Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

Dużo siły ,zdrowia i wytrwałości Martuś dla Was obojga ;:168 Piękne zdjęcia, ja ten moment przesiedziałam pod piecem ;:131 :lol:
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Martuś :wit ;:196 Przepraszam ,że tutaj mało piszę .
Kadry z listopada ,oszroniono- przymarzniętych roślin mega cudne .
Uwielbiam na takie patrzeć ,dziękuję za nie Martuś ;:180
W tablecie miałam zawirowania i straciłam kontakty.
Napiszę do Ciebie na Pw z prośbą :wink:
Tablet już nawet sie nie aktualizuje .
Niby marka super dobra ,ale cóż to znaczy w tym naszym szalonym świecie techniki.
Już jest za stary ;:oj
Marciu ,tak naprawdę nie wiem czy z chorobą można się oswoić ,rozumiem chorych
,ale oni powinni rozumieć osoby wspierające .
Tylko kto ma pomóc im wypracować takie zrozumienie ? Niby sami powinni.
Mąż mój nic nie mówi ,ale to też obciąża bardzo ,ponieważ to ja
muszę dopytywać jak pomóc w danym momencie .
Takie nie wiedzenie o co chodzi w sampoczuciu ,jest ogromnie wyczerpujące.
Martka popiszemy po za forum .
Tylko podrzuć tel na PW muszę ponownie go wpisać do tabletu.
Nienawidzę telefonów ,dużo za dużo tego sprzętu :(
Buziaki kochana ;:167 Trzymaj się mocno ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Zdjęcia bajkowo-piękne i jak z katalogu!!!! :D Dziękuje że poswięciłaś się na tym mrozie aby uwiecznić te pięknotki niezwykłe i nam jeszcze pokazałaś!!
Dużo zdrowia i sił do walki o nie ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, Małgorzato, Loki, Jolu, Bogusiu, Igo, dziękuję za słowa wsparcia ;:196 i za pochwały zdjęć zmrożonych roślinek, ;:180 .
Stwierdziłam, że liści jeszcze przybędzie po przymrozku, ( i miałam rację! ;:306 ), a urok chwili przeminie bezpowrotnie.
Liście ciągle wygrabuję z murawy, a nawet z rabat trochę, bo spadają zielone i gniją zamiast stworzyć suchą ściółkę, a i gryzoniom ułatwiają działanie ;:14 . Liczę na to, że na odkrytej ziemi, łatwiej dojrzeć ich działalność drapieżnikom, które pomogą mi zmniejszyć ich populację.
Znowu kilka bardzo ciepłych dni i ogród nie chce spać.
Różyczka dzielnie przetrwała przymrozki.
Obrazek

Najdzielniejsze chryzantemki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Barwinek kwitnie jeszcze czy już?
Obrazek

Stokrotki ciągle
Obrazek

Floksy jeszcze walczą.
Obrazek

Spóźnialskie krokusy.
Obrazek

Knautia ciągle produkuje pączki.
Obrazek

Wierzba zaczyna pokazywać kotki.
Obrazek

Wawrzynek rozwija kwiatki.
Obrazek

Kalina bodnantska chce kwitnąć i znowu mi zmarznie ;:145 .
Obrazek

I na koniec ciemiernik, to jego normalny czas.
Obrazek

Tyle jeszcze upolowałam wczoraj w ogrodzie, nie licząc karczownika ;:224 .
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne kwiecie. Z zachwytem na nie popatrzyłem. U mnie już ani chryzantemy ani floksy… A barwinki i ciemierniki jeszcze nie. Mam bezkwietny okres.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martusiu, pięknie jeszcze u Ciebie w ogrodzie ;:215 Jesienne kwiaty w towarzystwie wiosennych ;:oj Moje białe ciemierniki jeszcze nie pokazują pączków, zresztą one zwykle zaczynają kwitnąć najwcześniej na przełomie lutego i marca.
Ale, że wierzbowe kotki już zaczynają ...
Bardzo ładnie uchwyciłaś ulotny urok oszronionych roślin.
Przesyłam buziaki ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Witaj Marto :) Spędziłam sezon w Twoim ogrodzie i napatrzeć się nie mogłam jak dużo masz gatunków kwiatów w wielu odmianach, suszy wcale nie zaobserwowałam, przeciwnie, często pisałaś o deszczu na który ja czekałam bezskutecznie. Nie sposób wymieniać wszystkiego, ale bordowa piwonia mnie bardzo urzekła ;:173 , może dlatego, że na taką poluję. Teraz jest czas, żeby porobić zakupy internetowe, poszperać. Brakowało mi tylko zdjęć poglądowych na całe rabaty, żeby zobaczyć ja to wszystko wkomponowałaś. Tylko zdjęcie z czosnkami uchyliło trochę widoku na ogród. Czosnki imponujące i dużo, pewnie już jakiś czas są u ciebie w ogrodzie. Masz po prostu całe kolekcje niektórych gatunków ;:63 Miłego odpoczynku zimowego :)
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, za wcześnie przymroziło u Ciebie ;:185 , za to jest nadzieja, że wiosna przyjdzie szybciej! ;:333
Moje barwinki chyba już, biały też kwitnie!

