Czekając na wiosnę..... w ogrodzie Doroty - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czekając na wiosnę..... w ogrodzie Doroty - cz.5

Post »

Witaj Dorotko! Ale dziś u Ciebie spędziłam czasu... Przyjrzałam się dokładnie budowie kaskady, jest świetna! A te kamienie omszałe spowodowały,ze wszystko wygląda jakby było tam od lat. Planuję u siebie małe oczko wodne i biorę pod uwagę obudowaną kastę.
Masz cudowne powojniki! Dzięki za porady w kwestii ich pielęgnacji. Będę próbowała sadzić je u siebie, więc Twoje doświadczenia bardzo się przydadzą.
Śliczna jest ta biała letnia rabata.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Witam Dorotko, to już chyba mała tradycja że niedzielę przy pierwszej kawie spędzam u Ciebie w ogrodzie :)
Muszę przyznać, że tym razem zanurzyłam się w omszałym cieniu - to jest coś czego u mnie nie ma, ani takich kamieni, ani roślin - a co ma wielki urok. Mam nadzieję, że powiększysz stan posiadania paproci, ku uciesze nie tylko swojej, ale i wizytujących gości.
O przepięknych powojnikach i różach wspomnieć to już oczywista oczywistość :lol: Widzę tu kolejną pochwałę odmiany Chopin, bardzo zachęcająca. Masz bardzo ciekawe zestawienie odmian róż i to tak szybko zgromadzone. Naprawdę jestem pod wrażeniem ;:196
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witajcie w piękny, niedzielny poranek :wit

Anetko, też jestem bardzo ciekwa Geofa. Wiem, że kilka dziewczyn posadziło go u siebie. Będziemy porównywać w przyszłym roku.

Nelu, mizerne to będzie kwitnienie :( Raptem ze trzy pędy są może. Będzie się musiała odbudować. Dobrze, że to pancerna różyca.
Zagęszceznie to u mnie jest już wszędzie :;230 tak jak i u ciebie. Ale rzeczywiście chwasty znacznie mniej rosną :)

Grażynko, za to u ciebie prawdziwa kolekcja liliowców a u mnie tylko kilka i to takich najstarszych odmian.
Alfabetu ciąg dalszy zaraz będzie :wink:

Izo, cieszę się, że zaglądasz do mnie i do tego jeśli jakis frahmebt miojego ogrodu może stanowić dla ciebie inspirację.... :) Bardzo mi miło.
Kasta jako mały zbiornik sprawdza się wysmienicie. Tania, dostępna. Musisz tylko pamietać aby usytułowana była w cieniu, inaczej będzie problem z glonami. Wodza w tak małym zbiorniku nagrzewa się błyskawicznie a ciężko w naturalny sposób uzyskać równowahę biologiczną.
Tyle, że wymiana cłości wody w takim zbiorniczku to raptem kilka chwil.
Biała rabata nie jest taka do końca biała :wink: Akurat w momencie robienia tego zdjęcia kwitły tylko białe, ale są tam wiosna różowe cebulowe i rododenrdon z potem szkarłatna róża, pomarańczowe jeżówki i trytomy oraz liliowy i błękitny powojnik.
Powojniki lubia lekkie gleby więc nie powinnaś mieć z nimi kłopotów, trzeba tylko pamiętać o utrzymaniu zasadowego odczynu gleby. Ale polecam popół z kominka ze spalania drewna z drzew liściastych. To naprawdę świetny, naturalny sposób odkwaszania gleby.
Z resztą zalecane jest też rozsypywanie przesianego popiołu na trawnikach.

Aniu, jak mi miło, że smakuje ci kawka w moim ogrodzie. Zapraszam w realu ;:196
No tak, czego jak czego ale cienia to ja mam w ogrodzie sporo. Ale powiem ci, że bardzo mi odpowiada taki nastrój w ogrodzie.
W przyszłym roku będzie pewnie bardziej słonecznie, bo sąsiad wycina drzewa na swojej działce, ale zyskaja na tym głównie róże.
Paproci mam zamiar jeszcze kilka dokupić. Ważne, że nie smakują ślimakom :;230
Zobaczymy w czercu czy moje konecpcje nasadzeń różanych sie sprawdziły. Mam nadzieję, że nie trafia mi się jakieś bardzo gryzące kompozycje. Nie chciałabym ruszać tych posadzonych róż, niech się rozrastają.

