Hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego

Post »

:( Oglądałam teraz prognozę i na sobotę ochłodzenie. Ale ja im nie wierzę!!! Też planuję sobie od jutra pracę w ogródku. Deszczem sie nie będę przejmować. Mam pelerynę. :;230
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Slimak, ślimak, pokaż rogi,
nie dam ci sera na pierogi.
Ani ogórka, ni kapusty,
od GLANZITU nie będziesz tłusty.

Obrazek

Kiedy zaczęliśmny pracę na zaniedbanym ogrodzie, a z trzech stron mieliśmy ogródki z trawą po kolana, to ... chciało nam się płakać. Wszystko zeżarte. Wieczorami zbierałem te ślimaki - codziennie wiaderko 3 l. a one jak internetowe potwory, jakby miały włączone kolejne życie.
Rekord jednego wieczora to 167 sztuk.
Tragedia - w szklarni na ogórkach 5 l butelki bez dna - wchodziły przez otwór u góry,
ogórki siane w doniczkach i wysadzane jak już duże - mało pomagało.

EUREKA !
Kolega powiedział - kup takie niebieskie granulki, tak też powiedziałem w sklepie.
Nazywają się GLANZIT
rozsypałem tak jakbym posolił chlebek - z lekka, po niemal całym ogrodzie - rano zebrałem 275 sztuk
nastepnego dnia przyglądałem się jak to działa - zaraz ślimaka ciągnie do niebieskiego, zamiast do sadzonki ogórka, czy sałaty - ledwo go dotknie i zaraz cały się ślini - zgon za 5-10 sek.
Problem rozwiązany
UWAGA
ponoć piesek może też lubić to niebieskie - nie sprawdzać, a doczytać.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Masz rację. Ja też kupuję granulki niebieskie i ślimaków nie mam. Najgorsze to te bezdomne. Szkoda mi tylko winniczków. Lubię je mieć na ogródku, bo są fotogeniczne :;230 Dziewczyny narzekaja na slimorki, a wystarczy kupić granuleczki. Siwe też się sprawdziły ;:108 :wit
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosna - cieplejszy wieje wiatr
Wiosna - znów nam ubyło lat

Byłem dzisiaj zobaczyć jak to wygląda - nie jest źle, śnieg zginął, woda spłynęła, tylko jeszcze ziemia zmarznięta i jest bardzo grząsko.
Wszędzie coś z ziemi wyłazi i nawet ptaki nie ruszają ziarna w karmniku ... pewnie zajadają już świeżynkę :)
Jutro słonecznie do +6 i ja cały dzień na hacjendzie.
Będzie majsterkowanie - poprawienie bieli drzewek - przycinanie jabłoni - zbieranie naniesionych liści i gałązek - jak trawa przeschnie, to poprzycinam zeszłoroczne uschnięte badylki ... po co wymieniam ... przecież Wy to samo będziecie robili :;230
Aha! 20-tego wsadziłem do ziemi bulwki jaskrów i anemonów ..... wyszły z ziemi! ;:138 nie zasuszyły się, a były bez podlewania od lipca - trochę za szybko.... ale co tam, ważne że żyją, na drugi rok zapamiętam.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 Ja jutro też jadę. Muszę pościnać trawy i suche badylki. Pojadę w południe. Zamoczyłam zawilce i jutro posadzę!!! :heja
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kalendarz biodynamiczny na marzec

czas sadzenia - od 1go do 13tego i od 28ego (to czas wspomagający wzrost roślin)
nie wykonujemy żadnych prac w ogrodzie 10; 14; 26 i 27 do południa

czas sprzyjający rozwojowi roślin, których plonem ma być liść 2-4; 11-12; 20-21; 30-31

czas sprzyjający rozwojowi roślin, których plonem ma być owoc 5-6; 13-14; 15 do godz.12; 22 po południu; 23-24

czas sprzyjający rozwojowi roślin, których plonem ma być korzeń 7-8; 15 po południu; 16; 17-do godz.17tej; 25-26

