Kolekcyjka Alusi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcyjka Alusi

Post »

Kochana weszłam oniemiałam z zachwytu oczy mi aż uciekają z orbit piękne kwitnienia :) szczegolnie Cattleya urodziwa , ile trwał czas kwitnienia ?
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Grażynko wielkie dzięki ;:7

Dusia moja wanda rośnie już 16 lat w podłożu. Niebezpieczęstwo gnicia jak u każdego storczyka.
Dlatego porobiłam otwory na boku doniczki.

Celinko Cattleya kwitła trochę dłużej niż 2 tygodnie. Może warunki niezbyt odpowiednie :?:
Szykuje się u mnie następna do kwitnienia, już pączki wybijają się z pochewki ;:65
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alusiu cattleya to cudo najpiękniejsze. ;:108 Vanda piękna ;:138
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Alusiu, pięknie i wiosennie jest u Ciebie! Cudna jest Burrageara Nelly Isler- na mojej jest pędzik, ale rośnie bardzo powoli, więc kwiaty, jak się doczekam to zobaczę w maju!
Cattleya też bardzo mi się podoba, to takie moje małe marzenie :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Katlejki strasznie zazdroszczę... pięęęękna :D
Falki cudne...ten "zmutowany" przepiekny i vanda na desr....Czego więcej mozna chcieć...jak tylko oglądać...oglądać i jeszcze raz oglądać :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Halo Alusiu :wit
Wspaniałe orchideowe kwitnienia :shock: ;:138
Dobrze,że pokazujesz swoją Vandę w podłożu, bo kiedyś napisałam,że z powodzeniem może tak rosnąć, ale zdaje się,że niewiele osób mi tu uwierzyło :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alusiu, u Ciebie jak zwykle same cuda! ;:108 I nawet cymbidium Ci kwitnie, no nie... ;) Powiedz, trzymasz je w chłodnym miejscu? Ile mniej więcej stopni ma?
Moje stoi jak zaklęte, wrrr... :? Noo, wypuszcza przyrosty, ale co mi tam po przyrostach...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusia moja wanda rośnie już 16 lat w podłożu. Niebezpieczęstwo gnicia jak u każdego storczyka.
Dlatego porobiłam otwory na boku doniczki
To aż taka stara jest ta Ascocenda? Jest prawie w moim wieku, a pewnie jeszcze starsza, bo ileś lat już miała zanim trafiła do ciebie... Piękna jest, ale ja bym się nigdy nie odważyła na uprawę w podłożu, zwłaszcza, że odkąd tylko zbieram Vandy każdą widzę w wazonie lub na wiszącą. Nawet na wystawach nie było Vandowatych w podłożu, chyba, że Trichoglottisy, ale to jest coś innego... A przy podstawie twojej Ascocendy wychodzi druga?

A ile cm mają kwiaty Cattleyi? Jest przepiękna, szkoda, że u mnie cattleye nigdy nie chciały kwitnąć, bo chciałabym takie cudo mieć w kolekcji.
Alusia61
200p
200p

Post »

Witam wszystkich cieplutko ;:3
i dziękuje za tyle pochwał. :oops:

justus27,AnnaL zapraszam częściej

Kamilkoto jest moje trzecie podejście do Burrageary. Jej kwiaty zawsze mi się bardzo podobały ale nie chciała u mnie rosnąć. Powiedziałam- do trzech razy sztuka.
Teraz postawiłam w chłodniejsze miejsce, nie przelewam tylko zwilżam. Jak widać funkcjonuje :heja
Dobrze,że pokazujesz swoją Vandę w podłożu, bo kiedyś napisałam,że z powodzeniem może tak rosnąć, ale zdaje się,że niewiele osób mi tu uwierzyło
Aniu ja myślę że wierzą tylko każdy ma troche stracha to u siebie zastosować a wynik niewiadomy.
Moja była maleńka szczepka jak dostałam od znajomej. Obie nie miałyśmy pojęcia co to jest i jak to się traktuje. Z niewiedzy wsadziłam do substratu i miałam ogromne szczęście że się przyjeła.
Sama próbowałam z dorosłymi roślinami i muszę się przyznać że trzy dorosłe Rośliny wysłałam do storczykowej wieczności ;:170
Nie dawałam za wygraną i mam kilka różnych innych jak rhynchostylis coelestis, rosea, Ascocentrum ampullaceum chodowane od małego. I tu mogę powiedzieć że warto spróbować bo uprawa w substracie jest dużo łatwiejsza. Mam już kupioną butelke z siewkami Vandy, na wiosnę będę próbować wysadzać do spagnum. Jestem ciekawa czy mi się uda

Agnieszko moje Cymbidium wstawiłam do dość chłodnego pokoju.
Temp. ca.16-17 st. Moje pierwsze kwitnienie. Roślina wychodowana z jednej psb.
Całe lato na dworze, podlewane jak inne.

