Kolejny sezon w ROD... cd.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejny sezon w ROD... cd.

Post »

Coś nas ostanio zachody słońca mocno przyciągają .Ja też trochę takowych porobilam. ;:108
Dziękuję za szczegolowy opis gnojowek.
Nie znam tego powojnika barszczolistnego. Twój pięknie wygląda.
Jak i trawy w promieniach słońca. :)
I róże i dalie i inne roślinki. Zawsze pięknie ja pokazujesz ;:63
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Maryniu niebieska to babtysja?
Mam rodzinę niedaleko twojego ogrodu i u nich piękna, lekko gliniasta gleba. tak mi się skojarzyło. :)
Wysiałam gorczycę w warzywniku, bo chyba parę nicieni żyje, podjadają marchewkę.
Miłych chwil na działce, pogodę mamy cudną. ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu u mnie to akurat wschód - tak mnie prowokuje przez okno od kilku dni,żeby mu zrobić zdjęcie, aż dzisiaj mu się to udało :) ...Dawno nie wklejałam ale jako odskocznia od aktualnych forumowych foto-tematów,jako przerywnik - uległam... :roll:
Gnojówki - polecam! ;:108 Ten powojnik to trochę nietypowy ale popularny w licznych wątkach.Choć zdjęć nie za wiele i ja widziałam...
Za pochwałę moich pokazówek jestem wdzięczna! ;:196
Casandra
Obrazek

Obrazek

Soniu są w okolicy gleby gliniaste i nawet czasami podbieraliśmy tam ziemię do nasadzeń..Rolnicy okoliczni kiedyś je uprawiali a nasz ROD na nieużytkach powstał...Nie narzekam bo przy odrobinie dobrych chęci można uprawiać i u nas i warzywa i rośliny ozdobne z powodzeniem... ;:108
Nicieni - nie znam na szczęście, gorczycę naprzemiennie z facelią wysiewaliśmy co roku a obecnie w ogrodniczym polecono nam dla odmiany wykę..przyjemna roślina!
Na działce jestem codziennie , coś tam wysadzam co zachomikowałam w sezonie w doniczkach..walczymy z kretem/ami/? bo przed działka naszą się rozgościły... Koty są, nornice się póki co wyniosły ale krecik daje radę i sypie kopce po całej alejce... ;:oj
Niebieska roślina to barbula, baptysia jest ciemniejsza i delikatniejsza w pokroju bo to bylina a barbula to krzew.. Baptysia kwitła wczesnym latem... ;:108
Barbulę oblegają bzyki różniste ;:108
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Maryniu.
Piękna Barbula. Mam ale inną i jeszcze chyba nie kwitnie. Jutro do niej zagladne.
Walczysz z kretami. Jednego M złapał i wynósł daleko od domu. Mam nadzieje,że nie wróci. :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieje Alu, że znalazłaś swoją barbulę .... ;:131
Też miałam wariegatę ale po 2 zimach - odeszła. ;:108

pożegnanie z latem nadchodzi... :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak przeczytałam, że przechodzisz w tryb oglądania, przestraszyłam się, że zawieszasz wątek
Odetchnęłam
Bardzo lubię Twoje zdjęcia i bardzo by mi ich brakowało
Co do podlewania, ja też staram się podlewać umiarkowanie
Na pewno nie podlewam codziennie, bo po prostu nie dałabym rady, nawet mając linię kroplującą
Mam 2 sekcje i przy podlewaniu trawnika zwykłym sikaczem po prostu brak czasu, bo każda sekcja podlewana jest przynajmniej godzinę
Dlatego podlewam rabaty co drugi dzień, albo i rzadziej, trawnik też podzieliłam na przód i tył.
Przez tą suszę strasznie dużo roboty z tym podlewaniem
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Maryniu, u mnie też powojniki peruczkami przyozdobione a Cassandrę masz prześliczną. ;:oj ;:63
U mnie koty wytępiły nornice, to teraz kret się wprowadził i urządza mieszkanie po swojemu. ;:202
Twój ogród płonie jesiennymi barwami ;:111 najbardziej to odzwierciedla turzyca Buchanana - jak gorejący biblijny krzew. ;:215
Róże, zawilce, floxy, barbula... nawet brunnera dodaje uroku a świecznica cudownym zapachem wypełnia cały ogródek. ;:1 ;:1
To właśnie jest nasza złota Polska jesień. ;:433 ;:433 Niechby podlało i trwało tak jak najdłużej. :heja
Pozdrawiam i wspaniałego weekendu życzę. ;:3 ;:3 :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu :wit
Z wielką przyjemnością zawsze do ciebie zaglądam i każde zdjęcie oglądam dłużej.
Potrafisz każdą roślinkę , kwiatuszki, pokazać tak niepowtarzalnie, tak ciekawie i tak pięknie ;:433 ;:433
Piękne, dalie, roze, zawilce, hosty, ,,,ummm wszystko ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ;:180 jestem i trwam... ;:131
Pogoda się zmieniła..kilka dni oddechu ogrodowego będzie...A chciałoby się jeszcze to i owo zdziałać w tym sezonie! Ale miejmy nadzieję,że jeszcze ładna jesień przed nami . ;:108

