Agita- kolejne sezony storczykowe
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Agita- kolejne sezony storczykowe
Kurczę... zazdroszczę rozpoczęcia sezonu pędowego! Ja w swoje zaglądam i same liście oraz korzenie znajduję...
Dobre i to, ale zazdroszczę każdego pędzika, o którym czytam!

- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Zatem Rzucaj się na siewki...ja na razie chętnie je pooglądam. Niby chciałam spróbować z nimi, gdzies na wakacjach, ale teraz mam większą chęć na dorosłą Vandzię
Siewki, może, jak będzie orchidarium

Siewki, może, jak będzie orchidarium

- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Gratuluję Agnieszko owocnych spotkań
U mnie też sezon pędzikowy powolutku się zaczyna :P
Agnieszko, jeśli mogłabyś spojrzeć do moich storczyków, to prosiłabym Cię o radę odnośnie nowego biedronkowego Phal. Szczegóły znajdziesz już u mnie...

U mnie też sezon pędzikowy powolutku się zaczyna :P
Agnieszko, jeśli mogłabyś spojrzeć do moich storczyków, to prosiłabym Cię o radę odnośnie nowego biedronkowego Phal. Szczegóły znajdziesz już u mnie...
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Agnieszko, miałam nadzieję, że już na dobre ta choroba opuściła Twój dom. Oby teraz to już był zupełny koniec tego świństwa.
Gratuluję nowości, niech rosną zdrowo i cieszą oczy swoimi kwitnieniami !.
Gratuluję nowości, niech rosną zdrowo i cieszą oczy swoimi kwitnieniami !.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aga, powaliło mnie Twoje Dendrobium. Tyle pąków.
Maleństwa niech ładnie rosną.

Maleństwa niech ładnie rosną.

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wioletko, zajrzałam i trzymam kciuki- mam nadzieję, że będzie dobrze ;)
Justynko, niestety- mam jeszcze kilka roślin z objawami choroby- plamki właśnie wyszły ponownie na białym, wciąż kwitnącym, który dopiero co obudził 5 śpiących oczek i nie wiem co robić, nie mam serca go (jeszcze) wywalać- próbuję powalczyć jeszcze bioseptem, żeby choć trochę się jeszcze nim nacieszyć. Drugi, biały w plamki bordo- nie kwitł u mnie ponad rok- niedługo będzie wiązał pąki na świeżym pędzie ("moim" pierwszym). Trzeci, z dwoma basal keikami, właśnie wypuścił pędzik... i tak dalej
Po prostu serce pęka jak na nie patrzę, właśnie osiągnęły ten stan (wiek?), że kwitną mi niemal w kółko, coraz częściej i obficiej...
Poobrzynane i traktowane regularnie bioseptem nie są mocno przeżarte chorobą, ale...
Joasiu, też jestem pod wrażeniem- ale to zasługa Marty-Nesunii. Mam nadzieję, że będę umiała równie dobrze o niego zadbać ;)
U mnie ostatnio pęd za pędem, listki... gdzie nie zajrzę, coś się dzieje! Zdjęcia jutro, dziś napiszę tylko, że mam już pędy u dwóch keiczków w akwarium
, no i w końcu sezon rozpoczęty też u zdechlaczków na klatce schodowej- pojawił się 1wszy wyczekany pędzik!
Asiu, MM od Ciebie wypuszcza kolejny listek, a ten mój chory- chyba pędzik!
Dzieje się, oj, dzieje, jutro będę pokazywać co się da! ;)
Aha, moja cattleya pachnie, ale jakoś tak... chemicznie, nie za fajnie, coś jak kwiatowo-cytrusowy odświeżacz powietrza, na szczęście w małym stężeniu i żyć się da
Justynko, niestety- mam jeszcze kilka roślin z objawami choroby- plamki właśnie wyszły ponownie na białym, wciąż kwitnącym, który dopiero co obudził 5 śpiących oczek i nie wiem co robić, nie mam serca go (jeszcze) wywalać- próbuję powalczyć jeszcze bioseptem, żeby choć trochę się jeszcze nim nacieszyć. Drugi, biały w plamki bordo- nie kwitł u mnie ponad rok- niedługo będzie wiązał pąki na świeżym pędzie ("moim" pierwszym). Trzeci, z dwoma basal keikami, właśnie wypuścił pędzik... i tak dalej

Joasiu, też jestem pod wrażeniem- ale to zasługa Marty-Nesunii. Mam nadzieję, że będę umiała równie dobrze o niego zadbać ;)
U mnie ostatnio pęd za pędem, listki... gdzie nie zajrzę, coś się dzieje! Zdjęcia jutro, dziś napiszę tylko, że mam już pędy u dwóch keiczków w akwarium

Asiu, MM od Ciebie wypuszcza kolejny listek, a ten mój chory- chyba pędzik!

