Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozmaryn Rosmarinus
Ja teraz żałuję, że nie zostawiłam mojego rozmarynu w gruncie, bo fakt zima była łagodna i inne śródziemnomorskie zioła bardzo dobrze sobie poradziły. Rozmaryn stał zimą na parapecie przy południowym oknie, ale z tygodnia na tydzień wyglądał gorzej i usychał. Temperatura wynosiła ok. 18 stopni, wilgotności powietrza też pilnowałam. W akcie desperacji wystawiłam miesiąc temu na taras i już było po nim
W przyszłości zostawię w gruncie i okryję to może przeżyje 
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
leszczyna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martis nie żałuj ze nie zostawiłaś w gruncie, ja z rozmarynem juz różne sztuczki próbowałam, w ubiegłym sezonie posadzony w gruncie wyrósł na dorodny krzaczek i spróbowałam go przezimować przykrywając workiem jutowym, przy mrozach nakryłam dużym plastikowym wiadrem i tak z tego wszystkiego mam zdechły rozmaryn.
W domu kiedys próbowałam przezimować tez bez rezultatu.
W tym sezonie wcześnie wsadzam do gruntu a później zostawiam niebiosom

W domu kiedys próbowałam przezimować tez bez rezultatu.
W tym sezonie wcześnie wsadzam do gruntu a później zostawiam niebiosom
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- ipako
- 200p

- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku udało mi się 2 rozmaryny przezimować. W tym roku te same dwa wzięłam na zimę do domu i jeden padł, drugi zasycha ale jeszcze żyje, więc czekam z niecierpliwością do 15 maja - chce go w tym roku dać do gruntu, to będzie jego trzeci sezon jeśli się uda - i pewnie ostatni. Około tydzień temu posiałam w doniczce nowe rozmarynki, kilka sztuk wykiełkowało.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
Chciałabym,muszę pochwalić się moim krzewem.
Kwitnie już od dawna i od dawna jest już na balkonie

FOTO z 2.04.2016
Kwitnie już od dawna i od dawna jest już na balkonie

FOTO z 2.04.2016
-
leszczyna

Karo z zazdrością spoglądam na twój rozmaryn,robiłam juz kilka podejść aby mi przezimował i zakwitł, zawsze kończyło się to porażką.
Jednak nie ustępuje i juz mam następny kupiony, posadzę w donicy i zrobię jeszcze jedno podejście do przezimowania.
A czy ty masz jakiś sposób na przezimowanie? Jezeli tak podziel się z nami
Jednak nie ustępuje i juz mam następny kupiony, posadzę w donicy i zrobię jeszcze jedno podejście do przezimowania.
A czy ty masz jakiś sposób na przezimowanie? Jezeli tak podziel się z nami
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Krysiu różnie bywa z tym zimowaniem rozmarynu.
Też zaliczyłam wiele nieudanych prób.
Jednak od pewnego czasu udaje mi się
Nic z nimi specjalnego nie robię.
Wnoszę późną jesienią na klatkę schodową,na jasne okno.
Nie podlewam prawie wcale.
Może z 1-2 razy dostał kapkę wody.
I wczesną wiosną by nie powiedzieć na koniec zimy - na początku marca, został wyniesiony na powietrze w miejsce zaciszne i jasne.
Kiedy pojawiły się pąki kwiatowe,wówczas dopiero wystawiłam go na światło
Nie podlewałam dotychczas wcale. Troszkę pokropił go deszcz 2 - 3 razy w tym czasie i to wszystko.
Przesadzać będę go dopiero latem,jak ziemia i powietrze będą gorące.

Też zaliczyłam wiele nieudanych prób.
Jednak od pewnego czasu udaje mi się
Nic z nimi specjalnego nie robię.
Wnoszę późną jesienią na klatkę schodową,na jasne okno.
Nie podlewam prawie wcale.
Może z 1-2 razy dostał kapkę wody.
I wczesną wiosną by nie powiedzieć na koniec zimy - na początku marca, został wyniesiony na powietrze w miejsce zaciszne i jasne.
Kiedy pojawiły się pąki kwiatowe,wówczas dopiero wystawiłam go na światło
Nie podlewałam dotychczas wcale. Troszkę pokropił go deszcz 2 - 3 razy w tym czasie i to wszystko.
Przesadzać będę go dopiero latem,jak ziemia i powietrze będą gorące.

- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Widzę, że rozmaryn przepięknie kwitnie! Jestem bardzo ciekawa zapachu jego kwiatów, bo przecież już same liście dają niesamowitą woń
Chyba jeszcze raz spróbuję swoich sił w zimowaniu rozmarynu 
Pozdrawiam Marta
- seedkris

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja zimuję na strychu gdzie zimą temp. szpada do-8C. Średnia tak ok. +5C. Część kaktusów nie przetrwała tych warunków.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
leszczyna

I ja mam strych kupię dwa i każdy w innych warunkach będę zimowała, ale powiem wam że posadzony do gruntu wyrósł na solidny krzaczek aż żal że odszedł.