Obrazek

Obrazek

stasia_ogrod Stasiu dziękuję za piękną ocenę mojego ogródka ;:196 :D
Ogród jeszcze w barwach lata na fotkach ale niebawem to się zmieni...Ochłodzenie znaczne a może i przymrozki zawitają i będzie po ptokach... ;:131
W tym sezonie udała mi się m.in.Cassandra a i świecznica nie gorsza... ;:108 zapachy przednie...
Kreciki przepędziłam jakimś śmierdzącym środkiem..przeniosły się nieco wyżej w alejkę... Teraz niech sąsiedzi walczą... ;:306

Obrazek

Obrazek

anabuko1 Aniu bardzo dziękuję za wizytę i miłą ocenę mojego foto-widzenia ;:180 .. :)
Każdy ma swoją wizję i na swój sposób uwiecznia otaczający go świat...A tu możemy się popisywać swoją twórczością... Każdemu co innego w duszy gra... ;:7

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Maryniu!
Czegoś tu nie rozumiem ;:185 Piszesz, że koty pogoniły nornice z Twoich rabatek, ;:131 moja kota codziennie biega po działce, a nornice harcują sobie w najlepsze. ;:oj Mało tego! Miśka donosi gryzonie z sąsiednich działek, bawi się nimi, by ostatecznie puszczać wolno. Tak więc miast ubywać, przybywa nornic na moich rabatach. ;:306
Lato sobie poszło dokładnie z astronomicznym wyznacznikiem, co się raczej rzadko zdarza, ;:108 zrobiło się paskudnie zimno, tylko deszczu u mnie ciągle brak. ;:222 Nad ranem nieco pokropiło, pomżyło, a potem słońce walczyło z chmurami ;:134 i raz ono, raz one wygrywały. Tylko wiatr nieprzyjemny nie chce się wyprowadzić za granicę. ;:124

Twoja działeczka pięknie jeszcze ukwiecona i pachnąca ;:215 , co doskonale pokazujesz na fotografii ;:138 ;:138 , niech więc kwitnie tak jak najdłużej, a ewentualne przymrozki niechaj omijają Twoje strony szerokim łukiem. ;:167
Zdrowego, cieplejszego i udanego tygodnia życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jesienne mgiełki... Piękne! ;:167 Na pewno jesień nas rozpieści i pokaże to swoje ładne oblicze.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnie dni przyniosły znaczne ochłodzenie i zaskorupiamy się w domach w cieple kominków tudzież kaloryferów...
Ja już kilka dni nie odwiedzałam swojej działki...A jeszcze to i owo zrobić by się chciało przed końcem sezonu..
Może dzisiaj się uda krótki chociaż wypad ;:71

Lucynko,Basiu, DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY! ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Maryniu!
Piękne dalie .
Marcinki śliczne kolory. Dobrze,że one nie takie wrażliwe na zimno. To jeszcze nas pociesza.
Wiesz czasami warto dac aparat komuś drugiemu aby zrobił zdjęcia twoje co ogrodu i roślin. Tak , każdy widzi inaczej. Wówczas można byłoby się przekonać i zobaczyć jak inni widzą nasz ogród. I to bez żadnej sugestii. :D
Dobrego dnia ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś nie odczuwam potrzeby fotografowania mojego ogrodu przez inne osoby...Syn się nie kwapi, jakoś nie mamy takiego zwyczaju...Chyba,żeby się ktoś taki pojawił to wtedy z przyjemnością ... :roll: Ja co najwyżej zmieniam aparaty lub obiektywy..Ale masz rację, zmianę fotografującego moje oko dostrzega w innych ogrodach..różnice są wtedy widoczne... ;:108
Miłego dnia!

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »