Czosnek zimowy cz.1
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
W Polanie sprzedawane są w siateczkach po 5-6 główek. Ceny niestety nie pamiętam. Myślę , że w tej chwili na sprzedaż czosnku jest jeszcze trochę za wcześnie. Radził bym do firmy Polan przedzwonić bo gdy rok temu kupowałem swój czosnek, też go w ofercie sklepu nie mieli.
Pozdrawiam Jarek
- Piotr-eko
- 50p
- Od: 11 wrz 2009, o 01:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na moim polu ziemniaki,cebula,por są podgryzane i podziurawione,inne warzywa nie,postanowiłem w tym roku po zbiorach nasiać aksamitkę i w orać na zimę lub zasadzić czosnek,ale dowiaduję się tu ,że i czosnku się robaczki czepiają.Zaczynam z warzywami od 3 lat i czosnku jeszcze nie sadziłem muszę w październiku zasadzić,tylko czy nie za słaba ta moja ziemia przy lesie na dodatek.
-
- 50p
- Od: 8 kwie 2007, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W sklepie ogrodniczym kupiłem w końcu września na sztuki (główki), w następnych latach nasadzenia robiłem z własnych ząbków.kazek790 pisze:Kiedy mozna kupić nasiona, w tej chwili są niedostepne i w jakiej formie mozna je kupić (na sztuki czy wagę)?
I w jakiej cenie ewentualnie w jakich skepach ?
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Przedwczoraj wykopałam resztę wiosennego czosnku - jednak jakby odrobinę za późno, bo na dwóch główkach widać było już odchodzące ząbki. Generalnie jestem bardzo zadowolona z plonu 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zaczęłam wykopywać wiosenny czosnek ale przerwałam bo widzę ,że jeszcze rosną główki, ząbki jeszcze nie wszystkie grube.Dla mnie lekkie oddzielanie się ząbków od bulwy nie jest wadą a objawem dojrzałości i gotowości do zbioru.
Suzano jak uważasz, jednak w literaturze podają to jako sygnał "za późno" bo chwilę dłużej i może on zacząć kiełkować
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
JA też wczoraj wykopałem wiosenny. Jak jest w tej pierwszej zewnętrznej łusce to lepiej się przechowuje.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Chyba do przechowywania lepszy jest nierozdzielony (tak mi się kojarzy), poza tym on potem ucieka wgłąb (podobnosuzana pisze:Ja zaczęłam wykopywać wiosenny czosnek ale przerwałam bo widzę ,że jeszcze rosną główki, ząbki jeszcze nie wszystkie grube.Dla mnie lekkie oddzielanie się ząbków od bulwy nie jest wadą a objawem dojrzałości i gotowości do zbioru.

-
Łuski na wewnętrznych ząbkach czosnku są jeszcze bardzo śliskie i schodzi z takiego ząbka ze 2 dość grube warstwy skórki.Powinny być cieńsze skórki, mama widząc że wykopuję czosnek stwierdziła, że jeszcze za wcześnie.
Wiecie może czy jest już gdzieś dostępny czosnek zimowy? Chcę w tym roku wsadzić Harnasia, ale ani na stronie Polan, ani na Allegro nie ma jeszcze ząbków.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotr, za wcześnie, w II połowie września powinien się pokazać.
Pozdrawiam! Gienia.
Dzięki za odpowiedź. W takim razie pozostaje mi jeszcze trochę poczekać. Po wielu latach niezbyt udanych zbiorów czosnku wiosennego pora na zimowy. Miejmy nadzieję, że będzie znacznie większy...
-
A dlaczego nie wychodził Ci wiosenny?
Czosnek raczej zawsze udaje się czy to wiosenny czy zimowy.Może póżno sadziłeś wiosenny i trzeba użyżnić glebę.
Czosnek raczej zawsze udaje się czy to wiosenny czy zimowy.Może póżno sadziłeś wiosenny i trzeba użyżnić glebę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lip 2010, o 18:04
piotrq pisze:Wiecie może czy jest już gdzieś dostępny czosnek zimowy? Chcę w tym roku wsadzić Harnasia, ale ani na stronie Polan, ani na allegrooo nie ma jeszcze ząbków.
piotrq pisze:Wiecie może czy jest już gdzieś dostępny czosnek zimowy? Chcę w tym roku wsadzić Harnasia, ale ani na stronie Polan, ani na allegrooo nie ma jeszcze ząbków.
W POLANie czosnku już nie ma i nie będzie w tym roku:( Bo było go bardzo mało. W lipcu trzeba było już się na niego zapisywać.
Tzn. w pewnym sensie wychodził ale główki były stosunkowo małe, a niektórymi latami nawet nie wykształcały się ząbki. Wielu m.in. na tym forum chwaliło sobie zimowy i właśnie mam zamiar spróbować - może on okaże się silniejszy.suzana pisze:A dlaczego nie wychodził Ci wiosenny?
Eh, szkoda nastawiałem się właśnie na zamówienie z Polan. Może znajdę we wrześniu gdzieś w sklepach ogrodniczych, bo na targach etc. nie mam pewności, że otrzymam czosnek zimowy i pewny gatunkowo.piotreq6g6 pisze:W POLANie czosnku już nie ma i nie będzie w tym roku:( Bo było go bardzo mało. W lipcu trzeba było już się na niego zapisywać.