Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Nareszcie mam odblokowany wątek :tan
Pozdrawiam wszystkich wiosennie
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Moniczko
dobrze , że można już działać. Wiosenka ładna, ja kupiłam prymulki.
Jak się cieplutko zrobiło i słonko świeci. :tan Do domu mi się nie chciało wracać tak jest przyjemnie na dworze.
:tan
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Witaj Moniczko :wit
U mnie róże wciąż pod kopcami, poczekam aż miną nocne przymrozki. Cebulkowe rozpędzają się powoli, więc bez obawy, Twoje też niebawem wzejdą ;:138 Czy masz już pomysł na ławeczkę? Z jakiego materiału robisz podest?
Ściskam Cie wiosennie ;:196
:wit Kasiu ;:196
Ławeczka stoi i czeka w salonie na wybrukowanie podestu. Kupiłam już bruk - betonowa, barwiona imitacja starej cegły/ kamienia - coś takiego. Ładnie to wygląda, tak rustykalnie. Będzie u mnie pasowało. Myślę dodatkowo nad obłożeniem z przodu kostką granitową. Zobaczymy :roll: . Jak zrobię całość, to sfocę :uszy Tego nie będzie też tak bardzo widać, bo ławeczka zacieni. Po bokach ławeczki rosną hortensje Anabelle (liczę na to, że w tym roku będą już spore, bo mają drugi trzeci sezon). Mam zamiar dosadzić jeszcze przywrotniki ostroklapowe, ale muszę gdzieś kupić sadzonki.
Na razie dopadła mnie jakaś paskudna grypa i czuję się okropnie, nic nie mogę robić, nawet w domu. Stolarz zamontował nam kilka dni temu nową kuchnię, a ja nawet nie mam siły wstać, żeby przeczyścić półki i powstawiać szkło, talerze i inne rzeczy do szafek :?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszka pisze:Kasiek ;:180 bo już miałam wyrzuty,że u siebie jeszcze nic nie robię :oops: podczas gdy u innych już prace w toku.
Moni
,przykre wieści z Pilgrimmem.Do mojego boję się zaglądać :roll: widzę natomiast ,że Szekspir chyba nie dał rady.Chyba- bo nie wiem co pod kopcem.Będzie dobrze ;:108
Eee, Szekspira nie żałuj. Mnie tak wkurzał ze swoją plamistością, że pożegnałam ostatnią sadzonkę w ub.roku :oops:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

snowflake pisze:Witaj, wreszcie można ruszyć z pracami ogrodowymi, nie :) U Ciebie widzę, też już praca wre...
Fajnie było pooglądać jak ewoluuje Twój ogród... zachwyciła mnie rabata przed domem, pięknie wygląda, taki dostojnie, podjazd jak przy dworkach :shock: A murek... też bardzo fajny pomysł :) Widać, że w ogród wkładacie całe serce :)
Witaj, Alutku :wit
Dziękuję Ci za miłe słówka - tego mi było trzeba, żeby się lepiej poczuć w dzisiejszym dniu :lol: Murek wymaga obsadzenia jakimiś pnączami. Pierwotnie chciałam róże, ale okazało się, że przy takich murkach róże łapią przędziorki, więc nie chcę. Będzie pnącze - może jakiś klematis, albo bluszcz... Nie wiem jeszcze. Może coś doradzicie?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze::wit Moniczko
dobrze , że można już działać. Wiosenka ładna, ja kupiłam prymulki.
Jak się cieplutko zrobiło i słonko świeci. :tan Do domu mi się nie chciało wracać tak jest przyjemnie na dworze.
:tan
Prymulki kupuję co chwilkę świeże na przemian z hiacyntami - bardzo je lubię. Niestety nie zawsze chcą mieszkać w moim ogródku - często padają. Tym razem kupiłam dwie donice dzwonków - nie wiem co to za odmiana, ale liczę na to, że się zadomowią na rabatach.
Majeczko, coś nie mogę się dostać do Twojego wątku :(
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witaj Moni. :wit
Niby wiosennie ale ciągle zimowo i końca tych mrozów nie widać. Ławeczka będzie miała fajne otoczenie i miło będzie na niej przysiąść.
Pisałaś coś o opryskach miedzianem ale chyba nie pryskałaś bo ciągle tak zimno. :roll:
Takie dzwoneczki powinny ładnie rosnąć w ogrodzie, też dzisiaj się jednym przyglądałam ale jakoś nie wzięłam. :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mądra dziewczynka :lol: Ja uległam pokusie ;:108
Nie pryskałam na razie. Miedzian kupiony czeka, ale przez tę moją grypę wszystko musi zaczekać. Jak tylko przyjdzie pierwszy ciepły i bezwietrzny dzień, to będę pryskac ;:108
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

vertigo pisze: Przedogródek dopiero się tworzy. Zdjęć za wiele nie mam. Może jeszcze kilka z okrągłym klombem na podjeździe przed domem. Od czasu powstania i tak już się zmienił, ale tylko takie fotki posiadam z czasu ocieplania domu:

