Kalendarz biodynamiczny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2011, o 15:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kalendarz biodynamiczny

Post »

Można wierzyć lub nie we wpływ Księżyca na życie człowieka i roślin. Ja też dość ostrożnie do tego podchodziłem, ale spotkałem na swojej drodze już kilka osób, które biorą pod uwagę fazy i znaki zodiaku przy czynnościach życia codziennego. Jedną z osób jest moja małżonka i za jej sprawą postanowiłem przełożyć teorie zawarte w wielu opracowaniach na formę względnie łatwo przyswajalną i pozwalającą szybko się zorientować - link do strony w podpisie (jeśli kogoś to interesuje oczywiście). Nie jest to takie łatwe i proste, bo różnych zaleceń i wpływów poszczególnych znaków jest ogrom, osoby nie w temacie dość łatwo mogą pomylić księżyc malejący z księżycem zstępującym. Póki co strona jest w wersji beta, bo ciągle staramy się dopracować szczegóły (ważne głównie z pkt widzenia teorii). Oczywiście zapraszam, ale nie nalegam :)
Bardzo fajnym opracowaniem książkowym jest książka "Życie w harmonii z rytmami Księżyca" J. Paungger, T. Poppe - autorzy podają wiele fajnych przykładów, czy anegdot z własnego życia. W ogóle widzę, że w opracowaniach książkowych brylują nasi sąsiedzi zza zachodniej granicy

Wierzyć, czy nie pozostawiam każdemu z osobna, ale warto spróbować. Wskazówek z kalendarza księżycowego nie należy traktować jako przepis czy ścisłe reguły. Niemniej wg tych teorii można zaoszczędzić sporo na środki chemiczne i nawozy, bo jak sądzę wielu z Państwa po to ma swoje ogródki aby mieć możliwie zdrowe warzywa i owoce. Często taniej wychodzi kupić na straganie czy w warzywniaku, ale smak często jest nie do porównania.
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

kajbar pisze:Witam chciałam podać zgodnie z kalendarzem księżycowym NIEKORZYSTNE DNI DLA ZAŁATWIANIA WAŻNYCH SPRAW kto chce niech wierzy a kto nie chce niech nie wierzy
23 III-od godz.21,08 do godz.21,45
26 III-od godz.2,35 do godz.2,57
28 III-od godz.5,17 do godz.13,00
31 III-od godz.0,21 do godz.0,38
pozdrawiam Hania
Astrolodzy nazywają to próżnym kursem księżyca
- poczytać o tym można na stronie astroportalu
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p
Od: 18 kwie 2009, o 19:46

Post »

Mam pytanie: do jakich roślin zaliczyć kaktusy? Chcę niedługo wysiać, ale zastanawiam się, czy są liściowe (przez większą część czasu ozdobą jest łodyga), czy kwiatowe (bo wszystko sprowadza się głównie do doprowadzenia do kwitnienia). Więc jak?

Albo rośliny jak pietruszki i selery? Używa się zarówno korzeni jak i liści, więc sam już nie wiem.

Drugie pytanie z innej beczki.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak chłop krowie na rowie, o co chodzi z księżycem wstępującym i zstępującym? Jak rozpoznać, kiedy jest jaki?
Tutaj jest Polska i mówimy po polsku.
Dość informacji, kreacji, kontekstów, decyzji, stretchingu...!
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re:

Post »

Fi pisze:Drugie pytanie z innej beczki.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak chłop krowie na rowie, o co chodzi z księżycem wstępującym i zstępującym? Jak rozpoznać, kiedy jest jaki?
Księżyc wstępujący, to czas od nowiu do pełni, czyli księżyca "przybywa", jest coraz szerszy rogalik, aż do pełnej tarczy. W tym czasie księżyc przybiera kształt litery D, od "dopełnia się" (brzuszek ma z prawej strony). Tuż po nowiu z lewej strony jest głębokie wcięcie, z prawej strony idealny brzuszek. Wcięcie z lewej strony stopniowo się zmniejsza i robi się wypukłe.

