Na zachód od Wisły III
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na zachód od Wisły III
Wyliczyłam że od jutrzejszej niedzieli do następnej, dzień będzie dłuższy o 28 minut! Hej hej! Kto tak szybko chodzi? Wiosna !
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Aż ciężko uwierzyć, że prawie pół godziny.
Jednak z drugiej strony - ja już od pewnego czasu widzę, jak dzień nieomalże w oczach się wydłuża.
Jednak z drugiej strony - ja już od pewnego czasu widzę, jak dzień nieomalże w oczach się wydłuża.
- Bufo-bufo
Jutro słońce wschodzi o 6.41 za tydzień 15 minut wcześniej o 6.26. Zachód słońca jest jutro o 16.59, tydzień później o 17.12 czyli o 13 minut później
To już druga połowa lutego, zima trwa jeszcze tylko miesiąc, a możliwe że to przedwiośnie ma takie szybkie tempo

To już druga połowa lutego, zima trwa jeszcze tylko miesiąc, a możliwe że to przedwiośnie ma takie szybkie tempo

-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Co tak pesymistycznie
toż to już prawie wiosna a ty to o jakiejś zimie czy przedwiośniu piszesz 

- Bufo-bufo
Krzysiu, a nie pamiętasz już pewnie że to dzień wagarowicza kończy zimę? Pogoda dawno nie zimowa, a bardziej jesienna, to chociaż po wspominam 

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Dzień coraz dłuższy, i dobrze, przynajmniej rano nie trzeba już tak długo światła palić. Dzień wagarowicza był zawsze w pierwszy dzień wiosny, o rety jak to dawno temu było
Niech ten śnieg u mnie jak najszybciej się roztopi 

- Bufo-bufo
Jutro ma padać deszcz prawie w całym kraju (poza krańcem południowo wschodnim) więc zapewne śnieg zniknie. U mnie prawie nic jeszcze nie kwitnie więc śnieg nie przeszkadzałaby mi ani ani. Wolę biały śnieg niż szaro-bure przejściowe kolory. Lubię o tej porze jednak podziwiać sylwetki drzew
No i iglaste mają swoją chwilę.
Część moich nasion.

Pierwsze kwiaty

Pieseczek

Część moich nasion.

Pierwsze kwiaty

Pieseczek

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj. Oj Ktoś tu będzie miał sporo siania
. Ja jeszcze czekam ale może jutro wysieję niecierpki i seler
. Z resztą czekam do polowy marca. Pozdrawiam i słoneczka jutro życzę
.

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Ależ nasion nakupiłaś. Teraz tylko wysiewać.
Przebiśniegi śliczne. Pieseczek tak dobrze ukryty, że musiałam go przez chwilę szukać.
Przebiśniegi śliczne. Pieseczek tak dobrze ukryty, że musiałam go przez chwilę szukać.
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu u nas już śniegu nie ma.
Dzisiaj dostałam wiadomość od sąsiadki ze wsi, że wszystko na wierzchu.
Oby tylko nie mroziło już bardzo, śnieg może padać.
Chciałam zapytać o nasionka Twoje, konkretnie o kąkol. Czy to jest ten co bywa w zbożu?
Jeśli tak to może być niebezpieczny, gdy się rozsieje, Ale chyba to jest inny.
Nawłoć pięknie wygląda, mam. Tylko trzeba ją ograniczać, zarosłaby wszystko.
Pozdrawiam, przyjemnych wysiewów.
Dzisiaj dostałam wiadomość od sąsiadki ze wsi, że wszystko na wierzchu.

Oby tylko nie mroziło już bardzo, śnieg może padać.
Chciałam zapytać o nasionka Twoje, konkretnie o kąkol. Czy to jest ten co bywa w zbożu?
Jeśli tak to może być niebezpieczny, gdy się rozsieje, Ale chyba to jest inny.
Nawłoć pięknie wygląda, mam. Tylko trzeba ją ograniczać, zarosłaby wszystko.
Pozdrawiam, przyjemnych wysiewów.

