Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

Krysiu, melduję, że róże posadzone na nowej kwaterce :) . Ta jedna ma chyba włochatą łodygę ;:218
Liliowce cudne. A Night Embers ;:oj
Moje raczej zwyklaki, a cieszą ;:224 .
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ignis05 pisze: Maju :wink: nie martw się, z czasem, jak Madame okrzepnie i dobrze się ukorzeni też będzie trzymać kwiatki w pionie,
nawet po deszczu. Niektóre róże tak mają, że potrzebują więcej czasu. Nie możesz takiej róży porównywać z kwitnącymi rabatówkami.

Krysiu dziękuję za cenne informacje.... już podjęłam decyzję na jesieni Madame :D będzie posadzona w nowym miejscu... przy płocie.
Tam będzie mogła szaleć... na boki również :;230
Moja dopiero ma pierwszy sezon, rośnie w 12 litrowej donicy, którą wkopałam do gruntu... dzięki temu zabiegowi
mam możliwość poznać ją lepiej zanim zdecyduje gdzie ją posadzę docelowo.
Cieszę się, że jej kwiaty nie będą się przewieszać :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Narobiłaś mi smaka na to tiramisu.
Muszę też znowu je sobie zrobić.
Parada liliowców jak widzę trwa, u mnie już powoli kończą kwitnienie.
Ale jest sporo innych kwiatów i to mnie cieszy, a będzie jeszcze więcej jeśli przetrwają zimę nowe nasadzenia.
Też mam Grafinkę, na razie kwitła tylko jednym kwiatkiem, ale już się ukorzenia.
A twoja pewno już starsza bo widzę, że kwitnie bukietami.
Miłej niedzieli. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Śliczne masz liliowce,ja tez je lubię i to bardzo ;:167
Róże ,piękne wiadomo.
Róża Astrid Grafin von Hardenberg cudna,zachorowałam na nią, już mam ją zapisaną na liście dokupienia na jesieni ;:173
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam :wit
Od wczoraj upały przeplatają się z burzową pogodą ale dopiero dzisiaj po południu miałam nad ogrodem porządną zlewę.
Najbardziej ucierpiała hortensja Annabelle. Jej wielkie kalafiory smętnie zwisają a część łodyg jest połamana.
Ale jest nadzieja, że odżyje trawa. Jeszcze wczoraj z przerażeniem zauważyłam, że mam coraz większe obszary trawnika spalone słońcem.

Iza smolka :) miło mi to czytać, dziękuję za słowa uznania dla moich roślin.
Trochę nas się tu uzbierało Forumek pomorskich i chętnie się spotykamy, a przy okazji wymieniamy roślinami i doświadczeniami.
Ewa :D trochę mnie wystraszyłaś, ale nie tylko u mnie jest podobne zdjęcie. :lol:
Na te nowe liliowce to trzeba trochę poczekać, ale będę pamiętała. ;:333
Asiu :) U Jagódki wszystko jest pięknie poukładane a roślinki pięknie Jej rosną i kwitną. ;:108
Kiedy widzę takie zadbane a wręcz dopieszczone ogrody, to wpadam w panikę, że mój nigdy chyba taki nie będzie.
Justynko :D ta róża rośnie na własnym korzeniu, więc oba odrosty na pewno są od niej. ;:333
Liliowce cieszą, tylko szkoda, że kwiaty przekwitają tak szybko. Trzeba poczekać, żeby kępy się rozrosły, to i kwitnienie rozciągnie się w czasie. Teraz między nimi posadziłam kleome, to może będą jakieś kwiatki, kiedy już lilie i liliowce mi przekwitną.
Maju :wink: takie sadzenie w donicy to pomysł do skopiowania. ;:108 Ciekawi mnie, jak sobie poradzisz z mączniakiem po pierwszym kwitnieniu. To fakt, że nie jestem dość rygorystyczna w opryskach, ale w tym sezonie nawet się starałam a i tak teraz MIP ma mączniaka. Ale kwitnienie powtarza. :lol:
Grażko :) tiramisu robiłam tylko raz i nie bardzo mi się udało. :;230 Tym bardziej Jagodowe pałaszowałam ze smakiem , bo wiem, że to nie tak łatwo dobre zrobić. :lol: Grafinka moja ma już kilka lat. W tym roku jest wyjątkowo dorodna. Myślę, że to nie tylko kwestia mojej opieki nad różą a również odpowiadającej jej pogody. Lato jest wyjątkowo ciepłe i do tego mam nawadnianie kropelkowe. :tan
Aniu :) do tej pory nie bardzo rozumiałam zachwyty nad tą różą. Ale w tym roku już widzę, że są uzasadnione.
Ona potrzebuje do kwitnienia sporo ciepła. I oczywiście odpowiedniej ilości wody. Kiedy bywały chłodniejsze lata jej kwiatki nie chciały się mi rozwijać i czasami jeszcze w pąkach butwiały. Ale tegoroczne lato, to jest to, co Astrid lubi najbardziej. :lol:

Cdn...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka jedna rabatka......

