Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Aniu Twoje prześliczne iryski ensata ,ja muszę dokupić biały i taki

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Miło oglądać ogród w którym królują niepospolite rośliny ;:138 a niewiele już mamy takich bo
większość roślin stanowi natychmiast "chciejstwa" i zdobywane różnymi sposobami zdobią kolejne ogrody i to się robi nudne ... te same odmiany róż, lilii,liliowców,żurawek itp..itd.. :?
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Aniu, primula florindae, którą dla mnie kupiłaś w zeszłym roku pięknie kwitnie - ma dwa pędy kwiatowe ;:180 , faktycznie czerwona forma nie powala.
Natomiast irysy ... ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Geniu - I. ensata Hue and Cry wydaje się mocną i niekapryśną odmianą; kupiłam ją ubiegłej jesieni i rośnie wspaniale a nawet zakwitła. Kwiat jest ogromny i przepiękny - zrobiłam wiele zdjęć ale żadne nie oddaje prawdziwego uroku tego kwiatu. Dlatego namawiam Cię na zakup- będziesz z pewnością zadowolona ;:108

Maryno - witam Cię w moim ogrodzie i dziękuję za miłe słowa. Znam wiele wątków na tym forum, gdzie nowinka goni nowinkę. U mnie rosną rośliny, które mnie cieszą i mam w swoim ogrodzie bardzo dużo starych odmian, z których nigdy nie zrezygnuję. Lubię nowości i też czasami inspiracją do ich zakupu jest forum i panujące na nim mody( prawo stada ;:113 ;:112 ) ale ich zdobywanie nie jest motywem przewodnim mojego hobby ;:7

Beatko - bardzo się cieszę, że Twoja sadzonka też dobrze się sprawuje. Moja stara kępa zanikła i myślę, że trzeba je co kilka lat odnawiać. Dobrze, że kupując sadzonkę dla Ciebie, sprawiłam drugą sobie.
Atka-a1 pisze: faktycznie czerwona forma nie powala.
Na wiosnę kupię sobie nasiona kolorowych form P. florindae bo nauczyłam się już wysiewać pierwiosnki i nie spocznę, póki nie dochowam się ładnych form o pomarańczowych, czerwonych i kasztanowych kwiatach ;:31 Ta sadzonka została kupiona i też pewnie pochodzi z siewu.
A irysy... dobrze wiesz, że to jedne z moich ulubionych roślin ;:4
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu chętnie kupiłabym tę odmianę irysa ensata ,tylko gdzie?
W cebulach Pl są ale inne odmiany .
Genia
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu - sprawdź priva :D
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

andowan pisze:Kilka zdjęć z dzisiejszego dnia.

Zakwitły pierwiosnki kwieciste. Jestem rozczarowana czerwoną formą a tak bardzo się nabiedziłam aby ją zdobyć :roll:

Obrazek Obrazek
Cudowne , aż wstyd się przyznać , ale nie mam ani jednego. Postanowienie zrobione ,będą w nowej partii nasion :oops:

Irysy ensata podziwiam , masz wspaniałe ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu - Pierwiosnki kwieciste będziemy wysiewać razem; wierz mi - warto je mieć w ogrodzie bo kwitną długo, dużymi kwiatostanami i o nietypowej dla pierwiosnków porze ;:108

Irysy japońskie wciąż w rozkwicie.

Obrazek Obrazek

Jeżówki. Hot Papaya z dnia na dzień wypełnia się coraz bardziej płatkami i zmienia kolor.

Obrazek Obrazek

Kwitną trojeście.

Obrazek Obrazek

Niektóre rośliny już owocują.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Faktycznie pora kwitnienia tych pierwiosnków mnie zaskoczyła, irysy ensanta cudne masz
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Beatko - bardzo się cieszę, że Twoja sadzonka też dobrze się sprawuje. Moja stara kępa zanikła i myślę, że trzeba je co kilka lat odnawiać. Dobrze, że kupując sadzonkę dla Ciebie, sprawiłam drugą sobie.
Atka-a1 napisał(a):
faktycznie czerwona forma nie powala.

Na wiosnę kupię sobie nasiona kolorowych form P. florindae bo nauczyłam się już wysiewać pierwiosnki i nie spocznę, póki nie dochowam się ładnych form o pomarańczowych, czerwonych i kasztanowych kwiatach Ta sadzonka została kupiona i też pewnie pochodzi z siewu.
A irysy... dobrze wiesz, że to jedne z moich ulubionych roślin
Witaj Aniu,
widziałam wczoraj na żywo Primula florindae (chyba red form). Chyba, bo nie był podpisany. Na pąkach kwiatowych był lekki, srebrny nalot(?). Niestety nie robiłam fotek, a przejęta zwiedzaniem pięknego ogrodu zapomniałam się potem zapytać o tę roślinę. W każdym razie mnie się podobał :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MarioTereso - irysy japońskie najładniej wyglądają "na żywo". Niektóre odmiany na zdjęciach robią wrażenie bardzo ciężkich a wcale takie nie są. Bardzo je lubię mimo,że są kapryśne. Wynagradzają mi wszystkie trudy i długie czasami oczekiwanie na to, aby sadzonka się w końcu zadomowiła na nowym miejscu, gdy zakwitną ;:31

Beatko - te P. florindae red form nie są takie złe ale ja się spodziewałam, że wnętrze kwiatu też będzie czerwone a tymczasem jest takie srebrzyste, blade . Czerwonokasztanowe są płatki na zewnątrz.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po wielu upalnych i suchych dniach w końcu pada :D Wyczekiwały deszczu szczególnie liliowce, które nie miały siły z braku wody rozwijać całkowicie pąków. Nie pomagało podlewanie. Ale dzisiaj moje liliowce ruszyły co mnie bardzo ucieszyło. Mimo, że już się niektórym miłośnikom ogrodów znudziły, ja wciąż jestem ich fanką.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitły dwa z ubiegłorocznych zakupów...

Obrazek Obrazek

Wykwitł też ostatni już w tym roku irys japoński; pozostałe rozwijają drugą generację pąków.

Obrazek Obrazek

Kwitną monardy i tawułki

Obrazek Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aniu mnie też liliowce jeszcze nie znudziły się, tym bardziej, że mam w ogrodzie "dwa na krzyż", więc podziwiam je u Was ;:180 Zaintrygowała mnie fotka z pysznogłówką...czy za nią kwitnie dzielżan, czy rudbekia ?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, ensaty jak marzenie, a ja się nie przekonam, czy mój allegrowy Lion King jest właśnie nim, bo nie raczy zakwitnąć...W ogóle w tym roku kiepsko z kwitnieniem, no jeszcze się pewnie nie zadomowiły :) Daję im jeszcze czas...Choć trochę mnie rozczarowały...Z takim poświęceniem im bagienko ryłam! Nie ma nic piękniejszego niż taka kępa ensat jak u Ciebie! :)
stokrotka6
200p
200p
Od: 24 sie 2009, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne masz Aniu lilie ,liliowce ,irysy ,a także pozostale rośliny.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”