Kalarepka- wymagania,problemy
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kalarepa - uprawa
Zdarza Wam się może ze z jednej kalarepy rosną 3? Nie zrobiłam zdjęcia ale widziałam dzisiaj u siebie taką, jutro zrobię i wstawie 

- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52

podpowiedzcie mi proszę co mam zrobić z moją kalarepą, pierwszy rok u mnie w ogródku - co widać.....

zgrubienia są już ładnie wykształcone, czy mam ją okopać ziemią, czy tak zostawić?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie rośnie podwójnaedysqa pisze:Zdarza Wam się może ze z jednej kalarepy rosną 3? Nie zrobiłam zdjęcia ale widziałam dzisiaj u siebie taką, jutro zrobię i wstawie

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Ja bym okopała, byle nie za wysoko. Gdy zacznie rosnąć może się złamać, albo przewrócić. Na przyszłość małe roślinki wkopuj troszkę głębiej.leniawka pisze:![]()
podpowiedzcie mi proszę co mam zrobić z moją kalarepą, pierwszy rok u mnie w ogródku - co widać.....
zgrubienia są już ładnie wykształcone, czy mam ją okopać ziemią, czy tak zostawić?
- leniawka
- 500p
tak właśnie zrobię, delikatnie spróbuję je położyć na ziemi i okopać, może się uda
dzięki za radę!

dzięki za radę!
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja mam problem z kalarepą - rok temu siałam wprost do gruntu , ładnie wykształciła bulwy ,ale była strasznie twarda i łykowata mimo tego,że miała ok 6cm średnicy ,więc raczej nie duża (mniejsze tak samo były twarde). W tym roku kupiłam rozsadę , wysadziłam w miejsce słoneczne,ale dość wilgotne ( drzewo przez część dnia rzuca cień) , urosły solidne , liście mają pikękne ale zero bulw , wysokie na jakieś 30cm razem z liśćmi , łodyga(?) grubości ok, 4/5cm i pomiędzy liśćmi zobaczyłam coś na kształt wytwarzającego się kwiatu... Da się ją jakoś naprostować ,żeby zawiązała bulwy (nie wiem jaka to odmiana, czy wczesna czy późna) czy zostały mi tylko liście do dyspozycji?
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Ja bym raczej w pozycji pionowej obsypała ziemią te roślinki, które tego wymagają. Gdy położysz mogą zacząć gnić zamiast rosnąć.leniawka pisze:tak właśnie zrobię, delikatnie spróbuję je położyć na ziemi i okopać, może się uda![]()
dzięki za radę!
- leniawka
- 500p

dziękuję, jak wreszcie pogoda pozwoli, ta zrobię jak należy wg wskazówek!
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje kalarepki mają liście większe niż moja dłoń a zgrubień nie mają wcale i nie widać żeby miała zamiar jakieś mieć.
Jak tak dalej będzie to je wyrwę bo już na to patrzeć nie mogę
Jak tak dalej będzie to je wyrwę bo już na to patrzeć nie mogę

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
Ja miałam tak w tamtym roku.Czekałam i czekałam może pojawi się zgrubienie ale nie doczekałam sie
Wyrywaj bo nic z teg nie będzie,ale dlaczego tak się stało to nie mam pojęcia.W tamtym roku sadziłam z rozsady,więc w tym posiałam bezpośrednio do gruntu i o wiele lepiej to wygląda

Pozdrawiam Sylwia
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
Moim zdaniem wszystko zależy od odmiany, którą posadziliśmy. Odmiany o dużych zgrubieniach (Gigant, Tytan i inne ) później je wiążą.
Pozdrawiam Jarek
Kasienkar, nie wyrywaj. Masz pewnie późną odmianę, będzie miała wielkie zgrubienie.
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Pozdrawiam, Ania.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poszukam opakowania i sprawdzę jaką odmianę kupiłam ale wątpię żeby to był "gigant" ta nazwę bym pamiętała
W chwili obecnej mam tylko "gigant liście", ktoś tu pisał o zupie z liści i chyba właśnie tak skończą moje kalarepki
Sylwia ja też nie wiem, dlaczego tak się stało, zrobiłam wszystko tak jak było napisane na opakowaniu i podlewałam dużo bo czytałam, że kalarepa musi mieć wilgoć.
Pamiętam, że jak byłam dzieckiem to siałam kalarepę i bez specjalnych starań były ładne i chrupiące a teraz się bardzo staram i nic

W chwili obecnej mam tylko "gigant liście", ktoś tu pisał o zupie z liści i chyba właśnie tak skończą moje kalarepki

Sylwia ja też nie wiem, dlaczego tak się stało, zrobiłam wszystko tak jak było napisane na opakowaniu i podlewałam dużo bo czytałam, że kalarepa musi mieć wilgoć.
Pamiętam, że jak byłam dzieckiem to siałam kalarepę i bez specjalnych starań były ładne i chrupiące a teraz się bardzo staram i nic

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Wniosek: trzeba przestac sie starac.