Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
Tydzień temu posadziłem nektarynę "Fantasia" i dwie brzoskwinie "Kernechter", czyli stare, niemieckie odmiany. Jesienią dosadzę brzoskwinię Rakoniewiecką. W tym roku odtwarzam wspomnienie z dzieciństwa z ogrodu babci w Brzegu, gdzie jeszcze w latach 80. mieliśmy kilka późnych, dojrzewających pod koniec września brzoskwiń (ostatnie wycięte zostały w 2001 r.). Jest u nas w okolicy Brzegu parę sadów brzoskwiniowych, jednak zamierzam posadzić mały sad właśnie starych odmian tych wspaniałych drzew.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Chciała bym skrócic drzewo brzoskwini 10 letnie .
Kiedy jest najodpowiedniejszy czas na takie cięcie.
Co do zasady po zbiorze owoców, ale nie później jak do końca sierpnia. Inny termin to od przedwiośnia do końca kwitnienia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
To chyba poczekam do sierpnia ,bo owoce będą już dojrzale ,to zetnę najwyżej z owocami.
A z wiśniami? Też ta sama zasada?
Asia
A z wiśniami? Też ta sama zasada?
Asia
Drzewa owocowe owocujące w lecie tniemy po zbiorze owoców. Tyle że te nie wcześniej jak w połowie lipca bo inaczej wilki z cięć powyrastaja. Drzewa owocujące jesienią tniemy najlepiej na dwa razy - w sierpniu niepotrzebne nowe przyrosty a na przedwiośni/wiosna resztę
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
W tym roku kupiłam parę drzewek owocowych w tym brzoskwinię Inkę. Drzewka zostały posadzone w marcu. Wczoraj zauważyłam, obok pąków liściowych kilka kulistych pąków kwiatowych. Teraz proszę o radę co zrobić. Czy pozwolić drzewku zakwitnąć? Czy raczej oberwać te pąki? A może niech zakwitnie ale oberwać zawiązki? Albo zostawić jeden owoc na spróbowanie?

W tym roku kupiłam parę drzewek owocowych w tym brzoskwinię Inkę. Drzewka zostały posadzone w marcu. Wczoraj zauważyłam, obok pąków liściowych kilka kulistych pąków kwiatowych. Teraz proszę o radę co zrobić. Czy pozwolić drzewku zakwitnąć? Czy raczej oberwać te pąki? A może niech zakwitnie ale oberwać zawiązki? Albo zostawić jeden owoc na spróbowanie?
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym oberwał pąki kwiatowe. Niech siła idzie w odbudowę systemu korzeniowego i nowe przyrosty.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Owoc i tak najprawdopodobniej zrzuci. A nim to nastąpi, będzie bez sensu tracić siły.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja mam pytanie odnośnie przemarzania kwiatów moreli Early Orange - aktualnie jest u mnie w pełni kwitnienia, czy mróz rzędu minus 1-2 stopnie oznacza śmierć dla tych kwiatów czy takie minimalne przymrozki jest w stanie przetrwać?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
W czasie kwitnienia tez można ciąć.Pelasia pisze:Chciała bym skrócic drzewo brzoskwini 10 letnie .
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Kwiaty moreli przed zakwitnięciem wytrzymują do -4.5*C ( do 10% ) bez znaczących uszkodzeń a przy temperaturze do -10 *C mamy 90% uszkodzeń kwiatów .
-podczas kwitnienia od -3 do -5,5
-po przekwitnięciu od -1 do -5
-podczas zawiązywania owocu od -0,5 do -4,5
-na zawiązany owoc od -0.5 do -3
Early Orange juź przekwitł a na Goldrich z 5 % kwiatów nie przekwitło , Harcot Karola w pełni kwitnienia a Vesna i Hargrand dopiero zaczęły kwitnąć .
Dodam że już kwitną brzoskwinie śliwy japońskie a pierwsze kwiaty pojawiły się na czereśniach i śliwach
Odmiany Moreli które nie będą owocować bez zapylacza to Early Orange , Early Blush , Harcot , Miodowa , Heja , Wczesna z Morden ,Orangered , Goldrich , Hargrand , Robada .
-podczas kwitnienia od -3 do -5,5
-po przekwitnięciu od -1 do -5
-podczas zawiązywania owocu od -0,5 do -4,5
-na zawiązany owoc od -0.5 do -3
Early Orange juź przekwitł a na Goldrich z 5 % kwiatów nie przekwitło , Harcot Karola w pełni kwitnienia a Vesna i Hargrand dopiero zaczęły kwitnąć .
Dodam że już kwitną brzoskwinie śliwy japońskie a pierwsze kwiaty pojawiły się na czereśniach i śliwach
Odmiany Moreli które nie będą owocować bez zapylacza to Early Orange , Early Blush , Harcot , Miodowa , Heja , Wczesna z Morden ,Orangered , Goldrich , Hargrand , Robada .

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Gdzie bym nie czytał to Early Orange nie wymaga zapylacza.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
No ja też kupiłem ją z przekonaniem, że samopylna...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
Jesienią ok listopada posadziłem brzoskwinię redhawen i do teraz kompletnie ją nic nie rusza , inka już ma kwiaty a ta nawet pąka nie ma nabrzmiałego , wywalić i dać nową czy czekać jeszcze ?
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.