Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

maika dziękuję :) A choruję jeszcze na kota rasy Maine Coon ,ale mój śp. ojciec powiedziałby ,że Wioletta Villas jestem :wink: W zeszłym roku,na jesieni,w pewenej hodowli była przepiękna szylkretka. No taka cudna była,że oglądałam jej zdjęcia codziennie i jak w końcu się zdecydowałam,to została już zakupiona :( (byłaby jedyna rodowodowa w całej naszej zwierz-rodzinie)

jonatanko tych róż jeszcze nie mam,czekam na nie. A wybór? Szybkiej lekcji udzieliła mi kiedyś (zapewne nieświadomie) MaGorzatka , bo znając siebie kupiłabym jak leci, "na pałę". A dzięki niej mam bardziej świadomą kolekcję (jeszcze nie mam ,ale mam nadzieję mieć :) )

UlaL a witaj! A na jakich Ty targach będziesz? Lubań? bo ja się tam wybieram, pod warunkiem,że padać nie będzie. Bo w razie czego mam też jutro inne, bliżej. :)

Dzisiaj wsadzone. Zamówiłam jeżówki,przetaczniki i takie tam pierdoły,pod te róże co ich jeszcze nie mam.
Ale przeholowałam trochę ,bo już nie ma gdzie sadzić :)

pysznogłówka na tle róży NN ( ale mam wielkie podejrzenia,że to jednak Św. Tereska oraz Liriope szafirkowe i dalej jeżówka Piccolino (podobno!) oraz Hot Papaya

Obrazek Obrazek

miniaturową biała jeżówkę (tak widniało na etykietce) dostałam jako gratis :D oraz po dwa przetaczniki Royal Candles oraz Red fox (a ta liatra stamtąd zginie,nie chce ktoś?)

Obrazek Obrazek

Cranberry Cupcake oraz Green Envy, którą posadziłam do towarzystwa Kłosowcowi anyżowemu

Obrazek Obrazek

a hibiscus po deszczach wygląda tak: ( matko naturo! daj jeszcze co najmniej kilka dni słonecznych!)

Obrazek

i kulinarnie ... galaretki ucierane z malin (na froncie) i jeżyn (na tyłach)

Obrazek

Zakupiłam jeszcze ( i wsadziłam) Świecznicę Black Negligee ,ale zapomniałam zrobić zdjęcie .
Pozdrawiam-Ewa
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Ewka większość z nas marzy aby płoty były gumowe ;:202
A zakupy bardzo ładne , róże kiedy będą ?
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

ja marzę głównie o tym,żeby do końca życia mieć święty spokój :D resztę jakoś da się załatwić
a róże maja być na początku października. I już w tym roku nic więcej nie sadzę ( chyba że ... :? )
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj Ewo
no domyśliłaś się że chodzi o Lubań, też chciałabym aby nie padało. Może się spotkamy gdzieś przy stoisku, będę się rozglądać. A możesz napisać gdzie są te targi, które masz bliżej.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Ulo w Gdańsku, tu ,choć pewnie za późno to piszę :)
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ta liatra biała, czy jaka? Jak biała, to ja poproszę, bo sadziłam białe i fioletowe, a mam tylko fioletowe...
Matko, jakie Wy tam zbrojenia budujecie! A jest schron pod spodem? ;:306

I mam pytanie - dlaczego ta czerwona róża na poprzedniej stronie jest nazwana moim nickiem? Ode mnie ją masz, czy jak, bo zupełnie nie kojarzę...
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Liatra fioletowa.
A róża Twoim imieniem,bo to matka patyka,który się ukorzenił po Twoich instrukcjach! Przecież ostrzegałam,że ją tak nazwę! :wink:
Pozdrawiam-Ewa
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

terlica pisze:ja marzę głównie o tym,żeby do końca życia mieć święty spokój :D resztę jakoś da się załatwić
Ewka dla mnie to też marzenie ale obawiam się że tego doświadczę po ......... ;:306
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ewuniu ale zakupy :-) Smaki lata zamkniete w sloiczkach...same pysznosci. Zastanawia mnie ta galaretka;-) do czego ja stosujesz?
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Hej Ewka :wit
Przybiegłam przeprosić za moją wczorajszą odpowiedz, ale wieczorem w czasie odpisywania przyjechali niespodziewani goście. Czytałam i pisałam w ekspresowym tempie a pielenie lub plewienie może być relaksujące zależy jak na to spojrzeć :D