Aha, moja cattleya pachnie, ale jakoś tak... chemicznie, nie za fajnie, coś jak kwiatowo-cytrusowy odświeżacz powietrza, na szczęście w małym stężeniu i żyć się da

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko widać produkcja pędzików pełną parą :P Gratuluję mocno i czekam na obiecane fotki, nie wspominając już o zdjęciach z kwitnień 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Agnieszko- bardzo miło sie czyta takie wieści pędzikow. mimo choroby, storczyki chą Tobie i nam pokazać swoje piękno...czyli kwiaty.
Gratuluję pędzików
Gratuluję pędzików

- Agita
No to kilka obiecanych zdjęć ;) :
Katlejka, kolory mniej więcej rzeczywiste (a drugie zdjęcie w słoneczku):
Mój kochany vandzior (asco) dopiero od kilku dni w pełnym rozkwicie- ma świetne; grube, sztywne i b.ciężkie kwiaty, sztuk 26! :

Phalaenopsis od Marty; na pędach keiczka kształtują się już pąki- zabójcze ma tempo!
:

Tak kwitnie mój dziwaczek-brzydalek (niektórzy twierdzą, że jest ładny ;) ) :

cdn.
Katlejka, kolory mniej więcej rzeczywiste (a drugie zdjęcie w słoneczku):

Mój kochany vandzior (asco) dopiero od kilku dni w pełnym rozkwicie- ma świetne; grube, sztywne i b.ciężkie kwiaty, sztuk 26! :

Phalaenopsis od Marty; na pędach keiczka kształtują się już pąki- zabójcze ma tempo!

Tak kwitnie mój dziwaczek-brzydalek (niektórzy twierdzą, że jest ładny ;) ) :

cdn.
Pozdrawiam, Agnieszka
Agito, cudowności pokazujesz
Ale te pędy na keiku przyspieszyły
A jak pędziki na mamusi? Rosną?
Moja katlejka pewnie jest w pełni rozkwitu. Niestety zobaczę ją dopiero w niedziele
Jak wyjeżdżałam to 1 pączek zaczął się rozchylać. Będzie jednolicie bordowa
Ciekawe czy pachnie..

Moja katlejka pewnie jest w pełni rozkwitu. Niestety zobaczę ją dopiero w niedziele

Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- Agita
I część druga aktualności:
Stoją od lewej, od najmniejszego: keiki od phal. equestris, phal. parishii, 2 keiki hybrydek phal.- oba z pędzikami!, i normalnej wielkości dorosły phal. z rosnącymi 2-oma nowymi pędami:

Tu keiki od phal. equestris obok phal.parishii- ten ostatni, jak go dostałam w marcu, był wielkości pierwszego; te 3 ciemne mniejsze listki to te, z którymi do mnie przyszedł, te wyższe są "upasione" przeze mnie, ma się rękę do maluszków, co?!
;) :
1-wszy maluch z akwa z pędzikiem- po prawej str. (dostałam go w zeszłym roku jako maleńkie keiki- na zdjęciu poniżej, w tej samej doniczce o średnicy 6cm, we wrześniu 2009r, to ten po lewej str.) :

Drugi maluszek z akwa z pędzikiem (widoczny jako mały zielony punkcik przy korzeniach po lewej str.), mam go od października 2009r- zdjęcie dla porównania poniżej, keiki jest w tej samej doniczce po prawej str. na dole:

Tak wciąż kwitnie mój odratowany phal. niespodzianka, stracił jedynie 2 kwiatki przy upadku z parapetu:
A tutaj dendrobium phal. od Marty - zakochuję się w nim coraz bardziej, cudeńko!- Marto, nie żal Ci? ;) :

A ten nie dość, że wciąż TAK kwitnie, to jeszcze wypuścił kolejny pędzik:

Noo, to chyba starczy na razie, uff! ;)
Magdo, tak, jakiś taki zdziwaczały nieco, ale phalaenopsis (choć podejrzewam, że ma jakieś ciekawe pochodzenie), bez nazwy, kupiony w markecie na przecenie. Dzięki za wizytę!
Marto, mamuśka phal. ma tylko jeden pęd, za to całkiem spory już, widać go tam w tle, jasnozielony na tle liścia, drugi coś się nie rozwinął... Może dobrze, ona i tak ma już co robić- a dodam dla tych, co nie wiedzą, że ma też młode basal keiki pod liśćmi, którego nie widać
Czekam niecierpliwie na zdjęcia Twojej cattleyki- i życzę Ci, żeby pachniała, ale ładniej od mojej ;)
Stoją od lewej, od najmniejszego: keiki od phal. equestris, phal. parishii, 2 keiki hybrydek phal.- oba z pędzikami!, i normalnej wielkości dorosły phal. z rosnącymi 2-oma nowymi pędami:

Tu keiki od phal. equestris obok phal.parishii- ten ostatni, jak go dostałam w marcu, był wielkości pierwszego; te 3 ciemne mniejsze listki to te, z którymi do mnie przyszedł, te wyższe są "upasione" przeze mnie, ma się rękę do maluszków, co?!

