Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Nie martw się , na pewni jeszcze kiedyś sie doczekasz :wink: , wkońcu kiedyś zechce przedłużyć gatunek.. :wink: . Trzeba tylko dbrze sie zająć :wink: . Niemogę sie wciąż napatrzeć na Twoje nowe kwitnące nabytki :lol: , tulipan śliczny :P , a może zrób fotkę w ogródku ? Nie masz fotek krokusów , czytałem , ze masz bardzo duzo ? , uwielnbiam cebulowe , szkoda że krokusy przekwitły :( . Ja już się czaje na rynek i Auchana na jesieni po kopy cebulek :twisted: , szkoda że musze czekać rok... .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dusiu, piękne zakupy :D Uwielbiam woskowe kwiaty i te kolory :roll: jak marzenie :wink: Powodzenia w uprawie lueddemaniany, to również moje marzenie storczykowe :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipan998 pisze:Nie martw się , na pewni jeszcze kiedyś się doczekasz :wink: , wkońcu kiedyś zechce przedłużyć gatunek.. :wink: . Trzeba tylko dbrze się zająć :wink: . Niemogę się wciąż napatrzeć na Twoje nowe kwitnące nabytki :lol: , tulipan śliczny :P , a może zrób fotkę w ogródku ? Nie masz fotek krokusów , czytałem , ze masz bardzo duzo ? , uwielnbiam cebulowe , szkoda że krokusy przekwitły :( . Ja już się czaje na rynek i Auchana na jesieni po kopy cebulek :twisted: , szkoda że musze czekać rok... .
krokusy już dawno przekwitły... a teraz kwitnie trochę tulipanów, forsycje, hiacynty...

wczoraj byłam jeszcze raz na wystawie i dokupiłam sobie jeszcze jednego storczyka, a właściwie 2, rosną w jednej doniczce. to Phal. biały i biały w bordowe łatki. wczoraj był już bardzo mały wybór.
oto fotki tego wczorajszego (zrobiłam tylko temu w bordowe łatki bo biały jeszcze nie do końca rozwinięty, ale za kilka dni też mu zrobię):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
i jeden z tych kupionych w piątek:
Obrazek

niebieska Vanda puszcza pędzik! z 4 dorosłych Vand 3 puszczają pędy. jedna z tych maleńkich wydłuża korzonek. Phal. "pink panther" puszcza keiki na pędzie. dużo Phal. puszcza liście i korzenie. wszystkie mają się dobrze. lueddemaniana po podlaniu trochę odżyła, była przesuszona gdy ją kupiłam. tym, co mają plamy na liściach, na razie nie pojawiają się następne, mam nadzieję, że nic im nie jest i że będą żyły. pędzik liodoro jest coraz większy.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ładny ten z bordowymi łatkami :) Łatki są chyba trochę rozmyte, ciekawie to wygląda :roll:
A biały fajnie wygląda ze zwiszającym pędem :wink: (o ile to jest ten, o którym myślę :lol:)
Nie mogę się doczekać wrocławskiej wystawy, jak nigdy w życiu :) Mam nadzieję, że kupię tam moje wymarzone :twisted:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Ładny ten z bordowymi łatkami :) Łatki są chyba trochę rozmyte, ciekawie to wygląda :roll:
A biały fajnie wygląda ze zwiszającym pędem :wink: (o ile to jest ten, o którym myślę :lol:)
Nie mogę się doczekać wrocławskiej wystawy, jak nigdy w życiu :) Mam nadzieję, że kupię tam moje wymarzone :twisted:
te co są 2 w jednej doniczce obydwa mają zwisające pędy. takich w bordowe łatki mam 5, ale każdy inny. może na tej wystawie, na którą jedziesz, będzie więcej storczyków, bo w Sosnowcu był niezbyt duży wybór. hybrydy takie zwyczajne, botanicznych bardzo mało. mi akurat udało się trafić na oryginalne storczyki, ale moich wymarzonych nie było. znaczy się był equestris i rózowa violacea, ale nie mogłam ich kupić.

ale bardzo się cieszę z pędziku niebieskiej Vandy. skakałam z radości, gdy go ujrzałam. mam nadzieję, że wszystkie 3 Vandy z pędzikami zakwitną.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu, gratuluje pędów na Vandach!
Piękne masz te nowe nabytki! Właśnie ten mój Phal., który ma taki krzywy pędzik, jest podobny do Twojego białego z bordowymi plamami, z tym, że u mojego plamy są mniejsze.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka pisze:Dusiu, gratuluje pędów na Vandach!
Piękne masz te nowe nabytki! Właśnie ten mój Phal., który ma taki krzywy pędzik, jest podobny do Twojego białego z bordowymi plamami, z tym, że u mojego plamy są mniejsze.
ten krzywy pędzik może wyjść i się wyprostować, ale może się złamać. u mnie każdy z tych z bordowymi plamami jest inny. ten najnowszy jest posadzony z takim białym. na razie to nieduże Phalaenopsisy, liście mają jak miniaturki, ale kwiaty normalne.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na razie o pędzik się nie boję :)
A w ogóle to bardzo mi się podobają te rosnące razem, tak zwisające łodygi wyglądają bardziej naturalnie, moim zdaniem lepiej od tych podpinanych do kijków.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Zakwitną, zakwitną :wink:
Może we Wrocławiu rzeczywiście będzie większy wybór. Pisałam nawet e-mail do OrchidSklepiku, żeby się dowiedzieć, czy w sprzedaży będzie phal. pulchra lub phal. mariae i w jakiej cenie :lol: Dowiedziałam się, że na początku maja będzie dostawa i jeszcze nie wiedzą, co wezmą na wystawę :) Storczyki ściągają bodajże od Roellke - wchodziłam na stronę i jest tam nawet dużo storczyków i tanio, niestety po niemiecku nie rozumiem, a google nie tłumaczy wszystkich słów :oops: np. 'Blühstark'... Wśród storczyków była m. in. phal. pulchra po 12,5 euro, co na polskie będzie około 53zł, więc w miarę tanio :o
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, 'Blühstark' w wolnym tłumaczeniu rozumiem jako moc kwitnienia, czyli ile może mieć kwiatów. Czy to może o to chodzić?
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w Sosnowcu mieli mało Phal. na pewno były kwitnące 1 equestris, 1 violacea, niekwitnące belliny, philipinensis (czy jakoś tak). nie mieli lueddemaniany.

co do pędów, rzeczywiście bardzo ładnie wyglądają, gdy zwisają. ale jak moje puszczają pędziki to im podpinam, żeby się nie złamały.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Baryczka pisze:Aniu, 'Blühstark' w wolnym tłumaczeniu rozumiem jako moc kwitnienia, czyli ile może mieć kwiatów. Czy to może o to chodzić?
Możliwe, że to o to chodzi. Na stronie (nie do końca) przetłumaczonej przez google pisze 'Prawie Blühstark' :roll: Czyli wychodzi w przełożeniu na oznaczenie z OS, że zakwitnie w najbliższym sezonie. Dzięki wielkie! ;:168
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:
Baryczka pisze:Aniu, 'Blühstark' w wolnym tłumaczeniu rozumiem jako moc kwitnienia, czyli ile może mieć kwiatów. Czy to może o to chodzić?
Możliwe, że to o to chodzi. Na stronie (nie do końca) przetłumaczonej przez google pisze 'Prawie Blühstark' :roll: Czyli wychodzi w przełożeniu na oznaczenie z OS, że zakwitnie w najbliższym sezonie. Dzięki wielkie! ;:168
a może to znaczy zdolny do kwitnienia?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu!
Dusiu to również może znaczyć, że jest zdolny do kwitnienia. Kwestia doboru słów...
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Też możliwe :) Ale to na to samo wychodzi chyba :wink: W każdym razie cieszę się, że to nie sadzonki :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”