ziemi co?

Kupiłam też Magus 200sc i Ortus 05 SC (nie było tego Nissorun'u). Zaraz fiołki zapsikam (na wszelki wypadek).
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Hahaha, ale ją zaatakowałaś :;230 To co tam masz w lewym górnym rogu też bym do ziemi wsadziła. Pięknie Ci wszystko kwitnie, u mnie wciąż pąki. Strasznie wolno dorastają ;:218 Bardzo ładne te kwiatki na działce białe z niebieskimi paseczkami. Widuję takie, ale zawsze całe niebieskie. Opryski zawsze się przydadzą :) Moje pryskałam na mączniaka, a teraz są wszystkie w białe kropki ;:223
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Justyna! Znam ten ból! Moje fiołki na jednym z parapetów też miały ślady mączniaka, no to długo nie myśląc ciach prach popryskałam i też mam dalmatyńczyki ;:306 Próbowałam zmyć kiedyś te kropki (ale po dłuuugim czasie od pryskania) i nie zeszły :( Teraz nie myłam ich jeszcze, bo czeka je drugi oprysk, ale jak widziałam, że jakiś czas po pryskaniu robią się takie białe kropelki na listkach, to delikatnie odcisnęłam je na chusteczce. W sumie trochę je widać ale nie aż tak mocno. Poza tym czeka je jeszcze oprysk na roztocza (chociaż dochodzę powoli do wniosku, że moje fiołki jednak ich nie mają, ale kto wie? :roll: )- kupiłam Magus i Ortus. Miałam je pryskać wczoraj, ale późno się zrobiło i nie pryskałam.
Co do kwiatków to wszystko to są już ponad roczne rośliny- młode też jeszcze mi nie kwitną... Ale pączki są- The Martian już ma 3 gałązki pączusiowe a i wydaje mi się, że Senk's Big Bells od Ciebie też ma zalążki pączków ;:138
Pączkują też Ruffled Skies 2 i Rhapsodie Cora od Gracjelli (ale one też już są "dorosłe").
Cierpliwości- za rok o tej porze nie będziemy mogły się opędzić od kwiatów :;230 A póki co ta pogoda taka głupia, że i kwiaty nie wiedzą, czy mają rosnąć, czy nie.
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p

Post »

Jak obcięta głowa ma stożek wzrostu, to spokojnie przeżyje :) ja swoją (tzn fiołka ;)) położyłam na mokrej ziemi i przykryłam woreczkiem, szybko puściła korzonki :)
Niestety nie wiem jak obejrzeć całe zdjęcie na fotosiku bo jak daję powiększenie, to na ekranie mam lewą połowę ogromnego zdjęcia a nie ma żadnej opcji by przesunąć je na ekranie i obejrzeć prawą część.
Ala
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Hehe Alu, mam ten sam problem z tym Fotosikiem :p
Głowa (a raczej 3, bo to była prawdziwa hydra :;230 ) wsadzona została do ziemi i mam nadzieję, że puści korzonki :)
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Na szczęście te opryski na roztocza nie zostawiają plam :) Ja na razie nie będę ich myła, bo nie chcę, żeby preparat przestał działać. Tak pomyślałam, że jak się ociepli to zrobię oprysk z pokrzywy, mam też fajny przepis na skrzyp (na przędziorka), więc może tamtym trochę zmyję te plamy. Jak napisałaś mi o tym pączku Senk's Big Bells to poleciałam moje zobaczyć i faktycznie też jest ;:138 Jeszcze prawdopodobnie dwa inne mają malusie pączki, tylko, że to już starsze fiołki, ale do tej pory nie kwitły.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p

Post »

Jak pryskacie na roztocza to potem co z takim delikwentem? Czytałam, że roślina ma wyschnąć w pomieszczeniu bez przeciągów, ale też że opary są trujące, więc nie wiem w końcu, bo chyba jednak w pomieszzeniu z otwartym oknem muszą wyschnąć?
Gdzieś też mi się obiło o oczy, żeby po oprysku zawiązać całą roślinę z doniczką do worka foliowego.

Jak postępujecie?
Ala
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Ja wynoszę do piwnicy, tam psikam i zostawiam na noc. Ostatnio mi się nie chciało to wstawiłam do wanny i opryskałam.
mcmc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 20:50

Post »

Gdzie i jak można zdobyć takie cuda ????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”