Od przybytku głowa nie boli......

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli......

Post »

JAGUSIA....wszystkiego nie da się wytargać....nie które już postarzałe a nawet zestarzałe.....pewno by uległy zniszczeniu.....na ten czas będę wynosić nadmiar i będę dzielić i rozmnażać........najlepszym lekarstwem jest czas, więc poczekam co on mi przyniesie w darze.....
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu pomału przyzwyczajasz się do domciu nowego...nawet masz już kącik gdzie możesz herbatkę wypić ;:138 a to już dużo...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu, spokojnie trochę czasu potrzeba...ja długie miesiące czułam się w swoim domu gościem, jakoś tak dopiero jesienią, czyli po przeszło pół roku poczułam, że to naprawdę moje miejsce, a ogród to dopiero w tym sezonie chwycił mnie do końca za serce i nie puszcza:wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu najważniejszy kącik herbatkowo-kawowy! bo siedzisz sobie i rzucasz okiem to w prawo to w lewo i widzisz gdzie co posadzisz :wink: a potem już tylko krok do czynu. Powodzenia w urządzaniu nowego pięknego ogrodu! ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MISIU.........przyznaję nieśmiało, że zaczynam już się przyzwyczajać, świadczy choćby o tym fakt że ani jeden raz nie pomyliłam miejsca zamieszkania......pijamy w kąciku nie tylko herbatkę...

PATI.......ja w domu czuję się nie najgorzej a może nawet dobrze.......starałam się utrzymać ten sam klimat i to na pewno mi pomogło..........ogród natomiast mi depce po piętach....przekopanie i przygotowanie ziemi pod nasadzenia to moja rola....eM ma kłopoty zdrowotne a ja uważam, że sama zrobię to najlepiej.......

pod warzywniak zaprosiliśmy np. Franka....nie mogłam patrzeć jak tą ziemię odwracał, wszystkie chwaściory i mlecze wędrowały z powrotem do ziemi.......koniec najmu.......

MARYSIU.....oj jak tylko mam czas na poleniuchowanie to łypię tymi :roll: :roll: i nasadzam najczęściej roślinki.....

....a to na dobranoc OTELLO z ROD.......

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu to zaproś Otella do swojego herbacianego kącika będzie Ci pachniał ;:306
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Krysieńko to co pokazałaś na zdjęciu, to jest szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) I nie należy jej zanadto przycinać. Ona nie przemarza zimą.
Liście zrywane przed okresem kwitnienia są używane do dziś jako przyprawa. Stosuje się ją jako dodatek do sałatek, mięsnych i drobiowych farszów, ciast i deserów. W Niemczech przyprawia się nią węgorza. Doskonale komponuje się z daniami, których składnikami są pomidory, kapusta i groch. Duże zastosowanie znalazła zwłaszcza w kuchni włoskiej.

Działanie: Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, a napary z szałwii łagodzą zapalenia gardła i skóry. Ponadto działa kojąco na depresję, zmęczenie, wyczerpania. Napar z szałwii stosuje się przy nadmiernym poceniu nocnym, zwłaszcza u gruźlików i neurotyków. Dzięki bakteriobójczym właściwościom stosuje się szałwię także zewnętrznie do płukania jamy ustnej, gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawce i przy anginie. Napar szałwii stosuje się także do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia żylakowate nóg a także jako dolewkę do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skórnych. Herbatka z liści przeciwdziała biegunce, służy też do irygacji pochwy w upławach. Dalej jest także (słabym) środkiem przeciwgrzybiczym, oraz przeciwkaszlowym, łagodzącym dolegliwości występujące w okresie menopauzy, skutecznym w ślinotoku. Napar z liścia szałwii powoduje zmniejszenie laktacji, co jest bardzo przydatne przy zapaleniach piersi ? może doprowadzić do całkowitego zaniku pokarmu.
Ja bardzo lubię szałwię jako dodatek do wołowiny. Np. do zrazów. Tylko bez przesady, kilka listków. :wink:

Kochana, ponieważ masz ziemię gliniastą, to rzeczywiście trzeba ją dla sosny nieco podrasować. Sosny generalnie wolą ziemię lżejszą, przepuszczalną, lekko kwaśną. Chociaż na mojej obojętnej, też rosną doskonale.
Czy dodać piasku ? Można oczywiście, ale także nieco torfu i ew. kompostu. Podobno do iglaków nie daje się nawozów przy sadzeniu, ale ja sadząc swoje świerki serbskie wszystkim podsypałam po garści osmocote do kwasolubnych i rosną doskonale, igiełki im zzieleniały i wypuściły ładne przyrosty.

Otello piękny. Pomysł Marysi doskonały !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu ;:196
Piękny Twój Otello ;:333 Kącik wypoczynkowy ;:215
Pozdrawiam
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU.....Otello pozostawię na razie w starym kąciku, niech sobie kwitnie......ja tam też bywam i na co będę spoglądać.....
dzisiaj dokonałam pierwszych zakupów do nowego ogrodu......są też róże.....nie zdążyłam pstryknąć zdjęć bo wpadłam prosto do ogrodu i zeszłam z niego o zmroku i deszczu........
a kupiłam dzisiaj......
2 berberysy
3 róże
4 szałwie
1 języczkę
1 trytomę
1 przetacznik Alba
1 hortensją Lima
2 krzewuszki i chyba wszystko....jutro pokażę.........a i z działki już co nieco wytargałam......

MUFKO......pierwsze kroki na zakupach ogrodowych skierowałam do bylin....były szałwie....dwa rodzaje i je mam.....jutro pokażę...dzisiaj brakło dnia na zdjęcia.....
Marysiu...sosna trafiła dzisiaj do gruntu...troszkę piasku jej dołożyłam i Osmocote te sypnęłam, myślę że jej dogodziłam....zobaczymy.....

TERENIU.......to namiastka kącika wypoczynkowego, z każdej strony każdy może mi zajrzeć do talerza i kieliszka........na starej działce czuję się lepiej......myślę ze czas zrobi swoje....dlatego nie leniuchuję i nasadzam rośliny które szybko poszybuję do nieba.....
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit
Miło mi,że nie tylko ja szaleję na zakupach ...A właściwie żona :!:
Zawsze to raźniej ;:108
Pozdrawiam,
Sławek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SŁAWKU.....żona niech szaleje, byle sponsor na zakupach był obecny.........ja swojego też zapraszam na zakupy....
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Już nie mogę się doczekać, by zobaczyć te Twoje zakupy ;:65
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Krysiu , jesteś bardzo dzielna.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU......pokażę na pewno....dzisiaj już brakło mi wszystkiego.....kręcę się na dużych obrotach ostatnio....

OLUSIA..... ;:196 ;:196 dzięki kochana...ale jakie mam wyjście.......
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Krysiu, mamy bardzo dużo wspólnego. Też masz stary i nowy ogród. Wszyscy namawiają na pozbycie się starego, faktycznie nie jest łatwo wszystko ogarnąć. Masz rację - czas pokaże.
U mnie jest trochę inaczej, bo stary ogród jest na odludziu i przy mojej pracy, która wymaga intensywnych kontaktów z ludźmi jest terapią. Powoli będzie pewnie dziczał, ale wcale mi to nie przeszkadza
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”