Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Halinko, te moje wilczomlecze się nie rozsiewają. Przynajmniej na razie na takie natrafiałam i takich tylko poszukuję. Zaryzykowałam z groszkowym (przeciwko nornicom), ale ten też jakoś się u mnie nie wysiewa.
Nie za bardzo wiem jak prowadzić ten mirtowaty, jak go zagęścić. Twój jest śliczny. mój od trzech lat się płozy jedną gałązką. A jak ją zetnę to boję się, że przepadnie, tak jak przepadła mi poprzednia kępka tego drobnego wilczomlecza. Nie jest u mnie ekspansywny więc nawet się zastanawiam nad dokupieniem go, może wtedy będą większe okazy.
Z jednorocznych to w tym roku na pewno będę chciała upolować bordową irezynę.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Andrzeju u mnie jak na razie to tylko wspominki :D Obiecuję, że od wiosny to się zmieni :D

Beatko moje wilczomlecze też do tej pory nie mają siewek, a ten mirowaty pierwszy zginął nawet nie widziałam kiedy. Na wiosnę dostałam od fb znajomej i posadziłam w dwóch miejscach i ładnie się rozkrzewiły. Swojego może uszczypnij to może się ruszy . Jeżeli moje do wiosny przetrwają to mogę się z Tobą podzielić :D Tej irezyny nie znam, sprawdziłam i widzę, że ma ozdobne liście. Czy chcesz ją na jakąś obwódkę czy też do kompozycji? Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:196

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och, jakie piękne kompozycje w donicach! :uszy Świetnie wyglądają limonkowe albo żółte rośliny w zestawieniu z "czarnymi". Nic tylko się uczyć jakie rośliny sadzić obok siebie. Ciemny fiolet z jasnymi delikatnymi listkami (komarzycy?) też super wygląda.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Witam Halinko ;:167 ;:196 Jakie cudne kolory i to takie jakich szukam .Czyli fioletów ,granatów ,niebieskiego .Chyba latem trzeba odwiedzić ogrody koleżanek :;230 .A póki co to piekna w naszym rejonie zima i oby jeszcze potrwała .Zdrówka Halinko i dobrych dni ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko :wit Zachwyciłam się Twoją sundavillą. Piękny okaz ;:63 Ja jakoś nie potrafię przechowywać przez zimę tych pięknych roślin, choć warunki do przechowywania mam idealne - na górze mam minimalnie ogrzewany pokój z dużym oknem więc temperatura i światło w sam raz do zimowania doniczkowców. Jednak albo przesuszę, albo przeleję i na wiosnę mam same patyki. Już chyba z trzy razy próbowałam ;:223
Teraz próbuję przezimować bugenvillę, na razie opadły jej wszystkie liście i wygląda marnie ;:174 ale jeszcze się nie poddaję, podlewam ją delikatnie i obserwuję. A Ty Halinko jak przechowujesz swoją sundavillę?
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Zima puchową czapą nakryła świat a u Halinki cieplutkie i kolorowe wspominki, aż miło popatrzeć. ;:oj ;:oj ;:oj
Trzymaj się zdrowo kochana. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Zima w końcu dotarła i do mnie na dobre. Dzisiaj o 5 rano było -15, teraz -8 , a na dodatek cały czas intensywnie pada śnieg :tan
Tymczasem na parapecie coś już budzi się do życia :heja

Kasiu dziękuję i miło mi, że wpadły Ci w oko moje doniczkowe zestawy ;:167 Wprawdzie mało mam w doniczkach, gdyż bardzo atakują mrówki, ale zawsze coś tam mam ; ;:79 ;:cm

Bogusiu miło Cię znowu widzieć, ;:167 gdzieś nam przepadłaś, chyba w tych zaspach. ;:306 Pozdrawiam cieplutko ;:79 ;:cm

Halszko tą sundavillę udało mi się przetrzymać przez trzy sezony, białą dwa i zawsze zrzucają liście. Pierwszy sezon zimowałam w piwnicy i było ok. W następnym w domu na klatce schodowej ,ale jak wypuściły nowe listki dopadły je jakieś robaczki, całe listki były oblepione i wyrzuciłam je na balkon. Oczywiście zapomniałam o nich, a że jeszcze były mrozy to białą straciłam, a czerwoną jeszcze jakoś odratowałam. W następnym sezonie było to samo i w końcu wyrzuciłam. :cry: Nie dla mnie są rośliny które należy zimować w pomieszczeniu ;:218 Pozdrawiam cieplutko i życzę powodzenia ;:167 ;:79 ;:cm

Dzisiaj za oknem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na parapecie:

Obrazek
]
Obrazek
Przepraszam za kiepskie zdjęcia :wink:

Stasieńko dzisiaj nie mogę już narzekać, jest super ;:333 Szkoda tylko , że idzie ocieplenie, mogło by potrzymać ze dwa tygodnie :D Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Halinko co na parapecie już kiełkuje. Zima doszła do Ciebie, takie mrozy, u nas już odpuściły dziś było rano -5st.
Oby wilczomlecz z północy był mocny, teraz jak pomyślałam mam jednego wilczomlecza griffitha i ten u mnie bardzo słabo przyrasta, a inne odmiany pięknie rosną, ten o którym wcześniej pisałyśmy rozsiewa się jak zwariowany, muszę każdego roku siewki tępić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Halinko a co tam pokazuje kiełki?
Jeszcze masz fajną zimę.U mnie rano było dość mrożno,ale poszłam do sklepu. ;:65
:wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ależ mi zapachniało wanilią na sam widok pięknie kwitnącego heliotropu! :tan :tan
Zimę też widzę u Ciebie piękną, bielusieńką, a roślinki okryte grubą puchową pierzynką. ;:215
Trzymaj się zdrowo i cieplutko, Halinko. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit :wit
Dorotko, Danusiu, Lucynko zima przyszła, ale na krótko :wink: Dzisiaj już tylko 2 stopnie, później ma być ok.5 i tylko narobi pluchy. Na parapecie mam eksperymentalne wschody cann i przytargałam z gospodarczego doniczkę z hiacyntami, które bardzo późno wsadziłam i w dodatku chyba za głęboko. Wczoraj byłam w sklepie i w kwiaciarni pokazały się pierwsze prymulki, już mnie rączki świerzbiły, aby je przygarnąć, ale dałam sobie na wstrzymanie ;:306
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Halinko zima już powoli w odwrocie, zapowiadają jeszcze w lutym mrozy. Tak mi się zdawało, że na zdjęciach siewki podobne do cann, czy to jakieś odmiany szczególne.
Wczoraj w sprzedaży widziałam piękne hiacynty, już miałam kupić, ale stwierdziłam poczekam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko, to mnie trochę pocieszyłaś, że nie tylko ja nie radzę sobie z przezimowaniem sundavilli, choć z drugiej strony szkoda tej Twojej pięknej rośliny ;:174 :cry:
Dziś zobaczyłam, że moja bugenvilla zaczęła wypuszczać maleńkie listki, to znak, że jej nie zabiłam, jest szansa, że coś z niej będzie
Widzę kiełkujące kanny, ciekawe jakie będą ;:7
Wiesz kiedy można się spodziewać kwiatów ?
Miłego wieczoru Halinko ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halinko
Cudne widoczki zimowe.
A co do prymulek.
Ja niestety nie mogłam się oprzeć pokusie i jedną prymulkę kupiłam dzisiaj.
Sprezentowałam sobie jeszcze dwa pierwiosnki kubkowate.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit
Dorotko nie znam z jakich odmian pochodzą nasiona cann. Wiem tylko, że jedne pochodzą z pod krakowskiego teatru, a drugie 9 nasionek dostałam od młodego pasjonata tych roślin :D Z tego co wie, to z nasion nie uzyskamy cech matecznej rośliny, ale za to będzie zdrowa i można uzyskać też ciekawą odmianę :heja Nie skusiłaś się na doniczkowe, ale za to sprawiłaś sobie piękny bukiecik tulipanów ;:138 U mnie zima też już odchodzi, mało co z niej zostało. ;:167 ;:196

Halszko głowa do góry, jest nas więcej takich :D Moja sąsiadka ma te sundaville co roku, ale jeszcze nie udało jej się przezimować, a jest co u niej podziwiać . Lubi rośliny mało spotykane :) Nie znam bugenvilli, ale cieszę się, że wypuszcza listki, tylko uważaj teraz na atakujące robaczki, chyba przędziorki :wink: Canny z nasion mają kwiaty tego samego roku, też jestem ciekawa czy mi się uda i co z nich wyjdzie :heja
Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu ;:167 ;:196

Ewuniu dziękuję :D Słusznie postąpiłaś, że sobie kupiłaś piękne prymulki ;:215 Dzisiaj jak jeszcze będą też kupię, chociażby na weekend. Mnie w domu szybko padają :wink: Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:196

W czwartek za płotem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”