Kaktusowe szaleństwo - _LeNa_

ODPOWIEDZ
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowe szaleństwo - _LeNa_

Post »

No tak - portfel często studzi zapał ;:218
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

_LeNa_ pisze:A tak poważnie.. Korzonek rzeczywiście był spory i ciężko było go schować, a ta doniczka najlepiej się do tego nadawała :)
Ależ ja całkiem serio z tym korzonkiem ;:108
Zanim trafiłam te doniczki, o których mówiłam, to moje lofoforki mieszkały nawet w kubku do zębów, bo był odpowiednio głęboki :D
5x5x8cm, to bardzo dobra wielkość dla takich młodych egzemplarzy. Mnie przynajmniej się świetnie sprawdza, więc z czystym sumieniem polecam.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Natalko niestety.. :roll: Ale czego nie robi się dla pasji :D

Lucynko ta moja wielka doniczka ma wysokość 6 cm, natomiast średnica wynosi ok. 8 cm. Nie dało rady upchnąć tej rzepki do innej :) Muszę na wiosnę rozejrzeć się za czymś zgrabniejszym :wink:

Dziś trochę smutno, bo.. zero cierni :| Ale mimo wszystko myślę, że dacie się pozanudzać :wink:

Poniżej przedstawiam mój (na razie ubogi) zbiorek sansevierek. Kto zaglądał do mojego wątku sprzedażowego, ten wie o czym mówię/piszę :D A zbiorek ubogi, bo mam zaledwie cztery odmiany :) Oczywiście chciałoby się więcej, bo jest tyle ciekawych egzemplarzy, że dosłownie oczy czlowiekowi wychodzą ;:oj

Ale do rzeczy.. Będę wdzięczna za weryfikację nazw, bo akurat w tym temacie jestem zielona, a tak na czuja, to czasem ciężko trafić ;:131

Sansevieria trifasciata 'Gwinejska' - toż to jest dopiero chaszczyk. Rośnie jak szalona. Już mi się rozlazła po kilku donicach :shock:

Obrazek

Sansevieria trifasciata 'Laurentii' - kiepsko idzie nam współpraca, ale może jakoś się dotrzemy ;:209

Obrazek

Sansevieria trifasciata 'Hahnii' - nie mogę narzekać, produkuje ładne maluchy :D

Obrazek

Sanseveria trifasciata 'Golden Hahnii' - tak mi sie przynajmniej wydaje ;:24 Dostałam niedawno tę malutką sadzoneczkę.. Zobaczymy na co ją stać. Obym jej tylko nie ukatrupiła, bo bardzo mi się podoba :wink:

Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Nie ma co tu poprawiać, wszystko OK z nazewnictwem. Ładne sansewierki, też je lubię.
Na tę 'Golden hahnii' uważaj - rośnie powoli, ale jak będziesz podlewać, staraj się nie wlać ani kropli do środka (to zresztą do większości rozetowych). Środek bardzo łatwo może zgnić.
A że w większości rosną jak chwasty- to się zgadza, są jednak rewelacyjne. :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ale super sansewierie ;:oj chciałabym, żeby moja była taka duża ;:224
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Magda - czuj się winna!!!
Dzisiaj ze sklepu wróciłam z sansewieriami - co ja biedna uczyniłam... :roll: Ale - podobają mi się! A miałam nigdy nie kupować żadnego "chwaściora" (z małymi wyjatkami) :wink: , a tu w dodatku przywlekłam olbrzymy. Jeszcze mi odbije i pojawią sie aloesy, agawy - koniec świata. :roll:
A to wszystko dlatego, bo zaglądałam do Ciebie i te żółto-zielone kolory zapadły mi głęboko w pamięć. :D
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Żanetko bardzo Ci dziękuję za sprawdzenie nazewnictwa :D Właśnie na Twoją pomoc liczyłam, bo wiem, że lubujesz się w sansewieriach, tylko nie chciałam tak oficjalnie "przywoływać Cię do tablicy".. ;:224 Twoje rady biorę sobie do serducha. Będę się z nią obchodzić jak z jajkiem :lol: Toż to w końcu prezent od "przyszłej" teściowej.. ;:204