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na innej rabacie kwitnie Graham Thomas :tan

Obrazek

Obrazek

Zarośnięte oczko wodne. ;:14

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na koniec fotki z motylkiem :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, pisząc o mechatej łodyżce, miałam na myśli te z ubiegłego roku. Z donicy trafiły do gruntu.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwielbiam fotki z ogrodu,pierwsza kompozycja piękna ;:215 ,ale motylki cieszą tak szczególnie-czuję się jak dziecko patrząc na nie ;:oj :tan
Pozdrawiam Krysiu :wit
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ta rabatka z boku domu jest moją ulubioną U Ciebie.
Jest jeszcze mostek który bardzo lubię no i ten stworek :;230
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No tak, kropelki wody to najlepsze podlewanie dla ogrodu.
Ja latam z konewkami niestety a w trakcie suszy to jak kropla wody w morzu potrzeb.
Na szczęście wczoraj popadało a teraz rosi, dobre i tyle.
Pięknie kwitną Ci kępy liliowców. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja jeszcze czekam na porządny deszcz, może się doczekam. Ile można podlewać? ;:174
POPIERAM słowa Drewutni rabata jest przepiękna i mostek taki romantyczny.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Krysiu liliowce i róże u Ciebie królują , cudnie się ogląda takie foty , feeria kolorów i barw zachwyca :) czy możesz mi napisać jaka to odmiana hortensji na fotce? cudna jest :D
a kot jak król pilnuje ogrodu patrząc z góry ;:108
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Dzięki silnemu kontrastowi z bielą ściany w tle, rabatka aż daje po oczach :) a rośliny oczywiście zyskują ;:108 . Lilia, liliowiec, róża, jałowiec i ostrokrzew - bardzo udana kompozycja fotograficzna.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko :) ta mechata to centifolia Muscosa.
Asiu :) miło mi, że Ci się podoba. Donoszę, że już zakwitły pierwsze kwiatki fuksji. :tan
Ewcia , też mi się podoba i dlatego się chwalę. Jednak jeszcze muszę nad nią popracować.
Grażko :) jak śledzę kolejne prognozy pogody, to mi powoli opadają ręce. Ile jeszcze wody trzeba będzie wylać, żeby utrzymać rośliny. :shock: Trawnik w wielu miejscach już nie podobny do siebie. ;:145
Moje liliowce pękają z dumy od Twoich pochwał. :lol:
Alu :wink: u mnie ostatnio zdarzyła się ulewa, ale do tej zaschniętej skorupy, jaką mam w ogrodzie nie zdążyło jej wiele wsiąknąć. Znowu podlewanie w toku, a trawnik jeszcze wysuszony na wiór. Strasznie mnie komplementujecie. ;:131 ;:196
Celinko ;:196 miło się czyta takie słowa.
Ta hortensja to paniculata Early Sensation.
Olu ;:196 dziękuję za słowa uznania. Twoje bystre oczy dobrze wypatrzyły , co tam rośnie. ;:108

Jak już pisałam w odpowiedzi do Asi nareszcie zakwitły mi fuksje na ganku.
Zatrzęsienia kwiatów jeszcze nie ma, ale są pączki. :lol:

Obrazek

Rozkwitają kolejne lilie :heja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Doczekałam się też kwitnienia Eden Rose.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz takich sukcesów mam też sporo porażek, ale o tym nie będę na razie pisać. :lol:

Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Ignis05 pisze: Maju :wink: takie sadzenie w donicy to pomysł do skopiowania. ;:108 Ciekawi mnie, jak sobie poradzisz z mączniakiem po pierwszym kwitnieniu. To fakt, że nie jestem dość rygorystyczna w opryskach, ale w tym sezonie nawet się starałam a i tak teraz MIP ma mączniaka. Ale kwitnienie powtarza. :lol:

:wit Krysiu polecam sadzenie róż w pierwszym sezonie do dużych donic..... ma to same plusy.
Najważniejszy dla mnie, to właśnie łatwe manewry z krzaczkiem bez uszkadzania korzonków.
Pytasz o mączniaka.... najpierw donica była w lekkim półcieniu.... słabo róża tam sobie radziła... więc
przeniosłam ją na słonko i od razu zauważyłam na dwóch listkach zmiany.... mączniak.
Ścięłam te dwa liście... oglądam ją i na razie nic się nie dzieje.... z tego wyciągnęłam wniosek, że
ona powinna mieć słonko i przewiew...
Stosowałam jak co roku profilaktykę..... jest na prawdę dobrze.... tylko może na trzech różach pojawiły mi się od dołu krzaczków zmiany, ale natychmiast usunęłam chore liście.... jest ok.
Madame będzie miała nowe stanowisko .... róża jest śliczna ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”