Sypnęłam dzis ptakom ziarno do karmnika i teraz, razem z moim kocurem obserwujemy latające stworzenia.
Sójki - rozbójniki zaanektowały karmnik dla siebie a biedne sikorki obserwują wszystko z pobliskiego drzewa.
Czekają aż głodne pasibrzuchy sobie pojedzą :)

No to ostatnia na literkę A
Astrid Grafin von Hardenberg
Kiepsko przezimowała, na dodatek wiosną ją przesadziłam. Myślałam juz że się nie ocknie.
Ale udało się. Krzaczek co prawda mizerny, ale zakwitł trzema kwiatami. Nie miałam na tyle siły charakteru aby oberwac pąki :(
Kwiat jest zachwycający ;:167 W pąku prawie czarna, później zewnętrzne płatki ciemniejsze, środek amarantowo-purpurowy a zapach.....cos pięknego. Chyba najładniej pachnaca róża w moim ogrodzie. Nie wiem czy nie piękniej od Lea Renaissance. Będe porównywac w przyszłym roku, bo to moje zachwycenie poskutkowało zamówieniem .... jeszcze dwóch sadzonek Astrid ;:224
Z reszta zdjęcia mówią same za siebie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jeszcze jedno, ona nie znosi słońca. Bardzo szybko się przypala :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Dorotko Astrid zachwycająca-tak żałuję ,że na 2 zamówione dostałam 2 ale Klarusie.No i teraz dylemat-wyprosić te dwie sadzon eczki i kupiż Astrid czy też już tak zostawić.Jeśli zaczną się ładnie rozkrzewiać to już przy nich zostanę(chyba)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może aby wilk był syty i owca cała wymień jedną :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, w końcu odnalazłam twój nowy wątek. A już myślałam, że będziesz czekać do wiosny. Fajne podsumowanie mijającego roku, nieźle zaszalałaś ogrodowo. :wit
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ania w Krakowie popijała kawę w Twoim ogrodzie, a ja w Bytomiu :;230 obok Twoich rabatek nie można przejść obojętnie, począwszy od wiosny. Szczególną uwagę zwróciłam na iglakowo-różane nasadzenia :) rzadko spotyka się takie kompozycje. Pewnie dlatego, że miłość do igieł i kolców raczej nie idzie w parze.
Krytyka Star Profusion trochę zaskoczyła, jakoś dzwnie byłam przekonana, że to pancerna róża :roll: niby kupiłam ją wiosną, ale pokazała różowe kwiatki, nawet ładne :) w sierpniu powtórzyłam zakup i to na pewno jest już właściwy krzak. Co by o niej nie powiedzieć, to bardzo charakterystyczna odmiana, rozpoznawalna w każdym calu. Na mojej wiszą jeszcze liście, więc może trafiłam na odpowiednią sadzonkę.
Astrid mam od miesiąca...byłabym szczęśliwa, gdyby zakwitła, jak Twoja :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zamiast zająć się poważnymi rzeczami, ryję w ofertach szkółek :;230 Jedno jest pewne-nie stać mnie będzie na to, co mi się podoba :evil: Za dużo...Tym ryciem pocieszam się trochę, bo pogoda paskudna-ciemno i wieje, a o różach miło pomarzyć :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A pewnie - http://www.oczarjk.pl/index.php?act=266 ... _partnerzy
I najlepiej przemyśleć od razu co z czym i do czego. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

;:223 ;:223 ;:223 ;:223 ;:223 ;:223 ;:223

Przypadkiem odkryłam ten wątek :;230 Czyli to nie jest taka beznadziejna niedziela jak mi się wydawało :;230 :;230 :;230

Jesteś czarodziejką ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Któż lepiej niż Siberka umie wyrażać swoje emocje! :;230
ewamaj66 pisze:Zamiast zająć się poważnymi rzeczami, ryję w ofertach szkółek :;230
Cóż innego pozostaje, jak ryć w ziemi nie mozna! I to jest całkiem poważna rzecz! Niektórzy jedyny sens zimy odnajdują w tym, że jest wreszcie na to czas! :wink:
Dorotka, to teraz będzie alfabetyczna prezentacja róż? No to się nie ociągaj, trzeba czymś odwrócić uwagę od tych ofert szkółek! :wink:
A ja jeszcze nie skomentowałam Twojej różanej listy! No, no, tak całkiem niepostrzeżenie się jakoś tak stało, że dobijasz do setki...U mnie podobnie...Jak to się stało? Zachodzę w głowę...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

ewamaj66 pisze:Zamiast zająć się poważnymi rzeczami, ryję w ofertach szkółek :;230 Jedno jest pewne-nie stać mnie będzie na to, co mi się podoba
Ale, ale... ja tu widzę i plusy... po takim ryciu, nie ma problemu z doszorowaniem paznokci... barzdzo praktyczny substytut rycia w ogrodzie :;230
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!
Rzadziej sie odzywam, ale ostatnie dni mam takie sobie. Trochę kłopotów, dużo pracy :(
Igiełko, witaj :wit No jakoś nie udało mi się zbyt długo wytrzymać bez forum :;230
Rzeczywiście, trochę zaszalałam, nawet więcej niż trochę. Mam nadzieję, że przyszłe lata będą spokojniejsze :)