- cynia
- 200p

- Od: 26 lis 2008, o 00:14
Ale uprawiasz go w donicy czy bezpośrednio w gruncie i na koniec sezonu wysadzasz go do donicy?seedkris pisze:Ja zimuję na strychu gdzie zimą temp. szpada do-8C. Średnia tak ok. +5C. .
Sama nie wiem do jakiej uprawy się przymierzyć.
Pozdrawia cynia
- Rubia
- 200p

- Od: 19 paź 2015, o 17:42
Rozmaryn u nas nie przetrwa zimy w gruncie, wytrzyma do -3* czy -5*, ale nie dłużej, niż kilka dni. Ponieważ jest rośliną zimozieloną, nie można okryć go całkowicie zasłaniając, gdyż liście również zimą potrzebują światła. Z nim jest rzeczywiście problem, gdyż normalne temperatury w mieszkaniu są dla niego zdecydowanie za wysokie. Trzeba wybierać miejsce najchłodniejsze (+10* to maksimum), ale równocześnie jasne. Mój w tym roku przetrwał na parapecie okna na klatce schodowej pod samym strychem, gdzie mamy wyłączone ogrzewanie. Nie wygląda pięknie, ale przynajmniej żyje. 
A tak w ogóle - to nie są efektowne krzewy! Kiedy mieszkałam we Włoszech, zauważyłam, że tamtejsze rozmaryny (rosną w prawie każdym ogródku) są kompletnie łyse od dołu i powykręcane, a gałązki rozłażą się im chaotycznie na wszystkie strony. Najwyraźniej służą tubylcom tylko jako źródło aromatycznych listków i nikt się nie przejmuje ich wyglądem.
A tak w ogóle - to nie są efektowne krzewy! Kiedy mieszkałam we Włoszech, zauważyłam, że tamtejsze rozmaryny (rosną w prawie każdym ogródku) są kompletnie łyse od dołu i powykręcane, a gałązki rozłażą się im chaotycznie na wszystkie strony. Najwyraźniej służą tubylcom tylko jako źródło aromatycznych listków i nikt się nie przejmuje ich wyglądem.
- Biotit

- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Rozczaruję Cię, kwiatki nie pachną..... przynajmniej na moim rozmarynie.MartisM pisze:Widzę, że rozmaryn przepięknie kwitnie! Jestem bardzo ciekawa zapachu jego kwiatów, bo przecież już same liście dają niesamowitą woń![]()
- beatazg
- 1000p

- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Mój rozmaryn jakoś przetrwał w gruncie -18 , bez śniegu a wymarzł akant , łubin czy bluszcz kanaryjski co był już 2 zimy w ogrodzie .Rozmaryn na pewno nie lubi mroźnych wiatrów .
Beata
Beata
-
uzumaki
- 50p

- Od: 28 sty 2008, o 00:43
rozmaryn
Moje rozmaryny zawsze łapały mączniaka i w efekcie usychały,wszystkie kupione w marketach i wszystkie trzymałam na oknie w kuchni,tak z 5 ich bylo.Sadzonki nie udawalo mi sie ukorzenić nigdy.
2 lata temu kupilam ladny zahartowany krzaczek u ogrodnika,ten rosl i kwitl w donicy w ogrodku,tyle ze umarl po ostatniej zimie.A zimy u mnie to max -3 przez pare dni i duzo deszczu.W okolicy rozmaryny rosna bez problemow,moze nie sa najładniejsze ale zimy jakoś wytrzymują.
Teraz kupiłam 4krzaczki w markecie żeby zrobic sobie olejek przeciwko wypadaniu wlosow.
Krzaczki byly przecenione na 31pensow sztuka bo konczyl im sie termin waznosci(!).Zawsze mnie to smieszy jak rosliny maja wyznaczone terminy waznosci i sa przecenione na 5-20pensow.Zdrowe zywe rosliny.Zdarzylo mi sie zaladowac wozek wielka iloscia bazylii(5p szt),albo kilkoma skrzydlokwiatami olbrzymimi,aksamitkami,a ostatnio falenopsisem za 20p(i zakwitl!).Naciesze sie tym jakis czas a potem oddaje znajomym w dobre rece bo nie mam tyle miejsca i musze kontrolowac swoje kwiatowe zbieractwo.
Wracajac do rozmarynu planuje przyciac wszystkie czubki i uzyc na olejek do wlosow i te cztery male krzaczki wsadzic do kwadratowej duzej donicy,po tym wystawic na slonce.Jedna sciana budynku jest mocno nasloneczniona to tam powinno im byc dobrze.Do uniwersalnego podloza dodam troche piasku i pare lopatek vermikulitu.
2 lata temu kupilam ladny zahartowany krzaczek u ogrodnika,ten rosl i kwitl w donicy w ogrodku,tyle ze umarl po ostatniej zimie.A zimy u mnie to max -3 przez pare dni i duzo deszczu.W okolicy rozmaryny rosna bez problemow,moze nie sa najładniejsze ale zimy jakoś wytrzymują.
Teraz kupiłam 4krzaczki w markecie żeby zrobic sobie olejek przeciwko wypadaniu wlosow.
Krzaczki byly przecenione na 31pensow sztuka bo konczyl im sie termin waznosci(!).Zawsze mnie to smieszy jak rosliny maja wyznaczone terminy waznosci i sa przecenione na 5-20pensow.Zdrowe zywe rosliny.Zdarzylo mi sie zaladowac wozek wielka iloscia bazylii(5p szt),albo kilkoma skrzydlokwiatami olbrzymimi,aksamitkami,a ostatnio falenopsisem za 20p(i zakwitl!).Naciesze sie tym jakis czas a potem oddaje znajomym w dobre rece bo nie mam tyle miejsca i musze kontrolowac swoje kwiatowe zbieractwo.
Wracajac do rozmarynu planuje przyciac wszystkie czubki i uzyc na olejek do wlosow i te cztery male krzaczki wsadzic do kwadratowej duzej donicy,po tym wystawic na slonce.Jedna sciana budynku jest mocno nasloneczniona to tam powinno im byc dobrze.Do uniwersalnego podloza dodam troche piasku i pare lopatek vermikulitu.
Pozdrawiam Danka