Kaktusowe szaleństwo - _LeNa_
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowe szaleństwo - _LeNa_
No tak - portfel często studzi zapał 

- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ ja całkiem serio z tym korzonkiem_LeNa_ pisze:A tak poważnie.. Korzonek rzeczywiście był spory i ciężko było go schować, a ta doniczka najlepiej się do tego nadawała![]()

Zanim trafiłam te doniczki, o których mówiłam, to moje lofoforki mieszkały nawet w kubku do zębów, bo był odpowiednio głęboki

5x5x8cm, to bardzo dobra wielkość dla takich młodych egzemplarzy. Mnie przynajmniej się świetnie sprawdza, więc z czystym sumieniem polecam.
- _LeNa_
- 500p
- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Natalko niestety..
Ale czego nie robi się dla pasji
Lucynko ta moja wielka doniczka ma wysokość 6 cm, natomiast średnica wynosi ok. 8 cm. Nie dało rady upchnąć tej rzepki do innej
Muszę na wiosnę rozejrzeć się za czymś zgrabniejszym
Dziś trochę smutno, bo.. zero cierni
Ale mimo wszystko myślę, że dacie się pozanudzać
Poniżej przedstawiam mój (na razie ubogi) zbiorek sansevierek. Kto zaglądał do mojego wątku sprzedażowego, ten wie o czym mówię/piszę
A zbiorek ubogi, bo mam zaledwie cztery odmiany
Oczywiście chciałoby się więcej, bo jest tyle ciekawych egzemplarzy, że dosłownie oczy czlowiekowi wychodzą
Ale do rzeczy.. Będę wdzięczna za weryfikację nazw, bo akurat w tym temacie jestem zielona, a tak na czuja, to czasem ciężko trafić
Sansevieria trifasciata 'Gwinejska' - toż to jest dopiero chaszczyk. Rośnie jak szalona. Już mi się rozlazła po kilku donicach

Sansevieria trifasciata 'Laurentii' - kiepsko idzie nam współpraca, ale może jakoś się dotrzemy

Sansevieria trifasciata 'Hahnii' - nie mogę narzekać, produkuje ładne maluchy

Sanseveria trifasciata 'Golden Hahnii' - tak mi sie przynajmniej wydaje
Dostałam niedawno tę malutką sadzoneczkę.. Zobaczymy na co ją stać. Obym jej tylko nie ukatrupiła, bo bardzo mi się podoba

Lucynko ta moja wielka doniczka ma wysokość 6 cm, natomiast średnica wynosi ok. 8 cm. Nie dało rady upchnąć tej rzepki do innej

Dziś trochę smutno, bo.. zero cierni

Poniżej przedstawiam mój (na razie ubogi) zbiorek sansevierek. Kto zaglądał do mojego wątku sprzedażowego, ten wie o czym mówię/piszę

Ale do rzeczy.. Będę wdzięczna za weryfikację nazw, bo akurat w tym temacie jestem zielona, a tak na czuja, to czasem ciężko trafić

Sansevieria trifasciata 'Gwinejska' - toż to jest dopiero chaszczyk. Rośnie jak szalona. Już mi się rozlazła po kilku donicach

Sansevieria trifasciata 'Laurentii' - kiepsko idzie nam współpraca, ale może jakoś się dotrzemy

Sansevieria trifasciata 'Hahnii' - nie mogę narzekać, produkuje ładne maluchy

Sanseveria trifasciata 'Golden Hahnii' - tak mi sie przynajmniej wydaje

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Nie ma co tu poprawiać, wszystko OK z nazewnictwem. Ładne sansewierki, też je lubię.
Na tę 'Golden hahnii' uważaj - rośnie powoli, ale jak będziesz podlewać, staraj się nie wlać ani kropli do środka (to zresztą do większości rozetowych). Środek bardzo łatwo może zgnić.
A że w większości rosną jak chwasty- to się zgadza, są jednak rewelacyjne.
Na tę 'Golden hahnii' uważaj - rośnie powoli, ale jak będziesz podlewać, staraj się nie wlać ani kropli do środka (to zresztą do większości rozetowych). Środek bardzo łatwo może zgnić.
A że w większości rosną jak chwasty- to się zgadza, są jednak rewelacyjne.

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Ale super sansewierie
chciałabym, żeby moja była taka duża 

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Magda - czuj się winna!!!
Dzisiaj ze sklepu wróciłam z sansewieriami - co ja biedna uczyniłam...
Ale - podobają mi się! A miałam nigdy nie kupować żadnego "chwaściora" (z małymi wyjatkami)
, a tu w dodatku przywlekłam olbrzymy. Jeszcze mi odbije i pojawią sie aloesy, agawy - koniec świata. 
A to wszystko dlatego, bo zaglądałam do Ciebie i te żółto-zielone kolory zapadły mi głęboko w pamięć.
Dzisiaj ze sklepu wróciłam z sansewieriami - co ja biedna uczyniłam...

A to wszystko dlatego, bo zaglądałam do Ciebie i te żółto-zielone kolory zapadły mi głęboko w pamięć.