Ps. Zakupy rewelka ;:215
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

bebeluch kwestia nastawienia :) Życzę Ci ,żebyś jednak doświadczyła dużo wcześniej :D

Agnieszko galaretka jest dobra do rozsmarowania na kanapce z serkiem (szkoda,że nie ma emotkinona,który się oblizuje! ) bądź do wygarnięcia ze słoiczka łyżeczką i rozbełtania w jogurcie greckim/naturalnym. :) Dostałam takie od teściowej -galaretki z czarnej porzeczki ,do zimy nie wytrzymają :D
anym pisze:s. Zakupy rewelka ;:215
Aniu patrz teraz!

Moi nowi przyjaciele:

Obrazek

turzyca i ostróżka fioletowa (choć niebieska na zdjęciu)

Obrazek Obrazek

ciemierniki ( zakupiła moja mama,bo chciała i nawet im miejsce znalazła! ) biały i różowy NN

Obrazek Obrazek

Aniu goryczka! oraz pewna trawka (a może nie,bo zgłupiałam) w doniczce jest plastik z nazwą carex muskingumensis ,pani na paseczku miała nazwę "przegiełka" ,ale moje google nie znają tego :shock: a turzycy z takimi gwiazdkami też nie znalazłam ... zna ktoś,coś ?

Obrazek Obrazek

oraz jeżówki ( a wszystko przez to FO! ) :wink:

Leilani oraz Buttercream

Obrazek

Obrazek

Ula nie widziałam Cię ;-P kupiłaś coś?

Idę sadzić! :D

ps. a byłabym zapomniała ! Będę w tv! ( i tak się zaczyna moja kariera w szołbiznesie! ) ;-P
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Ło matko ;:oj ale ta goryczka cudna ;:138 a taką turzycę widzę pierwszy raz, lecę ;:65 poszperać w gogle może ja coś znajdę ;:108
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ewcia, ta śliczna trawka to Rhynchospora latifolia czyli..... przygiełka. :D

edit:
Zapomniałam dodać, że może mieć poważny problem z zimowaniem. Ta odmiana pochodzi z gorących stanów USA - strefa USDA 8, lubi stanowiska słoneczne ale podmokłe. Jednak dobrze znosi okresowe susze.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Aniu to jest chyba nieco wyższa odmiana goryczki,ale pan na stoisku potwierdził Twoje słowa,niechętnie się to to rozrasta. U mnie zajęła już miejsce pomiędzy (i trochę z przodu ) Pomponella i Mainzer Fastnacht ( ło matko! kiedy w końcu przyjdą te róże!)

constancjo ;:196 No! nawet do identyfikacji wstawiać nie trzeba,bo okazuje się ,że mam takie fajne,mądre koleżanki! :D
Z tym zimowaniem trochę mnie załamałaś,ale mam dla niej miejsce przy samej chałupie, a dodatkowo obcinałam jałowce płożące i trzymam gałęzie,mogę przykryć i zasypać nawet kompostem mogę! Zrobię wszystko! ;-P i zobaczę co będzie na wiosnę -hehe. Mogę również rozdzielić i część przetrzymać w garażu-zobaczymy co będzie.

A w ogóle mógłby być już październik, róże miałabym już wsadzone,porządki dookoła zrobione , za dużo książek leży na mojej szafce nocnej ...
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Ewuniu, jestem u Ciebie
Pooglądałam Twoje zakupy, no sporo tego się nazbierało, na goryczkę też popatrzyłam, ale kupiłam taką 3 lata temu, chyba a Starym Polu i po pierwszej zimie została tylko tabliczka, ale nie straszę - niech u Ciebie rośnie wspaniale. Ewuniu hortensja była tania, 15 zł., ale szkoda, że nie wspomniałam, że taką chcę kupić, bo mając patyczki od Ciebie byłabym pewna, że to jest właśnie ta. Mam obawy co do tej kupionej, nie było żadnej etykiety tylko zapewnienie sprzedawcy (młody chłopak nie bardzo się znał), jeśli będzie inna, to tylko przesadzę w inne miejsce i niech rośnie.
Ewuniu, piszesz, że często jeździsz do Tucholi, więc zapraszam do nas, byłoby miło Cię poznać. Pooglądamy rośliny, może coś wymienimy. Pozdrawiam, Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”