czas sprzyjający rozwojowi roślin, których plonem ma być kwiat 9-10; 17 po 17tej; 18-19; 27 po południu; 28-29
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za kalendarz przyda sie . A tak a propo ślimakow . Oglądałam na Yotube filmik z ogródka, właśnie o slimakach . Podobno winniczki są pożyteczne ,gdyż wyżeraja jajka tych oślizgłych ,a najlepiej mieć kaczki w ogrodku takie fruwające . Te oślizgłe to dla nich rarytas bezcenny :;230 ale też nawet nie musiałbyś niczego zbierać one zrobiłyby to za Ciebie :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 teraz wiem, że jest wiosna!
widziałem stadko szpaków - przysiadły na drzewie i .... nie chciały pozować do zdjęcia :(
Dzisiaj dniówka na ogrodzie - z nadgodzinami :)
od godz. 8 (było jeszcze 0 stopni ale słoneczko świeciło ładnie) do godz.17 (było +5 jak wróciłem)
w ciągu dnia termometr na altanie w cieniu pokazywał +10
Co zaplanowałem to zrobiłem + dwugodzinna integracja z sąsiadem (w ramach przerwy ;:136 )

Uzupełniłem biel na drzewkach, przyciąłem jabłonie, pozbierałem śmieci, spaliłem gałęzie i majsterkowałem - dwie ławki niemal gotowe z materiału który miałem, teraz jeszcze zakupię deski na siedzisko i po podwyższeniu temperatury będzie malowanie oraz ...sesja foto :;230

Połowa działki jest zmarzliną, tam gdzie zajrzało słoneczko robi się grząsko ale tylko po wierzchu.
Z ziemi wyłazi chyba już wszystko co wiosną ma wyjść.
Jest dobrze - ale czekamy na jeszcze lepsze :D

Na zamieszczonym zdjęciu widać moje dwie jabłonki - wspominałem że były strasznie wysokie, gęste i miały małe jabłuszka.
Obciąłem gałęzie do połowy i mocno poprzerzedzałem - jabłonki teraz mają bardzo duże owoce.

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja też pobyłam dzisiaj na działeczce, ale nie wiele zrobiłam. Też połowa jest zamarznięta, ta w cieniu. Andrzeju czym malowałeś pnie drzew. Wapnem czy jakąś farbą, różnie ludzie stosują.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malowałem wapnem ogrodowym - maluję zawsze w grudniu i poprawiam przed wiosną, by za szybko się drzewka nie obudziły - zazwyczaj pod koniec lutego, ale w tym roku przez mrozy i deszcze dopiero teraz poprawiałem.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

dziękuję Andrzeju, u nan jakoś przeważnie używają farby.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANDRZEJU jak byłam na ogródku słyszałam gęgające gęsi jakas ostatnia z klucza chyba sie zgubiła ;:224 . Czy drzewka agrestowe tez malujesz bo kiedyś malowałam ,ale ktoś mi powiedział ,ze agrestów i porzeczek piennych sie nie maluje . Wesołe jest zycie działkowicza :heja :heja
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kiedyś miałem pienny agrest i porzeczkoagrest - ich pieńki też malowałem,
teraz mam same krzaczaste, ale zawsze resztki wapna rozpryskuję na gałązkach bo .... gdzieś usłyszałem (nie szukałem potwierdzenia), że bielenie nie tylko chroni przed nagrzaniem, ale i utrudnia robakom panoszenie się na roślinach.
Od przybytku głowa nie boli - od nadmiaru wapna na krzewach nic sie nie stanie ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli trzeba będzie kupić wapno i pobielić
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze o bieleniu - DOCZYTAŁEM!

1 - Samą farbą emulsyjną nie należy malować drzew. Dodajemy niewielką ilość farby emulsyjnej (5 do 10%) do wapna. Wtedy wapno z takim środkiem przyczepnym lepiej się trzyma i nie jest tak szybko zmywane przez opady deszczu.
2 - Zapobieganie uszkodzeniom mrozowym na pobielonych pniach drzew polega na tym, że następuje częściowe odbicie promieni słonecznych, kora mniej się nagrzewa, a tym samym nie podlega zbyt dużym wahaniom temperatury w okresie zimy
3 - Niesłuszne są obiegowe opinie, że wapno naniesione na korę niszczy zimujące w spękaniach kory szkodniki.
4 - Bielenie drzew należy wykonać nie później niż na początku stycznia, a w przypadku spłukania części wapna przez deszcz, poprawić, bielenie pni drzew w późniejszym terminie, tj. w marcu lub kwietniu jest już bezsensowne
5 - pnie i konary od strony południowej malujemy wyżej, malujemy tez pnie krzewów piennych

wszystko się zgadza z moją wiedzą - oprócz utrudnienia robaczkom ;:224
no i obecne malowanie już było niepotrzebne - ale zawsze maluję w grudniu poprawiając po połowie lutego więc ... miałem rację :tan
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”