Księżyc zstępujący, to czas od pełni do nowiu, kiedy księżyca ubywa, przybiera kształt litery C od "cienieje" (brzuszek z lewej strony). Po pełni z lewej strony jest cały czas idealny brzuszek, a z prawej strony stopniowo robi się wcięcie C.
Tomek
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

Właśnie znalazłem chyba wiarygodne źródło, mówiące, że Księżyc wstępujący i zstępujący nie mają nic wspólnego z przybywaniem i ubywaniem.

Pokrótce: w ciągu swojej miesięcznej wędrówki Księżyc przechodzi po kolei przez wszystkie znaki zodiaku. Księzyc wstępujący jest od strzelca do bliźniąt, zaś zstępujący od bliźniąt do strzelca. Te dwa znaki graniczne nie można jednoznacznie zaliczyć do żadnego.
Czas Księżyca wstępującego to czas zbiorów - lepiej rozwija się część nadziemna, a owoce są bardziej soczyste.
Czas Księżyca zstępującego to czas sadzenia - siła idzie w korzenie.

Tak zrozumiałem.

Moje pytanie w sprawie kaktusów nadal ważne!
:)
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

? tu pojawiają się kolejne wątpliwości, bo przecież dziś znaki zodiaku są rozmieszczone inaczej niż 500 lat p.n.e. Zmieniły się dni przejścia Słońca przez dany gwiazdozbiór i doszedł nowy: wężownik (30. listopada - 17. grudnia). Jeżeli więc kalendarze biodynamiczne układa się według starego zodiaku sprzed 2,5 tysiąca lat, są nieważne. Skoro zmieniły się znaki, ich moc przesunęła się zgodnie z nimi, bo przecież nie mogła zostać na dawnym miejscu na niebie. Gwiazdy się przesunęły, oddziaływanie nie - nie ma takiego cudu. W takim razie jaką moc ma wężownik? Jakiego dotyczy żywiołu i jakich części roślin? Może kogoś to zaciekawi i poszpera nieco (szczególnie jeśli zna języki obce, po angielsku jest więcej wiadomości). Chyba że nikt na świecie nie przeprowadził póki co takich badań.
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

W kwestii znaków zodiaku ciekawie wypowiadają się Panie z tego filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=fTvESNqkgY0
Generalnie z całą ezoteryką można by dyskutować lub po prostu przyjąć, że jest jak jest.
Ja przyjmuję, że znaków zodiaku jest 12.

Kwestie księżyca zstępującego i wstępującego bardzo dobrze opisałeś.

Przy kalendarzu biodynamicznym jest jeszcze teoria wpływu apogeum i perygeum oraz węzłów księżycowych na prace ogrodnicze. Wg kalendarza wydawanego przez wydawnictwo Działkowiec w czasie 6 godzin przed i po wystąpieniu takowego zjawiska nie powinno się wykonywać żadnych czynności w ogrodzie. Nie znalazłem podobnych zapisów w żadnych innych opracowaniach i póki co nie wiem tak naprawdę z czego to wynika. Na chwilę obecną nie znalazłem też wytycznych jak prawidłowo wyliczyć godziny występowania węzłów księżycowych.

No i kwestia kaktusa - kalendarza księżycowego nie traktuj jak przepis (wiem, powtarzam się).
Pietruszkę zdecydowanie zaliczyłbym do korzeniowych, że chyba odmiana jest typowo naciowa. Kaktus to chyba jednak kwiat.
Ale i tak nie ma to aż tak kluczowego znaczenia na wysiew. W opracowaniach wielokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniem, że stosując kalendarz księżycowy należy głównie minimalizować wpływy negatywne znaków zodiaku np. nie należy nawozić nawozami sztucznymi w znaku lwa - najbardziej ognisty znak zodiaku, nawóz może doprowadzić do spalenia rośliny.

Warto zwrócić uwagę, że teorie kalendarza księżycowego w dużej mierze opierają się na doświadczeniach i Ci co go zaczęli stosować przekonali się, że zyskują na tym. Zalecenia kalendarza księżycowego nie powstały ot tak z dnia na dzień. Podobno w dawniejszych czasach normą było, że chłopi uwzględniali przy zasiewach fazy księżyca - wykonywali prace polowe w rytmie natury :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

kajbar pisze:Witam chciałam podać zgodnie z kalendarzem księżycowym NIEKORZYSTNE DNI DLA ZAŁATWIANIA WAŻNYCH SPRAW kto chce niech wierzy a kto nie chce niech nie wierzy
pozdrawiam Hania
Może się narażę, ale to już gruba przesada :;230 :;230 ;:14
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bronus pisze:
pozdrawiam Hania
Kto jest autorem tego kalendarza :?:
Trochę inaczej jest w tym kalendarzu http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php ... &Itemid=53
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

Fi pisze:Właśnie znalazłem chyba wiarygodne źródło, mówiące, że Księżyc wstępujący i zstępujący nie mają nic wspólnego z przybywaniem i ubywaniem.