Dusia moja wytwarza momentalnie dwa nowe przyrosty.
Kwitła już u mnie trzynaście razy. Liczyłam obcięte pędy kwiatowe.
Co do Cattlei to spróbuj jeszcze raz. Warto chociaż jedną mieć w swojej kolekcji.
Kwiaty w najdłuższym miejscu w zdłuż miały około 15 cm. Pachniała przepięknie.
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

O Matko jakie piękne no i Vandeczka kwitła u Ciebie 13 razy - po tej informacji nie moge sie podnieść - jesteś mistrzynią!!! ;:63 ;:63 ;:63 A wydawałoby się, ze uprawa w donicy może jej tylko zaszkodzic a tu taka płodność - zachwycające zjawisko.

Cattleya cudna wprost - moja za brak wspolpracy od miesiaca na zesłaniu w garażu (mam nadzieje tylko, ze mróz do niej nie dotarł - sprawdzę dzis, nagadam jej i przyniosę do domu).

Pędu Cymbidium gratuluje serdecznie, mi tez w tej chwili rozwija, więc wiem jakie to ekscytujace ;:138
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Alusiu mam pytanie o Ascocentrum ampullaceum - czy storczyk kwitł już u Ciebie :?: I w jakich warunkach go trzymasz - wilgotność, okno , światło :?: Będę wdzięczna za odpowiedz. ;:3
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Alusiu, dziękuję za cenną radę :) ;:180
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusia moja wytwarza momentalnie dwa nowe przyrosty.
Kwitła już u mnie trzynaście razy. Liczyłam obcięte pędy kwiatowe.
Co do Cattlei to spróbuj jeszcze raz. Warto chociaż jedną mieć w swojej kolekcji.
Kwiaty w najdłuższym miejscu w zdłuż miały około 15 cm. Pachniała przepięknie.
To dużo ci kwitła... Miałam 4 lata temu taką samą Ascocendę, one się chyba nazywają Ascocenda princess mikasa blue. Teraz mam same Vandy. Tamta Ascda. Uschła mi, bo jeszcze nie wiedziałam, że Vandowate trzeba kąpać, a nie tylko pryskać (a ja tak robiłam, bo tak w książce pisało).
Z Cattleyką chętnie bym jeszcze kiedyś spróbowała, tylko za bardzo nie wiem, jak je uprawiać, żeby kwitły. Cattleye są przepiękne, a ta twoja ma bardzo duże kwiaty...
Alusia61
200p
200p

Post »

Gosiu dzięki za pochwały ale gorsza nie jesteś. ;:108
Mam tylko te szczęście że moją wande mam po prostu dłużej :;230
Co do Cattlei to wydaje mi się że lubi bardziej ciepło. U Hodowcy do którego jeżdżę wszystkie Cattleyowate stoją w ciepłej szklarni. W lecie oczywiście na dworze ale po wniesieniu do domu ponad 20 st. Z Cymbidium cieszę się oczywiście ogromnie, muszę jeszcze raz twój wątek przejżeć jak ją pielęgnujesz.

Aniu Ascocentrum ampulaceum mam od maleńkiej roślinki. Kupiłam na wystawie storczyków w Dortmundzie przed kilkoma latami. Było wsadzone w spagnum. Tak zostawiłam, po jakimś czasie przesadziłam do substratu. Rośnie dobrze na stronie południowej. U mnie stoi w kuchni.Mam około 19-20 st. Myślę że 20-21 było by lepiej. Wilgotność- nigdy nie zwracałam uwagi na dodatkowe źródła wilgotności. Na oknie stoi więcej roślin do kupy tak że chyba to im wystarczy. Teraz będzie kwitło trzeci raz u mnie. Pęd kwiatowy widoczny już między listkami. Jak troszkę podrośnie to wstawię zdjęcie.Chyba że chciałabyś zobaczyć samą roślinkę.

Kamilko cieszę się jak umiem pomóc :lol:
Sama czytam wasze wątki bo rady sięgnięte z praktyki są dużo lepsze niż wszystkie książki.
Dlatego też chętnie dzielę się własnymi spostrzeżeniami.

Dusia masz rację to jest Ascocenda
Cattleya chyba by miała za zimno u ciebie, okoła 20 st.musiała by mieć.Wtedy klapnie i z kwitnieniem :uszy

Mój MM peloric otwiera pierwszy pąk

Obrazek

Laeliocattleya Gold Digger będzie kwitła na dwóch pędach. Kupiona niekwitnąca dlatego ciekawe czy naprawde to co stoi na fiszce też będzie :?:

Obrazek

Dobrej nocy życzę wszystkim
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ale słodki widok maleństwa, które stopniowo odsłania swój urok... Ja nie mam formy peloric, ale również czekam na rozkwit
mojego MM. Uwielbiam te nakrapiane kwiatuszki z pomarańczową warżką. A pączki już się kształtują.
U Twojego będą pewnie jeszcze ciekawsze...

Laeliocattleya Gold Digger ma zdrowe i całkiem już duże pąki.
Czekam na te piękne, słoneczne kwiaty z czerwonym, optymistycznym 'środeczkiem' :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”