Basiu, cieszę się, ze do mnie wpadasz. Wiosna w moim ogrodzie chyba jest najbardziej kolorowa. Dość sporo cebulowych, azalie, powiedziałabym nawet, że czasem ten nadmiar kolorów lekko męczy. Dlatego staram się np tulipany kupować już raczej tylko w różnych odcieniach różu lub białe. Narcyzy tez białe a nie żółte. Oczywiście zdarzają się pomyłki i czasem wykwitnie mi np żółty bukiet tulipanów, których z pewnością nie kupowałam, ale trudno :;230
Z tą miłością do igieł to przesada, raczej pogodzenie się z rzeczywistością.
Chciałam posadzić róże a miejsce ograniczone więc upycham gdzie się da. A rabaty iglakowe mają koło dziesięciu lat i szkoda teraz wycinać to co w miarę rośnie. Z reszta iglaki jak zauważyłaś tworzą super tło dla róż.
Oby twoja Star Profusion była taka pancerna jak się zapowiada. Mam nadzieje, że moja to wyrodek i sie poprawi. Podobają mi się te kwiatuszki.
Astrid.... och jak zobaczysz na żywo zakochasz się na pewno ;:167

Ewunia, zimą to chyba podstawowe zajecie ogrodnika :;230 Ja tez przeglądam oferty, zapisuję, planuję, myslę gdzie to upchać :roll: Ale miejsca coraz mniej. A tu wyczytałam dzis, że Crown Princess Margareta potrafi wyrosnąć na 1,7o w pierwszym roku i włos mi sie zjeżył. Trzeba będzie przesadzić, bo tam gdzie rośnie teraz nie ma mowy o takim krzaku.

Grażynko, ten link mam w zakładkach od roku :) Bardzo lubię tam zaglądać.

Sibi, szanuj głowę :;230 Niedziela była beznadziejna. U mnie. Strasznego doła załapałam mimo wspaniałej, słonecznej pogody.

Martuś, będzie, będzie ciąg dalszy róż ale na razie odciągnęły mnie od tego zajęcia problemy z młodszym pokoleniem :cry: Wygląda na to, ze muszę w przyspieszonym tempie przerobić program matematyki klasy I gimnazjum :evil: Syn mi "zafundował" trochę nerwów przed świętami.
Do setki jeszcze trochę brakuję, ale tyle róż w szkółkach, pięknych, kuszących - posadź mnie w swoim ogrodzie. Tylko gdzie to miejsce. jakbym wygrała w Totka kupiłabym sobie działkę od sąsiada za płotem i mogłabym poooooszaleć a tak.... wstrzemięźliwość muszę sobie narzucić.

Gosia, podoba mi się :;230 Ale z drugiej strony gdzie gubić te kalorie? Klikanie myszką chyba nie wystarczy :wink:

No ta literak B
Baronesse- kupiona przez pomyłkę. Miała być Bonitą R. ale bardzo sie ciesze z tej pomyłki
Hodowca - Rosen Tantau 2009. Piekną, zwarta, niezbyt wysoka. Kwitnie bukietami pięknych mocno różowych kwiatów, czasami miewa na płatkach białe paseczki. Niestety przesadziłam ja w szczycie kwitnienia, bo nie mogłam znieść połączenia z pomarańczowym Westerlandem. Długo się aklimatyzowała w nowym miejscu nie wypuszczając nawet jednego listka nie mówiąc już o nowych pączkach. Już się bałam, że zrobiłam jej krzywdę. Ale jak buchnęła po koniec sierpnia to kwitła do końca października. Polecam bardzo ;:108 Niestety nie pachnie i to chyba jedyny jej minus.
aha, no i co bardzo ważne prawie nie chorowała. Oberwałam może ze trzy listki.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Bardzo ładana, warto ja zapamiętać :tan :tan
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Tak sobie siedzę i myślę .....Obrazek
gdzie by tu tę Baronessę usadowić, jakby udało się nabyć? Piękna i zdrowa, to najważniejsze, a jakby tak posadzić przd bladawą, ale za tio jak pachnacą Gartentraume ;:224
Zły pomysł, bo ja niestety zaczynam dopiero z komponowaniem różyczek :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”