Pokrótce: w ciągu swojej miesięcznej wędrówki Księżyc przechodzi po kolei przez wszystkie znaki zodiaku. Księzyc wstępujący jest od strzelca do bliźniąt, zaś zstępujący od bliźniąt do strzelca. Te dwa znaki graniczne nie można jednoznacznie zaliczyć do żadnego.
Czas Księżyca wstępującego to czas zbiorów - lepiej rozwija się część nadziemna, a owoce są bardziej soczyste.
Czas Księżyca zstępującego to czas sadzenia - siła idzie w korzenie.
:)
Do tego dodam jeszcze, kiedy można łatwo poznać, w jakim znaku znajduję się obecnie Księżyc. Mianowicie w nowiu jest zawsze w tym samym co Słońce, zaś podczas pełni w dokładnie przeciwnym.

W tym roku zamierzam sprawdzić, czy uprawa zgodnie z Księżycem jest rzeczywiście bardziej opłacalna. Zamówiłem już kalendarz Marii Thun, bo ponoć najlepszy.
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

Dostałem dziś kalendarz Marii Thun. Podoba mi się. Z tego, co widzę, jest tam 12 znaków zodiaku, ale ich dni są określone według tego, jak jest współcześnie, czyli np. teraz mamy słońce w znaku ryb, nie barana. Znak wężownika włączono do skorpiona. I to mi się podoba, a nie coś, co stworzono na podstawie położenia gwiazdozbiorów sprzed dwóch i pół tysiąca lat. To bardziej podchodzi pod naukę.
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Jak możesz, to proszę napisz coś więcej o tym kalendarzu p. Marysi. Może jakiś skan jednej strony ...
Awatar użytkownika
Floydzia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2011, o 09:50

Olimpiada

Post »

Witam wszystkich serdecznie :)

Jestem uczennicą liceum i przygotowuję się do pisania pracy naukowej do Olimpiady Biologicznej. Tematem moich badań ma być właśnie sprawdzanie się kalendarza biodynamicznego. Badania będą musiały trwać oczywiście kilka miesięcy. Czyli jak wiadomo będę musiała w warunkach kontrolowanych tj w swoim pokoju :P wysiać roślinki i daej postępować wg kalendarza Marii Thun, który już zamówiłam.
Nie wiem jeszcze tylko jakie gatunki najlepiej nadawałyby się do takich obserwacji i od czego właściwie powinnam zacząć? Bardzo proszę o pomoc, będę dozgonnie wdzięczna ^^
Niech Moc będzie z wami ^^
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Floydzia ,zastanów się jeszcze nad tematem pracy . Wybierając go powinnaś już mieć przemyślany zakres . Obawiam się ,że ciężko będzie z tego tematu "wyciągnąć" taką oceną punktową by się zakwalifikować do etapu pisemnego , nie mówiąc o tym ,że jeszcze lepiej było by uzyskać tyle punktów by mieć zapewniony udział w roku następnym również bez konieczności pisania nowej pracy. Chyba ,że Twój nauczyciel biologii jest z tych co się angażują i starają się swojemu uczniowi pomóc i "podpowiedzieć" jak najwięcej .
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Floydzia, z badań będą nici, bo jak sprawdzisz czy rośliny dobrze owocowały w tak krótkim czasie, chyba ze to nie ostatni rok liceum.
Jeżeli teraz wysiejesz rośliny to musisz czekać do póżnego lata albo do jesieni na wyniki owocowania roślin posadzonych w dzień owocowy , liściowy, korzeniowy itd.
Chyba ze będziesz wzorować się na opini działkowców ale żaden dzialkowiec nie robi takich obserwacji szczegółowych u siebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”