Świerk biały - Conica i inne - zasycha,zamiera

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Jo21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2025, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świerk biały - Conica i inne - zasycha,zamiera

Post »

Obrazek
Dzień dobry, mój ulubiony świerk ma problemy. Był opryskiwany olejem rydzowym przeciw przędziorkom, ale od kilku tygodni jest lekko żółtawy i miejscami zasychają końcówki igiełek.
Nie wiem czy to szkodniki, czy też grzyb... Na wiosnę był śliczny, soczysty i zielony.
Proszę o pomoc. Czy to agonia świerczka? Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Witaj na forum!
Pora użyć Magus albo inny preparat p. przędziorkom.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Jo21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! Zamówiłam preparat Magus, a jeszcze dzisiaj opryskam Ortusem, który przed chwilą dostałam w sklepie ogrodniczym. Zdam relację z walki o świerczka, który niespełna rok jest ze mną.

Czy można dodatkowo i kiedy można opryskać preparatem na grzyby? W sklepie odradzali robić to jednocześnie - w trakcie jednego oprysku.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Nie miałem przypadku choroby grzybowej na 'Conice'; z resztą na żadnym świerku. Jedynie zamieranie pędów- fytoftoroza przychodzi mi do głowy. Na to podlewa się wyłącznie zapobiegawczo fungicydem Aliette lub Previcur. Ale taki zabieg zabije też pewnie wszystkie grzyby mikoryzowe, które chyba wspierają i chronią lepiej niż amerykańska policja. Więc sam wybierz... A w sklepie co ci sprzedali/wcisnęli?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Jo21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za ostrzeżenie. Przekonałeś mnie. Powstrzymam się od chemicznych oprysków na grzyba i pozostanę tylko przy środkach na przędziorka. Na grzyby w sklepie dali mi Polyversum i preparat Scorpion.

Dzisiaj opryskalam śwerka Ortusem. Na zdjęciach chore drzewko tuż przed opryskiem.

W zeszłym roku przez moją niewiedzę padła kllkudziesięcioletnia, piękna sztuka świerka conica. Rosła w starym, zniedbanym ogrodzie i dobrze się trzymała aż do zeszłego lata. Nie umiałam mu pomóc i świerk obumarł w krótkim czasie. Ten maluch - z wielkim trudem zdobyty - jest ze mną od zeszłej jesieni. Jak padnie, to się załamię. ;:223 Serce boli, gdy roślina choruje i nie można jej uratować. Liczę na to, że dzięki Waszej wiedzy i doświadczeniu moja walka nie będzie skazana na porażkę i świerk się wyliże...

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”