Obrazek

Bardzo fajnie wygląda ten klomb.Jak się nazywa ta biała róża ?
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Izabelko :D
To róża Aspiryn Rose :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Moniczko, :D już poprawiłam, źle skopiowałam.
Dzwoneczki miałam w ubiegłym roku, wsadziłam do gruntu i kwitły mi, na jesieni podzieliłam sie z siostrą.
Prymulki lubią lekki półcień i wilgoć.
Biała rabatka jest super , a co będzie jak żywopłot z bukszpanu już się zadomowi. :tan
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, żywopłot z bukszpaników posadziłam już wcześniej, jesienią 2010 i urósł dosłownie w oczach. Tam, w tym klombie jest ziemia, którą nawoziliśmy, nie taka jak na naszej działce, a piaszczysta. Zupełnie inaczej rośnie wszystko w piaszczystej ziemi - znacznie lepiej, bujniej, szybciej. Widać to nie tylko po bukszpanach, ale też po różach i bylinach, które tam posadziłam. Jedyny minus - wymaga ściólkowania, bo szybciej wysycha. Posypałam jesienią grubszą warstwą kory i teraz powinna być pełnia szczęścia. U nas w ogrodzie jest b.słaba ziemia - nie dość, że kiepska klasowo, to jeszcze ciężka i z kamieniami. Wszystko rośnie znacznie wolniej. Dłużej też rozmarza po zimie. Tam, na klombie ziemia bardziej odmarznięta (na noc ją ścina, ale w dzień zaraz odpuszcza) - piasek jednak szybciej przyciąga ciepło. W ogrodzie od kilku dni nie ma nawet błota - ziemia przymarzła od nowa, a już było nieźle, bo w poprzednią sobotę prawie 10cm ziemi było rozmarzniętej. Przyszły chłodniejsze temp. i mimo słonka jest gruda. Pewnie u Ciebie podobnie? Jak oglądam u dziewczyn kwitnące krokusy i przebiśniegi to nie chcę oczom uwierzyć :lol:
Chciałabym, żeby już zrobiło się cieplej, żeby roślinki zaczęły wychodzić z ziemi, zielenić się ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zostawię troszkę wspomnień z poprzednich sezonów wiosennych - może szybciej do nas wiosna zawita?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Cześć Monia ;:196 Pomysł z betonowym brukiem super, też o czymś takim myślę. Dzisiaj oglądałam odpad granitowy i zastanawiam się nad użyciem czegoś takiego do mojej ścieżki. Ciekawa jestem jak wygląda Twoja ławeczka...może jakaś fotka z salonu? ;-) Rabat okrągła z Aspirin - cudowna ;:180 Tym bardziej się cieszę, że to jedna z róż jakie wybrałam do moich nasadzeń ;:108 W oczekiwaniu na wiosnę, można sporo zaplanować :uszy
ps. cudne te białe tulipanki ;:138 to botaniczne?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, to odmiana o imieniu Sapporo - piękny tulipan.
W początkowej fazie jest lekko cytrynowy
Obrazek

Obrazek

Kwitnie długo, z czasem bieleje, jak na tym zdjęciu powyżej.
Ławeczkę wklejałam wcześniej, ale nie pamiętam, na której stronie :roll: - nic nadzwyczajnego, prostka teakowa ławeczka za nieduże pieniądze ;) Póki co musi wystarczyć. Jutro postaram się ją zanieść do ogrodu, to zrobię fotkę wraz z brukiem (mam nadzieję go zrobić jutro, jeśli się lepiej poczuję).

Róża Aspiryn - kwitnie b.dobrze, obficie i w zasazie bez przerwy. Bardzo jestem ciekawa mojego klombiku w tym roku, ponieważ dosadziłam tam białe angielki Claire Austin w dużej ilości, więc powinno być jeszcze ładniej :) Muszę tylko wyplewić trochę rogownicy i niezapominajek, bo niesamowicie się rozpanoszyły. Będą tam nadal, ale w mniejszej ilości - w tej chwili jest busz.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”