- _LeNa_
- 500p
Żanetko bardzo Ci dziękuję za sprawdzenie nazewnictwa
Właśnie na Twoją pomoc liczyłam, bo wiem, że lubujesz się w sansewieriach, tylko nie chciałam tak oficjalnie "przywoływać Cię do tablicy"..
Twoje rady biorę sobie do serducha. Będę się z nią obchodzić jak z jajkiem
Toż to w końcu prezent od "przyszłej" teściowej.. 
Natalko zapewniam, że urośnie, a potem tak jak ja nie będziesz wiedziała co z nią począć
Joasiu trzeba czasem zaszaleć
Ja też ostatnio kupuję rośliny, na które parę miesięcy temu nawet bym nie spojrzała
Ale tak to właśnie jest.. Naogląda się człowiek różności, a potem spać nie może i szwęda się taki byle jaki, najpewniej struty, póki sobie wymarzonego chaszczyka nie kupi
A tak w ogóle, to miło mi Cię gościć
Ps. Naprawdę czuję się winna, że moje zielone stały się inspiracją dla Twych, jakże owocnych zakupów

Natalko zapewniam, że urośnie, a potem tak jak ja nie będziesz wiedziała co z nią począć

Joasiu trzeba czasem zaszaleć

Ps. Naprawdę czuję się winna, że moje zielone stały się inspiracją dla Twych, jakże owocnych zakupów

Mnie się podoba S. trifasciata 'Golden Hahnii'

- madusia
- 1000p
- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Kontakt:
Madziu Sansevieria trifasciata 'Hahnii' urocza zresztą reszta też śliczna 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sansevierie jak już kilka razy pisałem to rośliny które od zawsze mi się podobają. To przez ŚP. Babcię u której (pospolite) rosły.
Twoje ładne i obiecujące - tak myślę, że to dopiero początek większej kolekcji(?).
Twoje ładne i obiecujące - tak myślę, że to dopiero początek większej kolekcji(?).

- _LeNa_
- 500p
Zuziu cieszę się bardzo
Jak na razie to moja ulubienica 
Madziu gdybym wiedziała, że ta sansewierka Ci się podoba, to bym Ci ją wrzuciła do paczuszki
Ale myślę, że jeszcze kiedyś zaaranżujemy jakiś "handelek" 
Henryku tak sobie dumam, że jak zacznę tworzyć (większe) kolekcje z tych wszystkich roślin, które mi się podobają, to w mig przepadnę w zielonym buszu
Oczywiście za miłe słowa bardzo dziękuję
A sansewierki i mnie kojarzą się z kochanymi Babciami 

Madziu gdybym wiedziała, że ta sansewierka Ci się podoba, to bym Ci ją wrzuciła do paczuszki

Henryku tak sobie dumam, że jak zacznę tworzyć (większe) kolekcje z tych wszystkich roślin, które mi się podobają, to w mig przepadnę w zielonym buszu

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ależ proszę bardzo, nie ma za co: wiem, to powiem; nie wiem - to nie powiem, proste_LeNa_ pisze:Żanetko bardzo Ci dziękuję za sprawdzenie nazewnictwaWłaśnie na Twoją pomoc liczyłam, bo wiem, że lubujesz się w sansewieriach, tylko nie chciałam tak oficjalnie "przywoływać Cię do tablicy"..
Twoje rady biorę sobie do serducha. Będę się z nią obchodzić jak z jajkiem
Toż to w końcu prezent od "przyszłej" teściowej..
![]()

Natomiast ja troszkę ostatnio narzekam na czas (a właściwie jego brak, bo tempo w pracy okrutne), stąd sama nie poszperam, ale ta sansewieria, którą teraz dokładniej obejrzałam ('laurentii') wydaje mi się, że może być jej odmianą - Superba. Sprawdź, bo ma trochę szersze liście niż klasyczna "laurentii", którą możesz zobaczyć u mnie (str.43 wątku na zbiorówce). Asia też kupiła klasyczną "laurentii", więc zobacz, że się tymi szerszymi liśćmi różnią.
I to z teściową (przyszłą tym bardziej

- _LeNa_
- 500p
No to teraz mam zagadkę.. I to nie z teściową i jajkiem, tylko z sansewierią
Pomyślałby kto.. A przecież miało być tak prosto, jasno i przejrzyście
Już wcześniej coś mi tu nie pasowało, ale ja się przecież nie znam.
Żanetko tak się przyglądam i przyglądam.. Wasze rzeczywiście z deczka inne niż ta moja. Superba powiadasz.. Pozerkam jeszcze, choć rzuciło mi się w oczy coś takiego jak: 'Laurentii Compacta'. Co Ty jeszcze na to powiesz? Hmm..
Poszukiwania zostawiam na jutro, bo już wyglądam tak
W każdym razie Żanetko Droga wielki
dla Ciebie za sygnał ostrzegawczy. Wszelkie sugestie zawsze mile widziane 

Żanetko tak się przyglądam i przyglądam.. Wasze rzeczywiście z deczka inne niż ta moja. Superba powiadasz.. Pozerkam jeszcze, choć rzuciło mi się w oczy coś takiego jak: 'Laurentii Compacta'. Co Ty jeszcze na to powiesz? Hmm..
Poszukiwania zostawiam na jutro, bo już wyglądam tak

- madusia
- 1000p
- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Kontakt:

- _LeNa_
- 500p