-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Kontakt:
Olu w żadnym wypadku nie siej u siebie nawłoci kanadyjskiej
Legutko przechodzi już samego siebie, niedługo zacznie chyba sprzedawać nasiona perzu i mokrzycy 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dobrze musiałam się naślipić , żeby zobaczyć pieseczka
Nasion sporo, szczeć to u mnie dziko rośnie, ale ładna jest. Ciekawa jestem czy kąkol wykiełkuje, bo ja siałam ale z żadnym skutkiem. Trzymam kciuki za Twojego
Mieszanka bodziszków - ciekawa jestem jakie wyrosną
A z obecnych to jaka zielona jest Twoja bergenia moja niestety przemarznięta brązowa

Nasion sporo, szczeć to u mnie dziko rośnie, ale ładna jest. Ciekawa jestem czy kąkol wykiełkuje, bo ja siałam ale z żadnym skutkiem. Trzymam kciuki za Twojego

A z obecnych to jaka zielona jest Twoja bergenia moja niestety przemarznięta brązowa

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Olu, dużo ciekawych nasion kupiłaś, będzie się działo.
Fiołki ładnie ci kwitną. Mój ukorzeniony z listka kwitł w zeszłym roku, a w tym chyba nie zamierza.
Dużo zdrowia ci życzę.
Fiołki ładnie ci kwitną. Mój ukorzeniony z listka kwitł w zeszłym roku, a w tym chyba nie zamierza.
Dużo zdrowia ci życzę.
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Szczeć posiejesz i już tylko tępienie ci zostanie
Ale rzeczywiście ciekawa roślina,zawsze zostawiam kilka siewek.Nawłoci też bałabym się,ale może to jakaś inna,nie wszystkie podobno takie ekspansywne.Moja jest nie do wytępienia 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- Bufo-bufo
Kochani
Ewelinko coś czuję że wszystkiego nie wysieję, zostawię część na przyszły rok. Miałam siać już lewkonię i ryż brązowy. Jednak póki co posiałam tylko rzeżuchę
U mnie najwięcej wysiewów przypada na marzec i na kwiecień. Nie spieszę się zbyt bo nie dysponuję żadnym foliakiem/szklarnią i rośliny mogą trafić do gruntu (te z domowych parapetów) dopiero w maju. A wolę takie niezbyt wyciągnięte. Kiedyś w domu siałam głównie kwiaty, teraz także warzywa i coraz więcej.
Lidziu to tylko część. Nasiona kupiłam głównie przez interent, ale mam też z AWN, która ma miejsce na forum i trochę z ubiegłego roku. Ostatnio dokupiłam jeszcze dwa rodzaje wilca, jeden z nich ma nietypowe pierzaste liście. Z pieskiem to tak trochę chciałam go ukryć na zdjęciu, ale nie do końca
Marylko u mnie wczoraj padało trochę, dziś jest słonecznie, ale wieje zimny wiatr. Oj tak byle nie było dużego mrozu już. Bardzo dziwna ta zima, która zakończyła się w styczniu, potem wróciła jesień. Sprawdziłam to ten sam
już poszedł do spalenia. Szkoda że niektóre rośliny miododajne są trujące. Dziękuję
Krzysiu nawłoć kupiłam z dedykacją dla pszczół, ale posadzę ją na mokrym nieużytku gdzie rosną trzciny. Najchętniej rzuciłabym porcję nasion wprost do ziemi, ale nie wiem czy by wyrosła.
Marysiu to zdjęcie to właśnie była taka mini zagadka
Fajnie że go zauważyłaś
Po małym skraweczku liścia rozpoznałaś bergenię
rzeczywiście w tym roku ładnie przezimowała (jak do tej pory), we wcześniejszych latach bywała mniej zielona, a bardziej podsuszona. Z jednej strony ma jodłę z drugiej młody żywopłot cisowy, który jednak zaczyna rosnąć i zima lekka była. Też jestem ciekawa co wyrośnie z bodziszków. Szczeć dość późno kwitnie podobnie jak nawłoć, obie są miododajne.
Małgosiu mi z liści nie udało się rozmnożyć fiołka, a miałam ich w pewnym momencie sporo. Moje w tej chwili odpoczywają.
Mireczko miałam szczeć w zeszłym roku i mam nadzieję że utrzymała się i wyrośnie także w tym roku
Planuję założyć pszczelą łąkę i to tam ją wysieję, to fajny późny pożytek 
Ptaki które najczęściej odwiedzają ptasią stołówkę. Mazurki, sikorki bogatki i sikorka Modraszka.

