Fasolka szparagowa cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Fasolka szparagowa cz.2

Post »

Mam problem wysiałem Fasolkę prosto do gruntu niczym nie przykrywałem nie które roślinki już wyszły a nie które właśnie wychodzą ale maja podgnite korzenie, dodam że ostatnio spadło sporo deszczu, w tamtym roku były tam porzeczki może stanowisko jest nie odpowiednie? Przesiać te puste miejsca od nowa?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

4 maja posiałam, a dziś już widać, że próbuje wyłazić spod ziemi :tan Oczywiście siew do doniczek i pod agro w szklarni siedzą.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

:wit
Moja siana wprost do gruntu koncem kwietnia,wcześniej moczona , przykryta agrowłókniną , wytrzymała mrozik i rośnie :D
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja już się pięknie pnie jest metr nad ziemią.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jakiej wielkości rozsade się daje do gruntu? :) Mam odmianę złota saxa i się właśnie zastanawiam kiedy ją do gruntu dać.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

BobejGS
Rozsadę robi się , po to żeby przetrzymać przymrozki, chłodne deszczowe dni(ślimaki!) , a teraz zapowiada się pogoda więc nie ma na co czekać tylko do ziemi .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki :wit W takim razie pójdą razem z dyniami :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj lub jutro na bank rozsada ląduje w gruncie :) Wcześniej nie miałem na to czasu. Na chwilę obecną moja rozsada wygląda tak.
Obrazek
Stoją w kartonie i tej doniczce aby słońce nie dawało bezpośrednio na ich doniczki i ziemię. Schowałem je wczoraj przed burzą, której nie było :)
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2014, o 21:25

Post »

Witam się ze wszystkimi, bo piszę 1-szy raz na Forum :) ;:7 W ogrodnictwie jestem raczkująca, pierwszy raz mam własny ogród :heja :heja Kiedyś tylko jako dziecko pomagałam rodzicom w ogródku.
Mam fasolkę szparagową z rozsady - wszystkie nasiona wysiałam na raz do wielodoniczek (ziemię wzięłam ze szklarni, zwykłą bez ulepszaczy, rozsada od początku stała w szklarni).

Pierwszą partię przesadziłam do szklarni - rośnie chyba dobrze: ma duże liście, dużo, zaczyna zawiązywać pąki kwiatowe, jest już dość wysoka (tak gdzieś 1-1,2m). Jedna roślina ma kilka suchych "papierowych" plam na liściach, ale niewiele i mimo tego rośnie dobrze.

Drugą część wysadziłam ok. 2 tyg później do gruntu, bo i pogoda była nieciekawa, i ogródek jeszcze nie był gotowy. Właściwie w ogródku nie mieliśmy ziemi i mąż nawiózł kompost. Co prawda przekopany z resztką ziemi ogrodowej, ale moim zdaniem jest za dużo kompostu (za dużo składników odżywczych na raz). Do tak przygotowanego ogródka przesadziłam drugą partię fasoli (oraz groszek, który również w szklarni nieźle rośnie i już dość bujnie kwitnie). I... fasola mi marnieje. Też urosła wysoka, ale ma mało liści, te liście są małe i dolne liście mają takie suche "papierowe" plamy. (Groszek też mi zmarniał, jakby zwiędł).
Ogródek jest nasłoneczniony, podlewam wieczorami w upalne dni.

Czy problem z fasolą (i groszkiem) leży w kompostowej ziemi? A może coś innego dolega mojej fasoli w gruncie? A może to właśnie lepiej, żeby miała mniej liści, a będzie lepiej kwitła (zatem problem jest w szklarni, bo ma bujne liście?)??

Fasola w szklarni:
Obrazek

Obrazek

Fasola w gruncie:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
joggy
100p
100p
Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to tylko pogratulować półtora metra krzaki szparagowej. Ja od trzech lat po +ojcu przejąłem działkę i moja szparagowa góra do kolan rośnie. bergold i saxa
A teraz zdjęcia mi się wczytały. niedługo będą miały z 5 metrów. Mocno wybiegniete.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dla mnie wygląda na grupowe przelanie, przy zbyt wysokiej temperaturze :)
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

BobejGS pisze:Dla mnie wygląda na grupowe przelanie, przy zbyt wysokiej temperaturze :)
Temperatura jest dość wysoka i z nią nic nie zrobię. Ale z przelaniem.... ups! Da się to odratować? Rzadko podlewać? Będzie żyć? Wyda plony czy wywalić i nie marnować cennego miejsca?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ta wysoka, na pierwszym zdjęciu nie wygląda źle. W sensie, że już jest na tyle wyrośnięta, że te niewygody przetrzymała. Gorzej wykładają te maluchy. Nawet te pomidory na pierwszym zdjęciu wyglądają na przelane. na pewno należy ograniczyć podlewanie i obniżyć temperature. A przede wszystkim dotlenić korzenie. Albo spulchnić ziemię, lub wymienić na nową. Albo wymieszać tamtą z nową. Za ładne te wysokie, aby wyrzucać :)
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

BobejGS pisze:Za ładne te wysokie, aby wyrzucać :)
Miałam na myśli te marne fasolki (na ostatnich 2 zdjęciach), że może je wyrzucić.
BobejGS pisze:Ta wysoka, na pierwszym zdjęciu nie wygląda źle. (...) na pewno należy ograniczyć podlewanie i obniżyć temperature.
Dobra, koniec podlewania :D Co do temperatury: w dzień drzwi szklarni są otwarte (nie ma okien dachowych), na noc jednak zamykam. Może zostawić otwarte (temp. w nocy jest jakieś 12-16*C)?
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

BobejGS pisze:Nawet te pomidory na pierwszym zdjęciu wyglądają na przelane.
Aha, co do pomidorów. Chyba mają się nieźle (te, których ślimaki nie wyżarły!). Tylko ten jeden zaraz za fasolką jest taki marny. Wczoraj dopiero posadzony, przytaszczyłam go z ogrodnizego. Był za darmo, bo taki zwiędnięty. Chciałam zobaczyć czy coś z niego będzie, no i zupełnie inna odmiana od tych moich. ;)

-- 26 maja 2014, o 00:59 --
joggy pisze:No to tylko pogratulować półtora metra krzaki szparagowej.(...) niedługo będą miały z 5 metrów. Mocno wybiegniete.
Może taka odmiana tej mojej fasolki? Uszczknęłabym jej ewentualnie wierzchołki, ale już ma tam kwiaty...
Jedną fasolkę złamałam podczas prac w szklarni i poszła w pędy boczne. Chyba zupełnie jej to nie zaszkodziło...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”