Halszko, ;:196 sporo kolorów, to tylko skupionych na zdjęciach, niestety, ogólne widoki już nieszczególne :( , idzie zima!
Ciemiernik na zdjęciu zawsze kwitnie o tej porze, ale ten wyrywny, to powinien wiosną!
Niestety, zdjęcia nie mogę dodać, phishingiem straszą!

Miriam, witaj w moim ogrodzie :wit .
Bardzo dziękuję za pochwały dla moich kwiatuszków ;:180 . Bordowa piwonia, to Nippon Beauty. Mam jeszcze jedną w takim kolorku - Buckeye Belle.
Susza była i u mnie, ale w zarośniętym ogrodzie, nie jest tak odczuwalna. Poza donicami nie podlewałam niczego. Jednak zimą, trzy razy miałam śniegu po kolana, a potem do wiosny częste deszcze, sprawiły, że praktycznie ciągle miałam wodę w piwnicy, to znaczy, że ogród był nawodniony dogłębnie. Nawet zamierzałam poprzycinać astry i floksy, żeby znowu nie porosły na dwa metry, ale zrezygnowałam z tego, bo jeszcze w czerwcu były dosyć niskie, a później, w upały, i tak wyrosły mi nad głowę. Pewnie coś tam
ucierpiało od suszy, ale nie miałam głowy do ogrodu latem, wszystko okaże się wiosną.
Kompozycje ogrodowe? ;:oj - A co to jest? :;230 Jakieś 30 lat temu były usiłowania, ale kiedy z zamkniętymi oczyma, o każdej porze roku, trafiałam w miejsce, gdzie rośnie jakaś roślina, to już była nuda i mnóstwo trawy do koszenia (a kosiarki wprost nienawidzę!). Wtedy zaczęłam bałaganić w ogrodzie, a teraz już ten bałagan jest tak perfekcyjny, że czasem jestem zaskoczona tym, co mi zakwitnie :tan (chociaż to może być już skleroza? ;:306 ).
Kiedyś miałam wydzielony spory warzywnik, sadzik i jagodnik, a rabatki kwiatowe tylko wokół domu i wszystkim się podobało, a mnie coraz mniej. Dzieci wyfrunęły, męża prawie nie było, warzywnik zaczęły opanowywać kwiatki, wokół drzewek coś tam podsadzałam, żeby łatwiej było kosić, strumyki rabatek rozlewały się w rzeczki, a wyspy kwiatowe w małe morza. Drzewa i krzewy wydoroślały, przesłaniając widoki i perspektywy u mnie niewiele. ;:185 Jak oglądam pięknie skomponowane rabaty, to czasem mnie bierze chęć mieć takie u siebie, ale szybko mi przechodzi. Lubię patrzeć szczegółowo :D , poza tym ma być kolorowo i pachnąco.
Wiosną, latam z nosem przy ziemi, czasem nawet coś tam popielę, przesadzę i wykopię, a potem te maluchy zarastają floksy i mam spokój do jesieni, kiedy dostaję amoku wsadzania cebulek :roll: , bo wiosna musi być kwitnąca!
Zdjęć nie da się wkleić, to się rozpisałam ;:224
Zawsze zapraszam ;:168 , jak mnie przypilnujesz, to może postaram się o szersze kadry!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Marto, fajnie opisałaś swoje komponowanie ogrodu i ewolucję podejścia do tego :) Ja na razie czekam, aż mi się rośliny rozrosną na wsi :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ano przymroziło i przyśnieżyło u mnie wcześnie w tym roku.

A teraz 9°C i słońce. Bo niby czemu nie?

Jako człowiek, który nie ma trawnika i go nie kosi, za to wszędzie pełno kwiatów i krzewów i czasami ma wrażenie, że go ten busz pożre a niejednokrotnie patrzy na piękny kwiat, drapie się po głowie i mamrocze „a to ja to tutaj siałem lub sadziłem?” – świetnie rozumiem to, co opisałaś w ostatnim poście. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, teren masz duży, to jeszcze parę lat spokojnie możesz tylko sadzić! ;:138
Mogę Ci tylko pozazdrościć i podesłać trochę chabazi! ;:333 . Wcześniej coś mi się obiło o oczy, że kwiaty, to nie u Ciebie, że tylko to, co użytkowe???