Jak może widać słonina wisi na podwójnej sprężynie. I odkąd na podwójnej, a nie pojedynczej przestała znikać.

Sporo nasadziłam jesienią, cebulek roślin i nie wszytko jeszcze rozpoznaję o tej porze.
Miłek amurski

Przy przebiśniegu wyrastają szafirki.

Tu były sadzone erantis. Jednak w pewnym momencie sadziłam jesienią tak gęsto różne kwiaty cebulowe że teraz ciężko zgadnąć co jest co.

To hm? Gdzieś w tym rejonie sadziłam irysy holenderskie.

Tu przed tulipankiem coś co pamiętam żeby nie wyrywać, ale co to jest to nie wiem póki co.

To mi wygląda na lilię

Pączki na pigwowcu Nicoline

Ewelinko coś czuję że wszystkiego nie wysieję, zostawię część na przyszły rok. Miałam siać już lewkonię i ryż brązowy. Jednak póki co posiałam tylko rzeżuchę

Lidziu to tylko część. Nasiona kupiłam głównie przez interent, ale mam też z AWN, która ma miejsce na forum i trochę z ubiegłego roku. Ostatnio dokupiłam jeszcze dwa rodzaje wilca, jeden z nich ma nietypowe pierzaste liście. Z pieskiem to tak trochę chciałam go ukryć na zdjęciu, ale nie do końca

Marylko u mnie wczoraj padało trochę, dziś jest słonecznie, ale wieje zimny wiatr. Oj tak byle nie było dużego mrozu już. Bardzo dziwna ta zima, która zakończyła się w styczniu, potem wróciła jesień. Sprawdziłam to ten sam

Krzysiu nawłoć kupiłam z dedykacją dla pszczół, ale posadzę ją na mokrym nieużytku gdzie rosną trzciny. Najchętniej rzuciłabym porcję nasion wprost do ziemi, ale nie wiem czy by wyrosła.
Marysiu to zdjęcie to właśnie była taka mini zagadka

Po małym skraweczku liścia rozpoznałaś bergenię

Małgosiu mi z liści nie udało się rozmnożyć fiołka, a miałam ich w pewnym momencie sporo. Moje w tej chwili odpoczywają.
Mireczko miałam szczeć w zeszłym roku i mam nadzieję że utrzymała się i wyrośnie także w tym roku

Ptaki które najczęściej odwiedzają ptasią stołówkę. Mazurki, sikorki bogatki i sikorka Modraszka.

Jak może widać słonina wisi na podwójnej sprężynie. I odkąd na podwójnej, a nie pojedynczej przestała znikać.

Sporo nasadziłam jesienią, cebulek roślin i nie wszytko jeszcze rozpoznaję o tej porze.
Miłek amurski

Przy przebiśniegu wyrastają szafirki.

Tu były sadzone erantis. Jednak w pewnym momencie sadziłam jesienią tak gęsto różne kwiaty cebulowe że teraz ciężko zgadnąć co jest co.

To hm? Gdzieś w tym rejonie sadziłam irysy holenderskie.

Tu przed tulipankiem coś co pamiętam żeby nie wyrywać, ale co to jest to nie wiem póki co.

To mi wygląda na lilię

Pączki na pigwowcu Nicoline