Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

A kiedy się sieje tą lawendę teraz już chyba za późno by wzeszłą w tym roku?
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Absolutnie nie jest za pózno.Ja rok temu siałam znacznie pózniej i wzeszła.powodzenia
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Dziękuję! postaram się jeszcze kupić nasionka
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wysiałam jesienią w palety po rządku różnych bylin. Lawenda mi teraz dopiero wyłazi :) (Ok, warunki miały takie, jakie mogły mieć na nieogrzewanym strychu :lol: )
Herbalphilia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2009, o 22:42

Rozmnażanie

Post »

Uważam, iż stratyfikacja nasion nie jest wcale niezbędna, chyba że nasiona są pozostawione przez samą roślinę na zimę w glebie. Jednak najlepiej(polecam!) lawendę uprawiać z sadzonek:)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Chyba Ci masło maślane wyszło... stratyfikacja ma być niezbędna, jeśli roślina pozostawiła nasiona na zimę w glebie? A nie aby na odwrót? Przecież po zimie to one już są stratyfikowane.
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Napiszcie jakie macie odmiany lawendy. Pojawiły się w centrach ogrodniczych sadzonki, wiem, że francuska jest praktycznie jednoroczna w naszym klimacie, więc odpada. Szukam wąskolistnej fioletowej, myślałam o Hidcote. W warszawskim Obi i Melonie znalazłam wąskolistną Echter Lavendel, tyle bylo napisane. Co radzicie w kwestii odmiany?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rzepa
50p
50p
Od: 24 maja 2009, o 14:02

Post »

Cześć !
W zeszłym roku na wiosnę kupiłam cztery małe (ok 15cm) krzaczki lawendy. Rosną w dość suchym i jałowym miejscu i jakie były takie są. Czy mam je podlewać i nawozić ? Czytałam, że one takie miejsca lubią i dlatego Tam siedzą. Ratunku !
Nie muszę dodawać, ze nie kwitły...
Pozdrawiam. :cry:
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Witaj.Ja sadząc lawendę,lekko rozbijam całą bryłę korzeniowa,luzując w ten sposób korzenie i do dołka daję ziemi żyznej ,przepuszczalnej(kupionej).Lawendę w suchych miejscach należy koniecznie podlewać.Ja niczym moich nie zasilam jedynie podlewam naturalna gnojóweczką z pokrzyw.Jak masz jakiś zbiorniczek to napełnij go wodą ,wrzuc świerzych pokrzyw i nawóz gotowy :D
Obrazek
To jest moja zeszłoroczna biała lawenda którą w tym sezonie przesadziłam właśnie w to miejsce-bardzo słoneczne i widać że jej tu pasuje,ale podlewać trzeba :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54

Post »

No to się wkopałam... Kupiłam w tym roku nasiona lawendy francuskiej ,posiałam i teraz czekam żeby wysadzić na rabatkę . A tu się dowiaduję ,że ona jest ,,praktycznie jednoroczna '' :cry: A na opakowaniu nasionek pisało ,że jest wieloletnia ,tylko trzeba okryć na zimę ... I jak to tak naprawdę z tą lawendą francuską jest ? Może komuś się jednak udało ją utrzymać dłużej ? Czy jednak mam się nie łudzić i nie planować jej nasadzeń na rabacie z bylinami ?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja próbowałam z nią 2 razy.
Po raz pierwszy zimowała w ogrodzie p[od przykryciem - padła.
Po raz drugi w donicy z tarasowymi - też padła.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
sterlizja36
500p
500p
Od: 14 paź 2008, o 18:57

Post »

U mnie też ta lawenda w ogrodzie padła, a myślałam że jest wieloletnia i snułam plany dzielenia sadzonki na wiosnę :roll: .
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje rosną na takiej raczej gliniastej ziemi. Kupione w zeszłym roku jesienią za 3 zł u ogrodnika jako malutkie sadzoneczki (nawet w supermarketach takich nie ma - ale ta cena...), nigdy nie podlewane są kępkami o średnicy 30 cm i mają mnóstwo pąków. aha, na wiosnę były przycięte.
Może to dlatego? Jak się wypogodzi to cyknę zdjęcie.
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

U mnie lawenda francuska kwitła pieknie dwa lata temu. Wiedziałam, ze właściwie jest jednoroczna więc zostawiałam ja na zime z mojego lenistwa. Jakiez było moje zdziwienie jak przeżyła i zakwitła ( ale powiedzmy szczerze - mizernie ). Tego roku bajka się skończyła - lawenda padła...
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

U mnie padły wszystkie lawendy. Zarówno te fioletowe jak i biała. Od czego to zależy nie wiem :(

Jedyne co zostało mi na pocieszenie to 3 siewki. Rok temu wysiałem je do pojemnika w domu i jak miały kilka centymetrów to posadziłem do ogrodu. Ku mojemu zaskoczeniu przetrwały.

Obrazek

Liczę na to, że tegoroczną zimę też przetrwają.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”