Kolory usychania iglaków Cz.1
-
- 200p
- Od: 8 wrz 2008, o 10:05
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 cze 2008, o 11:25
Jałowce proszą o ratunek

Tak wyglądają dzisiaj wszystkie moje jałowce: skyrockets i pospolite płożące. Problem zaczął się 2 lata temu na skyrocketach - zostały zaatakowane przez mszyce, mszyce zostały zlikwidowane, ale choroba przeniosła się na inne jałowce. Teraz jest duży problem, bo krzewów jest ponad 120. Ich wiek: 12 - 15 lat. Choroba występuje na młodych przyrostach.
Będę wdzięczna za rozpoznanie i poradę.
Witam,
Skyrockety posadzone zostały ok. 5lat, do tej pory były całe zielone, od zeszłych wakacji gdy były upały zaczęły od dołu schnąc i opadać im igły.
Co może być przyczyną?
Susza/upały czy może jakaś choroba?
I jak temu przeciwdziałać ?
Słyszałem o rożnych sposobach jak temu zaradzić, np obciąć suche gałązki.
Zaatakowało mi tak cały żywopłot, jedynie 3 szt. zostały całe zielone za grusza.
Proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić, żeby odzyskały dawny wygląd
poniżej zdjęcia jałowców zrobione wiosną:

Z góry dziękuję za odpowiedź
Skyrockety posadzone zostały ok. 5lat, do tej pory były całe zielone, od zeszłych wakacji gdy były upały zaczęły od dołu schnąc i opadać im igły.
Co może być przyczyną?
Susza/upały czy może jakaś choroba?
I jak temu przeciwdziałać ?
Słyszałem o rożnych sposobach jak temu zaradzić, np obciąć suche gałązki.
Zaatakowało mi tak cały żywopłot, jedynie 3 szt. zostały całe zielone za grusza.
Proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić, żeby odzyskały dawny wygląd
poniżej zdjęcia jałowców zrobione wiosną:

Z góry dziękuję za odpowiedź
Re: Jałowce proszą o ratunek
[quote="Ciotka Agi"]

Tak wyglądają dzisiaj wszystkie moje jałowce: skyrockets i pospolite płożące. Problem zaczął się 2 lata temu na skyrocketach - zostały zaatakowane przez mszyce, mszyce zostały zlikwidowane, ale choroba przeniosła się na inne jałowce. Teraz jest duży problem, bo krzewów jest ponad 120. Ich wiek: 12 - 15 lat. Choroba występuje na młodych przyrostach.
Będę wdzięczna za rozpoznanie i poradę.[/quote
W Łodzi większość tych iglaków tak wyglada, jedne w mniejszym drugie w większym stopniu.

Będę wdzięczna za rozpoznanie i poradę.[/quote
W Łodzi większość tych iglaków tak wyglada, jedne w mniejszym drugie w większym stopniu.

I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2009, o 07:18
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2009, o 07:18
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W/G to moze byc przędziorek jeszcze z zeszłego roku.tegoroczy ma wysyp w maju.Kup cos w ogrodniczym na przędziorka i zrób oprysk.W necie znajdziesz preparaty na to stworzonko
W maju pod koniec trzeba powtórzyc oprysk i niestety co roku pryskac ,ale wszystkie iglaki ,jakie masz
To moze tez byc mszyca świerkowa i w ogrodniczym powinni wiedzieć.

W maju pod koniec trzeba powtórzyc oprysk i niestety co roku pryskac ,ale wszystkie iglaki ,jakie masz

To moze tez byc mszyca świerkowa i w ogrodniczym powinni wiedzieć.
Niestety świerk jest nie do odratowania, miałam do czynienia z kilkoma świerkami, którym zasychały młode przyrosty (najpierw zmieniły kolor na lekko żółtawy ) i niestety padły
Jeden świerk usychał dwa sezony, niestety nie wiem jaka jest przyczyna, ale prawdopodobnie jest to jakaś choroba od korzeni.Na końcach tych przyrostów nie wytworzy już pąków.
Przędziorek i mszyca świerkowa atakuje starsze igły.

Przędziorek i mszyca świerkowa atakuje starsze igły.
Gosiagawel a ja bym zaryzykował, świerka podlałbym bioseptem i to dość sporo po wcześniejszym podlaniu go intensywnie wodą a igły opryskał bym porządnie siarczanem magnezu w dawce 300 gram na 5 litrów wody przy czym oprysk siarczanem powtórzyłbym co tydzień przez trzy tygodnie, miałem identyczną sytuację na świerkach conica i odratowałem, ładnie się już zazieleniają. 

- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
Chory iglak??
Ten iglak to "spadek" po poprzednim właścicielu ogrodu. Mam w sumie takie dwa. Wyglądają jak siedem nieszczęść. Podlewam, odżywiam, a efektów nie ma. Schną mu końcówki i ostatnio pojawiło się coś pomarańczowego - grzyby jakieś? Może ktoś wie co to jest i dlaczego iglakowi schną końcówki?? No i co mam zrobić z tym iglakiem?

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 maja 2009, o 21:43
- Kontakt:
Witam,
bardzo prosze o pomoc,sama nie znam sie w ogóle na ogrodnictwie, ale pisze na prośbę mamy - tuje moich rodziców zaczęły brązowieć, niektóre są całe czarne. Choruja niektóre nowe tuje (jednoroczne ) i starsze 3-4 letnie. Nie wszystkie sa brązowe, częśc jest zielona. Można je jakoś odratować? Przesadzić? Może ktoś zreknie ?
Drzewka podsypywali nawozem do tuji ok 2 tyg temu i siarczanem amonu (podobno facet w ogrodniczym tak doradził -by zakwasic ziemie).
Nie wiem nawet czy w dobrym wątku pisze ... moge tutaj czy w innym?
pozdrawiam
Ada

pozdrawiam
Ada
bardzo prosze o pomoc,sama nie znam sie w ogóle na ogrodnictwie, ale pisze na prośbę mamy - tuje moich rodziców zaczęły brązowieć, niektóre są całe czarne. Choruja niektóre nowe tuje (jednoroczne ) i starsze 3-4 letnie. Nie wszystkie sa brązowe, częśc jest zielona. Można je jakoś odratować? Przesadzić? Może ktoś zreknie ?
Drzewka podsypywali nawozem do tuji ok 2 tyg temu i siarczanem amonu (podobno facet w ogrodniczym tak doradził -by zakwasic ziemie).
Nie wiem nawet czy w dobrym wątku pisze ... moge tutaj czy w innym?
pozdrawiam
Ada

pozdrawiam
Ada