Róże Georginii ( Alicji) cz.III

Zablokowany
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róże Georginii ( Alicji) cz.III

Post »

Alicjo piękna kolekcja ;:180
Eden wieka moja ;:167 Z niecierpliwością czekam na swojego ;:224
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Każdy krzaczek pięknie wyexponowany nie to co u mnie ,ale i u mnie powoli zaczna mieć luz .Podoba mi sie Dr.Herman.Schulze-Delitzsch ma piekne kwiaty,chociaż chyba niszczylistka mu je troche oszpeciła ;:224 Nie mniej urody mu tym nie odjęła ;:108
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Alicjo róże zadbane i piękne. Mnie zachwyciła Eden Rose, śliczna jest, a fotki super.
Wiem jak trudno zrobić jej dobre zdjęcie ;:138 ;:138 i nie zatracić uroku tej róży.
Zachwyciła mnie również zupełnie mi nie znana Dr Herman Schulze-Delitssch, wow..... ale nazwa. :D
Bardzo lubię róże takie kwity u róż, poproszę trochę informacji o niej i gdzie ją można kupić.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Monisiu Bailando sobie nawet dobrze radzi,jak na pierwszy sezon zupełnie przyzwoicie.Clair tez mi się bardzo podoba i ładnie wygląda przy czerwonej Isabel.Szukałam u B tej róży ale podobna jest tylko Golden Cover ale to chyba nie ta.

Magdaleno to piękna róża i to w każdej fazie rozwoju.W pąku prawdziwe cudo.

Jadziu Dr.Hermana kupiłam w szkółce Gonewein dzięki Gosi.W tym roku niszczycielki jest wyjątkowo mało ,tak naprawdę to znalazłam tylko kilka szt.W poprzednich latach to było zatrzęsienie tej gadziny.Nie wiem dlaczego kwiatki takie lekko nadwyrężone ,nic ich nie dotykało.Może śr.chemiczny.Będę obserwować następne.Jadziu moja /Twoja/ różyczka jest już pąkach i nie mogę się doczekać jaki będzie kwiat.Mogę Ci powiedzieć jeszcze że młode przyrosty ma czerwone.

Majka masz racje z tymi zdjęciami różnie to wychodzi ,najtrudniej z tymi jasnymi kolorami.Nieraz wychodzi tylko rozmazana plama.Edenkę fotografuję jak jest w cieniu inaczej nie da rady.Dr.Hermana posadziłam wiosną,krzaczek dorasta do 1,20 chociaż mój jeszcze taki nie jest ale mało mu brakuje.Kwitnie już na kilku pędach więc róża żywotna,kwiat na razie trochę płaski ale poczekam jak się bardziej rozwinie.O zdrowotności nie wiele powiem ,bo na razie wszystkie są zdrowe,wiec trudno go pod tym względem ocenić.Do końca sezonu pewnie się dowiemy.Kupiony w szkółce Gonewein.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dziękuję, jak się domyślam, po tą różę mam się zgłosić do Gosi-Deirde. Popatrzę jeszcze u Ciebie, masz rację na ocenę czy zdrowa jeszcze jest zbyt wcześnie. ;:196
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka jutro zrobię Ci zdjęcie ,całego krzaczka.Ale naprawdę kwiaty dzielnie się trzymają.Bo najpierw tragiczny upał przez kilka dni a wczoraj burza i ulewny deszcz zmasakrował prawie wszystkie kwiaty na różach.Wszystko do wycięcia i trzeba poczekać na nowe.Bonica jest w tej chwili tak spalona że kwiaty są białe no i poszedł na to deszcz.Wyszła z tego masakra.Nie jest podobna do siebie. :(
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też przejrzałam i zwróciłam uwagę na Golden Cover ale też mi się wydaje, że to nie ta. A Golden C. to ja Ci chyba kupowałam wcześniej? Czy może mi się pomyliło ?
Jeszcze raz przyjrzałam się dokładnie Twojej Edence. Faktycznie ma bardziej zwarty krzew i kwiaty stoją na baczność. Moja zachowuje się całkowicie inaczej.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisiu,kupowałaś mi Golden Cover ale ona ma drobniejsze kwiatki,chociaż podobne .Już porównywałam.Wiesz że mam Eden Rose z dwóch źródeł ,ta jedna jest sztywniejsza a druga mniej ale też nie leży na ziemi.Zrobię zdjęcia obu krzaczkom dla porównania.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

A tą co pokazałaś gdzie kupiłaś. Wydaje mi się że ona ma nawet trochę inny kształt paków niz moja
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta sztywna i zwarta jest od Szmita.Ma sporo pąków jak na pierwszy sezon.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Trochę mnie to drażni, że róże o tej samej nazwie kupowane z różnych zródeł wyglądają inaczej.
Asia podobną sytuację ma z Bonicami. Jedne mają wiotkie pędy a inne sztywne długie.

A Edenka od Szmita ładna :D
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni a jak wyszło z Alladinami.Pierwszy raz aż się wstrzymałam z zakupem bo nie byłam ich pewna. :roll: Grahamek mi padł i teraz kupię u Szmita,chyba był za 16 zł.Nie wiem czy nie taki sam los spotka Abrahamka.Zaczynają mu żółknąć pędy. ;:145
Soczewka
1000p
1000p

Post »

W moim wątku pokazałam zarówna Aladdina kupionego w zeszłym roku jak i tego od Ciebie. Trochę się różnią ale oba mi się podobają. Lubię takie bladziochy. Możliwe, że posadzony do gruntu następne kwiaty będzie miał już większe i bardziej różowe.
Pasują wszystkie trzy do siebie i fajnie wyglądają.
W czwartki na rynku pojawiła się pani z różami. Niestety nie ma Bonici ale ma podobno angielki. Umówiłam się z Karoliną ( bo ja niestety muszę być w pracy) że podjedzie i wypyta się o nazwy.
Czy jak będziesz i Szmita to możesz zobaczyć czy mają Victor Verdie, Pink Sawany i oczywiście Bonicę?
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ala zerknij na stronie Rosarium na różę Sunny Rose. Jest podobna do twojej NN
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podejrzewam że masz rację z tymi Alladynkami,bo kolor zależy też od odczynu gleby.W przyszłym roku jak się ukorzeni w Twojej ziemi ,na pewno kolor będzie taki sam.Moni czy to nasza Pani od róż. :?: Bo Ona miała zapisaną gdzieś tą odmianę ,którą kupiłam.Miała przy okazji podać.U Szmita nie ma Bonici i żadnej z tych które chcesz kupić .Już sprawdzałam.Angielki były tylko te które nie poszły w ubiegłym roku.Jak będę teraz to wstąpię i zobaczę czy nie było nowej dostawy .Zawsze w lipcu mają nowe.
Pamiętasz tą różę którą kupiłam dwa lata temu jako Lawender Perfum w kapersie /miała być pnąca/.Jak zakwitła miała sztywne wysokie pędy i rozpoznałam ją jako Venrose.W ubiegłym roku miała może tylko jeden ,dwa kwiatki i bardzo chorowała.Pomyślałam że jeśli będzie taka w tym roku to będzie eksmisja.W tym roku zakwitła na bardzo wiotkich pędach wielkimi ,wrzosowymi ,pachnącymi kwiatami i zastanawiam się czy to jednak nie będzie pnąca.Chociaż Tomek rozpoznał ją jako Parole.Zobacz na 14 str.Tak to bywa z różami.Teraz jest po kwitnieniu i wypuszcza nowe pędy,jestem ciekawa jakie będą.Jeśli będzie pnąca to trzeba będzie przesadzić.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”