Ogród na śmietniku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na śmietniku

Post »

Przyłączam się do tych co nie lubią zimy zresztą moja antypatia to już zaczyna się od jesiennych przymrozków ;:219
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witaj Ewo :wit KOCHAM twój ogród!! Wiele jest przepięknych ogrodów, ale twój przy ogromie pracy, którą w niego włożyliście jest chyba jednym z najpiękniejszych ;:108 Było przerażająco, a jest tak, że mam ochotę wejść pozaglądać, poznać zakamarki. Sprytnie wymyślony skalniaczek przy wejściu do ogrodu. Recykling w czystej postaci a dodatkowo efekt ;:oj wszystko jest takie harmonijne, te piwonie, irysy, te wszystkie maliznotki miedzy betonowymi płytami..brak mi słów. ogromnie podziwiam i z chęcią będę zaglądała ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Sabino dzięki za miłe słowa :)
Odwiedziłam twój wątek - piękne zdjęcia i przepiękne parzydła :) Jak bym takie miała za nic bym się ich nie pozbyła, to jeden z najulubieńszych moich kwiatów :)
Masz rację- te murki to recykling na maksa :D liczyłam na to, że z czasem zarosną ale zarastają tak sobie a urządziła w nim sobie dom rodzinka myszy i czasem przez okno widzę jak biegnie duża myszka, za nią kilka małych i pochód zamyka następna duża :D Fajny widok ;:204 szkody nie robią więc ich nie tępię a u sąsiadów są 3 koty to chyba trzymają tą populację w ryzach ;:224

Moje "stare" liliowce dzieliły dotąd miejsce z ogórkami i pomidorami - na ten rok mam nowy pomysł :)
Obrazek

a to wspomnenie lata :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj ;:oj te lilie są ogromne! doczytałam, że mnożysz je przez podział cebulki :shock: jak to wygląda w praktyce? normalnie kroisz na pół..i znów w ziemię??
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tą która jest na zdjęciu (najwyższa) przekroiłam nożem na 4 części, potem w ognisko i dopiero do ziemi. Tzn w zimny popiół po ognisku, bo gdzieś doczytałam, że takie świeże rany tak się zabezpiecza przed chorobami i grzybami. Tą operację przeprowadziłam jesienią. Wiosną wszystkie 4 wyrosły tyle, że niższe ale wszystkie kwitły ;:138
Podczas rozdzielania odłamało mi się kilka łusek, więc też wsadziłam do ziemi ale z łusek wyrosły tylko 2 i to malutkie, zobaczę czy przeżyją tą zimę. Sposób więc się sprawdził :)
A Twoje lilie też rozmnażasz, bo widziałam też śliczne, szczególnie ta nakrapiana bordowo mi się podobała ??
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście kroiłam cebulę na 4 części, bo było widać, że w środku ona sama już częściowo się podzieliła :)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje są ubiegłorocznymi debiutantkami :lol: pierwszy rok po posadzeniu, ale już myślałam ile trzeba czekać na rozrastanie się cebul, nawet przez myśl by mi nie przeszło, że można je tak dzielić..Trochę jestem w strachu, ale na jesień wypróbuję twoją metodę.. ;:108
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Zobaczyłam u Sabinki avatarek z Fransem i musiałam zajrzeć :D Szczęka mi opadła jak zobaczyłam od czego zaczynałaś ;:202 Ogrom pracy ;:180 i to zarówno w domu jak i w ogrodzie !
Iryski miniaturki też zaczełam kolekcjonować w ubiegłym roku,więc będę do ciebie zaglądać :D
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Bejka :wit zapraszam :)
Może kiedyś się wymienimy małymi iryskami i liliowcami ? Z tego co u ciebie widziałam mamy inne odmiany :D
A frans hals jest moim ulubieńcem i chyba to wyczuł bo mam go 1 sezon i pięknie się rozrasta i kwitł jak szalony ;:138
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Ewuniu na wymianki to chętnie tylko niech roślinki przyrosną,bo te jednoroczne to co najwyżej na plasterki można podzielić :D ale coś już tam mam :D U mnie śnieg topnieje na potęgę i boję się nawrotu mroźnej zimy,czy te najnowsze odmianki ,które u mnie jeszcze nie zimowały przetrwają ;:219 Jak czytałam o twoich początkach to przypomniała mi się moja radość z własnego domu i ogrodu...och jak ja cię dobrze rozumiem ;:108
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewo, zaintrygował mnie Twój " Ogród na śmietniku "
wpisuję się co by Cię nie zgubić i lecę na pierwszą stronę Twojego wątku :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Nie mogłam się doczekać, kiedy obudzisz się z zimowego letargu, no i jesteś, cieszę się bardzo, jesteś przecież ogrodowym czarodziejem ;:15 . Możesz dopisać mnie do listy tych, co to zimę na cztery wiatry przeganiają :pogon . Może i białe drzewa ładne czasem z okna, ale zielone zdecydowanie ładniejsze ;:3 , pozdrawiam. Zimy nie cierpię brrrr.
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bejka, oczywiście, że muszą podrosnąć nasze maluchy :) U mnie do podziału nadają się dopiero 3, może 4 liliowce i niektóre tylko małe iryski ale przez te kilka lat posiadania ogrodu człowiek cierpliwości się uczy ;:198 chociaż nie leży to w mojej naturze ;:173 bo ja raczej z tych co muszą szybko a najlepiej już teraz :D

Malgolinka, zapraszam :wit

Iwonko, pozdrawiam ciepło ;:3 ja zimę w weekend już przeganiałam :heja Słońce zaświeciło i ruszyłam całą parą w ogród z sekatorami i piłą :tan Kiedyś chuchałam na każdą wsadzoną gałązkę a teraz trzeba wycinać i wyrywać ;:218 i smutne to trochę, ale tak jak Ty mam za dużo i z niczego nie potrafię zrezygnować. Pod piłę musiał pójść dereń, którego piękne jesienne zdjęcie gdzieś jest trochę wcześniej. Piękny był, ale za duży- głuszył piwonię, liliowca i kilka innych maluchów. Teraz został jeden kikut z całego krzaka ;:131 ale reszcie będzie łatwiej ;:173
A kamienie w Twoim ogrodzie są świetne :) bardzo mi się podobają wśród roślin ;:333
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Witaj Ewo, pewnie nie raz już to słyszałaś, ale jestem pod wielkim wrażeniem jak stworzyliście coś z niczego, zmiany są niesamowite ;:oj
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Bardzo podoba mi się pomysł połączenia przyjemnego z pożyteczny,
Rewelacyjna ta rabata warzywna. Może jednak nic nie zmieniaj. Chociaż płodozmian jednka powinien być :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”