Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie
Chciałabym wiedzieć czy maliny np. z targowiska miały kontakt z roundapem. Roundap stosują na szeroką skalę prawie wszyscy producenci rzepaku i gryki
Teraz malinki (?)...

Kasia
moje? no na sprzedasz. to Cię pewnie nie zaskoczę mówiąc że wszystko co kupujesz na targu miało większy lub mniejszy kontakt z chemią. tego nie unikniemy. 

Niestety. Nastawiając sie na uprawe towarowa bez chemii się nie obędzie. Za duże ryzyko strat. Ja mam na działce szpaler malin powtarzajacych o długości 20 metrów i nigdy nie stosowałem żadnej chemii. Ale dla mnie to żadne ryzyko. Najwyżej zbiore w danym roku troche mniej ale zdrowych. A o chwastach, zwłaszcza wieloletnich, to trzeba myslec przed wsadzeniem malin. Jeżeli są zaperzone przygotowac im inne stanowisko wolne od chwastów i przesadzić. To malinom wyjdzie tylko na zdrowie, bo nie moga w nieskończoność róść w jednym miejscu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
dobrze powiedzieć przesadzić. jak przesadzić 0,5 ha malin? no właśnie.. 

No tak. Ja miałem na myśli uprawe amatorską . Przy takim areale to faktycznie pozostaje ugór herbicydowy. Choć... jak by się pomyślało...mozna by zwinąć te maliny i zrobic jeszcze na tym interes.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak byłam mała chodziłam na maliny do jednej pani, która była już wtedy taką babcią chodzącą o lasce. Ta pani miała uprawę malin, ok 0,25h - wysokie maliny w rzędach, miały ze 2 metry wysokości, z długimi owocami. Nie pamiętam, żeby ona to czymś psikała, a chwasty tam specjalnie nie rosły.. O roundupie nikt nie słyszał. Niestety nie pamiętam również, czy nie było ściółkowane, ale na pewno nie agrowłókniną bo jej wtedy nikt tam na oczy nie widział. Ziemia gliniasta. Czyli podejrzewam, że jednak da się.
loeb zauważ że takie 2 metrowe maliny to już mają wypełnioną luke miedzy sobą. mowa tu o rocznych malinkach które sie tak jeszcze nie rozrosły
gdy się rozrosną tworzą silny system korzeniowy wiec chwasty nie mają siły przebicia
chyba 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak handlowo to ja bym sadziła Canby. Znana już od dawna odmiana, bardzo plenna, owoce średniej wielkości. Sadzonki najlepiej wziąść ze specjalistycznych szkółek bo takie kopane to wyradzają się na nich owoce.
ahaś
może ktoś sie jeszcze odezwie?

- basia_1987
- 50p
- Od: 11 sie 2009, o 13:53
Chciałam zapytać, czy posadzone w jesieni ubiegłego roku maliny jesienne należy przyciąć wiosnę?Jesienią po posadzeniu nie przycięłam, gdyż wydawały mi się i tak dość krótkie te sadzonki miały ok 20 - 30 cm? Czy skrócić je teraz czy już zostawić w spokoju?
"Zacznijmy wszystko od nowa. Przyroda postępuje tak każdego roku"
Czy ktoś z Was uprawia malinę ´Himbo Top´. Jeśli tak to bardzo proszę o podzielenie się uwagami na temat tej odmiany. Kupiłam kilka sadzonek. Malina ta była polecana ze względu na takie walory jak np. obfitość owocowania. Podobno jest odmianą stale owocującą. Czy to wszystko prawda?

Dziękuję Lex. 

Piszesz że jesienne, to zapewne owocują na tegorocznych pędach. Skrócić do powierzchni ziemi. Jeśli była dobrze ukorzeniona sadzonka, wypuści ona ze 2-3 nowe pędy.basia_1987 pisze:Chciałam zapytać, czy posadzone w jesieni ubiegłego roku maliny jesienne należy przyciąć wiosnę?Jesienią po posadzeniu nie przycięłam, gdyż wydawały mi się i tak dość krótkie te sadzonki miały ok 20 - 30 cm? Czy skrócić je teraz czy już zostawić w spokoju?
wodnik