Pod Dębem ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
DzonaK

Re: Pod Dębem ;)

Post »

:wit
Dziś pogoda jest okropna , nie dość się dość mocno wieje , to leje . Z tego że pada to akurat się cieszę , bo ziemia wyschnięta na wiór . Mały się smarka mnie boli ucho i gardło zaczyna się sezon na choroby :(

ed04 Witaj Edwardzie . Sumak już się zadomowił więc mam kolejnego chwasta do walki . Trochę o nim poczytałam i wolę jednak nie mieć go w swoim ogrodzie .

Igala jak to się stało , że ja Cię pominęłam w poprzednim poście wybacz mi to chyba z pośpiechu . No dobrze przekonaliście mnie nie będę zamykać wątku ;:138 Jak będzie śnieg to na pewno będę robiła zdjęcia , więc też się pochwalę :tan . Widzisz co dwie głowy to nie jedna , dobry pomysł z tą suszarką ;:173 Dziękuję :lol:

korzo_m dobrze , dobrze nie zamykam już wątku he he . Dorotko piszesz , że wkładasz liście worki , masz na myśli takie worki czarne plastikowe czy jakieś specjalne ??? Hmm może fajny pomysł ale gdzie ja to bym miała przechowywać żeby nie zagracać ogrodu i nie szpeciło widoków ;:65

marzena06 Masz rację Marzenko potem mogę żałować jak mi się uda jakieś piękne zdjęcia zrobić :tan

Iwonka1 Co racja to racja , zapomniałam , że siewki będą do pokazania i pewnie jakieś zimowe zdjęcia też się znajdą :D

JAKUCH Jadziu abonament to ja już dwa razy wykupiłam , ale nie dlatego , że chce więcej zdjęć na raz wrzucać , nawet nie wiedziałam że jest taka opcja . Wykupiłam bo mi wcięło wszystkie zdjęcia z postu , coś tam pisało o wykupieniu abonamentu .Milin wycięłam i chciałam dać mu nowe miejsce , ale nie chce się tam przyjąć , za to w starym puszcza nowe pędy . Nie dość , że walcze z bzem i leszczynami to teraz kolejny chwast do wycięcia . Mamy my się z tymi ogrodami :D

Aklat Witaj Anetko w moim ogrodzie nie widzę linku do Twojego ogrodu pod Twoim opisem , czy masz swój wątek założony jak nie to zapraszamy do założenia , a jeśli masz to dobrze jest w swoim podpisie go umieścić , żeby każdy wiedział gdzie ma trafić :tan . Zapraszam częściej :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No moje też maja coraz większe pąki i myślę ,ze tak jak w ubiegłym roku zamiast na Święta zakwitną teraz oczywiście chodzi mi o kaktusy Bożonarodzeniowe.Udręka z takimi roślinami które idą rozłogami dlatego takich delikwentów nie mam a jeśli już jaką bylina tak się rozłazi to daje w doniczkę i po kłopocie .Niestety jak sie taki ogródek obejmuje w posiadanie to potem udręka opanować te wszystkie siewki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu na pewno będę zaglądać :)
Nie mam na razie swojego wątku. Może na wiosnę o tym pomyślę. Dopiero od zeszłego roku jesteśmy właścicielami działki i cały ten sezon zajeło nam remontowanie domu i czyszczenie ze śmieci działki (niestety) ale liczę, że w przyszłym roku uda się zadbać też o ogród :)
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu witaj :wit

Dołączam do jesiennych przeziębieniuchów ;:224 Wirus od córki zaszczepiony, ona ma się już dobrze, ja natomiast z katarem walczę ;:134 Pogoda za oknem daje popalić.Wieje i leje, nic ciekawego.Kuruję się,a tak miałabym chęć wybrać się na działkę.Już dawno nie byłam i myślę co tam się dzieje.Chyba za tydzień dopiero ma przestać padać.
Na szczęście przed załamaniem pogody działka została skoszona :uszy
Dobrze, że nie zamykasz wątku, nawet zimą można wstawiać zaległe fotki z lata lub zimowe równie ciekawe.

