Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

U mnie narcyzy też wkrótce się rozwiną i to będą prędzej żonkile bo te najwcześniej... ;:108
Ciekawa jestem czy rozsieje się i u mnie szałwia omączona ;:131 Sadzę ją od kilku lat i jeszcze nigdy mi się nie nasiała!Specjalnie zostawiłam kwiatostany jesienią...
Miłego dnia Soniu!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu oczywiście masz rację. Ciachnę Polestar nad drugim oczkiem nad ziemią. ;:168
Kochana zapodałaś nam naprawdę piękne zdjęcia. Aż miło pooglądać w przerwie w pracy.
Moje iryski już przekwitły a i krokusy już kończą. Na szczęście zaczynają inne cebulowe a i bratki bardzo rozweselają rabatki.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Ładne kolorowe wiosenne energetyczne kwitnienia.
I mnie zonkile jeszcze nie kwitną.
Hortensje ja też Już przycielam .
A trawli6 można tetaz dzielić ??Czy za wcześnie jeszcze ??
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Jak ja uwielbiam ten wiosenny czas, gdy jedne kwiatuchy gonią następne ;:173 Narcyz się już pojawił?
Iryski chyba nie przyrastają tak jak inne cebulki, moje Katharine mam już kilka lat i nie zauważyłam, żeby było ich więcej ;:185

April a może świece dymne na nornice? U mnie odstraszają te paskudy na dłużej...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dzisiaj był babciowy dzień, więc jedynie podglądaliśmy z Karolem dziadka, który robił wertykulację trawnika. Tylko w połowie posprzątany, bo maszyna odmówiła posłuszeństwa. :roll: Ja nie pogrzebałam w ogrodzie, ale wnusio owszem. Wyjątkowo podobało mu się wysypywanie ziemi z rabat na chodnik. Potem dziadek uczył go używać zmiotki. Wyjątkowo ciekawy widok, miotełka w rękach takiego malucha. ;:306

Aprilku wpółczuję gryzoni, wiem jaka to plaga. M takie korytarze ugniata grubym metalowym prętem, wtedy nie niszczy roślin, a trochę zapełnia się korytarz ziemią. U mnie żadna metoda się nie sprawdza. Obrazek Tylko pułapki na myszy trochę ograniczyły populację gryzoni. Niestety kolejne korytarze tworzą, choć na razie zdecydowanie mniej niż ubiegłej wiosny. Przez trzy lata hołubiłam koty sąsiadów, a teraz wręcz przepędzam z ogrodu, bo tylko brudzą i polują na ptaki. :evil:

Obrazek

Lucynko mam sto nowych i pewnie tyle starszych maluchów cebulowych, ale to i tak za mało. ;:173 Narcyz miniaturka, ale ma już więcej kwiatów. Zwykłe nawet nie myślą kwitnąć. Na zdjęciu fragment gdzie posadziłam 60 cebul. Obrazek Pewnie ze trzysta było by widać.

Obrazek

Obrazek

Maryniu moje narcyzy jeszcze śpią, choć mają sporo słońca. Mam babcine, pachnące i trochę zwykłych żonkili. Mało je pokazuję, bo posadziłam przy murku ogrodzeniowym i źle je fotografować. Była tam nawieziona lepsza ziemia, to całkiem ładnie kwitną. Szałwii już nie sieję, bo od ubiegłego roku mam pod dostatkiem w różnych częściach ogrodu. :D

Obrazek

Aneczko hortensja się odwdzięczy za rok, będziesz mieć ukwieconą od dołu. ;:215 Niektóre maluchy cebulowe dopiero zaczynają, sadziłam bardzo późno. Ruby Giant dopiero się rozkręcają.

Obrazek

Aniu miłe te maluchy cebulowe, bo pierwsze po zimie, to wyjątkowo wyczekiwane i lubiane. Obrazek Trawy powinno się dzielić, jak widać, że ruszają. Ja jednak stale eksperymentuję i już w środę dzieliłam i przesadzałam. ;:108 Na przeciętej karpie już widać nowe źdźbła, więc uznałam, że nie za wcześnie. Skoro żyją, to nie szkoda pracy przy przesadzaniu.

Obrazek

Małgosiu chyba tak, bo krokusów dużo więcej kwitnie, niż posadzone, a irysów jednak mniej niż cebulek w ziemi. Winię za to gryzonie, ale może irysy są po prostu mniej żywotne. ;:218 Dziś wypatrzyłam pierwsze pąki tulipana Exotic Emperor. ;:65 Cieszę się, bo botaniczne przegrały walkę z nornicami.

Obrazek

Ostatnia kępka w lekkim cieniu zaczęła kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Sasanka już u Ciebie kwitnie ;:oj ? Cudna, taka puchata. Moja dopiero łebek wychyliła z ziemi, taki tyciuchny. Śliczne jest w tej chwili w ogródkach, kolorowe maluchy dzielnie umilają nam życie :heja Mimo, że piszesz, że masz ich mało, to jednak są widoczne ;:108 Muszę koniecznie dokupić na jesieni, nie wiem dlaczego nie rzuciły mi się w oczy, jak kupowałam tulipany? Małe dzieci bardzo chętnie grzebią w ziemi, co nie zawsze podoba się ich rodzicom. Ale babcia przymknie oko ;:198
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu u Ciebie wiosna w pełni. U mnie żonkile i sasanki w powijakach.
Karolek słodki.
Kotów sąsiadów już nie cierpie ;:223 Kiedyś karmiłam, a one mi się odwdzięczają codziennym szczaniem na drzwi wejściowe ;:134
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Nie było mnie chwilę a u Ciebie taka cudna wiosna ;:oj . Fantastycznie wyglądają te białe krokusy z iryskami ;:138 . Nawet żonkile już Ci zakwitły ;:108 . Bardzo fajnie, że pogoda nareszcie zrobiła się wiosenna ;:215 . Pozdrawiam i słoneczka na weekend Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zdecydowanie wiosną masz bardziej zaawansowaną
Fajne połączenie krokusów i irysków.
Wertykulację zaczynam jutro
Cięcie róż pewnie w niedzielę. Ciekawe ile mi ona zajmie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, fajny efekt robią krokusy posadzone w odstępie kilku tygodni. U mnie również są takie, które dopiero zaczynają kwitnąć. Niestety nie wróżę im zbyt długiego życia, bo temperatury dosłownie zmiatają wszystko z łodyżek. Dzisiaj na termometrze miałam 19 stopni ;:oj Pocieszam się tym, że tulipany ruszyły jak szalone i już niedługo zrobi się kolorowo ;:108
Sasanka ;:167
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

"babciowy dzień" -fajne określenie. Taki jeden dzień bez ciężkiej pracy też jest nam potrzebny ;:333
U mnie dziś ma być +23 i ;:3, jeszcze wczoraj planowałam mycie okien itp. a dziś, gdy patrzę za okno wiem, że dzień spędzimy na rowerach po których będzie grill.

Moje krokusy prawie przekwitły, dziś dokupię troszkę bratków aby był jakiś kolorek na rabatach, bo na tulipany muszę jeszcze poczekać ;:65

Miłego dnia ;:196
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Soniu wiosna na całego :) krokusy pięknie się prezentują z iryskami, u mnie też kwitną ale ja mam tylko kilka :) dobrze, że dziadek wnusia uczy od najmłodszych prac w ogrodzie :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,jednak taka ilość krokusów jest doskonale widoczna ,zrobiły sie piękne plamy jak na palecie ,przez słoneczko i ciepło wiosna bardzo przyspieszyła,jest cudownie u Ciebie,wnusio świetnie się bawi w ogródku,może potrzebna mu malutka piaskownica ,to będzie nosił piaseczek do kwiatuszków,tak robiły wnuki u mnie ,co zięć kupił świeży pasek ,to zaraz go nie było,ale babcia miała w kwiatuszkach,pozdrawiam i pięknej niedzieli życzę ;:168
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu, tak jak radziłaś przycięłam dziś swoją miniaturkową hortensję. A patyczki wcisnęłam w ziemię. Może któryś się uda? A jak nie, to trudno. ;:173
U Ciebie Ruby Giant na cienistej rabatce dopiero zaczynają a u mnie na słonecznej dawno stały się już tylko wspomnieniem.
Słoneczka na jutro Ci życzę. ;:168
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Po kwiatkach od razu widać, że inny klimat u Ciebie. Moje sasanki dopiero w fazie misia, koloru jeszcze nie mają, ale to własnie lubię na FO. Zdjęcia ogrodów są zarówno inspiracją, jak i porównaniem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”