Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2009, o 22:42
Rozmnażanie
Uważam, iż stratyfikacja nasion nie jest wcale niezbędna, chyba że nasiona są pozostawione przez samą roślinę na zimę w glebie. Jednak najlepiej(polecam!) lawendę uprawiać z sadzonek:)
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napiszcie jakie macie odmiany lawendy. Pojawiły się w centrach ogrodniczych sadzonki, wiem, że francuska jest praktycznie jednoroczna w naszym klimacie, więc odpada. Szukam wąskolistnej fioletowej, myślałam o Hidcote. W warszawskim Obi i Melonie znalazłam wąskolistną Echter Lavendel, tyle bylo napisane. Co radzicie w kwestii odmiany?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witaj.Ja sadząc lawendę,lekko rozbijam całą bryłę korzeniowa,luzując w ten sposób korzenie i do dołka daję ziemi żyznej ,przepuszczalnej(kupionej).Lawendę w suchych miejscach należy koniecznie podlewać.Ja niczym moich nie zasilam jedynie podlewam naturalna gnojóweczką z pokrzyw.Jak masz jakiś zbiorniczek to napełnij go wodą ,wrzuc świerzych pokrzyw i nawóz gotowy

To jest moja zeszłoroczna biała lawenda którą w tym sezonie przesadziłam właśnie w to miejsce-bardzo słoneczne i widać że jej tu pasuje,ale podlewać trzeba

To jest moja zeszłoroczna biała lawenda którą w tym sezonie przesadziłam właśnie w to miejsce-bardzo słoneczne i widać że jej tu pasuje,ale podlewać trzeba

- ewasz29
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2009, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to się wkopałam... Kupiłam w tym roku nasiona lawendy francuskiej ,posiałam i teraz czekam żeby wysadzić na rabatkę . A tu się dowiaduję ,że ona jest ,,praktycznie jednoroczna ''
A na opakowaniu nasionek pisało ,że jest wieloletnia ,tylko trzeba okryć na zimę ... I jak to tak naprawdę z tą lawendą francuską jest ? Może komuś się jednak udało ją utrzymać dłużej ? Czy jednak mam się nie łudzić i nie planować jej nasadzeń na rabacie z bylinami ?

-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też ta lawenda w ogrodzie padła, a myślałam że jest wieloletnia i snułam plany dzielenia sadzonki na wiosnę
.

Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje rosną na takiej raczej gliniastej ziemi. Kupione w zeszłym roku jesienią za 3 zł u ogrodnika jako malutkie sadzoneczki (nawet w supermarketach takich nie ma - ale ta cena...), nigdy nie podlewane są kępkami o średnicy 30 cm i mają mnóstwo pąków. aha, na wiosnę były przycięte.
Może to dlatego? Jak się wypogodzi to cyknę zdjęcie.
Może to dlatego? Jak się wypogodzi to cyknę zdjęcie.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie padły wszystkie lawendy. Zarówno te fioletowe jak i biała. Od czego to zależy nie wiem 
Jedyne co zostało mi na pocieszenie to 3 siewki. Rok temu wysiałem je do pojemnika w domu i jak miały kilka centymetrów to posadziłem do ogrodu. Ku mojemu zaskoczeniu przetrwały.
Liczę na to, że tegoroczną zimę też przetrwają.

Jedyne co zostało mi na pocieszenie to 3 siewki. Rok temu wysiałem je do pojemnika w domu i jak miały kilka centymetrów to posadziłem do ogrodu. Ku mojemu zaskoczeniu przetrwały.

Liczę na to, że tegoroczną zimę też przetrwają.