1-wszy maluch z akwa z pędzikiem- po prawej str. (dostałam go w zeszłym roku jako maleńkie keiki- na zdjęciu poniżej, w tej samej doniczce o średnicy 6cm, we wrześniu 2009r, to ten po lewej str.) :

Drugi maluszek z akwa z pędzikiem (widoczny jako mały zielony punkcik przy korzeniach po lewej str.), mam go od października 2009r- zdjęcie dla porównania poniżej, keiki jest w tej samej doniczce po prawej str. na dole:

Tak wciąż kwitnie mój odratowany phal. niespodzianka, stracił jedynie 2 kwiatki przy upadku z parapetu:

A tutaj dendrobium phal. od Marty - zakochuję się w nim coraz bardziej, cudeńko!- Marto, nie żal Ci? ;) :

A ten nie dość, że wciąż TAK kwitnie, to jeszcze wypuścił kolejny pędzik:

Noo, to chyba starczy na razie, uff! ;)
Magdo, tak, jakiś taki zdziwaczały nieco, ale phalaenopsis (choć podejrzewam, że ma jakieś ciekawe pochodzenie), bez nazwy, kupiony w markecie na przecenie. Dzięki za wizytę!

Marto, mamuśka phal. ma tylko jeden pęd, za to całkiem spory już, widać go tam w tle, jasnozielony na tle liścia, drugi coś się nie rozwinął... Może dobrze, ona i tak ma już co robić- a dodam dla tych, co nie wiedzą, że ma też młode basal keiki pod liśćmi, którego nie widać

Czekam niecierpliwie na zdjęcia Twojej cattleyki- i życzę Ci, żeby pachniała, ale ładniej od mojej ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Troszkę żal, ale nie mocno
Miejsca niestety brak, a na klatke schodową szkoda mi go było dawać
Tak to mogę go chociaż u Ciebie ogladać
Dopiero teraz zauważyłam pędzik u mamuśki
Niesamowite ma tempo
Widziałyśmy się jakieś 10 dni temu, a te pędziki porosły prawie 3krotnie
Basalek podrósł trochę?
Masz niesamowitą rekę, szczególnie do maluszków
Phal. parishii już chyba niedługo powinien pokazać jakiś pędzik 

Dopiero teraz zauważyłam pędzik u mamuśki

Masz niesamowitą rekę, szczególnie do maluszków

Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziewczyny, ale Wam zazdroszczę takiej storczykowej przyjaźni:):) u mnie w domu już nikt nie może mnie słuchać. Dlatego też zalogowałam się tutaj, żeby się Wam wygadywać regularnie
Agnieszko, tak jak psiałam nie przewertowałam jeszcze całego Twojego wątku, ale musiałam to napisać teraz: cudowności pokazujesz!!!! To dendrobium jasnofioletowe jest cudne...takie "zgrabne" małe
(na razie haha), Biały Phal, ma cudną warżkę, a Twój dziwaczek, szczególnie na avatarze wygląda pięknie, ma świetny kolor....i ile pączków ma, o mamo!

Agnieszko, tak jak psiałam nie przewertowałam jeszcze całego Twojego wątku, ale musiałam to napisać teraz: cudowności pokazujesz!!!! To dendrobium jasnofioletowe jest cudne...takie "zgrabne" małe

Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- Agita
Marto, podkarmiam mamuśkę odżywką ;) Nawet jej listki podrosły- nie wiem czy zauważyłaś, tylko po basalku nie widać różnicy, ale podejrzewam, że trzeba poczekać na kolejny listek- ten co jest po prostu już chyba urósł tyle, ile miał...
A maluszki rzeczywiście rosną mi ładnie, jeszcze żadnego nie zmarnowałam (tfu tfu!) i kocham je jakąś wyjątkową miłością, rozczulają mnie
Magdo, nasze kontakty ograniczają się głównie do forum, jestem tu już 2 lata a z Martą widziałam się tylko raz, z Asią 3 razy, i to wszystko, ale cóż- wszystko przed nami! ;) Może też poznasz na forum kogoś ze swoich okolic i będzie z kim umówić się na storczykowe ploty czy wymianki
Choć i tak jednak forum jest podstawą
Dziwaczkowi robię zdjęcia głównie "z profilu", bo tak wg. mnie wychodzi najkorzystniej, no i kolor najłatwiej uchwycić- on rzeczywiście jest taki niemal czarny, niesamowity!
Dzięki za wszystkie miłe słowa, cieszymy się bardzo, ja i moje kochane roślinki!
A maluszki rzeczywiście rosną mi ładnie, jeszcze żadnego nie zmarnowałam (tfu tfu!) i kocham je jakąś wyjątkową miłością, rozczulają mnie

Magdo, nasze kontakty ograniczają się głównie do forum, jestem tu już 2 lata a z Martą widziałam się tylko raz, z Asią 3 razy, i to wszystko, ale cóż- wszystko przed nami! ;) Może też poznasz na forum kogoś ze swoich okolic i będzie z kim umówić się na storczykowe ploty czy wymianki

Dziwaczkowi robię zdjęcia głównie "z profilu", bo tak wg. mnie wychodzi najkorzystniej, no i kolor najłatwiej uchwycić- on rzeczywiście jest taki niemal czarny, niesamowity!
Dzięki za wszystkie miłe słowa, cieszymy się bardzo, ja i moje kochane roślinki!
Pozdrawiam, Agnieszka