Przedłuża pęd kawiatowy , ma jeszcze z ostatniego oczka rozgałęzienie w bok , gdzie opadłu 2 paczki i teraz da 3 nowe malusieńkie

Temu rozwija sie coraz więcej kwiatów na pędzie , ma równiez rozgałęzienie z ostaniego oczka i tam tez kolejno otwieraja się kwiaty

Ten na jednym pedzie przedłuzył pęd i miał 2 pąki z czego 1 się rozwinoł

Fioletowy nie dał się sfocić...

Biały z wielkimi kwiatami ma taki pędzik

odpoczywa i ma juz krótko ściętego pęda.. i nie wiem czy go całkiem nie ściąć.. , ale puszcza nowego listka :

A ten miał 4 pąki i 2 kwiaty a teraz ma 3 kwiaty i 3 puste miejsca po pąkch.. , ale chyba bedzie przedłużał pęda...

Tylko cambria jakaś uparta.. , ona potrzebuje duzo światła , żeby zakwitnąć... ? ja słyszałem że powinna byc w ciemnym miejscu , nawet bardzo... , bo ma ten czarny nalot na liściach od nadmiru światła i go nie potrzebuje dużo... . Niektórym kwitna po 3 razy do roku a mi od lipca oprócz liści nie rusza.. , nierobiłem jej zdjęcia bo jej nie lubie i bym ja najchętniej zamienił na falka , chociaz jak kwitła to kwiaty miała piękne.. , a teraz jest piękna zieleninka...
Musze koniecznie wybrać się na storczykowe zakupy..

Ale być może też , że ona się tak opiekowała.. , jak przyszedłem to razem z jej córką( mamą mojego kolegi.. ) tego storczyka , oraz drugiego którego dostała od innej osoby ( prawie łysego 20 pąków opadło... ) oraz takiego w przeokropnym stanie z przed kilku miesięcy.. , reanimowałiśmy i ściągaliśmy te przybrania.. , tą folie i wstążki.. Jednego ( tego w najgorszym stanie i najstarszego.. ) przesadziłem bo miał jakies strasznie zbite podłoże.. , podobne do spagnum....?

Jakbym się wybierał to sobie przyszykuje takie waskie wysoki pódło po proszku... idealne na storczyki... ( na transport oczywiście i nic poza tym.. ) , żeby ich nieowiało... Chociaz może będą tam się dusić.... , ale to tylko w krótkiej drodze do samochou i z samochdu do domu... Ktos z was może pomyslec , że panikuje.,.. , ale moim nawet taka krótka pprzechadzka na zimnie szkodzi..