Natalko zapewniam, że urośnie, a potem tak jak ja nie będziesz wiedziała co z nią począć ;:218

Joasiu trzeba czasem zaszaleć :lol: Ja też ostatnio kupuję rośliny, na które parę miesięcy temu nawet bym nie spojrzała ;:183 Ale tak to właśnie jest.. Naogląda się człowiek różności, a potem spać nie może i szwęda się taki byle jaki, najpewniej struty, póki sobie wymarzonego chaszczyka nie kupi ;:108 A tak w ogóle, to miło mi Cię gościć :D

Ps. Naprawdę czuję się winna, że moje zielone stały się inspiracją dla Twych, jakże owocnych zakupów ;:170
Kaktusowe szaleństwo..
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie się podoba S. trifasciata 'Golden Hahnii' ;:167 ;:215
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

Madziu Sansevieria trifasciata 'Hahnii' urocza zresztą reszta też śliczna ;:108
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sansevierie jak już kilka razy pisałem to rośliny które od zawsze mi się podobają. To przez ŚP. Babcię u której (pospolite) rosły.
Twoje ładne i obiecujące - tak myślę, że to dopiero początek większej kolekcji(?). :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Zuziu cieszę się bardzo :D Jak na razie to moja ulubienica :tan

Madziu gdybym wiedziała, że ta sansewierka Ci się podoba, to bym Ci ją wrzuciła do paczuszki ;:192 Ale myślę, że jeszcze kiedyś zaaranżujemy jakiś "handelek" :wink:

Henryku tak sobie dumam, że jak zacznę tworzyć (większe) kolekcje z tych wszystkich roślin, które mi się podobają, to w mig przepadnę w zielonym buszu :lol: Oczywiście za miłe słowa bardzo dziękuję :D A sansewierki i mnie kojarzą się z kochanymi Babciami ;:168
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

_LeNa_ pisze:Żanetko bardzo Ci dziękuję za sprawdzenie nazewnictwa :D Właśnie na Twoją pomoc liczyłam, bo wiem, że lubujesz się w sansewieriach, tylko nie chciałam tak oficjalnie "przywoływać Cię do tablicy".. ;:224 Twoje rady biorę sobie do serducha. Będę się z nią obchodzić jak z jajkiem :lol: Toż to w końcu prezent od "przyszłej" teściowej.. ;:204
Ależ proszę bardzo, nie ma za co: wiem, to powiem; nie wiem - to nie powiem, proste ;:306
Natomiast ja troszkę ostatnio narzekam na czas (a właściwie jego brak, bo tempo w pracy okrutne), stąd sama nie poszperam, ale ta sansewieria, którą teraz dokładniej obejrzałam ('laurentii') wydaje mi się, że może być jej odmianą - Superba. Sprawdź, bo ma trochę szersze liście niż klasyczna "laurentii", którą możesz zobaczyć u mnie (str.43 wątku na zbiorówce). Asia też kupiła klasyczną "laurentii", więc zobacz, że się tymi szerszymi liśćmi różnią.
I to z teściową (przyszłą tym bardziej ;:108 ) się masz obchodzić jak z jajkiem, nie ze mną - jak coś będziesz potrzebować, a ja mogę wiedzieć, to wal śmiało jak w dym :D Od tego tu jestem ;:7
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

No to teraz mam zagadkę.. I to nie z teściową i jajkiem, tylko z sansewierią :shock: Pomyślałby kto.. A przecież miało być tak prosto, jasno i przejrzyście :lol: Już wcześniej coś mi tu nie pasowało, ale ja się przecież nie znam.

Żanetko tak się przyglądam i przyglądam.. Wasze rzeczywiście z deczka inne niż ta moja. Superba powiadasz.. Pozerkam jeszcze, choć rzuciło mi się w oczy coś takiego jak: 'Laurentii Compacta'. Co Ty jeszcze na to powiesz? Hmm..

Poszukiwania zostawiam na jutro, bo już wyglądam tak ;:219 W każdym razie Żanetko Droga wielki ;:180 dla Ciebie za sygnał ostrzegawczy. Wszelkie sugestie zawsze mile widziane ;:108
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »