Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

No to z hortensjami jesteś lepsza ode mnie bo ja mam tylko 21 ;:306 Ale kwiatów nie tnę teraz. Już mi się nie chce.
Na razie próbuję opanować jeżówki, których mam całą masę a trzeba ściąć bo jeżówka nie ścięta może wygnić.
Dalia ma bardzo ładny kolorek, fakt, trochę nieuporządkowany ma pokrój, co do ciebie zupełnie nie pasuje ;:306

Do brązu bardzo ładnie wygląda fiolet albo purpura. Ciekawa jestem co wymyślisz. Ja nawet już nie mam siły podpowiadać. Głowa pusta, pomysły będą się rodzić zimą ;:224 Najlepiej coś bezobsługowego. Marzenia.... :;230
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

O to super :!: w takim razie Vanille Fraise będzie jako krzaczasta, Limelight mam też krzaczastą to muszę się rozejrzeć za Pinki Winki i ją próbować wyprowadzić na drzewko.
;:196 Coraz częściej patrzę za daliami a ta różowa jest cudna. W przyszłym roku będę miała pierwsze 3 sztuki. :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Elu, ja w tym roku miałam tak naprawdę 4 sztuki dalii, a własnie zamówiłam kolejne 7 :roll:
Uważam, ze to są super rośliny, bo kwitną od połowy lata non stop

Soniu, zamówiłam chyba własnie taką różowiutką jak Twoja. Ciekawe gdzie ja te wszystkie nowości posadzę.
Miałam zupełnie nic nie kupować jesienią, a zamówiłam jeszcze kilka astrów.
Nie mam takich hortensji jak Ty, więc musze uzupełnić kolorek na rabatach.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ilość hortensji u Ciebie Soniu szokująca dla mnie! :shock: ;:oj No ale Ty masz duży ogród i trzeba go wypełniać wg własnych upodobań lub możliwości ;:108 ...
I tak lato u mnie przemknęło bez dalii :roll: ...po sezonie obfitującym w nie w ogrodach forumowych jakoś nie
zmieniłam zdania i chyba nie zagoszczą u mnie także w przyszłym sezonie ..Ale ...nigdy nie mów,nigdy... :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196
Chyba na nowo odkryłam urok różowych dalii.
Trafiły mi się dwie pomyłkowo i nawet mi się spodobały.
Twoja też zachwyca. ;:138 Warto takie rośliny zachować na przyszłość.

Chyba już pisałam , że też udało mi się dostać taką hortensję Phantom z długimi prostymi pędami.
Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, bo zaplotłam jej te pędy.
Powinnam trzy ale nie mogłam się zdecydować, który wyciąć i dołożyłam jeszcze jeden.
Posadziłam i przywiązałam do trzech słupków, żeby prosto rosła.
Ciekawa jestem efektu.
Teraz łakomie patrzę na moją Magical Flame, która też ma wysokie pędy i dość proste.
Może też je zaplotę ?
Pozdrawiam i słoneczka życzę ;:3
:wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pochmurny dzień, ale dość ciepło i nie padało. Udało mi się trochę posprzątać liście, żyto w warzywniku też zostało przekopane. Wykopałam wysoką dalię i dwie miniaturki. Karpę oczywiście uszkodziłam, bo nie przypuszczałam, że z dwu paluszków długości 10 cm i grubości 3 cm urośnie taki potwór. Wbiłam szpadel i odcięłam trzy końce karpy. Oderwałam też te drobniejsze, bo pociągnęłam przekonana, że wyciągnę całość. ;:124 Doświadczone w uprawie ogrodniczki proszę o podpowiedź, czy mam te uszkodzone odciąć? Taką karpę trzeba suszyć w temperaturze pokojowej, czy można w chłodniejszym miejscu. ;:218

Obrazek

Aprilku połowa moich hortensji to maluchy, miały niewiele kwiatów. Wycięłam tylko część z dużych, pewnie jutro jeszcze uda mi się trochę sprzątnąć. Z małych krzewów już powycinane, na dużych zostawiłam najładniejsze. Jeżówki pościnałam, ale zostawiłam kilkucentymetrowe pędy, bałam się uszkodzić korzeni. Może po pierwszych przymrozkach sprzątnę. ;:131
Dalia się położyła, bo złamała się podpora, ale miałam już wykopywać, więc nie poprawiałam. Kwiaty w wazonie, a karpy ;:306 będą się suszyć.
Pomysłów mam tysiąc na minutę, do wiosny jeszcze trzy razy się zmienią. :roll:

Obrazek

Elu vanilka jest śliczna, kocham ją za idealną biel kwiatów, ale pozostanie u mnie samotna, właśnie przez wiotkie pędy. Marzył mi się kiedyś szpaler z tej hortensji, ale szybko się wyleczyłam. ;:108 dalia mnie zaskoczyła, wyrosła taka ogromna z dwu paluszków kupionych w markecie. Jak uda mi się ją przechować na zaprzyjaźnionym strychu, wiosną posadzę w trzech miejscach.

Obrazek

Małgosiu Tyle dalii będzie cudnie zdobić ogród. ;:215 Dalie mają jedną wadę, trzeba wykopywać i mieć miejsce na przechowanie, poza tym same zalety. :) Szkoda tylko, że tak późno kwitną i tyle pąków marnieje, nie zdążą się rozwinąć. Mojej obcięłam ze dwadzieścia kwiatów, a pąków pewnie tyle samo powędrowało do kompostownika. ;:174 Na hortensje w twoim ogrodzie nigdy nie jest za późno. :wink:

Obrazek

Maryniu jak porównuję ilość pracy przy hortensjach w porównaniu z innymi roślinami, to muszę sadzić kolejne. :) Niewymagające, przycięte wiosną i podsadzone kolorowymi bylinami lub jednorocznymi muszą mi się podobać. ;:173 Dalie to właśnie takie chciejstwo, że trzeba wypróbować we własnym ogrodzie. Ubiegłoroczna biała była niska i miała kilka kwiatków, więc musiałam sprawdzić, jak inna sobie poradzi. :;230 Pewnie jak inne wymagające rośliny długo u mnie nie zagości. ;:224

Obrazek

Krysiu mam problem z przechowywaniem dalii, nie mam piwnicy. Dam swoją na przechowanie pani, która ma kilka dalii i trzyma je co roku na strychu. Zawsze ładnie jej kwitną. W ubiegłym roku próbowałam przechować białą, ale nie przeżyła zimy.
Zaplecione pędy hortensji dużo szybciej stworzą pień, niż pojedynczy badyl. Widziałam u kogoś, że pędy zrosły się tworząc mocny warkocz. Ładnie to wyglądało i dobrze stabilizowało koronę. ;:108 Przy zaplataniu starszych trzeba jednak bardzo uważać, łatwo uszkodzić pędy. U siebie połamałam jedną Limelight i została w formie wielopędowej. ;:174

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, z daliami tak jest, że potrafią przez sezon zbudować tak duże karpy. Masz już zrobione wiosenne dzielenie :D Z małych kartofelków nic nie będzie, ale ten duży jeżeli ma kawałek łodygi, to powinien dać nową roślinę, o ile ma pąki. Wielokrotnie wsadzałam urwane bulwy i nic z nich nie wyrosło.
Ja wykopki mam jeszcze przed sobą. Trochę szkoda mi ścinać kwiaty, których jest więcej niż latem.
W poprzednich latach wykopywałam po pierwszym przymrozku, a tu cały czs na plusie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję, ;:196 pierwszy raz wykopywałam taką dalię, więc narobiłam podłoże. :oops: Wykopałam, ponieważ coś zdrowie zaczyna mi szwankować, bałam się, że w końcu zostanie w ziemi.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kolorki w mniejszości ,Ale za to ciekawe, inne niż wiosna i latem.
A ten widoczek z takimi barwami jest przecudny ;:433 ;:433
cyma2704 pisze: Obrazek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Wczoraj trafiłam na ten wątek i... wsiąkłam na dobre.
Jestem pod ogromnym wrażeniem ogrodu, tym większym, gdy zaczęłam czytać od początku. Ani się obejrzałam, a była 4 nad ranem, a ja na 50-tej stronie 1 części. Nie wiem, ile dni mi zajmie przeczytanie "od deski do deski" całości, ale nie odpuszczę ani jednej strony. Warto!
Serdecznie gratuluję tak pięknego ogrodu. Szczerze podziwiam.
Pozdrawiam i wracam do lektury.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Przepiękne te jesienne obrazy :D
Jak się nazywa róża na str.13 pierwsza od góry? Cudo ;:oj
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam :wit z przyjemnością dopisuję się do wątku - mimo późnej pory nadal masz pięknie w ogrodzie, z przyjemnością pooglądam również kolejny sezon ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu mam do dalii bardzo podobne uczucia.. szkoda mi jest gdy przymrozki niszczą pięknie kwitnące kwiaty i młode nierozwinięte paki. W tym roku miałam bardzo podobne uczucie, gdy nasz "pan Oracz " porządkował nam grządki warzywne bo przyorał rządek kwitnącej smagliczki i maczku. Nie ma jednak tam innej opcji. Nie lubię siać kwiatów warzywniku, ale tam mamy dużo placu , a w ogródkach miejscówek jest mniej :D ( Na razie.. bo zawsze mogę zdzierać trawę w różnych dziwnych miejscach na podwórku :D ) Dalie lubię i na pewno będę szukać innych kolorków niż ten nasz róż. A z nimi problemu nie ma , bo ich sadzonki są łatwe do kupienia w sklepach i na rynku. Twój ogród nadal jest piękny. Tyle w nim jesiennych barw, przetykanych żywymi kolorami. Fotka która podobała się Ani , przypadłą do gustu również i mnie .Tak fajnie przenikają się na niej barwy..
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udało mi się posprzątać jednoroczne przed deszczowymi i zimnymi dniami. Została tylko szałwia omączona, która nadal zachowuje piękny niebieski kolor. Kupiłam nasiona na wiosenne wysiewy. ;:306 Pospieszyłam się, bo w ubiegłym roku nie udało mi się kupić bordowych i oliwkowych cynii. Przy okazji wrzuciłam do koszyka nowe odmiany warzyw korzeniowych, ubiegłoroczne komuś podaruję.