Pozdrawiam serdecznie :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Asiu! U mnie też nareszcie się rozpadało. ;:138 Tylko po co ten wiatr?! ;:223
Niejednego chwasta jeszcze znajdziesz do wykarczowania, ale każdy z nas, kto odziedziczył rośliny po kimś, miał (ma) ten sam problem. :oops: Ja od lat walczę z podagrycznikiem i za nic nie mogę się go pozbyć. ;:124
Pozdrawiam i zdrówka Wam życzę. ;:167 ;:167 Buziaki dla synusia. ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Zawsze jest jakiś kąt w ogrodzie, który nie chcemy pokazywać. Worki z liśćmi ustawiam przy kompostownikach. Kiedyś kupowałam worki czarne duże jak na śmieci, dla mnie były po napełnieniu za ciężkie do przenoszenia. Od dwóch lat dostaję od siostrzenicy worki po węglu, są dużo mocniejsze, mniejsze nie mam kłopotów z ich przenoszeniem.
Po roku super ziemia liściowa powstaje. Każdy worek dostaje garsteczkę kompostera, polewam wodą, worek zostaje podziurkowany, aby powietrze dochodziło, żeby liście nie zapleśniały. Można zamiast kompostera dodać mocznika. Dlaczego tak daję do worków, bo mam małe kompostowniki i szybko zapchałabym je liśćmi. W sezonie letnio- wiosennym warstwy kompostu są przesypywane przekompostowanymi workowymi liśćmi.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
DzonaK

Post »

Kochani tak na szybko wpadam po poradę w wolnej chwili odpowiem na wasze posty dziękuję że mnie odwiedzacie cały czas.

Dostałam trochę roślin już mówię co i jak :

Zdrewniałe patyczki :
- hortensja ogrodowa i bukietowa
- jaśminowiec
- żylistek
- forsycja
- tawuła różowa
- Krzewuszka
- hibiskus biały i bordowy

Do tego lilie drzewiaste , juka i marcinki

Nie wiem co zrobić w sumie jak najlepiej zrobić żeby coś z tego wyszło , kupiłam ukorzeniacz do zdrewniałych i nie wiem czy to w ziemie w całości wsadzić czy może lepiej w domu w donice . Z tym że nie mam zimnych miejsc żeby miały odpowiednią temperaturę .
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18

Post »

W najnowszym numerze Gardeners World jest o ukorzenianiu zdrewniałych pędów. To są dwie strony z instrukcją co dokładnie zrobić, mogę zrobić zdjęcie i wrzucić. To chyba nie jest niezgodne z regulaminem? :?:
Aneta
Początkująca ogrodniczka
DzonaK

Post »

Mam chwilkę czasu na forum . Jak nie ma ogrodu to w domu też sporo roboty się znajdzie .

JAKUCH Jadziu pewnie jak by kto wcześniej o to dbał to nie było by teraz problemów . Chociaż w ogrodzie zawsze są , jak nie gryzonie to choroby , jak nie choroby to chwasty taki urok ogrodnika . :lol:

Aklat Anetko dostałam maila i bardzo Ci dziękuję za pomoc . Będę kibicować i namawiać Cię do założenia wątku , zawsze ktoś Ci usłuży radą i sadzonkami się podzielą wiem co mówię . My mieszkamy tu od sierpnia też odchwaszczamy i w dalszym ciągu czyścimy działkę , może już nie z taką intensywnością jak na początku bo niestety coraz zimniej a ja muszę uważać na swojego malucha , bo zeszły rok na dosłownie w Nowy Rok wylądowaliśmy w szpitalu i cały czas miał zapalenie krtani . Więc na dzień dzisiejszy ja wpadam na chwilę jak śpi szybko zgrabić liście a Robert w weekendy robi resztę . Dużo mi już tu podpowiedzieli z czego jestem bardzo zadowolona a i sadzonki też dostałam od dobrych duszyczek . ;:167

Annes 77 pogoda u mnie przynajmniej jest bardzo okropna tak dziś wieje , że nosa nie wyściubiłam . Zdrówka życzę bo to najważniejsze my się z synem kurujemy herbatkami z pigwą i już jest lepiej :wink:

plocczanka Lucynko dziękuje za buziole dla malucha. Wiatr dziś przechodzi sam siebie jeszcze te ostrzeżenia w tv strach się bać . Kazali wszystko co może fruwać pozabezpieczać . Zdrówka i dla Was życzę dużo dużo , bo troszkę ostatnio przechorowałaś.

korzo_m Dorotko fajny pomysł z tymi workami , może i ja coś pomyślę . :tan

A pro po chwastów ten jest nawet ciekawy , ale nie zostanie u mnie bo się jeszcze rozbisurmani gagatek ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

https://www.youtube.com/watch?v=YEwHrJVJvcU&vl=pl Joasiu ten facet dobrze radzi on nawet w ten sposób ukorzenia róże. Zdaje to egzamin .To raczej nie chwast to Ostropest plamisty bardzo pożyteczna roślina jej nasionka regenerują wątrobę U mnie raz go posadziłam i nie chciał rosnąć. On sie tak nie rozrasta, a niejeden chciałby go mieć w swoim ogródku Spoko
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Asiu,roboty w jesieni mamy dużo ,ale i na wiosnę chyba jeszcze więcej ,no cóż tak lubimy ;:306 wymyślamy co rusz coś nowego do zrobienia ,ja teraz na grzybach ,tak mało byłam w tym roku w świętokrzyskim bo nie miałam czasu ,a tak lubię bywać w tych pięknych lasach,w ogrodzie robota zaczeka ,czytam ,że się zaziębiliście z synkiem ,wiec życzę zdrówka ,pogoda taka zdradliwa ,herbatka z liści malin i sokiem malinowym i imbirem się przyda ,sok z pigwy też dobry ,pozdrawiam :wit
DzonaK

Post »

Roboty ma co nie miara a pogoda nie jest sprzyjająca , wczoraj mocno wiało dziś za to leje .
Jadziu dziękuję za link bardzo fajnie jest wszystko pokazane co i jak , tylko skąd teraz piasku wziąć ;:223 no masakra i tak do soboty musi to przetrwać w misce bo nie mam możliwości iść na działkę .
Te ostropesty są dwa w różnych miejscach może faktycznie je zostawię ;:224 . Nawet ładne mają liście .
Dorotko niestety nie zdążyłam zrobić malin w tym roku bo za późno się wprowadziliśmy , może coś na przyszły rok się uda . Ale już jest dużo lepiej tyle że pogoda bardzo niekorzystna . Życzę miłego grzybobrania ;:196

A tyle mam roboty

Obrazek

Najłatwiejsze to posadzenie juki lilii drzewiastej i miskanta z resztą to dużo pracy muszę na szybko w sobotę gdzieś skombinować piasku do roślin żeby je ukorzenić .
Są zdrewniałe patyczki hortensji , budlei , tawułki forsycji, krzewuszki , hibiskusy , jaśminowiec .
Dostałam też bulwy dalii i mieczyków . To akurat na wiosnę .
Wątpię czy o tej porze coś się przyjmie ale już jak jest to spróbuje .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu nawet jak w ziemię posadzisz w ustronnym miejscu nakryjesz butelkami to też sie przyjmą wszystkie patyczki .Ja w ubiegłym tygodniu wsadzałam różane patyczki w doniczki nakryłam butelkami plastikowymi,wkopałam w ziemię te doniczki i okopcowałam i już czekają do wiosny .U mnie pogoda też nieciekawa wieje i pada brrrrr
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hej,hej Joasiu - też mam takie dylematy sadzić czy czekać . Ciągle szukam informacji, ale ........ podejmuje też ryzyko . Jeśli coś urośnie będę dumna, jeśli nie, będę wiedziała gdzie tkwi błąd. Czytam wpisy i podziwiam zdjęcia . Jestem zachwycona pięknościami w ogrodach. Widzę, że masz ogród dość pokaźnych rozmiarów - zazdroszczę :wit . Zrobiłam sadzonki hortensji - rosną . Wypuściły już zgrabne listki, mam nadzieję na miłe wiosenne widoki . Od lata jestem w domu i wreszcie zabrałam się za ogród .Mój grudnik po wniesieniu do domu uniósł się do góry . Będzie pięknie kwitł jak co roku ( chyba, że da sobie na luz ). Pogoda jeszcze w listopadzie będzie piękna, dobrze, że nie wywaliłam jednorocznych w donicach i skrzynkach . jest na czym oko zawiesić w te smutne dni .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ho, ho, Asiu! Masz co sadzić! ;:215 ;:215 A pogoda ma się poprawić, nawet dość ciepło jeszcze może być. ;:108 Dasz radę. ;:333
Będę trzymała kciuki, by wszystkie Twoje eksperymenty zakończyły się sukcesem. ;:138
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 Buziaki dla synusia. ;:196 Głaski dla kotki. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”