Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Pyzia ....

Mam nadzieję, że to sadzenie tulipanów w koszyczkach się sprawdzi o podczas wykopywania cebulek w przyszłym roku będzie znacznie łatwiej, bo w tym roku uskzodziłem żonce trochę bulwy dalli gdy je wykopywałem a one isę jakos tak niesymetrycznie względem nasady łodygi rozrosły :-(.

To przykrycie różaneczników agrowłókniną to mi już sen z powiek spędza ale nie chieliśy już marudzić tym którzy teraz się naszym domem zajmują. Lada dzień żonka pojedzie to sama o to zadba .. głęboko wierzę, że ten miesiąc jakoś przetrzymały.

Mam podejrzenia, że pH pod różanecznikami jest już za wysokie, sprawdzałem teraz jesienią ale coś ten mój pH-metr jakiś taki niewiarygodny (nawet bezpośrednio do worka z kwaśnym torfem włożony dziwne wyniki pokazywał). Tym niemniej siarczan amonowy już zakupiony i czeka na wiosnę :-)

A ja gdy jestem w sklepach to ciągle zerkam w poszukiwaniu Green Envy :-)
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Puk puk..wpadlam zobaczyc Twoje kwiaty w ogrodzie.. :D
przyznam ze jestem początkująca i nie wiele sie znam ale ogrod wyglada super :D

....ja tez nie moge dziennie bywac na swoim ogrodzie, gdyz dzieli mnie ok 60km.
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
sylwekw

Post »

Dziękuję za odwiedziny.

Ale jak widzisz niestety na moich zdjęciach za wiele kwiatów jako takich to nie ma .. dominują iglaki, wrzosy, różaneczniki (ale jeszcze nie miałem okazji sfotografować ich kwitnących :-)

Mam jednak nadzieję, że wkrótce te proporcje zmienią się na korzyść kwiatów.
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas na działce rownież będą przeważac iglaki z zwględu na odleglośc raczej o kwiatach nie myślimy... :roll:
:wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
sylwekw

Post »

No i mi tulipany zrobiły "niespodziankę". Jedna odmiana już wykiełkowała :-(
Tak na dzień 28 listopada wyglądają kiełki tulipanów odmiany Saxatilis

Obrazek

Niestety albo nasza psina albo ja nieuważnie (nie spodziewałem się czegoś takiego o tej porze) złamałem jeden kiełek ;:110
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Sylwku...
Niestety ta pagoda powoduje, że przyroda wariuje.. Nie wróży to chyba niczego dobrego :?
W moim ogrodzie to samo. :(
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witaj "Sylwekw"
Podglądam Cię tzn. Twój ogród od pewnego czasu i pora aby na pochwały.
Pięknie zacząłeś swoje opisy. Skalniak śliczny. Ja, choć mam swoje lata, zamiast poczytać, popytać, pooglądać, zaczęłam od przywiezienia wielu worków bardzo dobrej ziemi. Potem dopiero kamienie i na końcu rośliny. Wyszedł mi z tego misz-masz. Szkoda mojej pracy i roślin, z których wiele zginęło. W przyszłym roku czeka mnie praca od nowa. Piekne kwiaty: tulipany, pachnące wiosna, azalie tak śliczne, że trudno od nich oderwać wzrok, ocieplacze na rośliny... no i oczywiście przepiękny pies. Ja psiory kocham nad życie. Nie wyobrażam sobie domu, ogrodu bez psa. Sama mam dwa i myślę o wzięciu ze schroniska 2 kotek. Trochę się boję jak ich z sobą pogodzić, ale spróbuję.
Będę wpadać do Twego ogrodu jeżeli pozwolisz, a jak nie pozwolisz to... i tak będę zaglądać. Młody z Ciebie człowiek, a ogród uprawiasz jak "stary wyga". Do tego można podpatrzeć jak robisz. To dla nas nauka. Świetnie Ci wychodzi. Powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie, stasia109 ;:138 ;:63 :wit :wit :wit
ps. mój syn pojechał do Holandii za chlebem i pracuje w... piekarni. :;230
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

Stasiu ... oczywiście będzie mi bardzo miło jeśli będziesz tu zaglądać. Jednak z pochwałami to chyba lekka przesada ... nasz ogród to dopiero początek a i tak udało mi się już w nim wiele zepsuć :-).

Ale pracuję nad tym aby było już tylko coraz lepiej.