Aniu ta rabata przy garażu pewnie zostanie do wiosny w takim stanie. Znowu infekcje mnie męczą. ;:174

Black Rose mijamy się w wątkach, miło że zajrzałaś. :) Podglądam Twoje działkowe poczynania. Szkoda czsu na czytanie całości, zmiany co roku są, ale to pewnie w każdym ogrodzie. Tworząc szósty rok ogród na pustym polu, powoli uczę się i mam więcej pokory w podejściu do roślin. Coraz bardziej unikam rarytasów, a zwiększam liczbę roślin, które dobrze rosną na mojej glebie.
Myślę, że największa nauka z wątku, to niepopełnianie takich samych błędów, jakie ja popełniłam. ;:108

Moniko dziękuję. ;:196 Ogród jeszcze całkiem przyzwoicie wygląda, jednak sporo zimozielonych i traw sprawia, że nie jest szary. ;:215
Róża o którą pytasz, to poczciwa Artemis, w czasie zimnych dni nabiera lekko morelowego koloru i nie rozchyla mocno płatków. Ma jeszcze dużo pąków, ale niestety już nie pokaże kolejnych kwiatów, od wtorku prognozują przymrozki.

Natalio miło mi powitać Cię. :wit Piękne imię. :) Mieszkasz w cieplejszym rejonie kraju, możesz ciekawsze rośliny sadzić u siebie.

Olu dziękuję, że widzisz coś ładnego u mnie. ;:196 ta rabata przechodzi już tylko niewielkie zmiany, hortensje zajęły całą jej szerokość. Tylko z przodu parę bylin, lub jednorocznych może pokazać kolor, a wiosną kwitną tulipany.
Jak planujesz ograniczanie warzywnika, to będziesz mieć doskonałe miejsce na sadzenie kwiatów. Ziemia dobrze uprawiona, pielona, na pewno wiosna dojrzejesz do tego, jak mają te nowe rabatki wyglądać. ;:108 Na zdejmowanie darni jeszcze przyjdzie czas. ;:173 Ja co roku trochę okrawam trawnik, bo i tak w czasie suszy jest paskudny.
Dalie jednak są wymagające, choć potem odwdzięczają się pięknymi kwiatami. Od dwu lat mam je w ogrodzie. W ubiegłym roku była biała, karpa nie przetrwała. ;:174 Wiosną kupiłam dwie malutkie w markecie, ale tylko jedna wyrosła. Pewnie druga była taka jak moje w pudełku, :roll: oderwana, bez oczek.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu :wit
U mnie szałwia omączona też nadal kwitnie. Udało mi się pozbierać parę nasionek.Niestety choć długo kwitnąca jeżówka Green Jewel już nie kwitnie.A u Ciebie nadal cudny ma zielony kolor.

Piękne widoki nam pokazujesz. : Już przygotowany ogród do zimy? :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”