Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

Chciałabym wiedzieć czy maliny np. z targowiska miały kontakt z roundapem. Roundap stosują na szeroką skalę prawie wszyscy producenci rzepaku i gryki :( Teraz malinki (?)...
Kasia
Awatar użytkownika
Technik21
50p
50p
Od: 24 sty 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moje? no na sprzedasz. to Cię pewnie nie zaskoczę mówiąc że wszystko co kupujesz na targu miało większy lub mniejszy kontakt z chemią. tego nie unikniemy. :(
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Niestety. Nastawiając sie na uprawe towarowa bez chemii się nie obędzie. Za duże ryzyko strat. Ja mam na działce szpaler malin powtarzajacych o długości 20 metrów i nigdy nie stosowałem żadnej chemii. Ale dla mnie to żadne ryzyko. Najwyżej zbiore w danym roku troche mniej ale zdrowych. A o chwastach, zwłaszcza wieloletnich, to trzeba myslec przed wsadzeniem malin. Jeżeli są zaperzone przygotowac im inne stanowisko wolne od chwastów i przesadzić. To malinom wyjdzie tylko na zdrowie, bo nie moga w nieskończoność róść w jednym miejscu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Technik21
50p
50p

Post »

dobrze powiedzieć przesadzić. jak przesadzić 0,5 ha malin? no właśnie.. :D
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

No tak. Ja miałem na myśli uprawe amatorską . Przy takim areale to faktycznie pozostaje ugór herbicydowy. Choć... jak by się pomyślało...mozna by zwinąć te maliny i zrobic jeszcze na tym interes.

:wit
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Jak byłam mała chodziłam na maliny do jednej pani, która była już wtedy taką babcią chodzącą o lasce. Ta pani miała uprawę malin, ok 0,25h - wysokie maliny w rzędach, miały ze 2 metry wysokości, z długimi owocami. Nie pamiętam, żeby ona to czymś psikała, a chwasty tam specjalnie nie rosły.. O roundupie nikt nie słyszał. Niestety nie pamiętam również, czy nie było ściółkowane, ale na pewno nie agrowłókniną bo jej wtedy nikt tam na oczy nie widział. Ziemia gliniasta. Czyli podejrzewam, że jednak da się.
Awatar użytkownika
Technik21
50p
50p

Post »

loeb zauważ że takie 2 metrowe maliny to już mają wypełnioną luke miedzy sobą. mowa tu o rocznych malinkach które sie tak jeszcze nie rozrosły :D gdy się rozrosną tworzą silny system korzeniowy wiec chwasty nie mają siły przebicia :D chyba :)
Awatar użytkownika
Technik21
50p
50p

Post »

:wit mam pytanko do tych co uprawiają malinkę w mniejszym lub większym stopniu. chcę posadzić trochę letniej maliny. może jakieś odmiany? i odczucia z nią związane?? :lol:
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Jak handlowo to ja bym sadziła Canby. Znana już od dawna odmiana, bardzo plenna, owoce średniej wielkości. Sadzonki najlepiej wziąść ze specjalistycznych szkółek bo takie kopane to wyradzają się na nich owoce.
Awatar użytkownika
Technik21
50p
50p

Post »

ahaś :D może ktoś sie jeszcze odezwie?
Awatar użytkownika
basia_1987
50p
50p
Od: 11 sie 2009, o 13:53

Post »

Chciałam zapytać, czy posadzone w jesieni ubiegłego roku maliny jesienne należy przyciąć wiosnę?Jesienią po posadzeniu nie przycięłam, gdyż wydawały mi się i tak dość krótkie te sadzonki miały ok 20 - 30 cm? Czy skrócić je teraz czy już zostawić w spokoju?
"Zacznijmy wszystko od nowa. Przyroda postępuje tak każdego roku"
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Czy ktoś z Was uprawia malinę ´Himbo Top´. Jeśli tak to bardzo proszę o podzielenie się uwagami na temat tej odmiany. Kupiłam kilka sadzonek. Malina ta była polecana ze względu na takie walory jak np. obfitość owocowania. Podobno jest odmianą stale owocującą. Czy to wszystko prawda?
;:88
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Dziękuję Lex. :D
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

basia_1987 pisze:Chciałam zapytać, czy posadzone w jesieni ubiegłego roku maliny jesienne należy przyciąć wiosnę?Jesienią po posadzeniu nie przycięłam, gdyż wydawały mi się i tak dość krótkie te sadzonki miały ok 20 - 30 cm? Czy skrócić je teraz czy już zostawić w spokoju?
Piszesz że jesienne, to zapewne owocują na tegorocznych pędach. Skrócić do powierzchni ziemi. Jeśli była dobrze ukorzeniona sadzonka, wypuści ona ze 2-3 nowe pędy.
wodnik
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”