A jeśli chodzi o psa to się z Toba zgadzam - pies jest wspaniałym uzupelnieniem rodziny i ogrodu. :-)
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie bądź zbyt skromny. Zdjęcia mówią same za siebie i ... już! :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

Mamy trochę martwy ogrodniczo okres i pewnie dlatego mniej się na forum pisze. Wszyscy czekamy na wiosnę.
No ale właśnie u mnie od kilku dni jest taki przedsmak wiosny :-) - w dzień +5 stopni, w nocy +2..+3.
Skłoniło mnie to do jakiegoś małego przeglądu doniczek i roślin schowanych przed mrozami do szopy.
W zasadzie nie byłoby o czym pisać gdyby nie ... no właśnie ... myszy. Przeglądając "dobytek" w szopie wyciągałem też pudełka (jedno było mi potrzebne) a tu w nim gniazdo myszy. W gnieździe, w pudełku cztery sztuki. Mimo tego, że akurat myszy to jedyne stworzenia, których mi jakoś nie szkoda tępić (nawet kreta czy ślimaków mi szkoda) to pewnie nie miał bym im za złe, że się tak zadomowiły w tym pudełku gdyby nie fakt, że ... no właśnie te łobuzy poobgryzały pączki na gałązkach klonu palmowego, którego schowałem przed morazmi. Na szczęscie nie zjadły wszystkich ale sporo szkody narobiły i jest mi smutno i jestem zły. To, że mi podjadały ziarna i orzeszki dla ptaków jeszcze jakoś mnie tak nie złościło ale ten klon to już przesada.

No ale cóż stało się i się nie odstanie.

Jest jeszcze druga sprawa i której chciałem napisać - pochwalić się :-)
Otóż pisałem już o tym w wątkach ptasich (dwa takie ciekawe u nas na forum się rozwijają) ale tu u siebie chyba obszerniejszą relację z tego zdam.
Otóż mimo, że moja "ptasia" stołówka nie jest uboga - ale skromny jestem co ?? :wink: - to postanowiłem dorobić jeszcze (własnoręcznie) dwa karmniki. Co prawda pewnie w tym roku (tej zimy) już tak bardzo się nie przydadzą bo zanim skończę to jeszcze trochę potrwa ale na przyszły rok będą jak znalazł.

I zamierzam tutaj zrobić małą fotorelację. Tak tak. Dla mnie ogród to nie tylko rośliny ... chciałbym aby ptaki miały w nim równie zaszczytne miejsce.

Pozdrawiam wszystkich i życzę aby i u Was wkrótce pojawiła się wiosenna nadzieja :-)
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chwała Ci, Młody Człowieku!!!
Rób te karmniki i pokazuj, może i ja się nauczę i dorobię sobie jakiś. Tym bardziej, że zrobisz z tego sesję zdjęciową, to bardzo dobry pomysł. Nie jednej osobie się przyda.
szkoda klonu, ale co zrobić, jak myszki też chcą żyć. Ja w zeszłym roku miałam w zimie 1 w domu i mogłaby być, ale wchodziła do garów, spiżarni. Zostawiała kupy i śmierdzące siuśki. Przykro mi, ale musieliśmy nastawić pułapkę. A w ty roku moja córcia miała myszy, że ho, ho. Kupiła łapkę, która łapała żywe a potem je wynosiła daleko na pola. "Za karę" spadła jej rynna 10 m od lodu i pękła rura w betonie. Z tym za karę to żartuję, ale jak się u nas mówi, albo sra..., albo przemarsz wojsk :;230 :;230 .
Trzymaj się, i aby do wiosny...
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chętnie zobaczę Twoje karmniki :)
wstawiaj fotki szybciutko!!
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
sylwekw

Post »

Umieszczę, umieszczę zdjęcia ... ale karmniki ciągle są w fazie "produkcji" :-).

Już widzę ich słabe strony ale coż, następnym razem skoryguję te błędy.
Jutro wyjeżdżam na kilka dni więc prace się troszkę opóźnią.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Młody Człowieku, rób te karmniki, bo zima się skończy. A ja, mając tyle lat, co mam nie zdążę się nauczyć. I co? Będzie to twoja wina.
Pozdrawiam serdecznie, pa :wit :heja :wit
Adresy do moich wątków
sylwekw

Post »

Ale już pisałem, że na tą zimę to one pewnie już nie za bardzo się przydadzą ale ponieważ ja dokarmiam nie tylko zimą to u mnie nie będą musiały czekać cały rok bezużytecznie :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”