Loki, takie niespodzianki, to nieszkodliwe, a nawet bardzo mile widziane. ;:333 Gorzej jak pamięć dopisuje i nie znajduję czegoś, co z całą pewnością sadziłam! ;:223

Tydzień z bardzo zróżnicowaną pogodą, trochę przymrozków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę słońca, które rozwinęło kwiat ciemiernika, który jeszcze parę miesięcy powinien smacznie spać ;:124

Obrazek

Biały barwinek też kwitnie i to chyba już, bo ma dużo pączków.

Obrazek

Białe korale śnieguliczki mają jakichś amatorów i już tylko resztki zostały,

Obrazek

za to na różową chętnych nie ma.

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Martusiu, ja rzeczywiście na razie skupiam się głównie na roślinach użytkowych, bo na inne czasu już brak. Niektóre kwiaty są również użytkowe, np. nagietki, jeżówki, aksamitki, róże pachnące i ich owoce. Mam też rośliny użytkowe w wersji bardziej ozdobnej, czyli leszczyny o purpurowych liściach, jabłonie ozdobne, które jednocześnie są dodatkowymi zapylaczami dla jabłoni owocowych, a potem będą zdobić mikrymi jabłuszkami, czy derenie jadalne, które niezwykle wcześnie kwitną, bo jeszcze w zimie, a potem mają mnóstwo czerwonych owoców. Lubię mieć dodatkową korzyść z uprawianych roślin. Nie mam potrzeby posiadania roślin typowo ozdobnych, bo wszystkie rośliny mają swój urok, nawet perz :wink: :)

Piękna jest ta różowa śnieguliczka. Nigdy na żywo jej nie widziałam :)
Faktycznie, co ś wyrywny ten ciemiernik i barwinki. Mam nadzieję, że dotrwają do wiosny.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, kiedy obsadzałam swój kawałek ziemi, to o internecie mogłam pomarzyć, a pobliskie szkółki oferowały jedynie iglaki, którymi obdarowywały mnie koleżanki, a kilka ukorzeniłam sama, jak i różne ozdobne krzewy.
Teraz to można by poszaleć, ale już miejsca brak.
Samotny dereń pod Uniwersytetem, zachwycał mnie swoimi kwiatami, chociaż nigdy nie owocował, ale nie udało mi się go ukorzenić, dopiero kilka lat temu spotkałam sadzonkę w markecie, ale o żółciutkiej chmurce kwiecia nadal marzę ;:306 , chociaż już dosadziłam mu towarzystwo. Na wiosnę zdecydowanie go przytnę.
Jabłonkę ozdobną też mam z tych starszych, o sporych jabłuszkach, w dodatku jakąś chorowitą i chętnie wymieniłabym ją na takie cudo oblepione czerwonymi maleństwami :tan
Szaleństwo pakowania wszystkiego w słoiki, już za mną, to skupiam się na tym, co kwitnie i pachnie ;:333 .
Śnieguliczkę możesz sobie oglądać naocznie już od wiosny, jeśli tylko chcesz ;:333 , mam krzaczek do wykopania.
Ta, nie rozłazi się rozłogami pod ziemią jak biała, tylko młode pędy, wyrastające z karpy, kładzie poziomo na ziemi i jak tylko niezauważysz, ukorzeni się na całej długości ;:14 , ale fajne ma te koraliki.

Dzisiaj nad ranem spadło trochę śniegu, ale jeszcze widać kolorki.

Obrazek

Miłek amurski, ukryty pod liśćmi katalpy, od kilku lat wyrywa się do kwitnienia już jesienią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może ten śnieg utrzyma się do niedzieli? Na wszelki wypadek bałwanka ulepiłam! :tan

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Jeszcze tyle masz kwitnień, niesamowite! :D A miłek pewnie myśli że to już luty; ciekawe czy w lutym będzie też próbował zakwitnąć? A sympatyczny bałwanek patrzy z zadowoleniem na ciebie i niemal się uśmiecha…wszakże to jego pora! Fajnie że tak przyprószyło i oby tak było na świeta troszke białego koloru w tej ponurocie!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ten cudowny krzew - kalina bodnantska, to jest pierwsza w sezonie kwitnąca roślina na mojej działce. No ale zazwyczaj dzieje się to dopiero na początku marca. No ale teraz? Takie pąki u Twojej? Może zakwitnie w styczniu ;:oj Kolejna anomalia pogodowa ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”